Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

19-04-2021

Francuski investitori preuzeli Uni Viridas za oko 45 milijuna eura


Pearl Infrastructure Capital, čiji je trenutačni investicijski potencijal veći od milijardu eura, a njegova vrijednost ulagačkog portfelja prelazi šest milijardi eura, upravo je zaključio preuzimanje tvrtke Uni Viridas koja upravlja kogeneracijskim postrojenjem Viridas biomass u Babinoj Gredi s instaliranom električnom snagom postrojenja od 10 MW.

Iz Pearl Infrastructure Capitala nisu htjeli otkriti vrijednost transakcije, ali se ona, prema procjenama stručnjaka, kreće između 40 i 45 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Tvrtka Uni Viridas bila je u vlasništvu Sunčice Lalić.
IZVOR

13-04-2021

Na mjestu starog mlina gradit će motel, šoping -centar i salu za svatove


Središte Babine Grede do kraja sljedeće godine poprimit će sasvim novu vizuru, nakon što se sagrade i u funkciju stave reprezentativni ugostiteljsko-turistički kompleksi koji će tu općinu, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju, zasigurno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske.Uz "Mihićeve dvore" investiciju tvrtke Elaborat d.o.o. iz Babine Grede, vrijednu približno 5.000.000 kuna, koja će obuhvaćati pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, realizirat će se i drugi projekt čija je vrijednost oko tri milijuna eura. Na lokaciji starog mlina, nekada poznate babogredske obitelji Mihić, na zemljištu od oko 8000 četvornih metara investitor iz Zagreba namjerava sagraditi motel s 26 soba, multifunkcionalnu salu za svatove za do 500 osoba, trgovački centar na 1000 kvadrata, a razmišlja se i o gradnji moderne benzinske postaje.

- Napravljeno je idejno rješenje, radi se projektna dokumentacija, a ovih dana počinje rušenje starog mlina i priprema terena. Čim se ishode sve potrebne dozvole i suglasnosti, počinje gradnja, a ako sve bude prema planu, do kraja 2022. godine investicija će biti realizirana - otkriva Krnić.

Ukazuje na golemo značenje navedenih investicija za Babinu Gredu, jer će se pozitivno odraziti na sve sfere života u općini, prije svega na turistički razvoj koji bi trebao biti zamašnjak sveukupnog razvoja toga kraja te otvoriti brojne mogućnosti i u korištenju europskih fondova. Turizam je jedan od osnovnih prioriteta u toj općini koja u njega polaže velike nade. Babogredci vjeruju da imaju jako dobru turističku priču koju će upotpuniti novim i jedinstvenim sadržajima, a uskoro će imati i gdje smjestiti svoje goste, što je bitno, jer smještajnih kapaciteta u selu za sada nema.

Turistima koji su stalno u potrazi za nečim novim ponudit će autohtoni doživljaj Babine Grede, nekoliko dana provedenih na drukčiji način, bijeg od svakodnevice, priliku za stjecanje novih znanja i iskustava. Sve će to dati i dodatan poticaj razvoju gospodarstva, otvorit će nove mogućnosti za lokalne proizvođače i osmišljavanje novih sadržaja za privlačenje turista kojima će imati što ponuditi.

Načelnik Krnić napominje da je Babina Greda lokacijski jako dobro pozicionirana, ima izvrstan geoprometni položaj i komunikacijsku povezanost. Smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, do granice sa Srbijom. Napominje da su na tom dijelu autoceste, koja je vrlo frekventna i njome godišnju prođu milijuni vozila, prenoćišta itekako potrebna. A rubnim dijelom općine prolazit će kanal Dunav-Sava. Sve su te komparativne prednosti prepoznali investitori koji su odlučili uložiti svoj novac.

U suradnji s Lučkom upravom Slavonski Brod gradit će se i pristanište na Savi, što je i predviđeno prostornim planom Babine Grede.
IZVOR

29-03-2021

“Mihićevi dvori” nudit će doživljajni turizam


Općina Babina Greda velike nade polaže u razvoj turizma, stavljanje u funkciju postojećih resursa i osmišljavanje novih sadržaja radi pozicioniranja na turističkoj karti Hrvatske i privlačenja što većeg broja gostiju.Do lipnja sljedeće godine dobit će reprezentativni kompleks u etnostilu koji će dati veliki doprinos turističkom otvaranju i biti dodatni vjetar u leđa gospodarskom razvoju toga sela. Tvrtka Elaborat d.o.o. iz Babine Grede odlučila je rekonstruirati i oživiti staru kuću i skladišne prostore koji su bili u vlasništvu obitelji Mihić, nekada poznatih seoskih gazda i vlasnika mlina.

