25/Vel/2013, 19:31 - Događaji
I ja sam jedan od onih sretnika (dosadašnji broj nas je vjerovatno preko 500) kojima je obustavljen otkup mlijeka zbog neispravnosti mlijeka (0,0811 mikrograma/kg). Tko je i kad uzeo taj uzorak nemam pojma, kod mene nitko nije dolazio doma, ali nema veze jer dozovoljavam mogućnost problema vlastite stočne hrane (kukuruza).
U svoju obranu mogu samo reći ono što sam bio i napisao prije par dana na ovom portalu: manifestacija pljesnivosti uopće nije uočljiva (za razliku od "vlažnih" godina), količina konzumacije i mogući poremećaji hranidbom lošim kukuruzom dosad nisu ni u kakvom obliku uočeni kod stoke, klimatski momenat doživljen prošle godine nije dosad viđen na ovim prostorima, struka nije nikako preventivno reagirala. Mljekara mi je pomogla davši mi odgodu plaćanja ponuđenog detoksa Mycosorb).

( ima li negdje u sljedećim linkovima spomena o nastupajućem problemu
Poljoprivredna savjetodavna služba
Ministarstvo poljoprivrede
Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo
Hrvatska agencija za hranu
Poljoprivredna komora
Hrvatska poljoprivredna agencija
)

Ispitivanja na aflatoksine se rade dva puta godišnje, posljednje je bilo u 9. mjesecu i nije bilo pozitivnih uzoraka. Ne znam modalitete uzorkovanja.
U nacionalni labaratorij mjesečno idu od svakog proizvođača 3 slijepa uzorka. Primjer analize mojeg mlijeka za siječanj (primjetno povećanje mikroorganizama, ali višemjesećni prosjek me svrstava u 1. klasu).
Mljekara svaki tjedan uzima slijepi uzorak gdje u vlastitom labaratoriju rade analizu prisutnosti vode i antibiotika.

O nekim teorijama zavjera, tržišnim ili kompanijskim ratovima ne bih, ali činjenica je da se rade određena "pregrupiravanja" zbog našeg ulaska u EU i skorašnjem ukidanju mliječnih kvota. Nije zgoreg napomenuti ni dolazak jednog velikog prehrambenog imena na područje regionalne CEFTE, ali sva imena u ovom postu ću izbjeći.

Na ovoj temi je postavljeno dosta pitanja pa ću samo taksativno pokušati dati svoj obol:

- sa mljekarom nemam nikakvi ugovor (sretam sam da mi otkupljuju, a cijenu saznam tek po isplati...) iako je to bilo dio famoznog "mliječnog paketa" koji nije zaživio u ničemu osim da nam je drastično pala cijena mlijeka i da ne možemo lagano promijeniti otkupljivača
- zastarjeli seljački tribuni (Laslo...) svojim nepromišljenim izjavama doista nanose više štete nego koristi (primjetite da u slikanjima nije bilo Šolčića, Garvanovića, Bistrovića, Erića...)
- najavljeno zbrinjavanje mlijeka mi je nejasno kao i intervencija sa rezervnim kukuruzom... politikanstvo, spin, uvređenost ili okajanje prošlih grijeha ministra...
- najviše mlijeka uvozimo iz BIH (koja nije samodostatna ni za sebe) i Hungarije
- svježe mlijeko i obični jogurt se u pravilu radi iz svježeg (domaćeg) mlijeka
- mliječna industrija je iznadprosječno stojeća privredna grana, a niti malim mljekarima nikad nitko nije sponzorirao ratu kredita osim onoga što je propisano legislativnim subvencijama ukalkuliranim u državnom budžetu
- o bioenergiji prosječni sejeljak može samo sanjati i to zbog besparice, veličine gospodarstva, needuciranosti, strukturi i položaju farmi...
- veliki dio naše države nije spreman za pašnjački tip govedarstva (veličina posjeda, komunikacije, komunalije...)

Komentari


Popunite formu ispod da bi ste dodali komentar.









Unesi specijalno:
:happy







by mata