Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (544)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>

10-03-2017

Što se krije iza gospodarskog čuda u Babinoj Gredi


Gospodarsko čudo stvara se u Babinoj Gredi, maloj slavonskoj općini nedaleko od Županje, na području Vukovarsko-srijemske županije uz autocestu Zagreb-Lipovac. U investicijskom ciklusu od osam godina na krajnjem hrvatskom istoku, izračunali su općinski čelnici, uložit će se oko 600 milijuna kuna, a zaposliti oko 300 ljudi.

Sve je počelo prije godinu i pol, kada je u rad puštena novoizgrađena termoelektrana na biomasu uz autocestu Zagreb - Lipovac, snage 9,7 megavata. Vrijedna je 50 milijuna eura te je u njoj zaposleno 35 ljudi, a njome upravlja tvrtka Uni Viridas u vlasništvu Sunčice Lalić, koja je prema posljednjim službenim podacima 2015. uprihodila 2,08 milijuna kuna, ali je godinu završila s gubitkom od 13,5 milijuna kuna. Investicijski ciklus u Općini Babina Greda, čiji proračun iznosi oko 2,5 milijuna kuna godišnje, nastavlja se ovoga proljeća izgradnjom tvornice za proizvodnju automobilskih dijelova TMD Groupa, vrijedne 12 milijuna eura, koja ima svoje pogone u susjednoj BiH, Gradačcu, Brčkom i Sarajevu.

'Registrirali su tvrtku sa sjedištem u Babinoj Gredi, što je uvjet općine svim investitorima koji dolaze. S obzirom na to da smo općina čiji je indeks razvijenosti ispod 50 posto, ulagači imaju pravo na povrat dijela kapitala. Tako smo naš nedostatak iskoristili kao prednost koju im nudimo. Na raspolaganju smo im 24 sata i oslobodili smo ih komunalne naknade jer to jedino možemo napraviti kao općina', objašnjava za tportal Josip Krnić, općinski načelnik Babine Grede, u kojoj su prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. živjela 3572 stanovnika.


Bosanskohercegovački investitor u svibnju bi trebao krenuti s gradnjom tvornice u ovom slavonskom mjestu, a kao krajnji rok za završetak određen je početak 2019. U pogonima bi posao trebalo pronaći sto radnika, a prema najavama vlasnika, kada proradi punim kapacitetom - iz nje će se ostvarivati oko 100 milijuna eura izvoza. TMD Group proizvodi ležajeve za vozila za njemačke partnere, a prošle godine kupljeno je zemljište u Babinoj Gredi od privatnih vlasnika jer ga više nema u gospodarskoj zoni.

'Nisu oni slučajno došli u Babinu Gredu. Kod nas je već Uni Viridas s turskim Unitom otvorio kogeneracijsko postrojenje vrijedno 288 milijuna kuna, a sada s talijanskom Florian grupom rade sušare i pogon za pripremu parketa, što će stajati oko šest milijuna eura, a zaposlit će se još 35 ljudi. Već je izdana građevinska dozvola za gradnju 6,5 hektara staklenika s partnerima iz Nizozemske, vrijednih između sedam i osam milijuna eura, u kojima bi prema najavama trebalo raditi još stotinu ljudi. Sve je to zakon spojenih posuda', dodaje Krnić, napominjući kako su u općini osmislili još jednu zonu na geotermalnom izvoru vode od 92 stupnja Celzija te s Vukovarsko-srijemskom županijom osnovali tvrtku nazvanu Geotermalni izvori Babina Greda.
IZVOR

