Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (564)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>

02-11-2017

Tražili da se škola u Babinoj Gredi nazove po maršalu Titu


Nakon što je Zagreb ljetos ostao bez Trga maršala Tita, nekome je palo na pamet njegovim imenom nazvati osnovnu školu u Babinoj Gredi! Predsjedniku Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Draženu Milinkoviću (HDZ) stigao je dopis od Općine Babina Greda u kojemu se traži da se na dnevni red sjednice uvrsti zahtjev za preimenovanje Osnovne škole Mijata Stojanovića u Osnovnu školu maršala Tita! U obrazloženju stoji kako je Općinsko vijeće Babine Grede nakon rasprave jednoglasno podržalo prijedlog i donijelo zaključak o promjeni naziva škole. Milinković nam je potvrdio informaciju i priznao da mu je dopis već na prvi pogled bio čudan. Pogrešno je napisano njegovo prezime, a pobrkana su i imena osoba u Županiji kojima je dopis također proslijeđen.

- Shvatio sam da je riječ o provokaciji i igrokazu u nečijoj osobnoj režiji pa mi nije ni palo na pamet taj zahtjev uvrstiti kao točku dnevnog reda na sjednici Županijske skupštine - kazao nam je Milinković.
Kontaktirao je načelnika Babine Grede Josipa Krnića (SDP), koji je ostao zatečen i kazao da prvi put čuje za bilo kakvu inicijativu o preimenovanju škole i da Općina s tim nema nikakve veze. Neugodno iznenađen bio je i predsjednik Općinskog vijeća Jakob Verić (nezavisni), čiji se potpis nalazi u dopisu upućenom na adresu Vukovarsko-srijemske županije, kao osnivača škole. U zaglavlju dopisa stoji naziv Općina Babina Greda, a u sredinu je, kazao nam je Verić, umetnut skenirani list papira s tekstom.
- Netko je krivotvorio moj potpis i iskoristio vjerojatno materijale koje šaljem vijećnicima uz poziv za sjednice Općinskog vijeća ili za polaganje vijenaca u određenim prigodama. Odmah sam nazvao predsjednika Skupštine i rekao mu da s tim dopisom nemam apsolutno nikakve veze, da zahtjev o promjeni naziva škole u Babinoj Gredi nikada nije postojao niti je Općinsko vijeće o tome ikada raspravljalo, što potvrđuju i zapisnici s održanih sjednica - pojašnjava Verić. Poručuje da pojedinci u selu očito nemaju pametnijeg posla, jako im je dosadno pa se igraju s takvim stvarima.

Zamoljen za komentar, općinski načelnik Josip Krnić cijeli je slučaj nazvao “hrvatskim idiotizmom i usijanim glavama pojedinaca u selu.” Inače, Babina Greda je jako uporište SDP-a i jedna od rijetkih općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj ta stranka redovito pobjeđuje na lokalnim izborima. A očito je baš ta činjenica inspirirala autora dopisa koji ju je pokušao zloupotrijebiti prišivajući joj razne konotacije.

VERIĆ ĆE PODNIJETI KAZNENU PRIJAVU
- Podnijet ću kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i neka policija utvrdi tko stoji iza ovoga. Nikada u životu nisam nikoga tužio, ne znam ni proceduru, ali raspitat ću se i neka institucije pravne države odrade svoj posao. Nije ovo prvi put da mi podmeću. Devetu godinu obnašam dužnost predsjednika Općinskog vijeća i do sada sam svašta doživio i bio izložen raznim napadima, ali čovjek se svaki put iznovice iznenadi kad vidi dokle su pojedinci spremni ići - zaključuje Verić.
IZVOR

03-10-2017

Bomba iz Babine Grede, Šokadija ima veliko ime na klupi!


Nakon serije loših rezultata Mato Lukačević podnio je ostavku na mjesto trenera Šokadije, a već dan kasnije uprava kluba iz Babine Grede pronašla mu je nasljednika. I to kakvog! Novi trener Šokadije je Ivica Cvitkušić, bivši nogometaš vinkovačkog i Zagrebačkog Dinama iz 80ih godina prošlog stoljeća.

