Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

05-04-2013

Geoterm će se brinuti o termalnom izvorištu


Vukovarsko-srijemska županija i Općina Babina Greda osnovale su zajedničku tvrtku Geoterm d.o.o. sa sjedištem u Babinoj Gredi koja će se skrbiti o geotermalnom izvorištu u tome selu.

– Konačno smo na pravome putu i zahvalio bih županu Boži Galiću na razumijevanju i potpori. Nakon svih naših lutanja u potrazi za rješenjem kako iskoristiti prirodno bogatstvo koje imamo, a pokušavali smo s raznim investitorima, pa se u cijelu priču upetljalo i privatno vlasništvo, napokon smo pronašli najispravniji način. Osnivanjem zajedničke tvrtke koju će voditi stručnjak u pripremanju projekata za europske fondove Saša Dević, koji je u Županiji odradio značajan posao i dovukao velik novac, napokon očekujemo pomake i konkretne rezultate - ističe načelnik Babine Grede Josip Krnić.

Općina je zaposlila pet mladih školovanih ljudi koji će raditi na pripremi projektne dokumentacije. Naime, aktivacija izvorišta iznimno je skup projekt jer je za njegovu realizaciju, osim postojeće bušotine, nužno postaviti još jednu kako bi voda mogla cirkulirati, ponovno se vraćati u podzemlje i zagrijavati. Također je potrebno izraditi i rudarsko-geološki elaborat i utvrditi točan kemijski sastav vode i njezina paleontološka svojstva kako bi se precizirala buduća namjena izvorišta. Sve to zahtijeva golema financijska sredstva.

– Mogućnosti su velike, veliki je novac raspolaganju i samo ga treba znati privući. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti i iskoristiti mogućnosti koje nam nudi EU. Uz postojeću bušotinu planiramo izbušiti novu, izradit ćemo projekt ekonomske isplativosti, utvrditi točne rezerve geotermalne vode i sve pripremiti za dolazak investitora. Energija je danas bogatstvo, voda je mnogo jeftinija od plina, a otvaraju se i mogućnosti za stakleničku proizvodnju - optimističan je Krnić.

Od stavljanja u funkciju izvorišta geotermalne vode, višestruke koristi imat će i Babina Greda i Vukovarsko-srijemska županija, a puno se očekuje i od rudne rente. Naknada za eksploataciju geotermalne vode godišnje će, procjenjuju, iznositi sedam milijuna kuna, od čega polovica pripada Babinoj Gredi, a po 25 posto županiji i državi. Koliko će im to značiti najbolje ilustrira podatak da izvorni proračun općine Babina Greda posljednjih godina nije bio veći od tri milijuna kuna. Krnić najavljuje i osnivanje poduzetničkog inkubatora jer dobiveni novac planira vratiti u gospodarstvo - usmjeriti ga u jačanje malog poduzetništva i obrtništva.

Geotermalno izvorište kod Babine Grede otkrila je Ina u potrazi za naftom. Od centra sela udaljeno je samo kilometar, a po izdašnosti i energetski kvalitetnije je od izvora uz koje su sagrađene Tuheljske, Varaždinske ili Stubičke toplice. Izdašnost bušotine je 200 kubika vode u satu, a temperatura vode je 121,1 Celzijev stupanj. Dnevna proizvodnja termalne vode odgovara dnevnoj proizvodnji oko 300 MWh struje.
IZVOR

02-04-2013

Babina Greda dobiva svoj prvi kružni tok, a uskoro i trg graševine i kulena


Babina Greda ovih je proljetnih dana veliko gradilište, bageri kopaju na sve strane, a naziru se i obrisi prvog kružnog toka koji će prometno rasteretiti središte sela. Bit će uređena parkirališta, nogostupi, postavljena nova javna rasvjeta, uređena autobusna stajališta… Sredstva u iznosu od 4,6 milijuna kuna, kolika je vrijednost investicije, osigurat će se iz programa EIB 2 preko Ministarstva regionalnog razvoja, a dio će financirati i Općina. Radovi će, doznajemo od načelnika Josipa Krnića, biti završeni do kraja travnja.

Babogredci nestrpljivo očekuju i početak gradnje i uređenja trga između rijeke Berave te Ulice kralja Tomislava i Braće Radić. Projektom je obuhvaćena gradnja platoa, odnosno amfiteatra s fontanom, pješačkih površina, uređenje parka te rješavanje oborinske odvodnje i javne rasvjete. Centar sela poprimit će urbani izgled, a gradnjom i uređenjem trga Babogredci će dobiti prostor za razne zabavne i vjerske sadržaje na otvorenom. Svojim idejnim rješenjem trg će povezati Babinu Gredu i grad Kutjevo koji su lani u povodu Dana općine potpisali Povelju o prijateljstvu. Kutjevo je poznato po dobrim i kvalitetnim vinima, a Babina Greda ima prvi zapis o proizvodnji kulina. - Kutjevo ima svoj brend, kutjevačku graševinu, i želimo zajedničkom suradnjom napraviti pomak. Branimo autohtonost kulina i u suradnji s Kutjevom sigurno je da možemo lakše doći i na tržište na Jadranu i turistima ponuditi našu kvalitetu - smatra Krnić.

