Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

18-04-2016

Šustar obećao u 10-ak dana pronaći rješenje za dvoranu u Babinoj Gredi


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar proteklog je petka kasno poslijepodne u pratnji pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i šport Vukovarsko-srijemske županije Jadranke Mustapić-Karlić, posjetio Babinu Gredu i obećao da će se u sljedećih desetak dana naći rješenje za problem školske sportske dvorane.
Umjesto da je krajem ovog tjedna, u povodu Dana općine, kojeg Babogredci slave 23. travnja, svečano otvorio sportsku dvoranu koja je trebala biti dograđena uz OŠ Mijata Stojanovića, ministar je obišao prazno gradilište i osobno se uvjerio u poražavajuću činjenicu da je u protekle dvije godine ondje iskopana šest metara duboka jama i da se dalje od toga nije otišlo. Naime, u travnju 2014. godine, na Dan škole i Dan općine, položen je temeljni kamen za dvoranu vrijednu približno 20 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova bilo je 24 mjeseca. Na natječaju Ministarstva obrazovanja posao je dobila tvrtka Građevinarstvo Stipić, iz Svetog Ivana Zeline. No već su se na samom početku, unatoč osiguranim sredstvima u državnom proračunu, pojavili problemi u dinamici izvođenja radova, na što je upozoravao i općinski načelnik Josip Krnić, ali pomaka nije bilo. Zbog poslovne nesposobnosti tvrtka je na kraju završila u stečaju. Novi izvođač radova, Projektgradnja iz Slavonskog Broda, radove nije mogla nastaviti jer je, umjesto očekivanih devet milijuna kuna, u državnom proračunu za 2016. godinu za dvoranu predviđeno samo 800 tisuća kuna, kao i u projekcijama proračuna za sljedeće dvije godine. Golemo gradilište danas je sablasno prazno, prijeti sigurnosti djece i urušavanjem okolnih objekata. Ogorčeni Babogreci nakon izglasavanja proračuna odmah su reagirali, načelnik je o svemu izvijestio i resornog ministra i premijera apeliravši da se nađe rješenje i omogući nastavak gradnje dvorane. Pomoć je od resornog ministra zatražila i Vukovarsko-srijemska županija. Župan Božo Galić i resorna pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić maksimalno su se zauzeli, istaknuvši nastavak gradnje dvorane u Babinoj Gredi kao prioritet VSŽ-a. A dolaskom u Babinu Gredu ministar Šustar pokazao je da je spreman pomoći. Načelnik Krnić zadovoljan je razgovorima.
- I sam je ministar priznao da je sasvim drukčije kada dođeš na gradilište i svojim očima vidiš o čemu je riječ. I sam se iznenadio kada je vidio kolika je to jama i kako sve to izgleda na terenu. Rekao nam je da će u sljedećih desetak dana naći rješenje i vidjeti na koji će način riješiti problem. Ustvrdio je da je riječ o popriličnoj svoti i da će se posavjetovati sa strukom, a razgovarat će i s premijerom i ministrom financija. Rekao je da bi najlakše bilo sve to zagrnuti i reći - mi sada za taj projekt nemamo novaca, ali on nije za takvo rješenje. Ministar je za to da se gradnja nastavi i smatra da se radovi trebaju nastaviti - kazao nam je Krnić.

Krnić napominje da je u razgovorima nekoliko puta stavljen naglasak na to da u ovom slučaju nema nikakve politike, niti bilo kakvih stranačkih predznaka, što su istaknuli i pročelnica i ministar, naglasivši da je to stvar koja se treba i mora riješiti.
- Moram priznati da sam optimističan već i samom činjenicom da je ministar osobno došao na gradilište. Ostavio je dojam jako ozbiljnog i iznimno pristojnog čovjeka koji je ovom našem problemu stvarno prišao sa srcem. Na kraju krajeva, u Babinoj Gredi zadržao se dva i pol sata, sastao se i sa županijskim i našim općinskim vijećnicima, razgovarali smo i dotaknuli se svih problema vezanih i uz našu školu i stvarno mogu reći da sam vrlo zadovoljan - zaključio je Krnić.
IZVOR

