Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

10-10-2019

Ministarstvo očekuje još pet milijuna kuna od Općine i Županije


Slučaj dvorana u Babinoj Gredi dobiva novi zaplet. Računica koju su napravili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokazala je da nema dovoljno novca i dok se ne osiguraju dodatna sredstva, neće krenuti realizacija toga projekta. Smatraju da treba ići s jedinstvenom javnom nabavom i za gradnju i za opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme koje nitko ne želi. Da bi se raspisala objedinjena javna nabava za kompletan projekt, moraju biti osigurana sva sredstva, a procijenjena vrijednost gradnje dvorane zajedno s opremom iznosi 30 milijuna kuna s PDV-om. Ministarstvo je osiguralo 19 milijuna kuna, Vukovarsko-srijemska županija (VSŽ) i Općina Babina Greda već su ranije osigurale po tri milijuna kuna i pojavila se potreba za dodatnim sredstvima. Iz Ministarstva su od Županije i Općine zatražili još dodatnih približno pet milijuna kuna kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Informaciju nam je potvrdila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje VSŽ-a, Jadranka Mustapić-Karlić, koja je sa županom Božom Galićem nedavno bila na radnom sastanku u resornome ministarstvu.
Šturo iz Ministarstva
Na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva su nam poslali samo šturi odgovor. "U Ministarstvu je održan sastanak na kojem nas je Županija, koja je voditelj ovog projekta, upoznala s problematikom preprojektiranog projekta. U tijeku su razgovori oko zatvaranja procijenjene financijske konstrukcije takvog projekta. Podsjetimo, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti je Vukovarsko-srijemska županija, a isti će se sufinancirati sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Općine Babina Greda te Vukovarsko-srijemske županije", stoji u odgovoru.

Županijska pročelnica uvjerava nas da neće biti problem namaknuti dodatna sredstva i tvrdi da će sve potrebno biti i odrađeno.

- Čim se dogovorimo i potpišemo tripartritni sporazum, odmah će biti raspisana javna nabava i za izgradnju i za opremanje dvorane - pojasnila je.

No čini se da ipak neće sve ići tako glatko. Mještani Babine Grede zatečeni su takvim razvojem događaja i pitaju se jesu li to demografske mjere Vlade RH kojima se nastoji mlade zadržati u selu i njihovoj djeci omogućiti jednake uvjete odrastanja kao i u drugim dijelovima Hrvatske.

Krnić: Presedan
Načelnik Josip Krnić ne krije razočarenje i revoltiranost. Kaže da Općina jednostavno nije u mogućnosti osigurati još približno 2,3 milijuna kuna, koliko se od njih traži. Pojašnjava da se općinski vijećnici s tim ne slažu, puno je drugih obveza, izdataka, osniva se i dječji vrtić koji će Općina sufinancirati, a mora osigurati i svoj udio u sufinanciranju gradnje toga objekta.

- Imamo masu stvari koje smo počeli i jednostavno se ne usudimo ići u novi kredit, to je za nas velik izdatak, Općina financijski to nije u mogućnosti podnijeti. Sami bismo sebe ugušili. I nikada se još u Hrvatskoj nije dogodilo takav slučaj, da jedna općina, koja je pri samom dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj, s tolikim iznosom sufinancira gradnju školske dvorane - negoduje Krnić.

Prije tri godine Općina je kod HBOR-a digla namjenski kredit od tri milijuna kuna kako bi osigurala svoj udjel u sufinanciranju, platila je troškove obrade kredita i cijelo vrijeme plaća i kamatu na rezervirana sredstava.

Krnić napominje da je Općina već ranije, tijekom priprema za gradnju dvorane, potrošila i vlastitih tri milijuna kuna, platila je za izradu projektne dokumentacije, za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, premještanje DVD-a. Sve su to bili poprilični troškovi, i to za dvoranu čija gradnja nije ni počela, a ne zna se ni kada će početi.

