Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

02-09-2021

Potpisan ugovor za izgradnju sportske dvorane osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda


U prostorima male vijećnice Vukovarsko – srijemske županije, između Vukovarsko – srijemske županije i Planum građanje d.o.o. iz Vukovara, potpisan je Ugovor za izgradnju i opremanje sportske dvorane Osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda. Ukupni trošak radova i opremanja sportske dvorane iznosi ‪24.014.447,44 sa PDV – om.

Projekt izgradnje i opremanja biti će financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vukovarsko – srijemske županije i Općine Babina Greda, od čega će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancirati 66 % ukupne vrijednosti investicije, Vukovarsko – srijemska županija 24 %, Općina Babina Greda 10 %.

Projektom je predviđena izgradnja i opremanje dvodjelne sportske dvorane sa proširenim borilištem čijom izgradnjom će biti okočana dugogodišnja problematika vezana uz izgradnju sportske dvorane u Babinoj Gredi, na zadovoljstvo svih dionika uključenih u ovaj projekt, pogotovo samih učenika Osnovne škole „Mijat Stojanović“ Babina Greda, koji će nastavu tjelesnog odgoja moći pohađati u svojoj sportskoj dvorani.
IZVOR

01-06-2021

Općina Babina Greda mladim obiteljima daje po 25.000 kn za kupnju prve nekretnine


Jedna od demografskih mjera kojima Općina Babina Greda želi zadržati mlade i pomoći im u osiguravanju uvjeta za kvalitetniji život jest financijska potpora za rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima. Sufinanciranje gradnje obiteljskih kuća odnosno kupnje prve nekretnine Općina potiče iznosom od 25.000 kuna po obitelji, a u tu je svrhu u proračunu za 2021. godinu osigurano ukupno 450.000 kuna.

Općinski načelnik Josip Krnić proteklog je tjedna potpisao ugovore s četirima obiteljima kojima će, zadovoljno su ustvrdili, ta potpora itekako dobro doći.

- Nakon više godina vratio sam se iz Dubrovnika u svoju Babinu Gredu, da napravim kuću i da budem sa svojom obitelji. Želim zahvaliti Općini, načelniku i svima na doprinosu za gradnju i kupnju nekretnine - kazao je Zoran Anđić.

Krnić je ustvrdio da je riječ o novoj demografskoj mjeri koju Općina planira zadržati, prema mogućnosti i unaprijediti, ovisno o financijskim sredstvima koja će joj biti na raspolaganju. Uz zacrtane projekte koji su u provedbi ili pred realizacijom, želja mu je proračun maksimalno usmjeriti na kvalitetu života.- Ono što smo planirali u prošloj godini, sada se prvi put ostvarilo u povijesti Babine Grede, da Općina potiče mlade obitelji iznosom od 25.000 kuna za kupnju prve nekretnine za stanovanje ili gradnju prve kuće na svom placu – kazao je. Dodaje da je cilj pomoći mladima, i što više praznih kuća u selu ponovno staviti u funkciju.

Natječaj je otvoren do utroška novca. Krnić poziva sve mlade koji ispunjavaju uvjete da se jave na natječaj jer je za ovu godinu ostalo novca za još 14 obitelji, koje mogu ostvariti sufinanciranje od 25.000 kuna za rješavanje stambenog pitanja.

Babina Greda je lani, među 734 kandidata iz 25 država članica EU-a koji su sudjelovali na natječaju "Pametne ruralne zajednice", odabrana među 16 sela, kao jedina od kandidata iz Hrvatske, što je velik uspjeh za tu općinu u županjskoj Posavini. U suradnji sa stručnjacima izradili su Strategiju pametnog sela i u studenome je poslali Europskoj komisiji u Bruxelles na usvajanje, a u nju su uvršteni za razvoj Babine Grede i njezine stanovnike bitni projekti. Ako ona bude izabrana među dvije najbolje, što će biti objavljeno krajem lipnja, EU komisija će ih direktno financirati.

Načelnik Krnić ističe da bi to bilo od golemog značenja i donijelo niz pogodnosti za cijelu lokalnu zajednicu, a uvjeren je da Babina Greda ima velike šanse.
IZVOR

24-05-2021

Uskoro će obnova najstarije čitaonice Čevatovo iz 1907.