30-03-2016

Predložili kako Babinu Gredu učiniti poželjnom za život


U Babinoj Gredi u tijeku je javna rasprava o projektu “Babina Greda - sutra” koji je izradila konzultantska kuća o tome kako općinu učiniti mjestom poželjnim i ugodnim za život. Projektom su predviđene aktivnosti koje bi u sljedećih godinu dana trebalo realizirati, smjer u kojem treba ići, a predloženi su i načini odakle povući sredstva. Iz općinske uprave pozivaju mještane da se aktivno uključe u raspravu i svojim prijedlozima i mišljenjima unaprijede projekt.
- Smatramo da je ovaj projekt živi organizam koji zahtijeva konstantnu brigu i usmjeravanje, što želimo i od vas - poručuju.
Osvrnuli su se i na trend nicanja raznih poduzetničkih inkubatora i tehnoloških parkova. Smatraju da nije dobro otvoriti inkubator samo da se može reći da on postoji, a da se ured potom iznajmi za jednu kunu, primjerice knjigovodstvenom obrtu ili slično, jer to nije njegova svrha. Potrebno je, napominju, napraviti inkubator u svrhu učenja programiranja, izrade aplikacija, web-stranica, web i grafičkog dizajna...
- Babinoj Gredi potrebna je Hi Tech učionica u kojoj bi, osim informatičke opreme, bila postavljena oprema za online predavanja s kamerama i drugo. Nužno je već djecu osnovnoškolske dobi usmjeriti prema programiranju i Babinu Gredu postaviti na karti Hrvatske kao mjesto gdje se djeca educiraju za programere. Cilj je da mladi steknu vještine koje bi ih zadržale u Babinoj Gredi, a kojima bi iz svoje sobe ili inkubatora mogli raditi s cijelim svijetom, stoji u prijedlogu. Kao vrlo bitan, istaknut je i marketing i vizualni identitet Babine Grede. Predložena je izrada internet-stranice s virtualnom kartom Babine Grede sa svim znamenitostima i ucrtanim točnim lokacijama određenih projekata, snimanje videouratka o Babinoj Gredi filmskom kamerom i dronovima iz zraka, što je, smatraju, vrlo bitno radi marketinške promocije. Nadalje, prilikom postavljanja postava Muzeja, uz izlaganje povijesnih predmeta treba napraviti i virtualnu sobu u kojoj bi se s pomoću suvremenih tehnologija prikazala povijest Babine Grede, ali i ono što se planira učiniti u budućnosti. Predložena je i obnova čitaonica, dizajnerski, s novim vizualnim identitetom u kojem bi svaka imala svoju priču. Konzultanti smatraju da čitaonice, po kojima je Babina Greda jedinstven primjer u Hrvatskoj, treba iskoristiti slično kao i inkubator programiranja, na način da se djeca i odrasli zainteresiraju za poeziju, književnost, glumu i slično. Predložena je i gradnja biciklističke staze i off roada Babina Greda na e-biciklima, odnosno organiziranje biciklijade na kojoj bi uz standardne bicikle sudjelovali i električni.

Zbog specifičnog položaja u odnosu prema drugim općinama u županiji i činjenice da je smještena uz frekeventnu autocestu A3 Zagreb-Bajakovo, predloženo je postavljanje punionice za E-automobile u sklopu nove zgrade Općine.
- Budući da punjenje E-automobila traje cca 20 minuta, cilj je vozačima i posjetiteljima pružiti uslugu obilaska Babine Grede. U tu bi svrhu bilo poželjno kupiti dva električna vozila za obilazak turističke rute Babina Greda, i bilo bi ih dobro nabaviti preko projekta ili sponzorstvom, napominju konzultantni. Ističu kako na tom području nitko nema takvu vrstu promidžbe i smatraju da bi ona bila vrlo atraktivna
IZVOR

21-03-2016

Iz privatne šume posjekli i otuđili stabla


U Policijskoj postaji Županja provedeno je kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom i 28-godišnjakom iz Babine Grede, kojim je utvrđena sumnja kako su počinili kazneno djelo krađe.

