17/Kol/2013, 14:00 - Agropolitika
1. Zadnje tri godine poticaji su otprilike konstantne veličine.

2. Nakon što nas je lani (i preklani) zadesila suša, vladajući su jasno rekli i u medijima višestruko potvrdili da novca za bilo kakvu odštetu nema, nego će se idući poticaji isplatiti u punom iznosu i što je ranije moguće.

3. Pred Božić je izglasan novi državni proračun sa smanjenom stavkom za poljoprivredu. Ministar je jasno izjavio da značajnijeg smanjenja poticaja neće biti, nego će se to riješiti unutarnjom preraspodjelom sredstava, nije objasnio detalje.

4. Proljetos se dešava novi rebalans kad poljoprivredni proračun biva ponovno zakinut. Nitko o odgovornih nije ni spomenio kako će se to konotirati na poticaje. Jedino je saborski zastupnik Vinković na sjednici upitao ministra kakvi će sad biti poticaji, on je vješto temu prebacio na nešto drugo, bez odgovora. Vinković je na ponovnoj replici samo konstatirao da nije dobio odgovor na svoje pitanje i na tom je završilo.

5. Ni dalje nema nikakvog spomena o umanjenju poticaja, traje sjetva, ulaganja, zaduženja itd., sve u dobroj vjeri…

6. Ministarstvo ne poštuje ključnu točku iz bivšeg i aktualnog zakona o poljoprivrednoj potpori:
“Agencija za plaćanja za svakog Korisnika donosi Odluku o ostvarivanju prava na izravna plaćanja koja se Korisniku dostavlja preko zaštićene mrežne aplikacije – Agronet sustava, a najkasnije do 31. svibnja iduće godine.”

Dakle, ministarstvo ima zakonsko uporište u vezi isplaćenih veličina, ali je svjesno dovodilo u zabludu poljoprivrednike prikrivajući stvarno stanje iz politikantskih razloga i razloga da se sjetva obavi pa što bude.

Zašto sam protiv ovakvih prosvjeda.

Prvo, blokiranje cesta je kontraproduktivno, trebalo je demonstrirati ispred zgrade ministarstva, vlade ili gdje već, mada je pitanje gdje u sezoni kiselih krastavaca.
Drugo, cijena pšenice treba biti tržišna i bez prozivanja vlade za to, a ako se već potencira to pitanje, onda snagu treba usmjeriti u ovom smjeru:
http://snd.sc/1cMDraO
Treće, odustalo se od izričitog zahtjeva za smjenom ministra, a upravo to se moglo i moralo izvesti jer upravo on mora snositi političku i moralnu odgovornost za društvenu štetu koju je napravio.

Komentari


07/Sij/2020, 20:40
dsggff gdhgh g


Popunite formu ispod da bi ste dodali komentar.

Unesi specijalno:
:happyby mata