Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (448)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>

27-08-2013

Odgođen početak gradnje energane na području općine Babina Greda


U Babinoj Gredi je sredinom svibnja potpisan ugovor o gradnji najvećeg hrvatskog kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu snage 9,7 MW „Viridas Biomass“, što je označilo početak implementacije 50 milijuna eura vrijedne investicije. Ugovor je potpisan između nositelja projekta, tvrtke Uni Viridas d.o.o. i izvođača projekta, tvrtke MW Power OY. Nositelj projekta gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu na lokaciji industrijske zone Tečine u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment N.V., tursko-belgijska energetska korporacija koja ima više od 40 godina iskustva u području energetike te u svom projektnom portfelju posjeduje 3000 MW, uključujući termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka. Početak gradnje postrojenja bio je najavljen za početak srpnja, no bageri u Babinu Gredu još nisu stigli. Kao razlog kašnjenja u Uni Viridasu navode proceduru oko zatvaranja financijske konstrukcije.

- S obzirom na to da je projekt Uni Viridas Biomass u Babinoj Gredi prvo veliko kogeneracijsko postrojenje u Hrvatskoj, od velikog je značaja za lokalnu zajednicu kao i za nas investitore, poduzimali smo oprezne korake za vrijeme razvojne faze projekta, kao i sada, kada privodimo kraju kompletnu dokumentaciju vezanu uz zatvaranje financijske konstrukcije - pojašnjava članica Uprave Sunčica Lalić.

- Iako je riječ o relativno malom projektu s obzirom na veličinu ostalih ulaganja naše Grupe u Europi, ističe predsjednik Uprave Cem Sirin, glavni izazov prije početka gradnje je bila činjenica da u financiranje projekta nije involvirana ni jedna banka s hrvatskog tržišta, već inozemne banke koje su slabije upoznate s hrvatskim tržištem te je proces upoznavanja potrajao. Posebice uzevši u obzir činjenicu da, nakon posljedica svjetske ekonomske krize, banke nastupaju puno opreznije nego prije.

- Iako smo u vrijeme svečanog potpisa Ugovora o narudžbi opreme najavili da je financiranje projekta spremno, obrada potrebne dokumentacija za konačno zatvaranje financijske konstrukcije oduzela je više vremena nego što je planirano. Trenutno smo u završnoj fazi i ubrzano privodimo cijeli proces kraju. Vjerujemo da ćemo u rujnu započeti gradnju postrojenja, i to prvo kroz fazu zemljanih i građevinskih radova - ističe Sirin.

- Svjesni smo toga da je proteklo dosta vremena od početka realizacije projekta pa do sadašnjeg trenutka, kada smo pred izgradnjom. Međutim, imamo kontinuirani interes i dalje ulagati u Hrvatsku, posebice u sektor obnovljivih izvora energije, te je naš management potpuno tome posvećen - ustvrdio je.
IZVOR

25-08-2013

DVD Babina Greda obilježilo 90 godina postojanja


Dobrovoljno vatrogasno društvo Babina Greda obilježilo je danas u Babinoj Gredi 90 godina postojanja društva, na kojemu je nazočio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća na grobovima poginulih vatrogasaca, nakon čega je održana svečana sjednica na kojoj su uručena priznanja najzaslužnijima. Po završetku svečane sjednice služena je sveta misa zadušnica u crkvi sv. Lovre u Babinoj Gredi. U sklopu obilježavanja održana je i pokazna vatrogasna vježba. - See more at: http://www.vusz.hr/novosti-najave-i-sluzbene-obavijesti/dvd-babina-greda-obiljezilo-90-godina-postojanja#sthash.ZUV1GuAA.dpuf
IZVOR