– Sljedeći mjesec počet ćemo građevinske radove na rekonstrukciji postojećih objekata u pansion s deset dvokrevetnih soba, restoran, kušaonicu domaćih proizvoda i konferencijsku dvoranu – najavljuje vlasnik i direktor tvrtke, Mile Tomljenović.

Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 5.000.000 kuna, a osigurano je i sufinanciranje od približno 1.500.000 kuna iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz operaciju 6.4.1. Ističe da, s obzirom na veliki broj poznatih manifestacija i događanja koja se tijekom godine organiziraju u Babinoj Gredi, od nadaleko poznatih Konja bijelaca, Bećarfesta, Dana kulena, sira i vina do Stanarskih susreta, takav objekt i sadržaji selu nedostaju. To više što će se uskoro realizirati i velik broj privatnih investicija koje su sada u završnoj fazi. Napominje da postojeća ponuda ne prati potražnju i upravo se stoga i odlučio na ovaj projekt.

Smatra da u Babinoj Gredi postoji tržišni prostor za unaprjeđenje postojeće ponude u smislu osiguranja novih ugostiteljskih sadržaja, a poglavito smještajnih kapaciteta.

Zapošljavat će najmanje 12 radnika, a za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga planiran je otkup proizvoda od lokalnih OPG-ova. Tomljenović napominje da su pripreme za početak realizacije trajale tri godine i zahvaljuje lokalnoj samoupravi, na čelu s općinskim načelnikom Josipom Krnićem, na velikoj potpori.

Krnić ističe veliko značenje uređenja toga kompleksa, nazvanoga "Mihićevi dvori", za Babinu Gredu, ne samo u turističkom nego i u gospodarskom smislu. Smatra da je velika stvar za lokalne OPG-ove što će svoju domaću proizvodnju moći plasirati kroz takav objekt – od kulena, sira, sezonskog povrća, voća, rakije...

Napominje da Babina Greda ima izvrstan geostrateški položaj i komunikacijsku povezanost. Nalazi se na koridoru autoceste A3 koja ide od Muenchena do Istanbula, i vjeruje da imaju potencijala da putnike bar na jedan dan privuku u Babinu Gredu. I zato se mora poraditi na otvaranju smještajnih kapaciteta kojih u selu trenutačno nema, a cilj je osigurati dovoljan broj ležajeva da mogu smjestiti autobus gostiju, putnika namjernika.

Općina će stoga snažno poticati ljude da se otvore, OPG-ove da urede i registriraju sobe za prihvat gostiju, iznosom do 25 tisuća kuna po smještajnoj jedinici.

Svinjokolja, pečenje rakije, tečajEVi kuhanja
Gostima će nuditi aktivan odmor i omogućiti im da sudjeluju u radovima. U sezoni svinjokolja moći će sami odrađivati posao, domaćin će im sve pripremiti, a tu je, primjerice, i pečenje rakije. “Ljudi su stalno u potrazi za novim iskustvima i doživljajima, i zato želimo poraditi na doživljajnom turizmu”, kaže načelnik Krnić. Ponudu autohtonih specijaliteta žele dići na višu razinu, a organizirat će i tečajeve kuhanja prema starinskim receptima naših baka, s mnogo originalnih okusa i s malo začina. Organizirat će i tradicijska vjenčanja.
IZVOR

25-03-2021

Teretnjaci danonoćno jure, ugrožavaju sigurnost đaka


Najveći i financijski najvažniji projekt Županijske uprave za ceste (ŽUC) Vukovarsko-srijemske županije u prošloj godini bila je izgradnja 11,2 kilometra duge ceste od Prkovaca do Babine Grede, koja prolazi kroz Kladavac, a vrijednost investicije bila je približno 20 milijuna kuna.

Stanovnici tog zapostavljenog i prometno izoliranog naselja, između općinskog središta Babine Grede i Prkovaca u općini Ivankovo, koji su do sada bili izolirani, konačno su prodisali i dobili vezu s ostatkom svijeta. Svih ovih godina muku su mučili s udarnim rupama i dotrajalom makadamskom cestom, ljeti su se gušili u prašini, a za lošeg vremena teško je bila prohodna. Nakon svake kiše i snijega pretvarala se u kaljužu i njome se samo traktorom moglo proći. Autobus tada nije mogao do Kladavca i djeca su izostajala iz škole sve dok se blato ne bi osušilo. O problemima Kladavčana Glas Slavonije često je pisao, a obraćali su se za pomoć i Vladi RH, poručujući da su građani trećeg reda, za čiju je djecu i asfalt luksuz.

