Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (565)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>

22-08-2022

Potpore za razvoj gospodarstva i za poljoprivredu


U Strategiji pametnog sela Općine Babina Greda do 2027. godine među specifičnim ciljevima istaknut je razvoj održivijeg i konkurentnijeg gospodarstva, prvenstveno dodavanjem nove vrijednosti lokalnim proizvodima i jačanjem prepoznatljivosti identiteta, proizvoda i usluga Babine Grede. Sukladno s tim, Općinsko vijeće donijelo je Program poticanja razvoja i unapređenja gospodarskih aktivnosti za 2022. godinu. Sastoji se od tri mjere za koje je u proračunu osigurano 800.000 kuna, a potpore će se davati na temelju javnog poziva, prema utvrđenim kriterijima.

Potencijalni korisnici tako mogu konkurirati i za potporu za razvoj i unapređenje turističke infrastrukture ulaganjem u smještajne kapacitete na području općine, s ciljem jačanja turizma kao jednog od mogućih pokretača ukupnog razvoja općine. Načelnik Josip Krnić ističe važnost razvoja turističkog proizvoda, posebno u segmentima manifestacijskog, gastronomskog, kulturnog, izletničkog i tranzitnog turizma. Iznos sufinanciranja je do 20.000 kuna po pojedinom korisniku. Osigurane su i potpore za pokretanje, unapređenje i razvoj gospodarskih aktivnosti postojećih i novih subjekata malog gospodarstva te za razvoj i unapređenje uslužnih djelatnosti, a mogu ih iskoristiti za nabavu novih alata, strojeva, uređaja i instrumenata… Potencijalni korisnik mora biti registriran najmanje tri mjeseca do trenutka podnošenja prijave.

Jedan od specifičnih ciljeva u Strategiji pametnog sela, za koje je Babina Greda izabrana 2020. godine, a izradu strategije platila Europska komisija, jest i razviti pametnu, okolišno obzirnu i ekonomski učinkovitiju poljoprivredu. Donesen je stoga i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. s pet mjera, za koje je, doznajemo od Krnića, osigurano 400 tisuća kuna. Općina će nepovratnim sredstvima sufinancirati projekte u poljoprivredi, a cilj je i povećanje prinosa navodnjavanjem, kao i poticanje uzgoja dohodovnijih kultura (povrtlarstvo, cvjećarstvo)... Programom su predviđene potpore za nove energetske priključke na zgradama poljoprivredne namjene, potpore pčelarstvu, potpore za uzgoj jednogodišnjeg bilja (povrća i cvijeća), sjemena i sadnog materijala, potpore podizanju novih i rekonstrukciji postojećih višegodišnjih nasada i potpora analize tla poljoprivrednog zemljišta.

Maksimalni godišnji iznos potpore u okviru toga programa po prijavitelju ne smije prelaziti 35.000 kuna, a svaki korisnik u 2022. može iskoristiti najviše dvije mjere.

OPĆINA ŽELI RIJEŠITI NAVODNJAVANJE
Krnić navodi da je u selu dosta novih obrta, a neki su se mještani odlučili i vratiti iz Njemačke. “Ljudi se odlučuju otvarati deficitarne obrte, uredno podmiruju obveze prema Općini i odlučili smo im vratiti dio novca, poticati razvoj i nova zapošljavanja”, ističe. Smatra da bi OPG-ovci trebali osnovati udrugu potrošača vode kako bi Općina mogla pristupiti projektu navodnjavanja i iskoristiti postojeći kanal za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. To bi im, kaže, omogućilo okretanje visokodohodovnim kulturama i da mogu imati možda i tri žetve godišnje. “Cilj nam je vratiti i metalnu industriju u Babinu Gredu, i raditi završne proizvode u metalnoj i u drvnoj industrije - dvjema baznima za našu općinu”, zaključuje.
IZVOR

13-06-2022

Milanović otvorio Bećarfest: 'Niste došli slušati mene, ionako me imate prilike slušati svaki dan'


Predsjednik Republike Zoran Milanović otvorio je u nedjelju navečer u Babinoj Gredi kod Županje, 10. glazbeni festival "Bećarfest" na kojem se izvode bećarci, tradicionalna slavonska glazbena forma, uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Festival "Bećarfest", festival bećarca Slavonije, Baranje i Srijema, održava se kao dio kulturne i tradicijske manifestacije "Nema sela nad Babinom Gredom" u sklopu koje je tijekom dopodneva održana i priredba 41. "Konji bijelci".

