Kapelice

- klikni na foto za uvećanje -

slike ispod ustupila Kata Knežević (stankova)

Svatovi Mate Kneževića (stankova) i Marice Mišković
svatovi Ivice Leningera i Ane Štivić
Mata Mišković sa suprugom (lijeva) i sestrom Maricom (desna)
Jozija Kotorac (desna)
Prvi s lijeva - Luka Mišković
Mato Kneževi stankov (u sredini)
svatovi kod Belovihslike ispod ustupio Ivan Matić (alepov)


Mala sakralna arhitektura javila se u Slavoniji koncem 17. i početkom 18. stoljeća, a njezin najvažniji dio predstavljaju poklonici, koje narod ovdje radovito zove kapela, kapelica ili svetinja. To su manji ili veći zidni stupovi s nišom u koju se stavlja kip sveca, raspelo ili sveta slika. Poklonici su različito oblikovani, tako da se njihov izgled kreće u rasponu od skromnih stupova bez ikakva ukrasa, u čijoj je udubini običan kipić ili raspelo, do skladno građenih i lijepo izvedenih građevina koje se svojim izgledom približavaju izgledu crkve. Poklonici su najčešće građeni na najistaknutijim mjestima - na ulazu i izlazu iz sela, uz raskrižje puteva ili na trgu. Ponekad su ove male kapelice podizane izvan naselja, na određenim mjestima u prirodi. Tada je njihova gradnja redovito vezana uz neke izuzetne događaje o kojima govore lokalne predaje.Zavjetni križ sela sa likom Spasitelja, izgrađen je poslije velike ledotuče 1933.g. Rađen je od starog hrastovog drva, a nalazi se na raskrsnici puteva u Nazorovoj ulici.
MAJKE BOŽJE POMOĆNICE.
Nalazi se na sredini puta za Štitar. Izgrađena je kao masivan stup i s udubinom za kip i ostakljenim prozorom. Poslije 2. svj. rata kip je jako oštećen, ali ga je vlč. Josip Blažeković dao obnoviti. Babogredci i Štitarci hodočaste Majci Božjoj na Bebrini na sam dan Velike Gospe gdje se služi sveta misa. To hodočašće ima tradiciju od njezine gradnje 1904.g. pa sve do 2. svj. rata. Hodočašće je unazad nekoliko godina obnovljeno
MAJKE BOŽJE MILOSTI.
Izgrađena početkom 20. stoljeća u Gupčevoj ulici na mjestu stradanja mladića Ivana Vukovića-Petrovog čijeg roditelji su i podigli ovu kapelicu
Kapelica SVETE ANE.
"Nalazi se na početku Strossmayerove ulice. Izgradile su ju obitelji Verić (Zurkini, Čolini, Šumarevi) početkom 20. st.
SVETOG FLORIJANA.
Nalazi se u ulici M.Stojanovića. Izgrađena je dobročinstvom vatrogasaca i babogredskih obrtnika. Datira s početka 20. st.
SVETIH IVANA I PAVLA.
Nalazi se na kraju sela uz cestu prema Cerni. Gradile su ju obitelji Knežević (Belovi i Todorovi) krajem 19. st.
GOSPE ŽALOSNE.
Nalazi se na kraju ulice M.Stojanovića. Svoje štovanje Gospi Žalosnoj iskazale su obitelji vuković (Grgičini, Kurjačini, Lazini, Petrovi, Zebini, Davidovi) i podigli ovu lijepu kapelu 1860.g.
SVETOG ALOJZIJA.
Kapela zaštitnika mladeži nalazi se u ulici Klasno na početku puta prema Kladavcu. Izgradile su ju obitelji Verić (Basuljevi i Ivančevi) za vrijeme župnika Mijata Senca.
PRESVETOG TROJSTVA.
Nalazi se u Nazorovoj ulici. Izgrađena je darovima brojnih obitelji Kopić (Baninovi, Dudini, Ivandulini, Kovačevi, Marijančevi, Rokići, Pranjetini, Pranjini, Župarini, Karlićevi) početkom 20.st. Do 2. svj. rata na sam blagdan vjernici su u procesiji išli do kapeli gdje je služena sveta misa
SVETOG ILIJE.
"Nalazi se na putu prema Cerni, s desne strane potoka Berava. Zbog čestih ledotuča, svoj zavjet Svetom Iliji i njegov zagovor, iskazali su Babići čiji su posjedi bili u neposrednoj blizini (Brdarovi, Josilini, Frćkovi, Markovi, Pejini, Petrići, Senkovi, Šapilovi, Šimunovi). Izgrađena je krajem 19. st.
GOSPE RADOSNE.
Nalazi se u ulici Braće Radića, a izgrađena je 1860.g. Gradile su je obitelji Kedačića (Kedačići, Pinjakovi, Đeda Mate Paćarini, Purakini). Uoči Spasova se svi Kedačići okupe na molenje.
SVETOG MARKE.
Nalazi se u Savskoj ulici (Dubočica).