Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (489)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 > >>

24-03-2015

Barić: Za banalne prekršaje država propisuje drakonske kazne i obitelj ti je začas na ulici


Kada se, prije dvadeset godina, pun entuzijazma, volje i želje da pokrene vlastiti posao u svojoj domovini, Pavo Barić odlučio vratiti iz Njemačke u svoje rodno selo Babinu Gredu i životnu ušteđevinu uložiti u obiteljski pogon za preradu mlijeka i proizvodnju polutvrdog i tvrdog sira prema tradicionalnoj recepturi slavonskog kraja, nije ni slutio da će mu to, kako kaže, “biti najveća pogreška u životu”. Umjesto da je ostao u Njemačkoj, “u uređenoj državi”, gdje je od svoga rada pristojno i neopterećeno živio, krenuo je u Hrvatsku, gdje ga je dočekala hrpa problema, administrativnih zavrzlama i neizvjesnosti, zbog čega se, kaže, itekako kaje.

- U ovako neuređenom društvu i sve većoj presiji, kada iza tebe baš nitko ne stoji, vrlo je teško biti poduzetnik, trošiti trud i vrijeme, ulagati novac i zapošljavati 20-ak ljudi. Male i srednje tvrtke temelj su uspješne ekonomije i gospodarstva u svim razvijenim zemljama, ali, nažalost, ne i u Hrvatskoj - ustvrdio je.

Kada se vratio u Babinu Gredu, namjeravao je zaposliti bar 50 ljudi, no država ga je, kaže, u tome spriječila.

- U Njemačkoj, gdje sam godinama radio i imao svoju firmu, državne institucije služe malom poduzetniku, a kod nas je mali poduzetnik sluga svim državnim insitucijama, koje upravo on plaća! Stalne promjene zakona i propisa i rigidne kazne u poduzetnicima su ubile svaku volju za širenje posla, nova ulaganja i zapošljavanja - ustvrdio je vlasnik Minimljekare Družba u Babinoj Gredi.

- Poduzetnici u Hrvatskoj danas rade u strahu jer zakon čak i za banalne prekršaje propisuje nenormalne kazne kako bi se što bolje punila državna blagajna. Pa mogu slobodno reći da oni koji su ih predlagali, a sigurno i njihovi očevi, nikada nisu živjeli od svoga rada, nego na račun države. Ta gospoda uopće ne zna što znači sa svojih deset prstiju zaraditi toliki novac da bi se platila kazna. A sve su naše vlade do sada kažnjavale svakog tko hoće i želi sam raditi! - oštar je Barić.

Dodaje da u Njemačkoj inspektori svoj dolazak najave, a kada utvrde manje prekršaje, upozore vlasnika firme i daju mu rok i naputak kako ih riješiti.

- U razvijenim europskim zemljama institucije su prijatelji i savjetnici poduzetnika, a upravo je povjerenje poduzetnika i investitora u institucije osnovni preduvjet razvoja. Mi smo još jako daleko od toga jer se poduzetnicima nastoji samo uzeti što se više može - tvrdi.

- Pitam se tko to još želi ulagati u Hrvatsku kada su kod nas za banalne prekršaje i evidenciju radnog vremena kazne od 60 tisuća do čak 180 tisuća kuna. A platit će je i mala firma s dva-tri zaposlena, od koje se, primjerice, traži da ima pravnog savjetnika. Mali i srednji poduzetnici moraju potpuno poštovati norme i obveze kao da se radi o korporativnom sektoru, što je apsurd. Mi mali poduzetnici ne možemo si priuštiti pravnog savjetnika jer ovo je borba za golo preživljavanje. Pa tko će zaraditi novac za plaćanje kazni? I takva dva-tri prekršaja i obitelj ti ostane bez kuće, na ulici. Sve to ljudima tjera strah u kosti - kaže Barić.

Ne preostaje mu, kaže, ništa drugo nego boriti se, iako bi najlakše bilo dići ruke od svega, zatvoriti pogon i otpustiti ljude. To ipak neće napraviti.

- U Hrvatskoj možeš primati socijalnu pomoć i gledati kako uhvatiti priliku otići u Njemačku, jer ovdje, nažalost, nema nikakve budućnosti. Žalosno je da čovjek od svoga rada, a to je bar 10 - 12 sati dnevno, i sa svojim novcem dođe u situaciju da ne može normalno živjeti. A to je, nažalost, danas naša stvarnost - ogorčeno je ustvrdio babogredski poduzetnik.