02-08-2013

Međunarodni šahovski turnir u Babinoj Gredi


Ilija Rajković vratio se kao umirovljenik iz Njemačke u Babinu Gredu prije tri godine. Izrazio je želju da osnuje šahovski klub, u čemu mu je pomogao poznati organizator šahovskih festivala Krunoslav Lešić iz Bošnjaka. Priskočili su i drugi ljubitelji drevne igre na 64 polja i registrirali klub. Prvi korak im je bio prema osnovnoj školi, gdje su dobili mlade šahiste. “Odmah smo željeli mještanima prirediti turnir da vide što mi radimo i čemu učimo djecu. Turnir Lovrinčevo je bio 2011., uz sudjelovanje 63, a na ovaj čak 93 igrača iz BiH, Srbije i Hrvatske” - rekao je predsjednik Ilija Rajković.
Mještani su vrlo brzo zavoljeli svoj šahovski klub, pa je tako načelnik općine Josip Krnić za natjecatelje, njih 97, vlastoručno spravio ručak. Na turniru su igrala tri međunarodna majstora i osam fide majstora iz tri države i 35 klubova. Pobjednik turnira je Balind Nadj Hedjesi iz ŠK Spartak Subotica. Najbolje plasirani kadet je Ivica Matošević (N. Gradiška), kadetkinja Ivana Mikić (Sladorana Županja), junior Sten Boban (Nova Gradiška). Najbolji domaći igrač je Petar Panjičanin, te kadet Jamko Čivić.
Turnir se rejtingirao za Fide rapid listu.
IZVOR

13-06-2013

Održan 2. Bećarfest u Babinoj Gredi


Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija„ Babina Greda prošlog vikena 9.6. u nedjelju je održala drugi Bećarfest Slavonije, Baranje i Srijema „Alaj ću se kerit i bećarit“ u Babinoj Gredi.

Bećarski napjev nastao je na ovom slavonskom tlu, u srcu Šokadije iz duše vrijednog, veselog i duhovitog Šokca, strastvenog i raskalašenog ljubavnika, domoljuba i ponekad prkosnog hvalisavca, upravo baš u takvom zanosu i atmosferi se i održao prvi Bećarfest.

Kako je ovaj napjev postao zaštitni znak naše nematerijalne kulturne baštine, Udruga je prepoznala trenutak i želi pridonijeti u njegovom promoviranju i očuvanju svih njegovih ljepota i vrijednosti na zanimljiv i upečatljiv način. Uz pomoć eminentnog glazbenog stručnjaka, koji je ušao u najtananije vrednote ovog napjeva, gospodina Mihaela Ferića, udruga s vodstvom predsjednika Ilije Babića osmislili su održavanje ovog Bećarfesta „Alaj ću se kerit i bećarit“.
Poslušajte što je gosp. Mihael Mija Ferić rekao na drugom Bećarfestu

Intervju za Šokački Portal je dala i gđa. Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, profesorica glazbe i etnomuzikologinja iz Zagreba te vanjska suradnica uredništva za narodnu glazbu Hrvatskoga radija. Poslušajte


Drugi kao i prvi Bećarfest se održao s početkom u 20 sati na otvorenom, ali natkrivenom prostoru PZ "Napredak" Županja u Babinoj gredi na Čevatovu, izuzetno zahvalnom zvučnom, a prozračnom prostoru, ma možemo reći kao stvorenom za ovakve događaje. Iako u isto vrijeme se odvijala vrlo atraktivna događaja neposredno blizu u Slavonskom Brodu u sklopu Brodskog kola, mještani Babine Grede u velikom broju s smiješkom na licima su u pravom smislu podržali ovaj vrlo uspješno zamišljen i dobro realiziran program.

Nastupili su MPS KUD-a “Mijat Stojanović”, Babina Greda, MPS KUD-a Ivana Filipovića, Velika Kopanica, TS “Ledina”, Babina Greda, MPS “Šokci”, Donji Andrijevci, Slavonski Brod, MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, MJPS “Priše” Udruga “Šokadija”, Babina Greda, MPS “Lovor”, Trnjani, TS “Ataše”, Slavonski Brod, MPS “Šokci” Šokačka grana, Osijek, MPS KUD-a “Šokadija”, Stari Mikanovci, MPS “Babogreci”, Udruga “Šokadija”, Babina Greda, TS “Jedini”, Slavonski Brod i MPS “Đeverovi”, Donja Bebrina.