“KAO DA NEMA VOLJE DA SE GRADI”
- Kada nam je dolazio župan Božo Galić i kazao da ćemo za dvoranu trebati namaknuti još 1,4 milijuna kuna, prvotno smo bili i pristali. A onda nam je naknadno rečeno da je taj iznos podignut za još 800.000 kuna i da trebamo osigurati dodatnih 2,2 m
IZVOR

23-09-2019

Babinoj Gredi urbani sadržaji


Općina Babina Greda čeka lokacijsku dozvolu za gradnju turističko-kulturnog parka sa šetnicom, trgom i pratećim sadržajima infrastrukturne namjene, čijom će se realizacijom završiti kompletno uređenje središta sela. U Službi za prostorno planiranje VSŽ-a u Županji, zainteresirani mještani proteklog su tjedna imali priliku izvršiti uvid u spis predmeta. Turistički park sa šetnicom, trgom i pratećim sadržajima prostirat će se na platou ispred nove općinske zgrade, DVD-a i na prostoru ispred crkve, uz popločanu Beravu. Ondje će se, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, sagraditi mali amfiteatar za održavanje koncerata i drugih sadržaja, postavit će se LED rasvjeta sa solarnim panelima, veliki LED ekran, pametne klupe, fontana, interaktivno igralište, drvene kućice za turističku ponudu... Bit će uređen mostić preko Berave, hortikultura uz šetnicu, koja će voditi od općinske zgrade do vrtića, čija je gradnja u tijeku.

Za izradu projektne dokumentacije, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a Babinoj je Gredi odobrilo 90.000 kuna, a ostatak su namaknuli iz vlastitih sredstava. Nakon ishođenja građevinske dozvole projekt će se kandidirati prema europskim fondovima.

Čim se otvori natječaj oni će biti spremni te očekuju da će proći, a projekt je vrijedan oko četiri milijuna kuna.
IZVOR

13-09-2019

Ni nakon više od pet godina nema dvorane


Nastavlja se saga oko gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Dogodilo se baš ono čega su se mještani i pribojavali. Stiže jesen, počela je i nova školska godina, a na gradilištu nije ni lopata zakopana i pitanje je hoće li uopće i biti do kraja godine. Nije još raspisana ni javna nabava za izbor izvođača radova čiji postupak traje oko dva mjeseca, a kada će biti – ne zna se!

"Slučaj dvorana" više ne žele komentirati ni općinski čelnici ni roditelji učenika kojima se godinama obećava da će imati jednake uvjete za nastavu tjelesnog odgoja i bavljenje sportom kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske. Na spomen dvorane samo rezignirano odmahuju rukom i poručuju - sramota!

Čekaju odgovor
Gradnja je počela još 2014., a danas je, nakon gotovo pet i pol godina, sve na početku, gradilište je poravnano sa zemljom i parcela zjapi prazna. Šest metara duboka građevinska jama koja se prostirala na 1200 četvornih metara i ugrožavala učenike i okolne objekte, a koju je iskopao bivši izvođač radova prije negoli je završio u stečaju, zatrpana je još krajem prošle godine. Tako je odlučila Vukovarsko-srijemska županija, u čiju je nadležnost prešao projekt gradnje dvorane. Naime, zbog nesigurnosti do tada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili su ići na preprojektiranje i sve raditi iznad zemlje. Od zatrpavanja jame prošlo je devet mjeseci, a na terenu pomaka nema. Umjesto da s prozora učionica učenici gledaju kako iz dana u dan gradnja dvorane napreduje, ondje se ne događa baš ništa.

Odlučili smo provjeriti gdje je zapelo i zašto radovi još nisu počeli, no umjesto konkretnog odgovora Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja lopticu prebacuju jedni na druge. Na upit kada će gradnja početi i što se čeka, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić u dahu odgovara: "Čekamo ministarstvo!"

