Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (564)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>

25-09-2015

Otkrivena trojica kradljivaca mopeda


Županjski su policajci proveli istragu nad dvojicom maloljetnika, 14-godišnjakom, 15-godišnjakom te 20-godišnjakom iz Babine Grede i osumnjičili ih za krađu mopeda. Krađa se dogodila 15. travnja ove godine, a trojica su mladića iz dvorišta u ulici Sajmište, u Babinoj Gredi, ukrala moped 69-godišnjaku. Protiv trojice Babogredaca slijede kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.
IZVOR

23-09-2015

Babogredske će sirove proizvoditi u - Trilju!


Minimljekara “Družba” u Babinoj Gredi odbrojava posljednje dane. Do 1. listopada stavit će ključ u bravu, radnici će ostati bez posla, kooperanti bez dugogodišnjeg otkupljivača mlijeka, a Babina Greda bez značajnog gospodarskog subjekta. Informaciju o zatvaranju mljekare potvrdio nam je razočarani vlasnik Pavo Barić, koji se prije 20 godina iz Njemačke vratio u svoje rodno selo i ušteđevinu uložio u obiteljski pogon za preradu mlijeka i proizvodnju polutvrdog i tvrdog sira prema tradicionalnoj recepturi tog slavonskog kraja. Sirovi kao što su Kladavčanka, Slavonac, Pini… te svježi sir postali su prepoznatljivi na policama trgovačkih lanaca diljem Hrvatske zbog svoje vrhunske kvalitete, okusa i mirisa na izvorno domaće, bez konzervansa i kemijskih dodataka. Godišnje se u Babinoj Gredi proizvodilo oko 300 tona sira. Unatoč svim teškoćama, nelojalnoj konkurenciji, prevelikom uvozu i dampinškim cijenama koje već godinama opterećuju domaće prerađivače mlijeka, “Družba” je radila i opstala. Otvorila je i nekoliko vlastitih prodavaonica, od kojih dvije u Splitu. Na svome poslovnom putu Barić je, kaže, nailazio na brojne probleme i prepreke, ali je uvijek pronalazio izlaz, no ne i ovaj put. Kao razlog zbog kojega je nakon dva desetljeća rada odlučio zatvoriti mljekaru, u koju je uložio sebe i svoju obitelj, ističe nerazumijevanje i opstrukciju lokalne vlasti, prije svega načelnika Josipa Krnića iz SDP-a.
- Postavljeni su nam uvjeti koje kao pogon za preradu mlijeka do kraja godine moramo ispuniti prema europskim standardima da bismo mogli dalje funkcionirati. Na lokaciji gdje je smještena mljekara prostor je maksimalno izgrađen u dubini od sto metara, dokle seže građevinska zona. Obratio sam se Općini sa zamolbom da se građevinska zona proširi i na susjednu parcelu, bar 50 metara u dubinu, da dobijem sto kvadrata za proširenje mljekare, više mi ne treba. Već tri godine uzaludno pregovaram s načelnikom koji tvrdi da je Babina Greda već toliko izgrađena da je nemoguće izaći mi u susret. Nisam imao drugog izbora i jednostavno sam odlučio zatvoriti mljekaru - pojašnjava.
“Družba” je u posljednje vrijeme otkupljivala oko 4000 litara mlijeka, imala je 60 većih kooperanata, koji će od sljedećeg mjeseca prijeći nekom drugom otkupljivaču, a u skorijoj budućnosti, uvjeren je Barić, najvjerojatnije i završiti s proizvodnjom mlijeka.
- Za gradnju elektrane Uni Viridasa, koja je zaposlila četiri Babogredca, Općina gradi cestu od dva kilometra, a meni koji u Babinoj Gredi radim već 20 godina i u prosjeku zapošljavam 20 ljudi nisu mogli riješiti proširenje građevinske zone. Ali su zato osobi koja je s njima u koaliciji poljoprivrednu tablu izvan sela prenamijenili u građevinsku parcelu. Ali, ja sam Barić, nisam u SDP-u i neću nikada biti, i zato je odbijen moj zahtjev i onemogućen moj daljnji rad. Da se ne bih, valjda, previše obogatio. I odlučio sam zatvoriti mljekaru - kazao je Barić.