Na sastanku inicijativnog odbora za osnivanje Udruge Čitaonica Čevatovo, kojemu su, uz mještane, nazočili i načelnik Josip Krnić te općinski vijećnici Tomo Đaković i Mato Čivić, razgovaralo se o planovima i predstojećim aktivnostima za ovu najstariju čitaonicu u Babinoj Gredi iz 1907. godine. Stanovnici ulica Čevatovo, Klasno i Mažuranićeve odlučili su da će predsjednik Udruge biti Darko Vuković.

- Cilj nam je obnoviti čitaonicu i najvjerojatnije će do kraja godine biti izrađen novi projekt, sa svim potrebnim sadržajima. To je zapravo mali dom kulture, kao što ga imaju i u drugim dijelovima sela - pojašnjava Krnić. Ponosno ističe da su čitaonice, a ukupno ih je sedam, posebnost Babine Grede, i po njima je jedinstvena u Hrvatskoj. Primjer su čuvanja specifične stoljetne tradicije i vjeruje da će to znati iskoristiti i u turističke svrhe. U prvoj polovini 20. stoljeća bile su središte kulturnog života. I danas, poput mjesnih odbora, imaju veliku ulogu u društvenom životu Babine Grede. U njima se mještani druže, organiziraju radionice, edukacije, sastanke, izložbe, proslave... Ispred čitaonica su postavljene kućice knjižnice i na taj im se način daje i prvotna namjena koju su imale, a to je educiranje o važnosti knjige i čitanja.

Raspoređene su po ulicama i među stanovnicima su razvile pozitivno rivalstvo.
IZVOR

30-04-2021

Belamionix proizvodit će grickalice u Babinoj Gredi


Općinu Babina Greda, koja se prostire uz autocestu A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, bosanski gospodarstvenici sve više prepoznaju kao idealnu lokaciju za ulaganje svoga kapitala i širenje posla.


Prije svega zato što je Hrvatska članica EU-a, prvi je susjed BiH, pa je samim tim i logičan odabir zbog smanjenja troškova poslovanja i potrebnog ishođenja certifikata prema EU standardima. Babina Greda interesantna im je zbog svog geostrateškog položaja koji im osigurava dobru prometnu i komunikacijsku povezanost s drugim zemljama i otvara vrata velikoga tržišta.


Među investitorima koji su odlučili tvrtku registrirati u Babinoj Gredi je i kompanija Belamionix, sa sjedištem u Brčkom. Osnovana je 1996., i s 26 trgovačkih centara i 16 benzinskih crpki danas je među vodećim trgovačkim lancima na području BiH s više od 1500 zaposlenih. U Babinoj Gredi namjeravaju sagraditi tvornicu grackalica površine 15.000 četvornih metara, a u drugoj fazi trgovački centar na 3200 kvadrata i benzinsku postaju. Ukupna je vrijednost gradnje ovoga poslovnog kompleksa 18 milijuna eura. Završetak radova predviđen je do kraja sljedeće godine, a trebao bi otvoriti oko 120 novih radnih mjesta.


- Belamionix će prije svega pokrenuti tvornicu grickalica, kao osnovnu djelatnost, a zatim će svojim kupcima veleprodaje i maloprodaje nuditi širok asortiman kvalitetnih proizvoda najboljeg omjera cijene i kvalitete. Važno je istaknuti i da će u asortimanu biti zastupljeni svi veći domaći i lokalni proizvođači, kao i nova tvornica grickalica u Babinoj Gredi, gdje smo analizama tržišta prepoznali potencijale za proširenjem poslovanja - ističe direktor Sejfudin Suljić.


Načelnik Babine Grede Josip Krnić napominje da pojedini kolege načelnici, čije se općine nalaze uz granicu, nisu prepoznali potencijal investitora iz BiH koji svoj kapital žele uložiti u Hrvatskoj i otvoriti si vrata europskog tržišta.