- Mi smo s naše strane napravili sve što smo mogli. Od Ministarstva čekamo potvrdu glavnog projekta koji smo im poslali i još nismo dobili odgovor. Župan Božo Galić je prije deset dana pismeno tražio hitan sastanak kod ministrice i sada čekamo da nas primi, pa ćemo vidjeti – kazala je. Napominje da se pojavila potreba za više sredstava i objedinjenom javnom nabavom.

Jedinstvena nabava
Naime, izrađen je novi projekt i napravljen novi troškovnik i tržišne cijene su u odnosu prema onima od prije nekoliko godina, kada je rađen stari troškovnik, otišle gore. Prema izrađenim troškovnicima, ukupna vrijednost gradnje dvorane s opremanjem je približno 27 milijuna kuna s PDV-om. Za sada je osigurano 13 milijuna kuna (po tri milijuna Općina i Županija, a ostalo Ministarstvo).

U Županiji su, pojašnjava pročelnica, sve pripremili za javnu nabavu, za novac koji je trenutačno na raspolaganju, ali postoji bojazan da će, kada se ti radovi završe, gradnja opet stati dok se ne izabere izvođač za drugu fazu. I zato bi, smatra, a s tim se slaže i načelnik Babine Grede Josip Krnić, bilo puno bolje da ide jedna jedinstvena javna nabava za gradnju i opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme. A da bi se raspisala javna nabava za kompletan projekt, pojašnjava Krnić, prema Zakonu mora biti osigurano svih 27 milijuna kuna. I zato bi Ministarstvo, odnosno Vlada RH trebala dati garanciju da će u idućoj proračunskoj godini ili u dvije osigurati dodatna sredstva za gradnju dvorane.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam poručili da se za sve informacije obratimo Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je, kako navode, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti.

PREDSTAVNICI ŽUPANIJE ĆE U MINISTARSTVO
U Ministarstvu ističu da su svu raspoloživu gradilišnu dokumentaciju za dvoranu pri OŠ Mijata Stojanovića ustupili Vukovarsko-srijemskoj županiji 30. kolovoza 2017., koja od tada radi na novom projektu, a na čiji
IZVOR

28-08-2019

Policajci zaustavili automobil na autocesti kod Babine Grede, ostali zatečeni kad su vidjeli tko je za volanom


Oko 11:50 zaustavili su automobil daruvarskih registracijskih oznaka u kojemu je za volanom sjedio 15-godišnjak iz Babine Grede.

Maloljetnik je vozio automobil uz odobrenje oca, 42-godišnjaka iz Babine Grede, koji je sjedio na suvozačkom mjestu.

Protiv maloljetnika policija će podnijeti Optužni prijedlog i dostaviti obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb, njegovom ocu je na mjestu događaja izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 3000 kuna.

Radi se o "grubom kršenju prometnih propisa koje je maloljetnik počinio u prisutnosti roditelja, koji je bio dužan poduzeti mjere roditeljske skbi te spriječiti i ne dozvoliti činjenje prekršaja. Zbog toga se upozoravaju svi sudionici u prometu da poštuju prometne propise, brinu o zaštiti i dobrobiti djece i maloljetnika ne izlažući ih opasnosti, a samim tim i druge sudionike u prometu", priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske.
IZVOR

16-07-2019

Umjesto makadama stanovnicima Kladavca asfalt


U pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Željka Galića, župan Božo Galić danas je posjetio radilišta na lokalnoj cesti cesti Prkovci-Babina Greda, koja je u izgradnji te na dionici županijske ceste kroz naselje Cerna, koja je u rekonstrukciji.