Cvitkušić za sobom ima zaista veliku nogometnu karijeru, Dinamo Zagreb, Dinamo Vinkovci, Slovenski Kopar i HIT Gorica, Švedski Djurgardens IF, u trenerskoj karijeri radio je u nekoliko slavonskih klubova NK Fruskogorac Ilok, Lovor, Otok, Bobotu Agrar….i sa svima bio prvak! 6 godina bio je sportski direktor u BiH Zvijezde Gradačac i njih iz 3 lige uveo u PL BiH.

– Šokadiju sam gledao par utakmica, oni su tražili iskusnog trenera jer ja sam kao trener Bobota Agrara u toj ligi dvije godine za redom bio prvak, dobro poznam ligu i mislim da imamo prostora napraviti pomak. Stanje nije bajno ali treba zasukati rukave i izvuć maksimum do zimske pauze. Uz par pojačanja i kvalitetnim pripremama mi ćemo biti sasvim druga ekipa. Primijetio sam da Babina Greda voli klub i taj ugođaj nedjeljom koji osjećaju dolazeći na utakmicu je za njih nešto posebno, to je pravi temelj za napraviti dobar rezultat – rekao nam je novi trener Šokadije koji je uvjeren u uspješan nastavak sezone.

Šokadija je defiitivno povukla jak potez, ostaje nam pratiti hoće li Cvitkušić još jednom potvrditi vrhunsko znanje i iskustvo koje nesumnjivo ima. Prvi test na klupi Šokadije bit će mu gostovanje u Dardi.
IZVOR

20-09-2017

Babina Greda plaća dojave o vlasnicima napuštenih pasa?


Zbog pojave velikog broja pasa na ulicama Babine Grede koji zapravo nisu lutalice, jer imaju ogrlice oko vrata, Općina Babina Greda poziva mještane da pse drže u za to predviđenom prostoru i na propisan način. U protivnom će, upozoravaju iz općinske uprave, poduzeti sve zakonom dopuštene radnje protiv neodgovornih vlasnika. U Općini pojašnjavaju da će žurno pristupiti rješavanju problema pasa lutalica, a vlasnici napuštenog psa, ili psa bez nadzora, bit će procesuirani nadležnim tijelima.

Velik broj pasa redovito se pojavljuje nakon svakog stočnog sajma koji se održava 10. i 25. u mjesecu tijekom cijele godine. U Babinu Gredu tada pristižu prodavači i kupci sa svih strana koji ondje trže i kupuju svinje, pasce, telad, junad... No, mnogi su nesavjesni građani u babogredskom sajmu prepoznali idealnu priliku za riješiti se svojih kućnih ljubimaca, a ostavljaju i kutije sa štencima.
- Nakon svakog vašara na prostoru Sajmišta gdje se održavaju, ostaju brojni psi i u prvi mah ni nama nije bilo jasno o čemu je riječ. Opazili smo da ljudi sa sobom dovode pse i ostavljaju ih. Psi lutalice veliki su nam problem koji ćemo vrlo teško riješiti. Nemamo ih gdje smjestiti, a jedini higijeničarski servis koji u našoj županiji pruža uslugu zbrinjavanja pasa rekao nam je da je azil pun i da nemaju mjesta za naše pse - kaže općinski načelnik Josip Krnić.
Uvjeren je da ih je vinkovački Tip-Tip odbio zato što im je svojedobno otkazao suradnju, revoltiran time što su, kako je pojasnio, od Općine, osim po 1500 kuna za svakog uhvaćenog psa tražili i dodatno plaćanje rezervacije za smještaj u azilu u iznosu od 1000 eura, što ga je razljutilo.

Općina je prije nekoliko godina za zbrinjavanje pasa, napominje načelnik, izdvojila 50-ak tisuća kuna, što je popriličan iznos. A bilo bi, kaže, mnogo bolje i pametnije da je taj novac utrošen za kupnju udžbenika i pomoć babogredskim roditeljima. Stoga apelira na vlasnike životinja da svoje kućne ljubimce ne ostavljaju na sajmu ili na ulici. S obzirom na to da problem uzima sve više maha, u Općini razmišljaju o tome da svaku prijavu o napuštanju psa za kojeg se može utvrditi vlasnik honoriraju s 200 kuna. Ako se bude išlo u tom smjeru, konačnu odluku, pojašnjava načelnik, trebalo bi donijeti Općinsko vijeće, jer se mora pronaći model, osigurati sredstva i zakonski regulirati taj dio.

