Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

05-08-2015

U noćnim satima do temelja izgorio kafić “Dudice”


U velikom požaru koji je u noći između utorka i srijede buknuo u Babinoj Gredi do temelja je izgorio ugostiteljski objekt Dudice, bivši kafić Leon, u središtu sela.
U vrijeme izbijanja vatre u kafiću nije bilo gostiju, pa, srećom, nitko nije stradao, a materijalna je šteta velika.
– Očevid je u tijeku. Uzroci i okolnosti koji su doveli do požara bit će poznati nakon očevida. I to je sve što u ovom trenutku mogu reći. Više detalja bit će poznato najvjerojatnije sutra - rekao nam je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Do vlasnika kafića jučer nismo mogli doći, telefon mu je bio isključen, a njegova majka Željka Dam kratko nam je rekla da je nezahvalno o bilo čemu špekulirati dok policija i inspektori na požarištu ne odrade svoj dio posla i ne utvrde sve pojedinosti.
- Još uvijek smo u šoku i nevjerici. Teško je i tužno vidjeti da je od kafića, koji je još sinoć normalno radio i u kojem su se zabavljali mladi, ostalo samo zgarište i da je vatra u nekoliko minuta sve progutala. Sve nas je to pogodilo, posebice moga sina, mladog dečka, teško je sve to proživljavati. Maloprije mi se javio i rekao da ide malo prileći i isključiti mobitel jer mu glava puca. Nije nimalo jednostavno, čovjek se preko noći nađe u ovakvoj situaciji i jednostavno ne zna odakle krenuti - rekla nam je uznemirena i tužna majka.
I Dudice su se, inače omiljeno okupljalište mladih Babogredaca, poput ostalih ugostitelja u selu pripremale za kirbaj, koji mještani slave 10. kolovoza, na Lovrinčevo. A umjesto da dočeka vesele goste, pet dana prije kirbaja nestao je u plamenu.
IZVOR

30-07-2015

Načelnik Babine Grede Josip Krnić tvrdi: Kriv je nakaradan postupak javne nabave


Umjesto da dugoočekivana školska sportska dvorana u Babinoj Gredi, čija je izgradnja u tijeku, već bude pod krovom i da se sljedećih mjeseci obavljaju završni radovi kako bi u travnju sljedeće godine babogredski učenici školsko predvorje i učionicu, gdje su svih dosadašnjih godina imali sate tjelesnog odgoja, napokon zamijenili dvoranom, gradilište miruje. Kako nam je pojasnila Gordana Zuccon iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, radovi su u zastoju zbog poslovne nesposobnosti izvoditelja radova, koji je pokrenuo postupak predstečajne nagodbe.
- MZOS poduzima sve potrebne radnje kako bi se radovi čim prije nastavili s postojećim izvoditeljem radova, što bi bio najbrži put rješavanja ovog pitanja. U slučaju da se u sljedeća dva tjedna ne osigura nastavak radova, nažalost, jedina preostala opcija je raskid ugovora o izvođenju radova sa svim posljedicama koje iz istoga proizlaze, kratko su nam odgovorili na naš upit.
Kamen temeljac položen je u travnju prošle godine, za Dan općine, što su Babogredci nazvali povijesnim događajem koji iščekuju već desetljećima. Nakon provedenog natječaja, Ministarstvo je posao dodijelilo građevinskoj tvrtki "Građevinarstvo Stipić" iz Svetog Ivana Zeline. No, nedugo nakon uvođenja u posao počeli su se javljati problemi u dinamici izvođenja radova na koje je upozoravao općinski načelnik i saborski zastupnik Josip Krnić. S obzirom7 na to da je ta investicija od velikog značaja za cijelo selo, vrlo mu je važno da se ispoštuju rokovi gradnje i da se babogredskoj djeci, poput njihovih vršnjaka diljem Hrvatske, osigura primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja.
- Vrijednost dvorane je 22 milijuna kuna, postignuta na natječaju, i ono što je najžalosnije u ovoj cijeloj priči je to da je novac osiguran, a ne gradi se. Zahvaljajući nakaradnom provođenju postupka javne nabave, koja je kod nas u Hrvatskoj i inače rak-rana koja se događa na većini gradilišta, posao redovito dobije onaj čija je ponuda najjeftinija, što nije dobro. I sada u zakonu piše da se treba izabrati ekonomski najpovoljnija ponuda i svi koji rade u javnoj nabavi idu na to da je najjeftinija ponuda i najbolja. Ne, to nije točno. Ne može u jednom od troškovnika pri ispunjavanju tenderske dokumentacije ponuditelj pisati da je kubik betona 300 kuna, kada i laik zna da je njegova cijena na tržištu 500 kuna, i dalje ovisno o tome koja je marka. Ili da je kilogram željeza kunu, a on na tržištu stoji 3,80 kuna. Samim tim jasno je da nešto s tom ponudom nije u redu, što bi oni koji rade u javnoj nabavi trebali znati - revoltiran je Krnić. Podsjeća da je nekada, u bivšoj državi, bilo pravilo da su se najjeftinija i najskuplja ponuda odmah odbacivale.
- U ovom slučaju bile su tri ponude, i po tom bi principu ostala Gradnja Osijek. I uvjeren sam da je ta tvrtka radila, da bi dvorana već bila pod krovom i radili se završni radovi, ustvrdio je načelnik. Napominje da je izvođač od samog početka odugovlačio s izvođenjem radova. Svjestan je, kaže, i toga da su postojali i objektivni razlozi, prije svega lani u svibnju velike oborine jer se i sama dvorana nalazi na minus šest metara, ukopana je u zemlju i zahvat je jako velik. To se, kaže, i moglo razumjeti, ali da u ovoj godini ništa nije napravljeno, to ne.
- Konstantan je bio pritisak na mene u općini i od strane vijećnika i sumještana da reagiramo prema ministarstvu, učinili smo što smo mogli, dopis je slala i ravnateljica škole i županijski pročelnici i upozoravali da izgradnja ne ide u dobrom smjeru. Osobno bih bio najsretniji kada bi Vlada donijela odluku da se prihvaća druga najpovoljnija ponuda koja je bila na natječaju i da se odmah omogući nastavak radova. Novi postupak javne nabave odgađa ih za nekoliko mjeseci, što nam nikako ne odgovara, osim ako se ne donese odluka o ubrzanom postupku - kaže Krnić. Upozorava da je u pitanju teren koji je iskopan, gdje je reagirala i građevinska inspekcija jer se mora zaštiti jama i sve okolo, budući da najozbiljnije prijeti urušavanjem okolnih zgrada Općine i škole. Poručuje da je u pitanju nedopustiva neozbiljnost izvođača radova koji je preuzeo preveliki zalogaj i jeftino pogodio posao ispod cijene na štetu kvalitete izvođenja radova i materijala.
– Iako nismo stranka u postupku, kao općinski načelnik to sigurno neću trpjeti niti dopustiti. Babina Greda nakon sto godina dobiva dvoranu i tražimo da se ona napravi kako treba. Tu ćemo sigurno biti rigorozni jer ovo je prevršilo svaku mjeru. Od osiguranih 22 milijuna kuna za dvoranu, u prošloj je godini od predviđenih pet milijuna potrošeno samo tri, a ove godine, na žalost, nije naplaćena ni jedna faktura od ministarstva. Kivan sam na način provođenja javne nabave, tu se pod hitno mora nešto promijeniti - poziva Krnić.
IZVOR