02-03-2017

U novoj tvornici autodijelova posao za stotinjak osoba


Nakon dolaska tursko-belgijske energetske korporacije i gradnje elektrane na šumsku biomasu, što je najveća greenfild investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a potom i popratnih sadržaja koji se realiziraju u sklopu projekta čiji je nositelj tvrtka Uni Viridas iz Zagreba, iz Babine Grede stižu najave o novim ulaganjima. Riječ je o investitoru iz Gradačca, naselja i središta istoimene općine u sjeveroistočnom dijelu BiH koje administrativno pripada Tuzlanskom kantonu. U suradnji s njemačkim partnerima u blizini gospodarske zone Tečine sagradit će tvornicu autodijelova i dati novi zamah gospodarskom razvoju tog područja. Kupili su 3,5 hektara zemljišta, osnovali tvrtku sa sjedištem u Babinoj Gredi, platili porez i uredno podmirili sve obveze.
Lakše do EU
Rezultat je to, objašnjava načelnik Babine Grede Josip Krnić, dugogodišnjih prijateljskih odnosa tih dviju općina, a započeli su ih Babogredci koji su radili u Gradačcu prije Domovinskog rata. Gradačačani su, napominje, jako zahvalni tom graničnom području Hrvatske, koje im je u najtežim ratnim danima pružilo veliku pomoć. Prijateljstvo traje više od 20 godina, druženje je nastavljeno i na nogometnim terenima, a sada prerasta i u poslovnu suradnju. U povodu toga Općinu Babina Greda posjetili su načelnik Gradačca Edis Dervišagić, njegov pomoćnik Hajrudin Hasanbašić i predstavnik Službe civilne zaštite Općine Gradačac Isam Senaić. Razgovaralo se o razvoju međugranične poslovne, ali i druge suradnje.
- Investitor se za Babinu Gredu odlučio na preporuku načelnika Gradačca. On podupire svoje gospodarstvenike, koji radi lakšeg poslovanja u Europskoj uniji trebaju osnivati pogone u Hrvatskoj. Riječ o investiciji vrijednoj oko 12 milijuna eura koja bi trebala otvoriti 100-tinjak radnih mjesta - objašnjava Krnić. Dodaje da je riječ o vrlo ozbiljnom investitoru, koji u svojim pogonima u BiH zapošljava 580 radnika.
- Bio sam u Gradačcu, obišao pogone i ostao jako ugodno iznenađen viđenim. Moram priznati da nisam očekivao tako visok standard, to je, mogu reći, i iznad europskog nivoa, i pitao sam se je li moguće da i u BiH ima takvih pogona. Osim toga, prosječna plaća na gradačačkom području je 500 konvertibilnih maraka, a u tim pogonima ljudi imaju oko 950 maraka - kazao nam je Krnić.
Poziv dijaspori
- Cilj mi je da s kompletiranjem investicija u poduzetničkoj zoni Tečine naš izvorni općinski proračun sa sadašnjih 2,5 milijuna kuna naraste na 10-ak milijuna kuna. Tako ćemo podizati standard i kvalitetu življenja u Babinoj Gredi i našim sumještanima omogućiti sve one bitne sadržaje kakve imaju razvijenija naselja. Tu svakako mislim i na dječji vrtić - napominje Krnić.
Uvjeren je da će gradnja velikih pogona, poput onih autoindustrije, stakleničke proizvodnje i sušara, biti dobar vjetar u leđa lokalnim obrtnicima i potaknuti ih na nova ulaganja, a Općina će ih subvencionirati.
Načelnik Babine Grede motivirajućim pismom obratio se Babogredcima, koji su već dugo godina na privremenom radu u Njemačkoj, Švicarskoj…, a koji su se u velikom broju, njih više od 500, okupili na večeri u Baselu koju je organizirala Udruga Babogredaca.
- Otvoreno sam im poručio da je u Hrvatskoj došlo vrijeme da i oni počnu razmišljati o načinu na koji bi mogli investirati u našu sredinu, uz poruku da se vrate i da će Općina bezrezervno podržati svaki njihov projekt, da ćemo naći načina da ih podupremo u svim njihovim aktivnostima i nastojanjima - zaključuje Krnić.