Pavo Barić naglašava da će se “Družbini” sirovi nastaviti i dalje proizvoditi, ali više ne u Babinoj Gredi, već u Trilju. Tamošnjoj je mljekari, naime, Barić prodao svoj brend Kladavčanka, Pini i Slavonac. “Tamošnji lokalni čelnici pokazali su više razumijevanja za svoje poduzetnike. Proširenjem proizvodnog asortimana povećat će se i broj zaposlenih, što im je prioritet. A očito su nova radna mjesta potrebnija Trilju nego Babinoj Gredi, koja je već ionako gospodarski previše razvijena i ima dosta uposlenih pa je desetak radnih mjesta nebitno”, ironičan je Barić.


Josip Krnić načelnik Babine Grede: Barić traži unosniji biznis

Babogredski načelnik Josip Krnić kategorički odbacuje optužbe Pave Barića o tome da općinska vlast snosi bilo kakvu odgovornost zbog zatvaranja mljekare. Takvu je odluku, smatra Krnić, donio iz osobnih razloga i procjene da je isplativije novac ulagati u unosnije poslove jer u mljekari očito više ne pronalazi svoj interes, posebice otkako su ukinute kojekakve subvencije, primjerice za otkup lošijeg mlijeka.
“Za proširenje građevinske parcele potrebna je odluka Općinskog vijeća o izmjenama i dopunama prostornog plana, a mi smo gospodinu Bariću u vezi s tim već izlazili u susret na farmi koju je ranije imao, a potom je prodao. U zahtjevu koji spominje traži proširenje građevinske parcele ne radi mljekare, nego radi izgradnje bioenergane koju subvencionira država”, pojašnjava Krnić. Dodaje da bi Općina Babina Greda, koja ima određen broj hektara, morala nekome uzeti građevinsko zemljište da bi ga dala Bariću jer po zakonu ima 4,85 posto na ukupnu površinu zemlje koju ima. “Treba pomoći svakom poduzetniku, ali mi nismo toliko financijski jaki da bi svako malo provodili izmjene i dopune prostornog plana kada to nekome preko noći padne na pamet”, kaže. Smatra da je Barić iskusan poduzetnik koji je maksimalno koristio sve povlastice i poticaje koji su bili na raspolaganju, i da se sada odlučio okrenuti drugim izazovima i unosnijim biznisima.
“Kao načelnik zahvaljujem mu što je kao poduzetnik kroz brend sira i drugim aktivnostima pronosio lijepo ime o Babinoj Gredi i to mu ne može nitko poreći. Ali on nije ništa radio badava, u svemu tome imao je i svoj interes. Izlazili smo u susret koliko smo mogli, a s odlukom o zatvaranju mljekare, koja mu je očito postala balast, doista nemamo ništa”, zaključuje Krnić.

“Družba” je otkupljivala oko 4000 litara mlijeka, imala je 60 većih kooperanata i u prosjeku zapošljavala 20 ljudi.
IZVOR

05-08-2015

U noćnim satima do temelja izgorio kafić “Dudice”


U velikom požaru koji je u noći između utorka i srijede buknuo u Babinoj Gredi do temelja je izgorio ugostiteljski objekt Dudice, bivši kafić Leon, u središtu sela.
U vrijeme izbijanja vatre u kafiću nije bilo gostiju, pa, srećom, nitko nije stradao, a materijalna je šteta velika.
– Očevid je u tijeku. Uzroci i okolnosti koji su doveli do požara bit će poznati nakon očevida. I to je sve što u ovom trenutku mogu reći. Više detalja bit će poznato najvjerojatnije sutra - rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Do vlasnika kafića jučer nismo mogli doći, telefon mu je bio isključen, a njegova majka Željka Dam kratko nam je rekla da je nezahvalno o bilo čemu špekulirati dok policija i inspektori na požarištu ne odrade svoj dio posla i ne utvrde sve pojedinosti.
- Još uvijek smo u šoku i nevjerici. Teško je i tužno vidjeti da je od kafića, koji je još sinoć normalno radio i u kojem su se zabavljali mladi, ostalo samo zgarište i da je vatra u nekoliko minuta sve progutala. Sve nas je to pogodilo, posebice moga sina, mladog dečka, teško je sve to proživljavati. Maloprije mi se javio i rekao da ide malo prileći i isključiti mobitel jer mu glava puca. Nije nimalo jednostavno, čovjek se preko noći nađe u ovakvoj situaciji i jednostavno ne zna odakle krenuti - rekla nam je uznemirena i tužna majka.
I Dudice su se, inače omiljeno okupljalište mladih Babogredaca, poput ostalih ugostitelja u selu pripremale za kirbaj, koji mještani slave 10. kolovoza, na Lovrinčevo. A umjesto da dočeka vesele goste, pet dana prije kirbaja nestao je u plamenu.
IZVOR