Barić napominje da mu je prijatelj u Austriji imao tvrtku 28 godina i za to vrijeme nije platio ni jednu kaznu niti je imao kakvih kontrola, osim redovnih, ali je zato u Austriji nezaposlenost 5-6 posto, a kod nas 40 posto. S ovakvim zakonskim rješenjima, uvjeren je Barić, sigurno se neće smanjivati.

- Nikome ne bih preporučio da ulaže u Hrvatsku, a kao poduzetnik i povratnik iz Njemačke ne želim da moja djeca naslijede moju firmu, jer kao svaki odgovoran roditelj svojoj djeci želim dobro. Jako sam se pokajao što sam se vratio. Imao sam najbolje namjere i vjerovao da će se u Hrvatskoj nešto promijeniti, da svi trebamo dati svoj doprinos kako bi stvari krenule nabolje i kako bi ona postala uređena i gospodarski jaka država. Ali sam se grdno prevario - razočarano priznaje.
IZVOR

19-03-2015

Uspješni slavonski načelnik Josip Krnić sjeda u saborsku klupu


Umjesto bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, u saborske klupe sjest će načelnik Babine Grede, SDP-ovac Josip Krnić.

Novu dužnost nazvao je velikom čašću, ali i obvezom, a obnašat će ju, kaže, savjesno i odgovorno.

- To nije samo moja, nego zasluga svih mještana Babine Grede koji su mi u ovih šest godina davali povjerenje. Nesretna je okolnost kolege Sabe što mu se to dogodilo, ne radujem se ničijem zlu, a u Sabor sam ušao umjesto njega. Siguran sam da ću ondje zastupati interese i Babine Grede, i Štitara i Gundinaca, Slavonskog Šamca, Županje... da ću zajedno s drugim kolegama zastupnicima raditi za dobrobit ovog našeg kraja - rekao nam je jučer Krnić.

Zahvaljuje i stranci i premijeru Zoranu Milanoviću koji su, kaže, prepoznali jednu malu općinu i njegov dugogodišnji rad.

Krniću je 2015. godina dobro krenula i pamtit će ju ne samo zbog ostvarenja vrhunca svoje političke karijere nego i snažne gospodarske prekretnice u općini kojoj je na čelu. Uspio je, naime, u nečemu što drugim lokalnim čelnicima u Hrvatskoj baš i ne polazi za rukom - doveo je ozbiljnog investitora, belgijsko-turski konzorcij Unit Investment, koji zajedno s hrvatskom tvrtkom Uni Viridas, u vlasništvu Sunčice Lalić i Dragana Jurilja, završava najveću greenfield investiciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ukupna vrijednost, zajedno s građevinskim radovima, veća je od 50 milijuna eura. Riječ je o termoelektrani, snage 9,7 megavata, smještenoj uz autocestu Zagreb - Lipovac, koja će kao gorivo koristiti biomasu. Radovi se privode kraju i do kraja ožujka će početi s radom. A kada bude u punom pogonu, proizvodit će jednu trećinu struje potrebne toj županiji.

Uz elektranu će na površini od 15 hektara biti podignuti i staklenici za proizvodnju povrća i sušara. Riječ je o dodatnom ulaganju od još 20-ak milijuna eura, a ondje će do kraja godine biti zaposleno čak 200 ljudi.

Inače, na posljednjim parlamentarnim izborima 2011. godine Josip Krnić bio je deveti na Listi Kukuriku koalicije u V. izbornoj jedinici, koja je tada osvojila šest zastupničkih mandata. S obzirom na to da su Tihomir Jakovina i Ivan Vrdoljak postali ministri, u Sabor su ušli njihovi zamjenici, a već su se tada velike šanse davale i Krniću. Očekivalo se, naime, da će se nositelju liste Igoru Dragovanu također dodijeli neka funkcija u izvršnoj vlasti ili javnim poduzećima. A kao njegov zamjenik spominjao se upravo Krnić.

- On je ipak sa sela, pozna miris zemlje, običan je čovjek iz naroda, kakav nam također treba u Saboru, a pokazao je da zna i može - kažu SDP-ovci s kojima smo razgovarali i kojima je Babina Greda omiljeno odredište. Naime, mnogi stranački dužnosnici posljednjih su se godina udomaćili u toj općini, najjačoj utvrdi SDP-a u Vukovarskoj županiji. Ni jedan značajniji događaj ni manifestacija tradicijske kulture nisu prolazili bez njih, počevši od raznih proslava do Stanarskih susreta i Konja bijelaca. Stoga i ne čudi što je stranačko vodstvo na proteklim parlamentarnim izborima odlučilo honorirati i nagraditi vjernost Babogredaca. Iako su ga mnogi priželjkivali, mjesto na listi povjerili su načelniku Josipu Krniću, a sada su svom dugogodišnjem domaćinu osigurali i saborsku fotelju.