“Imamo mnogo pasa lutalica, dolaze i pred školu i stalna su prijetnja učenicima koji u strahu dolaze i odlaze s nastave. Problem moramo što prije riješiti i sada tražimo higijeničarske servise u susjednim županijama. Ali moram naglasiti da je doista apsurdno samo da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji samo jedna tvrtka ovlaštena za zbrinjavanje pasa. Svugdje, u svim poslovima i djelatnostima postoji konkurencija, samo je oni nemaju i stvarno mi nije jasno da na ovom našem području više nitko za to nije registriran”, zaključuje Krnić.
IZVOR

17-08-2017

Traže hitan nastavak radova na izgradnji nove sportske dvorane


Nastavlja se agonija oko školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Kao uvjet za nastavak gradnje i potpisivanje ugovora s novim izvođačem radova Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još je prije godinu dana Općini Babina Greda i Vukovarsko-srijemskoj županijipostavilo sufinanciranje projekta sa po tri milijuna kuna, na što su pristali i odradili svoj dio posla.

I dalje zjapi jama
Prigodom posjeta Babinoj Gredi krajem prošle godine ministar obrazovanja Pavo Barišić obećao je da će na proljeće konačno početi gradnja dvorane, vrijedne više od deset milijuna kuna, a da se završetak radova očekuje za dvije godine.
Unatoč obećanjima o nastavku radova, na gradilištu u školskome dvorištu i dalje zjapi golema jama, površine 2200 četvornih metara, duboka šest metara, koja se polako puni podzemnim vodama, urušava i prijeti okolnim objektima. Iako su Babogredci očekivali da će gradilište oživjeti još proljetos, do danas nije raspisan ni natječaj za izbor izvođača radova. Događa se upravo ono čega se općinski načelnik Josip Krnić pribojavao – proći će cijelo ljeto, počet će još jedna školska godina, a na gradilištu neće biti ni lopata zakopana. Krnić nam je jučer priznao da je jako razočaran cijelom situacijom.
– Gdje smo, tu smo, troškovi nam idu, a ništa se ne događa. Potrošit ćemo 150 tisuća kuna samo za zateznu kamatu za godinu dana na odobreni a neiskorišteni kredit, a nećemo se pomaknuti s mjesta - razočaran je Krnić.

Za pomoć se obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. U dopisu, koji je proslijedio i ministrici znanosti obrazovanja i sporta Blaženki Divjak, vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću i resornoj pročelnici Jadranki Mustapić-Karlić, zatražio je od premijera hitan nastavak radova na gradnji školske sportske dvorane. Podsjetio je na kronologiju događaja - da je gradnja počela još u travnju 2014., ubrzo su se nastali problemi na gradilištu, izvođač je završio u stečaju, raskinut je ugovor i radovi su stali.

A kamate idu...
- Zahvalni smo Vam što ste u proračun RH za 2017. godinu uvrstili nastavak izgradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi, ali od nastavka radova, nažalost, još ništa - izvijestio je Krnić premijera. Podsjetio je na to da je sporazum o sufinanciranju izgradnje potpisan i ovjeren od Vukovarsko-srijemske županije, Općine Babina Greda i resornog ministarstva. Svi su preuzeli svoj dio obveza sufinanciranja. Općina je ispunila svoj dio, u iznosu od tri milijuna kuna, unatoč teškoj financijskoj situaciji u kojoj je Babina Greda kao potpomognuto područje I. skupine.