24-07-2015

Otkrili smo tko je djevojka koja se u tjedan dana zaposlila u Stuttgartu bez znanja njemačkog: 'Zvuči ludo, ali je istina'


Andrea Pavlović (20) iz Babine Grede prije devet je mjeseci napustila Hrvatsku. Sreću je odlučila okušati u Njemačkoj. Pravac Stuttgart, gdje ju je dočekala teta. Tjedan je dana prošlo, a sreća je zakucala na vrata – teta joj je pomogla pronaći posao u hotelu. Iako tada nije govorila njemački već samo engleski jezik.

Čekajte, kažete. Priča vam zvuči poznato?

Da, Andrea je djevojka čija je anonimna ispovijest 'Zaposlila sam se nakon tjedan dana u Njemačkoj. Mislila sam da ću čistiti, a kad ono...' izazvala ogromno zanimanje naših čitatelja. Kako bi dokazala da je stvarna osoba, a ne produkt nečije mašte, Andrea je pristala na razgovor. Posao joj je, kako smo već napomenuli, pomogla pronaći tetka.

- Teta nedjeljom čisti u kuhinji i napomenula je da joj nećakinja traži posao. Jedan kuhar joj je rekao da njegova cura traži nekog za rad u hotelu u centru grada i tako je sve krenulo. Hvala bogu, dobro baratam engleskim jezikom inače od posla ne bi bilo ništa – priča Andrea.

'Znam da zvuči ludo, ali je istina'

Zamolili smo je da nam ukratko opiše kako izgleda njen posao kojeg je opisala kao 'posao na recepciji', za koji neki nisu mogli vjerovati da ne barata njemačkim jezikom.

- Moj posao počinje u 8 sati ujutro pripremanjem doručka za goste. Nakon toga zajedno sa šeficom, koja je Njemica i vlasnica tog hotela, čistim sobe, ako ih je puno. Kada to napravimo, vraćam se na recepciju i dočekujem goste – prijava, naplata... Nekada radim dvokratno, naravno, sa popodnevnom pauzom.

Ali što je s njemačkim jezikom?

- Ni meni ovako na prvu ruku to nema smisla. Dođeš u drugu državu i dočekuješ domaće goste drugim jezikom, zvuči ludo. Ali u mojoj situaciji je istinito. Na svu sreću, nikad nisam imala problema sa domaćima. Objasnila bih im situaciju, slatko bi se nasmijali i poželjeli mi sreću – objašnjava Andrea. Naravno, danas njemačkim barata daleko bolje nego kad je počela raditi i svjesna je da je u neku ruku imala i sreće jer je znanje njemačkog kod traženja posla ipak – bitno.