"Drago mi je da sam večeras među vama. Ovdje smo došli slušati izvođače, čuvare stoljetne baštine. Niste došli slušati mene, ionako me imate prilike slušati svaki dan", istaknuo je u kratkom obraćanju predsjednik Milanović. Dočekala ga je ženska pjevačka skupina iz Babine Grede, otpjevavši mu nekoliko stihova bećarca i ponudivši ga domaćom rakijom šljivovicom.

Načelnik Općine Babina Greda, Josip Krnić, izjavio je kako je Babina Greda seoska kulturna metropola Slavonije, koja privrženost baštini i tradiciji ponajbolje svjedoči manifestacijom "Nema sela nad Babine Grede".
Na jubilarnom, 10. Bećarfestu nastupit će 16 izvođača među kojima je šest muških i pet ženskih pjevačkih sastava te tri tamburaška sastava s ukupno 300-tinjak izvođača, koji će se natjecati za niz nagrada. Stručni žiri ocjenjivat će scenski nastup, vokalno-instrumentalnu izvedbu, najboljeg pjesmovođu, vokalnu izvedbu i najbolje stihove napisane za bećarce.

Bećarac je oblik narodne pjesme podrijetlom iz ruralne Slavonije i u obliku je dvostiha, koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju. U bećarcu se obično natpjevaju dva ili više pjevača, koje prati skupno pjevanje. Stihovi se česti smišljaju tijekom same izvedbe. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

IZVOR

07-06-2022

Otvoreno jubilarno 50. prodajno mjesto Tifona


Tifon d.o.o. član MOL grupe svečano je otvorio svoje jubilarno 50. prodajno mjesto u Hrvatskoj. Nova benzinska postaja nalazi se na lokaciji Babina Greda, na autoputu A3, a u ponudi ima visoko-kvalitetna EVO goriva, uključujući vrhunsku gastro ponudu Fresh Cornera uz niz dodatnih sadržaja, poput odmorišta i dječjeg igrališta, koji u velikoj mjeri olakšavaju putovanja vozačima na ovom dijelu cestovnog pravca, od Slavonije prema Zagrebu.

Ovo je, nakon postaja Gračenica, treće prodajno mjesto Tifona na autoputu Zagreb-Lipovac, otvoreno u 2022. godini i ujedno jubilarno pedeseto, čime tvrtka potvrđuje strategiju širenja u kojoj svoje premium proizvode i usluge čini dostupnima posjetiteljima i vozačima diljem Hrvatske.

„Iznimno smo sretni što danas otvaramo naše 50. prodajno mjesto. Ova brojka potvrđuje kako su korisnici prepoznali vrhunsku kvalitetu goriva i gastronomsku ponudu Fresh Corner koncepta. Upravo su zadovoljstvo korisnika i njihovo povjerenje razlog i poticaj našeg daljnjeg širenja,“ rekao je na otvorenju Siniša Komnenović, predsjednik Uprave Tifona ističući kako je fokus kompanije pružanje sveobuhvatnog iskustva putovanja. „Lojalnost kupaca nam je na prvom mjestu i posebno nas raduje što smo mnogima prvi izbor kada je riječ o gorivima visoke kvalitete i izvrsnoj gastro ponudi tijekom putovanja“, istaknuo je.