Smatra se, prema saznanjima iz kriminalističkog istraživanja, da su od konca 2015. godine do sredine ožujka 2016. godine iz privatne šume u predjelu „Dorovo“ u blizini Babine Grede posjekli i otuđili deset stabala jasena i deset stabala klena. Vlasnik šume, 48-godišnjak iz Slavonskog Broda, oštećen je za iznos od nekoliko tisuća kuna.
IZVOR

16-03-2016

Učenici iz Babine Grede i Osijeka učili izrađivati računalne igre i videouratke


Microsoft Showcase škola - Osnovna škola “Mladost”, u suradnji s kompanijom Microsoft Hrvatska i Zakladom Slagalica, organizirala je jučer radni posjet učenika OŠ “Mijat Stojanović” iz Babine Grede. Cilj je tih radionica bio upoznavanje djece s upotrebom modernih informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi.
Ukupno 60 učenika šestih razreda iz Osijeka i Babine Grede imalo je prilike sudjelovati na radionicama održanima na satovima prirode i informatike, na kojima se upoznalo s korištenjem novih tehnologija. Također, djeca su se upoznala i s procesom izrade videoigara na interaktivan način i bez upotrebe računala, čime se potiče kreativno i logičko razmišljanje u djece. Naučili su kako primijeniti naprednu tehnologiju u istraživačkoj nastavi prirode, gdje su s pomoću pokusa istražili utjecaj vode na živa bića. Snimanjem pokusa te bilježenjem zapažanja i zaključaka stvorili su materijale potrebne za izradu zanimljivih videouradaka s pomoću web-alata Animoto. Učenike se također upoznalo sa značenjem pojmova kreativnost, autorski rad i autorsko pravo te značenjem oznake copyright. Svoju su kreativnost izrazili s pomoću alata za izradu stripa Pixton, nakon čega su svoje autorske radove zaštitili oznakom ©.
Oduševila ih je radionica na kojoj su se imali prilike upoznati s osnovama izrade računalnih igara na interaktivan način te se baviti logičkim procesom osmišljavanja sadržaja i svega potrebnog za neku videoigru, uključujući osnove kodiranja i programiranja.
- Zahvaljujući radionicama poput ove u Osijeku te sudjelovanjem u projektu E-škole: razvoj sustava digitalne zrelosti škola, na koji smo posebno ponosni, vjerujem da će naša škola nastaviti biti odgojnim činiteljem i uspješno pripremati generacije za životne izazove koji dolaze. Vrlo smo zahvalni OŠ “Mladost” i Zakladi Slagalica što su današnjim radionicama našim učenicima pružile priliku da steknu dodatna znanja i vještine - rekla je Đurđica Babić, ravnateljica OŠ “Mijat Stojanović”.
Marijana Ivošević, učiteljica u OŠ “Mladost”, smatra da druženje i razmjena informacija i iskustva omogućuje učenicima i učiteljima da nauče o važnosti upotrebe tehnologija u svakodnevnoj nastavi i životu.
- Na radionicama možemo vidjeti koje su prednosti uvođenja IKT tehnologija u nastavu, kako one mogu pomoći učenicima u svladavanju nastavnih sadržaja te učiteljima u pripremi nastave i izvođenju nastavnog sata - kaže Ivošević.