Kutjevo je, naime, jedan od rijetkih gradova koji je po imenu svog brenda – graševini – dao naziv središnjem i najljepšem gradskom trgu na kojem je zasađen i mini vinograd, a uz njega je postavljeno bure na kojem, uz grb Grada, piše i Trg graševine. Krnić ističe kako će mještani biti ugodno iznenađeni izgledom babogredskog trga te najavljuje kako će pokraj buduće šetnice uz Beravu poznati kutjevački vinogradari zasaditi po deset trsova vinove loze koja će se odlično uklopiti s bogatom ponudom najkvalitetnijeg babogredskog kulina.

O vinogradu će se brinuti učenici osnovne škole, a za njih će to biti jedno novo iskustvo. “Vrijednost investicije je 1,2 milijuna kuna i gradnju trga kandidirali smo prema Ministarstvu regionalnog razvoja. Očekujemo da će projekt biti prihvaćen te da će radovi uskoro krenuti”, zaključuje Krnić
IZVOR

30-03-2013

U legalizaciji Babinoj Gredi pomoći će vojne karte JNA?


U postupku legalizacije bespravno sagrađenih objekata, odnosno kao dokaz da su pojedine obiteljske kuće i druge građevine u selu sagrađene prije 1968. godine i da ne podliježu toj obvezi, Babogredcima mogu pomoći jedino vojne karte iz Beograda!

Kako doznajemo od načelnika Josipa Krnića, Babina Greda je jedinstven slučaj u Hrvatskoj gdje velik broj mještana ne može dokazati da su njihove obiteljske kuće sagrađene prije 1968. godine.

– Naše je selo među najkritičnijima jer u katastru ne postoje stare karte za Babinu Gredu, a najstarije koje imaju su one iz 1974. godine. Bili smo u ministarstvu, iznijeli naš problem i pokušali pronaći rješenje. Zanimalo nas je mogu li nam se priznati postojeće karte, ali rečeno nam je da to nije moguće jer zakon vrijedi za cijelu Hrvatsku, pravila su ista za sve i ne može Babina Greda biti iznimka - pojašnjava Krnić.

Napominje da su brojni građani u velikim problemima jer ni sami ne znaju odakle krenuti ni kako namaknuti novac za legalizaciju onoga što nije potrebno. Umjesto da sada plate samo razliku za nadograđene kvadrate, dužni su platiti za cijelu kuću jer ne mogu dokazati da je sagrađena prije utvrđenog roka.

– U istoj je situaciji i Općina koja bi također trebala provesti postupak dokazivanja vlasništva, odnosno vrijeme izgradnje za brojne naše objekte – čitaonice, igrališta, zgradu stare mljekare…, a što bi nas u konačnici moglo stajati nekoliko stotina tisuća kuna - upozorava Krnić.

– Jedino rješenje koje bi nam moglo pomoći, rečeno nam je u resornom ministarstvu, u tome je da se za Babinu Gredu i još nekoliko naselja zatraže vojne karte iz Beograda u kojima je sve ucrtano i na temelju čega će se cijeli postupak moći puno lakše odrađivati - zaključuje Krnić i nada se da će srbijanska strana biti kooperativna i što prije izaći u susret kako bi se sve moglo riješiti i legalizirati u zakonski predviđenom roku.
IZVOR

25-03-2013

Najnestašniji razred uredio neuglednu učionicu


Svojim originalnim pristupom u radu s učenicima vjeroučitelj Mihael Kelbas iz Đakova, privremeno zaposlen u OŠ Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, napravio je ogromne pomake, promijenio stereotipe i naučio đake drukčijem sustavu vrijednosti. Dolaskom na zamjenu u babogredsku školu preuzeo je razredništvo u 7.a koji je slovio kao, najblaže rečeno, najnestašniji razred i isticao se više prema lošem nego po dobrom.

Vjeronaučna učionica smještena u potkrovlju bila je u iznimno lošem stanju, zapuštena i oronula, išaranih zidova sa starom ventilacijom u koju su se zavlačili miševi, a mladi se učitelj nije se htio pomiriti s postojećim stanjem. Odlučio je sve to promijeniti, animirati učenike da svoju energiju utroše u nešto korisno i zajednički su krenuti u akciju. A da imaju potencijala i da spremni za timski rad pokazali su prije nekoliko mjeseci na Danima kruha kada su napravili odlične projekte i imali najljepši prezentacijski stol.

Uz pomoć školskog domara Ivana Rakocije koji je pokrpao rupe u podu i zidovima, riješio rasvjetu, uklonio žice koje su virile iz lustera i odradio ostale majstorske poslove, uz vrlo mala sredsatva, ali jako puno volje, učenici su iz temelja obnovili vjeronaučnu učionicu!

