Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (564)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>

12-01-2013

Pompozno darovan 2010., Bandićev autobus završio je u - starom željezu


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u siječnju 2010. ispunio je obećanje koje je dao općinskim čelnicima nekoliko mjeseci prije negoli je izbačen iz SDP-a, kada je kao počasni gost, nazočio Stanarskim susretima u Babinoj Gredi. ZET, koji posluje u sastavu Zagrebačkog holdinga, donirao je Babinoj Gredi rabljeni gradski autobus, a načelnik Josip Krnić (SDP) nije krio zadovoljstvo i koristio je svaku priliku kako bi zahvalio Bandiću na donaciji. S autobusom je imao velike planove, a trebale su ga koristiti brojne udruge koje su vrlo aktivne i sudjeluju na raznim manifestacijama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Donaciji su se radovali i učenici iz naselja Kladavac, udaljenog sedam kilometara od Babine Grede. Njima je načelnik na početku mandata obećao da će Općina nabaviti mini bus i omogućiti im da napokon i oni pohađaju školu u Babinoj Gredi, kojoj pripadaju, a ne u Prkovcima i Retkovcima, jer drugi izbor nisu imali. Nezadovoljan visokim cijenama učeničkih karata, načelnik je razmišljao i o tome da vinkovačkom Poletu zahvali na suradnji i da Općina sama, dobivenim autobusom, organizira prijevoz 70-ak srednjoškolaca do Vinkovaca. “Raspolaže s 25 sjedaćih i 44 stajaća mjesta, i mogao bi bez problema biti u funkciji prijevoza učenika, a jedini trošak bio bi održavanje autobusa i plaćanje vozača”, pojašnjavao nam je tada Krnić.

Međutim, umjesto u funkciji prijevoza udruga i učenika, Bandićev autobus nedavno je završio u - reciklaži, isječen i prodan u staro željezo! Tako bar tvrdi općinski vijećnik i predsjednik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić, a o tome bruje i mještani.

- Zanima nas je li autobus prodan zbog prevelike potrošnje goriva ili pak zato što je dar Milana Bandića? - upitao je Mrkonjić. Napominje da je proračunom za 2012. za troškove goriva bilo predviđeno 15 tisuća kuna, a potrošeno je dvostruko više.

- Nije nam jasno ni kako je probijen taj limit i kako je autobus uopće mogao voziti kada već duže vrijeme nije bio ni registriran - napominje naš sugovornik. Kaže da je na posljednjoj sjednici Vijeća, kada još nije niti znao da je autobus završio na otpadu u Vukovaru, upitao zbog čega babogredske srednjoškolce voze prijevozničke tvrtke kada Općina ima vlastito prijevozno sredstvo, ali odgovor, kaže, nije dobio.

- Čudi me kako načelnik Krnić u već ionako prenapuhani izborni proračun za 2013. nije uvrstio i prihode od prodaje autobusa i time ga još dodatno povećao - pita se Mrkonjić.

Komentar smo pokušali dobiti i od načelnika Josipa Krnića i njegovog zamjenika Željka Kopića, ali nisu odgovarali na pozive.
IZVOR

28-12-2012

Obnovljen Hrvatski dom


Novouređeni Hrvatski dom u Babinoj Gredi oduševio je mještane, ali i posjetitelje tradicionalnih Večeri dr. Matije Bačića, koje su počele na drugi dan Božića, a završavaju večeras drugom večeri županijske smotre a capela pjevanja.

- Zahvaljujući sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost, uređena je unutrašnjost doma, riješeno grijanje, uređeno pročelje. Osim 20 babogredskih udruga, koje koriste ovaj prostor, vjerujem kako su svi mještani iznimno ponosni na novi izgled Hrvatskog doma - istaknuo je načelnik Josip Krnić. Prema njegovim riječima radovi vrijedni oko 750.000 kuna trajali su relativno kratko, a veći dio sredstava, oko 72 posto, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Općina je osigurala ostatak novca. Za prostor u Hrvatskom domu imamo i druge planove, osim što ga koriste naše udruge, a poglavito KUD - najavljuje Krnić. Naime, razmišljaju o iznajmljivanju dvorane Hrvatskog doma budući da u cijeloj općini ne postoji nijedna takva sala.

Inače, prve večeri manifestacije cjelovečernji koncert održao je KUD Litva-Banovići, a sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe - za liječenje djevojčice Antonije Gregorović.
IZVOR

27-12-2012

Natočio benzin i, umjesto da plati, autom udario zaposlenika crpke


Na benzinskoj postaji u Babinoj Gredi pokraj Županje, na autocesti A-3 Zagreb – Lipovac, 32-godišnji državljanin Albanije natočio je gorivo, ali ga nije platio, već je hitro sjeo u svoj automobil i pokušao pobjeći.