30-07-2015

Načelnik Babine Grede Josip Krnić tvrdi: Kriv je nakaradan postupak javne nabave


Umjesto da dugoočekivana školska sportska dvorana u Babinoj Gredi, čija je izgradnja u tijeku, već bude pod krovom i da se sljedećih mjeseci obavljaju završni radovi kako bi u travnju sljedeće godine babogredski učenici školsko predvorje i učionicu, gdje su svih dosadašnjih godina imali sate tjelesnog odgoja, napokon zamijenili dvoranom, gradilište miruje. Kako nam je pojasnila Gordana Zuccon iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, radovi su u zastoju zbog poslovne nesposobnosti izvoditelja radova, koji je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe.
- MZOS poduzima sve potrebne radnje kako bi se radovi čim prije nastavili s postojećim izvoditeljem radova, što bi bio najbrži put rješavanja ovog pitanja. U slučaju da se u sljedeća dva tjedna ne osigura nastavak radova, nažalost, jedina preostala opcija je raskid ugovora o izvođenju radova sa svim posljedicama koje iz istoga proizlaze, kratko su nam odgovorili na naš upit.
Kamen temeljac položen je u travnju prošle godine, za Dan općine, što su Babogredci nazvali povijesnim događajem koji iščekuju već desetljećima. Nakon provedenog natječaja, Ministarstvo je posao dodijelilo građevinskoj tvrtki "Građevinarstvo Stipić" iz Svetog Ivana Zeline. No, nedugo nakon uvođenja u posao počeli su se javljati problemi u dinamici izvođenja radova na koje je upozoravao općinski načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić. S obzirom7 na to da je ta investicija od velikog značaja za cijelo selo, vrlo mu je važno da se ispoštuju rokovi gradnje i da se babogredskoj djeci, poput njihovih vršnjaka diljem Hrvatske, osigura primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja.
- Vrijednost dvorane je 22 milijuna kuna, postignuta na natječaju, i ono što je najžalosnije u ovoj cijeloj priči je to da je novac osiguran, a ne gradi se. Zahvaljajući nakaradnom provođenju postupka javne nabave, koja je kod nas u Hrvatskoj i inače rak-rana koja se događa na većini gradilišta, posao redovito dobije onaj čija je ponuda najjeftinija, što nije dobro. I sada u zakonu piše da se treba izabrati ekonomski najpovoljnija ponuda i svi koji rade u javnoj nabavi idu na to da je najjeftinija ponuda i najbolja. Ne, to nije točno. Ne može u jednom od troškovnika pri ispunjavanju tenderske dokumentacije ponuditelj pisati da je kubik betona 300 kuna, kada i laik zna da je njegova cijena na tržištu 500 kuna, i dalje ovisno o tome koja je marka. Ili da je kilogram željeza kunu, a on na tržištu stoji 3,80 kuna. Samim tim jasno je da nešto s tom ponudom nije u redu, što bi oni koji rade u javnoj nabavi trebali znati - revoltiran je Krnić. Podsjeća da je nekada, u bivšoj državi, bilo pravilo da su se najjeftinija i najskuplja ponuda odmah odbacivale.
- U ovom slučaju bile su tri ponude, i po tom bi principu ostala Gradnja Osijek. I uvjeren sam da je ta tvrtka radila, da bi dvorana već bila pod krovom i radili se završni radovi, ustvrdio je načelnik. Napominje da je izvođač od samog početka odugovlačio s izvođenjem radova. Svjestan je, kaže, i toga da su postojali i objektivni razlozi, prije svega lani u svibnju velike oborine jer se i sama dvorana nalazi na minus šest metara, ukopana je u zemlju i zahvat je jako velik. To se, kaže, i moglo razumjeti, ali da u ovoj godini ništa nije napravljeno, to ne.
- Konstantan je bio pritisak na mene u općini i od strane vijećnika i sumještana da reagiramo prema ministarstvu, učinili smo što smo mogli, dopis je slala i ravnateljica škole i županijski pročelnici i upozoravali da izgradnja ne ide u dobrom smjeru. Osobno bih bio najsretniji kada bi Vlada donijela odluku da se prihvaća druga najpovoljnija ponuda koja je bila na natječaju i da se odmah omogući nastavak radova. Novi postupak javne nabave odgađa ih za nekoliko mjeseci, što nam nikako ne odgovara, osim ako se ne donese odluka o ubrzanom postupku - kaže Krnić. Upozorava da je u pitanju teren koji je iskopan, gdje je reagirala i građevinska inspekcija jer se mora zaštiti jama i sve okolo, budući da najozbiljnije prijeti urušavanjem okolnih zgrada Općine i škole. Poručuje da je u pitanju nedopustiva neozbiljnost izvođača radova koji je preuzeo preveliki zalogaj i jeftino pogodio posao ispod cijene na štetu kvalitete izvođenja radova i materijala.
– Iako nismo stranka u postupku, kao općinski načelnik to sigurno neću trpjeti niti dopustiti. Babina Greda nakon sto godina dobiva dvoranu i tražimo da se ona napravi kako treba. Tu ćemo sigurno biti rigorozni jer ovo je prevršilo svaku mjeru. Od osiguranih 22 milijuna kuna za dvoranu, u prošloj je godini od predviđenih pet milijuna potrošeno samo tri, a ove godine, na žalost, nije naplaćena ni jedna faktura od ministarstva. Kivan sam na način provođenja javne nabave, tu se pod hitno mora nešto promijeniti - poziva Krnić.
IZVOR