Krnić zadovoljno ističe da se nakon gradnje elektrane poduzetnička zona Tečine razvija. Gradi se Centar za sušenje drva, gdje će biti otvoreno novih 35 radnih mjesta, ishođena je građevinska dozvola za staklenike, a sada stižu i investitori iz Bosne.
- Ovo je poruka da, uz europske ulagače, i u nama susjednoj BiH ima ozbiljnih i kvalitetnih investitora. Drago nam je što su sa svojim partnerima iz Njemačke odlučili autodijelove proizvoditi u Babinoj Gredi, gdje će biti i sortirnica i pakirnica. Vjerujem da će priliku za posao dobiti i velik broj žena, što mi je posebno drago - ustvrdio je.
IZVOR

25-02-2017

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa


Povjerenstvo je utvrdilo da je načelnik Općine Babina Greda i bivši zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Krnić prekršio članak prema kojem dužnosnici koji već primaju plaću za dužnost ne smiju primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti te mu je izreklo sankciju obustave plaće u ukupnom iznosu od deset tisuća kuna. Krnić je istovremeno primao plaću za obnašanje dužnosti zastupnika, odnosno naknadu godinu dana nakon prestanka obnašanja dužnosti i naknadu za obnašanje dužnosti načelnika općine Babina Greda.
IZVOR

14-02-2017

U Općinu Babina Greda stigao je kamion humanitarne pomoći


Danas 14. veljače 2017.g. u Općinu Babina Greda stigao je kamion Kršćanske humanitarne udruge “Putevi milosti”. Kršćanska humanitarna udruga „Putevi milosti“, započinje svoju veliku podjelu paketa hrane i materijalne pomoći u sklopu projekta „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“, koji se financira u okviru Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Paketi pomoći koji su se nalazili u kamionu biti će u kratkom vremenu raspoređeni.

Ovim putem Općina Babina Greda na čelu sa općinskim načelnikom g. Josipom Krnić, u svoje ime i ime svih svojih mještana zahvaljuje Kršćanskoj humanitarnoj udruzi “Putevi milosti” na ovako značajnoj pomoći i ovakvoj ljudskoj gesti.

Humanitarna pomoć dijeliti će se u skladu dogovora sa Kršćanskom humanitarnom udrugom “Putevi milosti”.

Prilikom preuzimanja humanitarne pomoći pomogli su volonteri Crvenog križa: Marija Iljazović, Katarina Verić, Dario Omazić, Anica Kujundžić, Melita Knežević i Mirko Vuković.
IZVOR

02-02-2017

Zajedno u odrastanju


Općinska narodna knjižnica Babina Greda provodi program ”Zajedno u odrastanju” u cilju poticanja čitanja kod djece, pomoći roditeljima pri odgoju i obrazovanju te povezivanja mještana u zajednici. Programe motivacije čitanja za djecu knjižnica provodi kontinuirano, tijekom cijele godine, u radionicama i maštaonicama.

- Program želimo obogatiti suradnjom s ustanovama, udrugama i društvima koji su za to stručno osposobljeni. Njime se dodatno motivira i roditelje kojima bi naša pomoć bila samo početak nečeg korisnog – obiteljskog čitanja, kažu u Knjižnici.
Program će se provoditi kao sklop pomoći pri savjetovanju roditelja u poticanju čitanja i učenja kod djece. Za svako rođeno dijete u tekućoj godini knjižnica bi osigurala besplatnu jednogodišnju članarinu, izrađene straničnike i brošure o čitanju. U knjižnici će biti izložena literatura o odgoju djece, čitanju i odrastanju koju će roditelji moći posuđivati. Predviđena su predavanja o važnosti čitanja, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i upisu djece u 1. razred.
Radionice, pričaonice i maštaonice upotpunile bi doživljaj knjige s kojom se djeca u nižim razredima susreću u lektirnom okruženju. Kroz susrete s piscima djeca i mještani bi se upoznali s nastankom knjige, što bi ih dodatno motiviralo za čitanje. Program je podržaloi Ministarstvo kulture s 3000 kuna, a sufinancirat će i Općina. Ministarstvo će pomoći i nabavu knjižne i neknjižne građe iznosom od 28.000 kuna.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>