Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (504)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 > >>

25-10-2018

Tvrtka Jet-Set zatrpava čuvenu jamu u Babinoj Gredi


Nakon dugih priprema, sređivanja papirologije, ishođenja potrebnih dozvola i suglasnosti te odabira izvođača radova, jučer je i službeno počelo zatrpavanje građevinske jame, čime će se konačno osigurati preduvjet za gradnju školske sportske dvorane u Babinoj Gredi i prekinuti agonija mještana, posebice učenika koji ju već godinama nestrpljivo očekuju.
Riječ je o šest metara dubokoj jami koja već gotovo četiri godine zjapi prazna jer je gradnja dvorane naglo prekinuta, a novo rješenje za nastavak gradnje teškom se mukom uspjelo pronaći. Kamen temeljac, podsjećamo, postavljen je u travnju 2014. i objekt je trebao biti završen u proljeće 2016. Ministarstvo je tada posao dodijelilo građevinskoj tvrtki iz Sv. Ivana Zeline, no ubrzo su se počeli javljati problemi u dinamici izvođenja radova i izvođač je završio u stečaju. Umjesto sportske dvorane babogredski učenici s prozora školskih učionica i danas gledaju duboku jamu obraslu korovom i šikarom, u koju se slijevaju podzemne vode i sadržaj septičkih jama. Vukovarsko-srijemska županija, u čijoj je nadležnosti daljnja realizacija toga projekta, početkom siječnja je u konzultacijama sa stručnjacima procijenila da je jamu najbolje zatrpati i potom krenuti u gradnju dvorane.

- Zbog neodgovornog izvođača radova, koji je na sudu s Ministarstvom, i zbog nesigurnosti do sada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili smo se ići na preprojektiranje. Ovo je bio splet nesretnih okolnosti i od samog početka sve je išlo kako ne treba i najteže je sada ispravljati krive Drine. Jama će se zatrpati i sve će se raditi iznad zemlje - objasnila nam je tada pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić. Prekjučer je izvijestila OŠ Mijata Stojanovića i Općinu Babina Greda da u srijedu, 24. listopada (jučer, nap.a.), počinje zatrpavanje građevinske jame. Vukovarsko-srijemska županija kao investitor buduće školske sportske dvorane sklopila je ugovor s tvrtkom Jet-Set d.o.o. iz Vrbanje. Projektnu dokumentaciju izradio je Građevinski fakultet Osijek, a građevinski nadzor obavlja Juing d.o.o. iz Vinkovaca. Rok izvođenja radova je 60 dana. Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić objašnjava da se za tu najmjenu neće koristiti zemlja, kako mnogi mještani misle pa negoduju, nego će se za zatrpavanje građevinske jame u slojevima koristiti nabijeni šljunak u kombinaciji s takozvanim mršavim betonom.
Iz OŠ Mijata Stojanovića izvijestili su učenike o početku radova i pozvali ih na oprez. S obzirom na povećan promet zbog vozila koja će u sljedeća dva mjeseca dolaziti do školskog dvorišta, zamolili su učenike da u školu ne dolaze puno ranije, nego deset minuta prije početka nastave, i da se zbog vlastite sigurnosti ne približavaju građevinskoj jami.

Dvodijelna školska dvorana
Na zajedničkom sastanku županijskih i općinskih čelnika održanom sredinom lipnja u Babinoj Gredi razmotreno je pet ponuđenih opcija. Zajednički je donesena odluka o gradnji dvodijelne školske sportske dvorane, s borilištem dimenzija trodijelne dvorane 27 x 45 metara, na čemu su Babogredci cijelo vrijeme inzistirali. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je osiguralo većinu sredstava, gradnju dvorane iznosima od po 3.000.000 kuna financirat će Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda, koja se morala kreditno zadužiti.

Josip Krnić, načelnik Babine Grede:
Očekujem da se do kraja ožujka 2019. potpiše ugovor s izvođačem i da intenzivno počne gradnja sportske dvorane. I nema razloga da na početku školske 2020./2021. dvorana ne bude u funkciji.
IZVOR

04-10-2018

Katarina i Đuro 'Danom iz snova' započeli zajednički život


Proletjela je brzo godina dana, od početka nagradne igre 'Dan iz snova', koju smo organizirali povodom našeg 20. rođendana, a u kojoj su sretni mladenci Katarina Galović iz Sikirevaca i Đuro Majić iz Babine Grede osvojili glavnu nagradu. A to je bio uistinu vrijedan poklon - jer svi su im naši partneri i sponzori besplatno darovali svoje usluge, od tamburaša do cateringa, rasvjete, fotografiranja... Dobro smo ih upoznali tijekom godine, dok smo zajedno posjećivali sve sponzore i dogovarali detalje oko njihovog vjenčanja. Bili smo s njima i na probama, dogovorima, na djevojačkoj i momačkoj večeri. Išli smo s kumom po mladoženju Đuru u Babinu Gredu, pa kod Katarine u Sikirevce, na vjenčanje i konačno na svečanu večeru u Oprisavce. Uživali smo do jutra u predivnom vjenčanju, okruženi nasmijanim i sretnim prijateljima i rodbinom naših mladenaca, u odličnoj atmosferi za koju je zaslužan TS Behar, ali i u iskrenoj radosti ovih dvoje mladih, zaljubljenih ljudi.