- Ishodili smo kredit kod HBOR-a te nam je ispostavljen račun za obradu zahtjeva u iznosu od 15.000 kuna, kao i obveza plaćanja kamata. Mi smo se zadužili, plaćamo kamate, a o poduzetom na izgradnji dvorane ni traga. Jesmo li to prevareni ili namjerno dovedeni u situaciju da plaćamo nečiju nebrigu i nastojanje da se ugrožava funkcioniranje Općine Babina Greda - pita se Krnić. U ime mještana Babine Grede, posebice roditelja osnovaca te svoje kao općinskog načelnika, zamolio je premijera za pomoć u poduzimanju koraka za nastavak radova i hitno dostavljanje dokumentacije Vukovarsko-srijemskoj županiji za provođenje izbora izvoditelja radova kako bi se oni što prije nastavili i babogredska djeca dobila dvoranu.
IZVOR

01-08-2017

Do kraja godine Babina Greda dobiva dječji vrtić


Upravno vijeće Dječjeg vrtića “Petar Pan” Drenovci osniva podružnicu u Babinoj Gredi. U tijeku je prikupljanje projektne dokumentacije za prenamjenu poslovnog prostora za potrebe dječjeg vrtića i ispunjavanje svih kriterija za boravak djece i usluge koje će im pružati ova predškolska ustanova.

Za 35 mališana
Vrtić bi s radom trebao početi do kraja godine, a o predupisima i upisima roditelji će, poručuje osnivateljica, a uskoro i ravnateljica “Petra Pana” Lidija Anić, biti pravovremeno izviješteni.
- Planirane su dvije skupine, jedna jaslička od jedne do tri godine, i jedna vrtićka za djecu od tri do šest godina, za ukupno 35 mališana. Prostor je veći, zadovoljavat će potrebu i za tri skupine, ali to će ovisiti o interesu roditelja. U Babinoj Gredi imali bismo poludnevni (petosatni) i cjelodnevni (desetosatni) program i vrtić bi radio od 6 do 16 sati - pojašnjava Anić. Preko web-stranice Općine provedeno je anketiranje roditelja djece predškolske dobi, odaziv je bio stopostotan, a od 60 ispitanika njih 58 iskazalo je interes. Naime, u posljednje vrijeme mještani Babine Grede sve su češće isticali potrebu za osnivanjem dječjeg vrtića za koji smatraju da nedostaje njihovu selu. Pozvali su lokalnu vlast da nešto učini o tom pitanju jer žele da se i njihovim mališanima omoguće primjereni uvjeti za rast, razvoj i dopunjavanje obiteljskog odgoja.
Cijena boravka babogredskih mališana u dječjem vrtiću još nije utvrđena.

Cijena 1200 kuna
- Sve će ovisiti o postotku sufinanciranja Općine. Ekonomska cijena za vrtićku skupinu na razini županije je 1600 kuna mjesečno. Ali mi smo ipak malo skromniji kraj, kod nas je ekonomska cijena 1200 kuna. Moraju se zadovoljiti svi pedagoški standardi prema zakonu, na određen broj djece ide i određen broj odgojitelja, svi koji rade su s visokom ili višom stručnom spremom. Na dvije skupine idu četiri odgojiteljice i jedna spremačica/servirka. I ako tako bude, planiramo zaposliti petero ljudi - najavljuje Anić. Inače, “Petar Pan” prvi je vrtić u Cvelferiji i s radom je počeo krajem 2014. godine. Općina Drenovci, doznajemo od osnivateljice, boravak svojih mališana sufinancira s 30 posto, a vrtiću su izašli u susret i s drugim povlasticama.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić jučer nam je rekao da će Općina svakako pomoći jer je svjestan toga da roditeljima nije lako namaknuti novac za punu ekonomsku cijenu. A u kojem iznosu će sufinancirati boravak djece u vrtiću odlučit će Općinsko vijeće, ovisno o mogućnostima. Krnić napominje da će potreba za dječjim vrtićem u Babinoj Gredi biti sve veća jer će dobar dio žena u bliskoj budućnosti dobiti posao.

SVE VIŠE MAMA RADI
“U selu imamo proizvodnju kolača gdje su angažirane uglavnom žene, uskoro će u gospodarskoj zoni biti otvorene sušare gdje će također biti zaposleno 15-ak žena, prema najavama investitora i u proizvodnji dijelova za autoindustriju bit će uposleno oko 35 žena, tako da će biti sve veći problem s čuvanjem i boravkom djece dok im mame rade”, zaključuje Krnić
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>