U stankama za vrijeme vijećanja stručnog suda nastupile su TS “Šokci”, Mohač, Republika Mađarska , ŽPS “Snaše”, Klakar, Franjo Verić na samici, Osijek i “Denis i Dive”, Udruga Šokadija, Babina Greda, koji su pozvani kao gosti i njihovi nastupi nisu ulazili u ovaj natjecateljski dio, a još uvijek imaju ukorijenjen zapravo očuvan povratni, starački bećarac te vrlo zanimljiv starinski tradicionalni način izvođenja pjesme.

Program je pratio stručni sud na čelu s gdinom. Ferićem koji je donio odluku o nagrađenim sudionicima. Tako je u kategoriji pjevačkih skupina kao najbolji pjesmovođa (solist) proglašen Ilija Babić (MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda), najbolja vokalno instrumentalna izvedba bećarca MPS „Šokci“ Osijek – Udruga Šokačka grana, najbolja interpretacija instrumentalne pratnje tamburaši KUD-a „Mijat Stojanović“ Babina Greda, ukupan vizualni i scenski dojam, MPS "Lovor", Trnjani, nagrada za najuspjelije stihove aktualnih društvenih zbivanja suvremeni tekst MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, a najbolji prema nagradi publike MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda.
IZVOR

11-06-2013

Konji bijelci naš su miraz Europskoj uniji


Konji su oduvijek bili i ostali simbol Babine Grede, Šokadije i Slavonije, potvrđeno je i jučer, na 33. kulturno-sportskoj manifestaciji Konji bijelci.

Ponosni Babogredci iznovice su pokazali svijetu što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da ljubomorno čuvaju i prenose s koljena na koljeno, s čime se godinama diče i prkose vremenu. Selo je poprimilo svečano ruho, prekrasna povorka 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama prodefilirala je ulicama i potom se zaustavilo na hipodromu Ritić.

Načelnik Babine Grede Josip Krnić podsjetio je na to da Babogredci najbolje znaju što je život s konjima i ljubav prema očuvanju autohtonosti drevnih običaja. Izrazio je zadovoljstvo što sve više mladih u selu nabavlja nova grla, što je zalog za budućnost i siguran put prema 50. jubilarnim Konjima bijelcima. Najavio je da će sljedeće godine u dogovoru s predsjednikom RH Ivom Josipovićem u Babinu Gredu dovesti cijeli diplomatski kor, manifestaciju dići na višu razinu koja bi trebala postićii gospodarski učinak za selo.

Među mnoštvom gostiju, u ljepoti gizdavih lipicanaca i narodnog ruha uživali su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, saborski zastupnik Damir Rimac, vukovarsko-srijemski dožupan Zdravko Kelić, načelnik PU Vukovarsko-srijemske Blaž Topalović i ostali uzvanici. Otvarajući Konje bijelce, ministar Jakovina je poručio da je riječ o jednoj od najljepših manifestacija u Hrvatskoj koja spaja kulturu, sport, tradiciju i ljubav prema zemlji.

– Za dvadesetak dana, kada uđemo u asocijaciju kojoj smo oduvijek pripadali, ovo će biti naš miraz Europskoj uniji, jer ljubav prema običajima i povijesti je ono što nas krasi. Mnogo toga može propasti, ali selo i običaji nikada neće izumrijeti i Hrvatska može biti ponosna na to što ima Slavoniju - poručio je Jakovina. Prije natjecanja konjogojaca u drevnim disciplinama vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju, prosudbena komisija izabrala je najljepše svatovske zaprege. Laskava titula najljepše od najljepših pripala je Babogredcu Kreši Petričeviću.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>