Na benzinskoj postaji Babina Greda kupcima su dostupna visoko-kvalitetna EVO dizelska i benzinska goriva. Riječ je gorivima obogaćenima EVOTECH aditivima najnovije generacije, koja svim vozilima donose vrhunske performanse, smanjenu potrošnju, efikasan i dugotrajan učinak čišćenja te dulji vijek motora.


Na prodajnom mjestu Babina Greda nalazi se i već popularan gastro koncept Fresh Corner čija raznovrsna ponuda omogućuje kvalitetno provedeno vrijeme tijekom odmora na putovanju. Kupcima su na raspolaganju širok asortiman toplih i hladnih napitaka, svježi pekarski proizvodi, sendviči, sezonske salate i hot-dog, koji je uz vrhunsku kavu pripremljenu od pažljivo biranih sorti, uvjerljivo najprodavaniji proizvod i zvijezda Tifonovih Fresh Cornera.

Tifon premium brand benzinskih postaja već dugi niz godina ispunjava sve potrebe modernog kupca u pokretu. Nova jubilarna 50. benzinska postaja svojom ponudom, opremom i kvalitetom usluge odražava najviše standarde karakteristične čitavoj Tifon mreži. Gorivo iznimne kvalitete i vrhunska gastro ponuda, uz dodatne sadržaje, u velikoj mjeri olakšat će putovanja vozačima na ovom djelu autoceste Zagreb -Lipovac.
IZVOR

10-05-2022

Pjesnik Đuro Pavičić predstavio knjigu 'Iza tamnih naočala'


Pavičić je idejni pokretač i voditelje manifestacije 'Kod pjesnika pod orahom', 'Festival poezije u Babinoj Gredi' i 'Susret pjesnika Slavonije u Zagrebu'

U ponedjeljak je u dvorani Tribine grada Zagrebu predstavljena nova knjiga slavonskog književnika Đure Pavičića. Nakon šest zbirki poezije ovo je njegov prvi prozni rad, autobiografske pripovijesti: 'Iza tamnih naočala, kronika ljubavi i gnjeva'.

Prepuna dvorana uživala je u ulomcima koje je izvrsno interpretirao glumac Zvonko Novosel, a pečat događanju dali su mladi glazbenici Lav Novosel i Luka Lemo, koji su svojim muziciranjem Pavičićevu prozu učinili još intimnijom.

Slušajući autorove ljubavne avanture, mnogi su pomislili kako bi to mogao biti sjajan predložak za igrani film.


IZVOR

25-03-2022

Za Dom kulture dobili 7,5 milijuna


Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić u Zagrebu je potpisao ugovor o financiranju za tip operacije 7.4.1. u iznosu od 7.515.600 kuna, za projekt “Rekonstrukcija/dogradnja i opremanje Hrvatskog doma kulture ‘Franjo Delić’”. Projekt su lani u rujnu prijavili na natječaj Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. U Domu kulture već se dugi niz godina održavaju sva događanja i razne manifestacije u selu, a tamošnja dvorana može primiti 300 ljudi.

Objekt već duže vrijeme vapi za obnovom i općinski su ga čelnici odlučili obnoviti, opremiti i staviti u funkciju cijele lokalne zajednice. Projektom je predviđena kompletna adaptacija, uređenje pozornice u dvorani, postavljanje velikih LED ekrana, novo krovište, nove instalacije, uređenje svlačionice s tuševima, prostora za mlade, ugradnja dizala za invalide... U sklopu reprezentativnog objekta bit će uređeni i poslovni prostori koje će Općina moći dati u najam, a s obzirom na to da će dobiti i profesionalnu kuhinju, za razne će se prigode moći iznajmiti i dvorana. Ukupna vrijednost projekta, prema troškovniku u vrijeme kandidiranja projekta, bila je 8,3 milijuna kuna, ali s obzirom na osjetan porast cijene građevinskog materijala, procjenjuje se da će ona sada biti veća. Odobreno im je nepovratnih 7,5 milijuna kuna, a ostatak sredstava osigurat će Općina. Kreće priprema za raspisivanje javne nabave, a rok za provedbu projekta je 24 mjeseca.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>