Za Babinu Gredu, kažu mještani, to je velika čast i ponosno ističu da Krnić nije prvi saborski zastupnik iz njihova sela. Prvi je bio učitelj i pedagog Mijat Stojanović, po kojemu babogredska škola danas nosi ime, a koji davne 1848. postaje zastupnik Hrvatskog sabora. “Tada je do Zagreba morao putovati sedam dana zaprežnim kolima”, otkrio nam je Krnić, koji će, za razliku od svoga prethodnika, do sabornice u hrvatskoj metropoli sada ipak stizati puno brže i bez problema.
IZVOR

13-03-2015

Elektrana Sunčice Lalić proizvodit će trećinu struje za Vukovarsku županiju


Termoelektrana u Babinoj Gredi u Slavoniji, uz autocestu Zagreb - Lipovac, snage 9,7 megavata, koja će kao gorivo koristiti biomasu, počet će s radom u drugoj polovici ožujka. Stručnjaci finske tvrtke Valmet završavaju instaliranje opreme vrijedne 35 milijuna eura, posljednje riječi tehnologije kad je riječ o proizvodnji električne energije na biomasu, uz najviši stupanj zaštite okoliša.

Dvije godine gradnje

Načelnik male općine Babina Greda, Josip Krnić, zadovoljno trlja ruke. Uspio je u nečemu što Hrvatskoj baš ne ide od ruke: doveo je investitora, belgijsko-turski konzorcij Unit Investment, koji zajedno s hrvatskom tvrtkom Uni Viridas, u vlasništvu Sunčice Lalić i Dragana Jurilja, upravo završava greenfield investiciju, čija je ukupna vrijednost - zajedno s građevinskim radovima - veća od 50 milijuna eura. Na velikom gradilištu još je stotinjak radnika, užurbano završavaju posao kako bi, najkasnije do kraja ožujka, započela proizvodnja. Hrvatske tvrtke imale su značajnu ulogu u gradnji elektrane: Đuro Đaković iz Slavonskog Broda izgradio je veliki kotao i obavio radove na unutrašnjoj konstrukciji, Elektro-čelik iz Bjelovara izveo je radove na električnim instalacijama, Sokol iz Vinkovaca građevinske radove, Melaing iz Siska napravio je metalne konstrukcije… Tijekom dvije godine, koliko je trajala gradnja, gradilištem je prošlo više od 150 radnika iz 25 hrvatskih tvrtki.

- Kada bude u punom pogonu, elektrana će proizvoditi jednu trećinu struje potrebne Vukovarsko-srijemskoj županiji i sve to od sječke, iverja drveta kakvog je u okolnim šumama napretek. Da bi elektrana mogla raditi punim kapacitetom, godišnje će biti potrebno 80 tisuća tona sječke - kaže menadžer Uni Viridasa Tihomir Barišić koji budno nadgleda završne radove.
Nusproizvodi elektrane

- Sječka je naše ‘rudno blago’ i ima je dovoljno. Dosad je odlazila u izvoz, mahom Mađarsku i Austriju, ili propadala. Sada će pokretati elektranu - rekao je načelnik Krnić.

No, elektrana je tek dio investicije. Čim proradi, uz nju će, na 15 hektara, niknuti staklenici za proizvodnju povrća i velika sušara. To će biti dodatno ulaganje od još 20-ak milijuna eura. Investitor je, da bi ostvario državni poticaj za proizvodnju električne energije, u obvezi polovinu toplinske energije utrošiti na području gdje nastaje. Staklenici i sušara za sušenje drvene građe veliki su potrošači toplinske energije, nusproizvoda elektrane.

Otišlo 700 stanovnika

Izgradnja staklenika počinje čim završe radovi na elektrani. Na prostoru gdje je do prije samo dvije godine bio pašnjak, posao će naći dvije stotine ljudi.

Što to znači za malu općinu, iz koje je prošlih godina u potrazi za poslom otišlo više od 700 stanovnika, ne treba govoriti. Načelnik općine Josip Krnić upozorava na još jednu korist: pritisak na skromni socijalni fond općine bitno će se smanjiti kada ljudi dobiju posao.