- Kompanija Belamionix odlučila je dio proizvodnje preseliti u Hrvatsku. Prošle godine kupili su 35.000 kvadrata zemljišta u blizini naplatnih kućica Babina Greda, na samom izlazu s autoceste A3 - ističe Krnić. To je već četvrti investitor iz susjedne države koji je stigao u Babinu Gredu kako bi pokrenuo proizvodnju, a uglavnom dolaze s područja Gradačca. Svi su oni, napominje, prepoznali prednosti i mogućnosti koje im se u toj općini nude. Granični prijelaz Slavonski Šamac-Bosanski Šamac udaljen je samo nekoliko kilometara od Babine Grede. Uz tvornicu autodijelova, koja uskoro treba početi raditi, u pripremi je i otvaranje velike šljunčare, a jedan će investitor proizvodit će ukrasne elemente za fasade.


- Općina Babina Greda prije svega područje je od posebne državne skrbi, čime investitori stječu određene pogodnosti korištenja EU fondova prilikom povlačenja sredstava za nove tehnologije. Ako je investicija veća od deset milijuna kuna, može se ići direktno i na državne poticaje za kapitalne investicije. Kod nas su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i plaćaju doista mizeran komunalni doprinos na proizvodne objekte - pojašnjava.


Zemljište na kojem će graditi bilo je u privatnom vlasništvu, a općinskim prostornim planom nalazi se u gospodarskoj zoni. Svi su investitori za kvadrat zemljišta plaćali od 2,5 do tri eura, što je, prema njemu, dobra cijena, i vlasnici su zadovoljni. Riječ je o zemljištu lošije kvalitete za poljoprivrednu proizvodnju, ali strateški jako dobro pozicioniranom, uz autocestu, a rješava se i potrebna komunalna infrastruktura.
Krnić ističe veliko značenje i za OPG-ove, ne samo iz Babine Grede, nego i šire okolice, koji će proizvoditi za tvornicu grickalica i imati sigurnog otkupljivača svojih domaćih proizvoda.

Jedan od uvjeta ulagačima je, kaže načelnik Krnić, da sjedište tvrtke bude registrirano u Babinoj Gredi
IZVOR

24-04-2021

Babina Greda proslavila Dan općine, a selo dobilo i dječji vrtić


Povodom obilježavanja Dana općine Babina Greda, na svečanosti u Hrvatskom domu kulture „Franjo Delić” u Babinoj Gredi danas su zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama uručena priznanja, a potom je svečano otvoren i Dječji vrtić “Regoč”.

Zbog izuzetno velikog i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta Republike Hrvatske na području djelovanja u Istočnoj Slavoniji i Posavini, Plaketa Zlatni grb Općine Babina Greda dodijeljena je 3. satniji 3. bojne 131. brigade Hrvatske vojske Županja, Ivanu Matiću i Vodno-gospodarskoj ispostavi Biđ-Bosut Vinkovci. Plaketa Srebrni grb Općine Babina Greda dodijeljena je Petru Malbašiću, Zdenku Jukiću, Mati Vukoviću i Luki Damjanoviću, a Zahvalnice Općine Babina Greda Ivi Čiviću, Petru Grgiću. Franji Stojanoviću, Ivanu Vukoviću, Ivi Štiviću, Ljubici Damjanović, Mariji Malnar, Evici Vuković i Ivanki Jozinović.

“Babina Greda uspješna je općina što svjedoči i općinski proračun koji je danas 17 milijuna kuna dok je 2009. godine iznosio svega 2,5 milijuna kuna. Više od 20 milijuna kuna smo uložili u razvoj Babine Grede iz EU fondova, a posebice me raduje što su privatni investitori prepoznali Babinu Gredu kao općinu pogodnu za ulaganje, a od čega bi koristio osima Babogredaca trebali i mati i stanovnici okolnih mjesta”, poručio je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić.

Kazao je kako je ga posebice raduje otvorenje prvog dječjeg vrtića u Babinoj Gredi u koji je uloženo 8,5 milijuna kuna od kojih 7,4 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj. Također je najavio kako će u narednom četverogodišnjem razdoblju u Babinoj Gredi započeti i gradnja Doma za starije osobe.

Obilježavanju Dana Općine Babina Greda nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>