Nakon vjenčanja, Đuro i Katarina su nas posjetili u prostorijama Radio Slavonije, opet nas počastili svatovskim kolačima, pa smo sa zadovoljstvom pogledali fotografije i prisjetili se predivnog dana njihovog vjenčanja, koji smo zajedno pretvorili u 'Dan iz snova'. Želimo im svu sreću i ljubav ovog svijeta, dobro zdravlje i brojnu obitelj.

Hvala još jednom svima koji su to omogućili:

TAMBURAŠKI SASTAV BEHAR
FOTO STUDIO MARIN IVEZIĆ PHOTOGRAPHY
ISABELLE VJENČANICE
VARTEKS BY DI CAPRIO
ZLATARNICA LORENC
RESTORAN LOTOS
GALA ŠATORI
TOP LIGHT
CVJETNI SALON 'DADA'
TOP LINE
TOP ART
SANDRA DEKORACIJE VJENČANJA
AUTOWILL
IZVOR

26-09-2018

200 godina od rođenja M. Stojanovića


Prigodnim programom zaposlenici i učenici osnovne škole u Babinoj Gredi danas će (srijeda) proslaviti 200 godina od rođenja Mijata Stojanovića, pedagoga i književnika koji je čitav svoj vijek posvetio učiteljevanju, pisanju i skupljanju narodnoga blaga, a po kojemu babogredska škola nosi ime.

U Općinskoj narodnoj knjižici u 11 sati predavanje o Mijatu Stojanoviću, koji je bio jedan od utemeljitelja Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, održat će Dinko Župan s Hrvatskog instituta za povijest Slavonski Brod.

Za 13 sati u Domu kulture "Franjo Delić" predviđena je svečana priredba, a sat kasnije i otvorenje sportskog školskog igrališta i demonstracija korištenja sprava za vježbanje. Riječ je o investiciji vrijednoj 800.000 kuna, od čega je 100.000 osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a preostali iznos Općina Babina Greda.
IZVOR

24-09-2018

Učenicima deficitarnih struka od 500 do 700 kuna mjesečno


BABINA GREDA - Općina Babina Greda pozvala je lokalne poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova koji imaju interes i potrebu za zapošljavanjem radnika u budućnosti s određenim profilom zanimanja da se do 1. listopada jave kako bi se zajednički uključili u obrazovanje i pripremu potrebnih kadrova.
Općina je, stoji u javnom pozivu, spremna kroz potpore sufinancirati obrazovanje učenika za zanimanja za koja iskažu interes te osigurati potporu za naukovanje.

- Cilj nam je potaknuti zapošljavanje i potencijalnim poslodavcima pomoći osigurati potrebne kadrove. Danas je vrlo teško pronaći gotovog majstora jer velik broj ih je otišao trbuhom za kruhom i tog profila kadra više nema, što je sve veći problem. Moramo hitno reagirati i zajednički pokušati pronaći rješenje i poduzeti određene mjere kako bismo promijenili takvu situaciju, ističe općinski načelnik Josip Krnić. Zato su, napominje, odlučili pozvati sve zainteresirane da se izjasne koja su im zanimanja potrebna, koje struke nedostaje na tržištu rada, je li primjerice u pitanju mesar, poljoprivredni tehničar, CNC operater, mehatroničar, strojar, zavarivač, tokar, tesar, keramičar...

- Želimo snimiti situaciju, vidjeti kakve su potrebe poslodavaca i za koja zanimanja da se djeca školuju. Pozvali smo ih da se izjasne koje bi učenike mogli primiti na praksu, da ih obuče i da ih potom kada završe naukovanje zaposle kao majstore. Općina bi učenicima koji se odluče na takva zanimanja od sljedeće godine davala stipendiju, odnosno potporu od 500 do 700 kuna mjesečno, da imaju za svoje troškove i da izuče zanat koji je deficitaran, pojašnjava Krnić. Napominje da za deficitarna zanimanja poslodavci i od Ministarstva gospodarstva mogu dobiti naknade za učenike koji kod njih idu na praksu, što će djeci također puno značiti. Smatra da je potrebno ciljano djelovati, učenike usmjeravati u zanimanja koja će im osigurati posao, što je svakako velika stimulacija mladima da ostanu u Babinoj Gredi. Općina će, napominje, učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne mladima i stvori preduvjete da u svome selu nakon školovanja mogu raditi i od svoga rada pristojno živjeti.