“Najveći projekt Županijske uprave za ceste Vukovarsko – srijemske županije ove godine upravo je izgradnja lokalne ceste 46017 od Prkovaca prema Babinoj Gredi, koja je vrlo zahtjevna budući da se radi o 11,2 kilometara ceste. To je i financijski najznačajni projekt “težak” oko 20 milijuna kuna i financiran je iz kreditnih sredstava.”, rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Galić dodavši da će se konačno nakon višegodišnjeg nadanja stanovnicima naselja Kladavac ostvariti želja da kroz svoje naselje dobiju asfaltiranu cestu.Radovi na izgradnji ceste krenuli su 3. srpnja i izvodi ih vinkovačka tvrtka Cestorad. “Nadamo se da ćemo do kraja ove godine, naravno ukoliko nam to dopuste vremenske prilike i završiti s radovima.”, kazao je Željko Galić. ŽUC je vlastitim sredstvima, nastavio je Galić, također 3. srpnja krenuo i sa rekonstrukcijom ŽC 4221 od Cerne do Babine Grede, odnosno dionice kroz Cernu u dužini od 3,2 kilometra. Vrijednost rekonstrukcije ove dionice iznosi 7,7 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Strabag koja ima rok od 90 dana za završetak radova.


„Ovo je jedan kamenčić u mozaiku slaganja prometa u Vukovarsko – srijemskoj županiji. Cesta Prkovci-Babina Greda je izuzetno bitna za ovaj dio naše županije posebno za Općinu Ivankovo, Babinu Gredu, Stare Mikanovce, Drenovce, Vođince, Jarminu itd. Ovaj dio kraja treba povezati sa autocestom a isto tako omogući ljudima, koji će koristiti ovu cestu, kvalitetniji i bolji život. Također ona ima i gospodarski značaj jer se na ovom pravcu radi melioracijski kanal, trasa budućeg kanala Dunav –Sava, radi se i na proizvodnji tople vode u Babinoj gredi, električne energije i ljekovitih bazena. Tu su i projekti navodnjavanja. Od izuzetnog značaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije su dva projekta izgradnje sustava navodnjavanja, ukupne vrijednosti oko 72.000.000,00 kn. Izgradnja sustava navodnjavanja SOPOT – k.o. Vinkovci, Rokovci (730 ha) i Blata – Cerna (cca 500 ha). Mi imamo našu stratgiju razvoja koja je jasno definirana, te očekujemo i realizaciju državnih infrastrukturnih projekata kao što je Srijemska granična transvezala, cesta Županja-Vinkovci, obilaznica Vinkovci-Vukovar itd.- rekao je župan Božo Galić.

Zadovoljstvo početkom radova nisu krili ni stanovnici naselja Kladavac. “U ime svih stanovnika naselja zahvalio bih se županu Boži Galiću i ravnatelju ŽUC-a Željku Galiću što su prepoznali važnost ovoga projekata. “Naselje Kladavac egzistira već više od 300 godina, a na ovom području odraslo je i živi nekoliko generacija i nisu ga napustili. Oko Kladavca je tisuće hektara šuma i plodne ravnice, a na udaljenosti manjoj od sat vremena nalazi se šest velikih gradova Đakovo, Slavonski Brod, Županja, Vinkovci, Vukovar i Osijek te je asfalt poveznica za sve. Kada se cesta završi ljudi koji žive u Kladavcu mogu ići raditi u sve te gradove, a do danas ni hitna pomoć nije mogla doći u naše naselje, pogotovo kad je kiša i blato, a o zimi da i ne govorimo.”, rekao je Drago Vištica, jedan od osamdesetak stanovnika naselja Kladavac.


Na radilištu dionice županijske ceste kroz Cernu župana i ravnatelja ŽUC-a dočekao je načelnik općine Cerna Goran Begović. “Riječ je o projektu na kojem smo zajednički radili pune tri godine i evo konačno smo, vjerujem na zadovoljstvo svih, a pogotovo stanovnika ulice Velika Cerna došli i do njegove realizacije.”, rekao je načelnik Begović. Istaknuo je kako je ovo samo jedan od većih infrastrukturnih projekata koji se trenutno provode ili će se provoditi ove godine na području Općine Cerna te se nada da će biti zamah za oživljavanje gospodarstva i ostanak mladih na ovom području.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>