- S dvije kante Jupola i nekoliko pigmenata boje napravili smo plan. Odlučili smo zidove oličiti u žuto-bijelu kombinaciju papinskih boja. Učenici su se podijelili u pet skupina i prionuli poslu. A nakon bojenja radijatora i ličenja, zidove su oslikali biblijskim motivima iz Starog i Novog zavjeta i vjeronaučnih tema, pojašnjava Kelbas.

Preslikavanje fotografija na zidove radili su uz pomoć LCD projektora i laptopa, projicirali su sliku na zidu i precrtali je olovkom i na taj je način prenijeli s papira na zid, a potom je bojili. Učenici su se prihvatili i skidanja starih žvakaćih guma s poda, a sve ih je to dovelo do pozitivne spoznaje i potaknulo na veće čuvanje školske imovine. Vjeronaučna učionica je bljesnula novim sjajem – od najneuglednije preko noći je postala najljepšom i najpoželjnijom učionicom u školi, a na račun vjeroučitelja Kelbasa i njegovih učenika još uvijek stižu pohvale.

Potaknuti aktivnostima svojih kolega, i učenici 7.b razreda, uz potporu učiteljice Danijele Miškulin, proljetnim motivima oslikali su učionicu hrvatskog jezika. A zajednički su se upustili u još jedan vrlo zanimljiv projekt - vrhunski su izradili postaje Križnog puta i Isusov grob. Postaje su rađene tehnikom preslikavanja uz tempere i tuš, a potom su rezbarene na šperploči i lijepljene. Izložene su u predvorju škole, a nakon Uskrsa bit će trajno postavljene u učionici vjeronauka.

- S učenicima sam dogovorio da nakon renoviranja učionice, slijedi “renoviranje” ocjena i vladanja, što su prihvatili i obećali da će nakon praznika prionuti poslu i uhvatiti se knjige - zaključuje vjeroučitelj Kelbas.
IZVOR

06-03-2013

Krnić: Za koji dan napokon dobivamo građevinsku dozvolu


Kad siromah krene, i polja nestane – komentirali su nam nezadovoljni mještani Babine Grede najavljenu gradnju školske sportske dvorane, revoltirani konstantnim prolongiranjem rokova.

Općinski načelnik Josip Krnić još je na svečanoj sjednici Vijeća, održanoj u povodu Dana općine u travnju prošle godine, najavio kako će u rujnu početi gradnja dvorane, za što je u državnom proračunu osigurano pet milijuna kuna. To se nije obistinilo, a planove je, pojašnjava Krnić, poremetila legalizacija bespravno sagrađenih objekata i brojni zahtjevi kojima su građani prebukirali djelatnike nadležnih službi, koje trebaju Babogredcima izdati građevinsku dozvolu.

- Bilo je mnogo peripetija oko sređivanja dokumentacije, dva puta smo morali plaćati izradu projekta i vjerujem kako će za koji dan napokon stići i građevinska dozvola. Sve to tada šaljemo u ministarstvo i slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova, pojašnjava Krnić.

Načelnik i poručuje kako se nitko nema pravo ljutiti što se procedura malo odužila. Podsjeća kako se na gradnju školske sportske dvorane u Babinoj Gredi čega desetljećima, pa tako neće biti problem ni strpjeti se još koji mjesec.

Općinski čelnici izborili su se za trovalentnu sportsku dvoranu od 2.150 četvornih metara korisnog prostora koja će moći primiti 480 posjetitelja, od čega će 380 biti smješteno na sjedećim mjestima tzv. teleskopskog gledališta. Uz igralište rukometnih dimenzija, u sastavu objekta bit će i jedna manja dvorana za treniranje borilačkih sportova i ritmičke gimnastike. Osim svlačionica, bit će uređeni i opremljeni i svi ostali potrebni prateći sadržaji.

Prvih pet milijuna kuna osigurano je, a cijela investicija iznosit će oko 15 milijuna kuna, iako će konačan iznos biti poznat nakon postupka javne nabave. Do 1.800 četvornih metara, pojašnjava načelnik, financirat će ministarstvo prosvjete, a za gradnju preostalih “kvadrata” novac će osigurati Općina.

Više od 400 učenika i njihovi roditelji presretni su što će djeca napokon dobiti primjereno mjesto za održavanje nastave tjelesnog odgoja, i neće se više morati patiti po učionicama i predvorju škole.

- Generacije naše djece izlaze iz škole i nisu se upoznali s pravim sportskim aktivnostima, ne znaju što je kozlić, što su ruče i vjerujemo kako će se sve napokon promijeniti nabolje - zaključuje načelnik koji zahvaljuje i vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću na velikoj potpori u pripremama za realizaciju projekta.

Babogredci su pokrenuli i inicijativu za gradnju otvorenih sportskih terena za mali nogomet, košarku, uređenje skateboarda ili bmx staza, a sve bi trebalo biti osvijetljeno reflektorima. “Mogli bismo imati i noćne turnire, kao i sva druga mjesta u okolici”, poručuju. “Jedino igralište je u dvorištu osnovne škole i kada je nastava učitelji se ljute i prigovaraju nam da ih ometamo, a kada škole nema, zatvoreno je i mi odrasli jednostavno nemamo mjesto za rekreaciju”, žale se mještani.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>