Na području Babina Grede skupa s OPG-ima djeluje stotinjak subjekata koji su i potencijalni poslodavci, a hoće li i u kojoj mjeri prihvatiti inicijativu Općine i jesu li spremni dati i svoj doprinos poticanju zapošljavanja vidjet će se na sastanku koji će načelnik uskoro sazvati.
Krnić napominje da će i investitor koji u Babinoj Gredi uskoro kreće s izgradnjom tvornica autodijelova također dostaviti popis potrebnih profila radnika. Planirano je da radnici odlaze u Gradačac na obuku gdje će dobivati tehničku i tehnološku podršku jer tu je vrlo bitna edukacija i priprema kadrova, kao i obuka specijalnih kadrova za određene poslove. Direktor TMD Groupa iz Gradačca koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, Adem Hanić, ističe da će na poslovima proizvodnje autodijelova u Babinoj Gredi moći raditi i žene.

A nakon općine Ivankovo u kojoj od 2. rujna nedjeljom i blagdanom trgovine i pekarnice više ne rade, i Babina Greda je odlučila slijediti njihov primjer.
- Svim vlasnicima poslao sam dopis i Marijan Živković-Patričar i vlasnik Bose odmah su prihvatili inicijativu. Moramo još vidjeti s Konzumom, trgovinom Bošković i našim lokalnim radnjama. No, koliko vidim u dosada obavljenim razgovorima inicijativa je pala na plodno tlo i mislim da ni u Babinoj Gredi trgovine i pekarnice uskoro nedjeljom više neće otvarati svoja vrata, kaže Krnić.
- Ni u bivšoj Jugoslaviji nije se radilo nedjeljom. A sada smo veliki vjernici, katolici, kunemo se u vrijednost i svetinju obitelji, a sve se lomi preko leđa radnika. Moramo izmijeniti svoje navike, ugledati se na bogate europske zemalje i omogućiti našim ženama i majkama da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, zaključuje Krnić.

IZVOR

14-09-2018

130 ha na trasi melioracijskog kanala u zakup


Poljoprivrednici iz Babine Grede zainteresirani za korištenje obradivih površina na trasi Melioracijskog kanala Dunav - Sava u k.o. Babina Greda moći će konkurirati na natječaju za zakup zemljišta. Riječ je o oko 130 hektara površina, javnom vodnom dobru kojim upravljaju Hrvatske vode i koje su ga uz potporu Županije i Općine odlučile staviti u funkciju.
- To je zapravo materijal iz iskopa melioracijskog kanala, koji je odmah ondje i deponiran. Na toj površini sada raste trava i nije u funkciji, a može dobiti svoju svrhu tako da se pripremi i počne koristiti za potrebe poljoprivredne proizvodnje - pojašnjava Josip Kuterovac, voditelj Vodnogospodarske ispostave za Mali sliv "Biđ - Bosut" Hrvatskih voda.

- Govorim o našem slivnom području, gdje se nalazi nešto više od sedam kilometara kanala. Naime, melioracijski kanal ukupno je dug 14.700 metara i proteže se kroz dvije županije - Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku. Poljoprivrednici su zainteresirani, a intencija je Vukovarsko-srijemske županije i Općine Babina Greda da se postupak davanja u zakup provede kontrolirano. Žele da se površine dodijele ljudima koji stvarno imaju stoku, potrebu za zemljom i koji će joj dati svrhu i obrađivati je, a ne da je uzmu samo radi poticaja ili nekih drugih interesa - zaključuje Kuterovac. Svrha melioracijskog kanala je dovod vode iz rijeke Save u Biđ-bosutsko polje kako bi se u ljetnim mjesecima osigurale dodatne količine vode za navodnjavanje. "Sustav je izgrađen, sve je napravljeno i u postupku je ishođenje uporabne dozvole za crpnu stanicu. Vjerujem da će u sljedećoj sezoni kanal biti u funkciji", ističe.

I pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ-a, Andrija Matić, prekjučer se u Babinoj Gredi sastao sa zainteresiranim poljoprivrednicima.
- Uloga Županije je u tome da smo napravili snimku svih površina, utvrdili status i uvjete korištenja. Na nama je da priredimo mogućnost raspisivanja natječaja o zakupu za koji se moraju stvoriti svi potrebni preduvjeti, da se natječaj provede jednostavno i uspješno i da se ne dogodi da na trasi kanala bude površina koje su pogodne i prihvatljive za obradu a da ne budu u funkciji poljoprivredne proizvodnje - kaže Matić. Što se tiče cijene, napominje da zakup neće biti skuplji od uobičajenih postupaka provedbe natječaja za državo poljoprivredno zemljište i da će cijene biti vrlo prihvatljive.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 > >>