Kad je prije dvije godine počela gradnja elektrane, kako to često u nas biva, bilo je ne samo sumnji u uspjeh, već i otvorenih protivljenja. Širile su se glasine da će za potrebe elektrane biti posječene sve okolne šume te da će elektrana biti velik zagađivač. Dio tih priča širio je i izvozni lobi. Na izvozu sječke odlično se zarađivalo. Sada će Hrvatske šume za svaku isporučenu tonu biomase od belgijsko-turskog konzorcija dobivati 22 eura.
IZVOR

11-03-2015

Pljačkaš oteo desetke tisuća kuna


Naoružani je pljačkaš iz trgovine u Babinoj Gredi u ponedjeljak u večernjim satima ukrao desetke tisuća kuna. Maskirani razbojnik ušao je u trgovinu i, prijeteći oružjem, natjerao 27-godišnju trgovkinju da mu da desetke tisuća kuna iz trgovine. Srećom, u razbojstvu trgovkinja nije ozlijeđena, a razbojnik je nakon pljačke pobjegao. Policija traga za razbojnikom i podnosi kaznenu prijavu.
IZVOR

03-02-2015

Načelnik Krnić zbog kašnjenja gradnje dvorane prijeti i raskidanjem ugovora


Problemima s gradnjom sportske dvorane u Babinoj Gredi nema kraja. Nakon što su se godinama otklanjale poteškoće, prikupljala dokumentacija i stvarali preduvjeti za početak realizacije toga projekta, Babogredci su lani napokon dočekali i taj dan. Mnogi u selu to su nazvali povijesnim događajem koji desetljećima iščekuju. A novi kamen spoticanja, upozorio je načelnik Josip Krnić, sada su izvođači radova. Nezadovoljan je, kaže, dinamikom izvođenja radova, otvarajući i mogućnost raskida ugovora. No, ta će opcija, prema svemu sudeći, biti krajnja mjera do koje, nadaju se mještani, ipak neće morati doći. Roditelji učenika strahuju se da bi u tom slučaju, zbog procedure za izbor novog izvođača radova, završetak investicije bio znatno prolongiran, što nikako ne bi željeli. Najvažnije im je, kažu, da i njihova djeca nastavu tjelesnog odgoja, umjesto u učionici i u predvorju škole, što prije počnu pohađati u sportskoj dvorani kao i njihovi vršnjaci u drugim mjestima.

- Nismo baš najsretniji s izvođačem radova koji je na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobio posao. Radovi ne idu predviđenom dinamikom. Uskoro nam dolaze i predstavnici Ministarstva, odnosno investitora, a doći će i predstavnici Županije. Razmotrit će se situacija, a ja bih rekao ako treba raskidati ugovor - raskinut ga, jer dinamika kojom se radi nije dobra, kaže Krnić. Svjestan je, kaže, i toga da su postojali i objektivni razlozi koji su u prošloj godini otežavali izvođenje radova, prije svega velike oborine jer se i sama dvorana nalazi na minus šest metara, ukopana je u zemlju i zahvat je jako velik.

- Sve to ne opravdava izvođača radova da kasni mjesec i pol dana s pojedinim fazama radova - smatra Krnić koji se nada da će se rješenje ipak uspjeti pronaći.

- Ova nam je investicija od velikog značaja za cijelo selo i naravno da nam je stalo da se poštuju rokovi gradnje i da se našoj djeci, kako im je i obećano, osigura primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja. Generacije naše djece nisu se upoznale s pravim sportskim aktivnostima, ne znaju što je kozlić, što su ruče i vrijeme je da se to promijeni. Nadamo se da ćemo, kako smo i planirali, u travnju 2016. godine, za Dan općine, konačno otvoriti famoznu dvoranu u Babinoj Gredi - zaključuje Krnić.

Vlada je RH u ožujku prošle godine dala suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta za preuzimanje obveza na teret sredstava iz državnog proračuna za kapitalni projekt dogradnje sportske dvorane uz OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi u sljedeće dvije godine. Tadašnji resorni ministar Željko Jovanović lani je, 23. travnja, na Dan škole i Dan općine, položio temeljni kamen za gradnju dvorane. Projekt vrijedan približno 20 milijuna kuna bit će u cijelosti financiran iz državnog proračuna, a predviđeno trajanje radova je 24 mjeseca. Osnovnu školu u Babinoj Gredi pohađa oko 400 učenika raspoređenih u 17 razrednih odjela koji pohađaju nastavu u dvije smjene.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 > >>