Osnovna škola “Mladost” u školskoj je godini 2014./2015. postala Microsoft Showcase škola zahvaljujući sudjelovanju u projektu “Sigurnost djece na internetu” te aktivnom korištenju IKT tehnologija u nastavi. Microsoft Showcase škole omogućavaju učiteljima priliku za osobno usavršavanje, obogaćivanje i osuvremenjivanje nastave, što je motivirajuće i za učenike. Škola ima tri informatičke učionice, od kojih je velika opremljena s tridesetak računala, mala s petnaestak računala, a tu je i mobilna učionica s 24 tableta i interaktivnom pločom, koja se nalazi u učionici za biologiju i kemiju.
IZVOR

18-02-2016

Žele da Babina Greda ponovno bude poznata po proizvodnji mlijeka, junadi i svinjogojstvu


Općina Babina Greda uključila se u neposredno rješavanje problematike i pružanje pomoći OPG-ovima i poljoprivrednim proizvođačima. Odlučili su, kaže načelnik Josip Krnić, učiniti sve što je u njihovoj moći, pa pronaći i dodatna financijska sredstva kako bi se poljoprivrednim proizvođačima osigurali dodatni poticaji i olakšala izuzetno teška situacija u kojoj se nalaze, a čega su u Općini itekako svjesni.
- Cilj nam je da Babina Greda ponovno postane ono što je nekada bila, a to je nadaleko poznata po proizvodnji mlijeka, junica i junadi simentalske pasmine, a o svinjogojstvu da i ne govorim. Ako znamo da se trećina stočnog fonda na području Vukovarsko-srijemske županije nalazila upravo u Babinoj Gredi, a da se 90 posto stanovništva u našoj općini bavi poljoprivrednom proizvodnjom, to je jedan od razloga zbog čega se mi kao lokalna uprava moramo više uključiti i pružiti pomoć. Jer zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača, odnosno ljudi koji žive od toga posla, jamstvo je i opstojnosti Babine Grede - kaže Krnić.
I lani je Općina svim polaznicima sufinancirala troškove tečaja o održivoj uporabi pesticida koji provodi Savjetodavna služba s ciljem edukacije poljoprivrednika za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja. A ove je godine, u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Općinsko povjerenstvo za poljoprivredu donijelo i novih sedam mjera za neposrednu pomoć poljoprivrednicima. One, između ostalog, predviđaju sufinanciranje daljnjeg doškolovanja i educiranja poljoprivrednika, subvencioniranje kamata na kredite, nasipanje poljskih puteva, krčenje kanala trećeg i četvrtog reda kao i neposrednu pomoć poljoprivrednicima pri analizi zemljišta. Općina će, potvrdio nam je Krnić, sufinancirati analizu svih poljoprivrednih površina koja će jasno utvrdili što treba poduzeti na poboljšanju njegove kvalitete. Tim je povodom proteklog petka organizirala i edukativnu radionicu pod nazivom “Kontrola plodnosti tla na području Općine Babina Greda” čiji su predavači bili prof. dr.sc. Vladimir Vukadinović i Goran Tkalčec, struč. spec. ing. agr. Cilj radionice je bio upoznati potencijalne korisnike o načinu ostvarivanja prava i educirati ih o kontroli plodnosti tla, koja se sastoji od uzimanja uzoraka tla, kemijske analize tla, preporuke gnojidbe i mjera popravka tla. Općina je već ostvarila i konatakte sa županjskom Sladoranom radi osiguranja karbokalka, nuspoizvoda u proizvodnji šećera, koji se koristi za kalcizaciju kiselih tala.
Edukativna radionica samo je jedna u nizu koje će Općina organizirati za svoje poljoprivrednike. Krnić podsjeća na poražavajući podatak da Vukovarsko-srijemska županija svaki dan izgubi jedan OPG. Smatra da je nužna neprestana edukacija i usvajanje novih znanja, jer znati nešto što se znalo i prije više od 30 godina nije dovoljno i očito je da će poljoprivrednici morati malo više učiti.
Napominje da Općina ima i zakonsku obvezu da prihode od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta reinvestira i vrati u poljoprivredu.

“Općina će svakako osigurati i dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima kroz zelenu gnojidbu i kupnju sjemena koje će dobiti besplatno. Pronašli smo i dodatne kapacitete u samom općinskom proračunu. Završena je izgradnja elektrane i kroz investicijski ciklus i upošljavanje ljudi koje će u ovoj godini krenuti u gospodarskoj zoni, rasti će i općinski prihodi od poreza na dohodak”, najavio je Krnić.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>