Cesta je lani konačno asfaltirana, ali su stigli i novi problemi. Selom su, požalili su nam se mještani, počeli masovno prometovati i jurcati tegljači, koji iz susjedne BiH cestom kroz Kladavac u smjeru Vinkovaca odvoze šljunak i pijesak, ali i drugi kamioni, stvarajući veliku buku. Naime, granični prijelaz Šamac šest je kilometara udaljen od Babine Grede. Mještani strahuju da će teška vozila uništiti tek asfaltiranu cestu, koju su jedva dočekali, kažu da već ima i puknuća, a pitaju se hoće li snažne vibracije ostaviti posljedice i na njihovim kućama.

Općinski načelnik Josip Krnić u srijedu je ŽUC-u poslao zamolbu za ograničenje brzine i tereta na cesti Babina Greda – Prkovci. Napominje da su Kladavčani presretni što su konačno dobili cestu, ali upozorava da prevelika brzina vozila, uglavnom teretnih, u noćnim satima narušava mir i utječe na zdravlje i život mještana, a ugrožava i živote na samoj prometnici.

Napominje da je ugrožena sigurnost pješaka i u strogom centru Babine Grede, na križanju ceste u Ulici Ilirskog preporoda (koja vodi prema cesti Babina Greda – Prkovci), u Ulici Mijata Stojanovića i Mažuranićevoj.

– Tu postoji velika opasnost za pješake, posebice za učenike koji moraju prijeći cestu zbog dolaska u školu i odlaska iz nje. Opasnost je velika, a postoji velik broj svjedoka da su ovih dana u naletu kamiona umalo stradala dva učenika – upozorava Krnić.

Poziva čelnike ŽUC-a da postave potrebne prometne znakove u naseljenom mjestu, odnosno znakove ograničenja brzine na svim lokacijama gdje se prelazi cesta. Ujedno ih moli da ograniče i teret vozila koja ondje prometuju. Podsjeća da je na toj cesti postavljen samo jedan sloj asfalta i izražava bojazan da drugi sloj asfalta, ako se ništa ne poduzme, ta prometnica neće ni dočekati i da će ponovno postati makadam.

Ravnatelj ŽUC-a VSŽ-a Željko Galić kazao nam je da je zaprimio zamolbu babogredskog načelnika.

– Održat ću sastanak sa svojim timom i sagledat ćemo sve raspoložive mogućnosti kako bismo riješili taj problem vezan uz kamione. Nastojat ćemo pronaći način da se teretni promet ograniči i preusmjeri na neki drugi pravac, vidjet ćemo što u tehničkom dijelu u vezi s tim možemo napraviti. U svakom ćemo slučaju taj problem nastojati što prije kvalitetno riješiti – zaključuje Galić.
IZVOR

23-03-2021

Raspisan je natječaj za dvoranu u Babinoj Gredi


Nakon savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u predmetu nabave izgradnje i opremanja sportske dvorane OŠ "Mijat Stojanović" u Babinoj Gredi u ponedjeljak je, doznajemo od pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, Jadranke Mustapić Karlić, objavljen natječaj za izbor izvođača radova.

- Natječaj će biti otvoren 30 dana i ako sve bude prema planu, odnosno ako se predviđeni rok zbog opravdanih razloga ne bude morao pomicati, otvaranje ponuda trebalo bi biti 19. travnja, no sve će ovisiti o situaciji. Stoga je sada teško precizirati kada će radovi početi, jer prethode im pregled i ocjenjivanje pristiglih ponuda, a potom slijedi i žalbeni rok te će tek nakon što se ispuni sva procedura biti izabran izvođač radova - objasnila je pročelnica.

Uvođenje izvođača u posao predviđeno je u roku od mjesec dana od dana potpisivanja ugovora, a rok završetka radova je 24 mjeseca.

Ukupna vrijdnost gradnje i opremanja dvorane je 30 milijuna kuna s PDV-om, od čega će sufinanciranje Vukovarsko-srijemske županije, na temelju odluke Skupštine iz rujna prošle godine, biti sedam milijuna kuna, odnosno po 3,5 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu. Prema tripartitnom sporazumu, Općina Babina Greda sufinancirat će dvoranu s tri milijuna kuna, a ostatak iznosa osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Gradnja dvorane je, podsjećamo, počela još 2014., ali je izvođač radova nedugo potom završio u stečaju i napustio gradilište. Krajem 2018. projekt je preuzela Vukovarsko-srijemska županija, a zbog proteka dosta vremena i potencijalne ugroze okolnih objekata na gradilištu morala je krenuti ispočetka. U konzultaciji s građevinskim stručnjacima odlučeno je da se ide u preprojektiranje.

Osnovna škola u Babinoj Gredi dobit će dvodijelnu sportsku dvoranu s proširenim borilištem.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>