Za više od osnovnih potreba, treba još jedan posao

Plaća joj je trenutno oko 1100 eura neto. Njome, kaže, pokriva stan, hranu, higijenske potrepštine... Mercedes još uvijek nije kupila, kaže ironično.

- Za sve više od toga potreban mi je dodatan posao. Nije to neka velika stvar. Mlada sam i mogu produžiti rad i na vikend, a volim si i priuštiti koji komad odjeće više, kakav izlet i sl.

Upitali smo Andreu i zašto misli da je optužuju da je priču izmislila.
- Mislim da se ljudima svijet prikazuje na pogrešan način. Previše se crnila iznosi u javnost. Ne želim reći da je sve ružičasto, ali nije ni tako crno. Malo pozitive u novinama i na TV-u mislim da bi ljudima olakšalo život – smatra Andrea.


IZVOR

16-06-2015

Šokadija i Graničar postali četvrtoligaši


Prekjučer u Babinoj Gredi i na stadionu Marsonije u Slavonskom Brodu odigrane su uzvratne kvalifikacijske utakmice za popunu Regionalne međužupanijske nogometne lige! Domaći su sastavi donijeli prednosti iz prvih ogleda i pobjedama ih povećali te izborili četvrtoligški državni status. S tim što ga trebaju pismeno potvrditi unutar 48 sati od završetka kvalifikacija kako bi i službeno bili promovirani u sudionike toga najboljeg slavonsko-baranjskog amaterskog nogometnog natjecanja.
Na travnjaku su to ostvarili, pri čemu je Šokadija u Babinoj Gredi imala znatno težu zadaću od Graničara iz Brodskog Varoša, koji je u Slavonskom Brodu, uz hat-trick Velimira Švarića, visoko porazio Dinamo (6:0), nakon što je i u Vidovcima, četiri dana prije, slavio pobjedu (1:0). Tada na osječkoj Mačkamami nije bilo pobjednika (1:1), ali je zbog pogotka u gostima Šokadija bila u prednosti, pa je prekjučer Mursa Zanatlija morala postići pogodak kako bi računala s prolazom u viši razred. Babogredci su, međutim, rano došli u vodstvo, koje su sačuvali do kraja, pri čemu im je pomogao “mursaš” Mlinarević dobivši crveni karton u 24. minuti, pa su Osječani tri četvrtine utakmice igrali s igračem manje.
IZVOR

16-06-2015

Šampion kulen Mesnice AS


U sklopu manifestacije Dani kulina, sira i vina, u Babinoj Gredi, organizirana je prvi put Kulenijada na kojoj je bilo 26 uzoraka. Titulu šampiona osvojio je kulen Mesnice AS Županja, dok je prema ocjeni publike najbolji kulen imao Slaven Zvonarević, a na kraju šampion kategorije za kulen koji nije proizveden od crne slavonske svinje je kulen Ivana Kadića iz Gundinaca.
- Ovdje smo se odlučili za blagu varijantu ocjenjivanja, a to je struktura, boja presjeka, okus i aroma. Što se tiče okusa, tu moram naglasiti da kad čovjek zagrize, mora se osjetiti ona ljepota paprike, mesa, vlage u proizvodu. Mnogi proizvođači čine pogrešku jer imaju meso svinja koje nisu dobro hranjene, nadalje problem je s paprikama koje nisu dobro pečene, odnosno higijena paprike nije dobra. Kako bi dobro ocijenili svaki kulen, domaćini su pripremili nekoliko vrsta sira, rajčicu koja je jako dobra za neutralizaciju okusa, kruha i vina. Svaki prethodni morao se neutralizirati da bi se moglo korektno ocijeniti svaki sljedeći uzorak - istaknuo je Mato Šimunić, predsjednik prosudbenog povjerenstva
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mato Šimunić, oec. (predsjednik), Goran Kušec, prof. dr. sc. (član) i dr.sc Vladimir Margeta (član) nije imalo lagan zadatak.
Zlato: Slaven Zvonarević (Stari Mikanovci, crna slavonska svinja), Brčić d.o.o (Vrbanja), Lamut d.o.o. (Vinkovci), Darko Rožmarić (Tenja), Antun Užarević (Štitar), Ilija Jelović (Županja, dva zlata za dva uzorka), Ivan Kadić (Gundinci, pobjednik kategorije).
Srebro: Kristijan Katušić (Babina Greda), Nedjeljka Damjanović (Štitar), Krunoslav Ciganović (Alilovci, dva srebra), Ivo Vuković (Babina Greda), Vlado Ferbežar (Otok), Ilija Petrić (Hasići), OPG Perakić (Bošnjaci), Mirko Matić (Gundinci), Ljubica Bošnjaković (Piškorevci), Marija Zvonarević (Stari Mikanovci, crna slavonska svinja), Dragan Modic (Bošnjaci), Brčić d.o.o (Vrbanja), Samson Andabaka (Otok, crna slavonska svinja).
Bronca: Mato Vuković (Babina Greda), Vlado Ferbežar (Otok), Družba d.o.o (Babina Greda).
Kulenijadu je organizirala Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda sa željom da se sljedeće godine okupi još veći broj proizvođača ovog nadaleko poznatog slavonskog specijaliteta.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>