24-07-2015

Otkrili smo tko je djevojka koja se u tjedan dana zaposlila u Stuttgartu bez znanja njemačkog: 'Zvuči ludo, ali je istina'


Andrea Pavlović (20) iz Babine Grede prije devet je mjeseci napustila Hrvatsku. Sreću je odlučila okušati u Njemačkoj. Pravac Stuttgart, gdje ju je dočekala teta. Tjedan je dana prošlo, a sreća je zakucala na vrata – teta joj je pomogla pronaći posao u hotelu. Iako tada nije govorila njemački već samo engleski jezik.

Čekajte, kažete. Priča vam zvuči poznato?

Da, Andrea je djevojka čija je anonimna ispovijest 'Zaposlila sam se nakon tjedan dana u Njemačkoj. Mislila sam da ću čistiti, a kad ono...' izazvala ogromno zanimanje naših čitatelja. Kako bi dokazala da je stvarna osoba, a ne produkt nečije mašte, Andrea je pristala na razgovor. Posao joj je, kako smo već napomenuli, pomogla pronaći tetka.

- Teta nedjeljom čisti u kuhinji i napomenula je da joj nećakinja traži posao. Jedan kuhar joj je rekao da njegova cura traži nekog za rad u hotelu u centru grada i tako je sve krenulo. Hvala bogu, dobro baratam engleskim jezikom inače od posla ne bi bilo ništa – priča Andrea.

'Znam da zvuči ludo, ali je istina'

Zamolili smo je da nam ukratko opiše kako izgleda njen posao kojeg je opisala kao 'posao na recepciji', za koji neki nisu mogli vjerovati da ne barata njemačkim jezikom.

- Moj posao počinje u 8 sati ujutro pripremanjem doručka za goste. Nakon toga zajedno sa šeficom, koja je Njemica i vlasnica tog hotela, čistim sobe, ako ih je puno. Kada to napravimo, vraćam se na recepciju i dočekujem goste – prijava, naplata... Nekada radim dvokratno, naravno, sa popodnevnom pauzom.

Ali što je s njemačkim jezikom?

- Ni meni ovako na prvu ruku to nema smisla. Dođeš u drugu državu i dočekuješ domaće goste drugim jezikom, zvuči ludo. Ali u mojoj situaciji je istinito. Na svu sreću, nikad nisam imala problema sa domaćima. Objasnila bih im situaciju, slatko bi se nasmijali i poželjeli mi sreću – objašnjava Andrea. Naravno, danas njemačkim barata daleko bolje nego kad je počela raditi i svjesna je da je u neku ruku imala i sreće jer je znanje njemačkog kod traženja posla ipak – bitno.


Za više od osnovnih potreba, treba još jedan posao

Plaća joj je trenutno oko 1100 eura neto. Njome, kaže, pokriva stan, hranu, higijenske potrepštine... Mercedes još uvijek nije kupila, kaže ironično.

- Za sve više od toga potreban mi je dodatan posao. Nije to neka velika stvar. Mlada sam i mogu produžiti rad i na vikend, a volim si i priuštiti koji komad odjeće više, kakav izlet i sl.

Upitali smo Andreu i zašto misli da je optužuju da je priču izmislila.
- Mislim da se ljudima svijet prikazuje na pogrešan način. Previše se crnila iznosi u javnost. Ne želim reći da je sve ružičasto, ali nije ni tako crno. Malo pozitive u novinama i na TV-u mislim da bi ljudima olakšalo život – smatra Andrea.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>