(0 komentara)
01/Ruj/2014, 10:16 ( 691 ) - Tehnologija
Jučer je završio prvi Farm Show u Osijeku. Taj sajam, u organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, novitet je u načinu prezentiranja i sajamske prakse takve vrste u nas.

Nadam se da sajam neće plesati jedno ljeto stoga vas pozivam da ga posjetite nekom drugom prilikom (ovo posebno važi za poljoprivrednike).
komentiraj  | $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image  | permalink

(0 komentara)
21/Srp/2014, 09:06 ( 494 ) - Tehnologija
Učimo se raditi zelenu gnojidbu.

nakon pšenice (prije desetak dana) - oranje, dva tanjuranja, sjetva, valjanje:nakon tritikala - tri tanjuranja, sjetva valjanje:

komentiraj  | $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image  | permalink

(0 komentara)
15/Srp/2014, 21:05 ( 402 ) - Tehnologija
Uzroci ovogodišnje smeđe hrđe na pšenici:

1. Ako se desilo nešto što živuće generacije ne pamte, sasvim je rezonski očekivati da se to neće desiti niti ove godine. Ne postoji univrzalno sredstvo protiv svih bolešćura, osim toga pretpostavljena "totalna" zaštita nije financijski niti ekološki prihvatljiva, to se ne radi. Uostalom i struka se probudila kad je pošast već bila očigledna i pravovremena zaštita već izmakla.
Hitnim i višekratnim tretmanima šteta se mogla ublažiti, ne i suzbiti jer

2. Teška pšenična godina je pokazala ono što se među poljoprivrednicima šuška već duže vrijeme, a to je da domaće sjeme nije doraslo novonastalim agroekološkim i tržišnim uvjetima. Jak sjemenarski lobi to ni u snu neće priznati, kriv je glupi i škrti seljak, tavanuša itd., a činjenica je da su sve strane sorte ove godine prošle gotovo neokrznute što se tiče bolesti i tek djelomično smanjenog prinosa. Brojni komentari na našim i srbijanskim poljoprivrednim internetskim forumima, te reportaže iz radijskih i tv poljoprivrednih emisija su bjelodan dokaz.

Evo kako je kod mene bilo.
Sijao sam domaću sortu Mateu. To je sorta novije generacije, poboljšane kvalitete i velikog prinosa (ma puna usta trgovaca i sjemenara). U vrijeme prvog glasa o hrđi danima su padale kiše i nisam još 2-3 dana otišao pregledati njivu. Kad sam došao njiva je bila natopljena, ali pravi šok je bio izgled pšenice, katastrofa, nešto što nisam nikad vidio. Pitanje je bilo kako raditi zaštitu kad je pšenica bila u vodi i do 20 cm visine. Sutradan sam ipak pribavio fungicide i teškom mukom kroz blato izrovašio njivu i obavio aplikaciju. Kroz par dana se pšenica dobro oporavila da bi za oko tjedan dana počela opet dobivati slične simptome. Nije bilo druge nego udri opet (drugim sredstvom kako se i preporučuje). Pšenica se opet oporavila, ubrzo je zatoplilo, počela zrioba i valjda više nije bilo vremena za treći napad. Na žalost u žetvi se vidjelo kakve su posljedice svega toga.
Prvi susjed do mene je imao jednu stranu sortu (Apache) koja je izgledala fantastično. Od bolesti ni b. Prinos joj je bio skoro 50% veći nego u mene...

Dakle, onaj tko je imao kristalnu kuglu i kamaru para (3-4 pravovremena tretmana) možda je mogao spasiti i pšenicu domaćeg sjemena samo problem je što i on mora na kraju podvući crtu i zamisliti se.

btw
Nakon dugo godina popušio sam na pšenici i jedno je sigurno - adios domaće sjemenke što se mene tiče.

- sa današnje žetve tritikalakomentiraj  | $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image  | permalink

(0 komentara)
27/Stu/2013, 12:27 ( 724 ) - Tehnologija


Pretpostavlja se da je za financijski održivo klasično ratarstvo potrebno obrađivati oko 100 ha oranica. U svatove se ne ide bez one stvari, a u ovom slučaju to je mehanizacija.

Cijene traktora sa osnovnom opremom, snage oko 115 KS. Priključci neophodni da bi takav traktor uopće radio, iznose još dodatnih cca 50% navedenih cijena.

CASE MAXXUM 120 T4A CVT  -

FENDT 311 vo vario -

JOHN DEERE 6140M -

MASSEY FERGUSON 6615 -
komentiraj  | $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image  | permalink

| 1 |


by mata