Pri tom je automobilom udario djelatnika benzinske postaje koji mu se našao na putu pokušavajući ga zaustaviti. Zaposlenik je teško ozlijeđen, a protiv 32-godišnjeg Albanca slijedi kaznena prijava.
IZVOR

01-12-2012

Djevojčica u komi jer u bolnici nisu vidjeli da ima prijelom lubanje


Devetogodišnja djevojčica, učenica 2. razreda OŠ Mijat Stojanovića iz Babine Grede, još je u komi nakon što ju je u ponedjeljak popodne u školi za velikog odmora gurnuo jedan dječak pa je pala i glavom udarila o pod. Iz škole su je prevezli kući k roditeljima, ali kada su oni vidjeli da je ozljeda ozbiljna, hitno je prevezena u vinkovačku Županijsku opću bolnicu.

– Ne želim kriviti školu, ali zašto nisu odmah pozvali Hitnu? I da ju je naš liječnik pregledao, sigurno bi je odmah uputio u bolnicu u Vinkovce, a ovako je izgubljeno dragocjeno vrijeme. U vinkovačkoj bolnici su je pregledali na rendgenu, ali ne i na CT-u pa nisu odmah vidjeli teške ozljede glave. Tek kada se zakompliciralo, kada je srce prestalo raditi te nakon reanimacije, prevezli su je u Osijek. U Osijeku su ustanovili da ima prijelom lubanje. Kada sam pitao liječnike u Vinkovcima kako nisu mogli vidjeti da joj je napukla lubanja, rekli su da nemaju takve uređaje. - Morate i nas razumjeti, i mi nekada pogrešno procijenimo - rekli su mi liječnici. U srijedu je pola dana disala svojim plućima, ali su je opet vratili na respirator. U osječkoj bolnici su mi rekli da su je stavili u izazvanu komu da bi se mozak odmorio kako bi je mogli operirati. Prvo je imala oštećenje na jednoj strani mozga, sada i na drugoj. Jako smo zabrinuti... – kaže otac Antun Gregurović dodajući kako je stariji sin vidio da ju je odgurnuo jedan dječak. No, policija ima drukčije informacije.

– Učenica u dobi od 9 godina trčeći po školi sudarila se sa 7-godišnjim učenikom. Tom je prilikom pala na pod. Požalila se da je boli glava te ju je dežurna nastavnica poslala kući – rekao nam je Luka Barunčić, glasnogovornik policije. Ravnatelj vinkovačke bolnice dr. Krunoslav Šporčić kaže da su poduzeli sve što su mogli u ovom slučaju.

Šok pod velikim odmorom

– Kada je djevojčica primljena, bila je pri svijesti. Pregledali su je neurolog i neurokirurg i nije slutilo na teže ozljede. Nismo je odmah poslali na CT jer se to ne radi dok je osoba pri svijesti, pogotovo kada je riječ o djetetu, da se ne izlaže zračenju, ali kada je izgubila svijest, pregledali smo je CT-om i utvrdili epidermalni hematom. Budući da takve operacije ne možemo obavljati, prevezli smo je u Osijek – kaže dr. Šporčić. Ravnatelj škole Damir Gugić kaže da su svi još u šoku.

– Sve s dogodilo pod velikim odmorom kada su se djevojčica i dječak sudarili, a djevojčica pala na pod. To je bila nezgoda. Ona je rekla da bi išla kući jer je boli glava. Nisu se vidjele nikakve ozljede pa smo mislili da će biti sve u redu. Kolegica ju je odvezla i predala roditeljima – kaže ravnatelj Gugić.
IZVOR

27-10-2012

Najniži Hrvat godinu i pol čeka na električna kolica


Nadvožnjakom iznad autoceste A3 Zagreb - Lipovac, koji spaja sjeverni i južni dio Babine Grede, sporo se i teško kretao 41-godišnji Željko Biškić. Taj samo stotinu centimetara visok Babogredac oslanjao se na dječji biciklić s pomoćnim kotačem, a vozači su usporavali automobile i znatiželjno ga promatrali. Krenuo je na groblje, obići posljednje počivalište svojih roditelja jer zbog najavljenog pogoršanja vremena nije siguran da će moći otići na Sve svete. Iako se trudio biti ljubazan, ipak nije mogao sakriti svoju razočaranost i ogorčenost.

- Ma vjerujte mi da mi je dosta toga da me ljudi samo s čuđenjem promatraju, mobitelom slikaju i prstom upiru u mene. Ne želim biti maskota, ja sam ipak čovjek, takav sam kakav sam, Božja volja, ali samo želim normalno živjeti - zavapio je Željko.

Požalio nam se na to da mu već više od godinu i pol električna kolica za osobe s invaliditetom, koja mu je nakon dobrotvorne akcije darovao načelnik općine, nisu u funkciji, došlo je do nekog kvara i još uvijek su na popravku.

- Niti mi se itko javlja, niti znam o čemu se radi. Navodno treba nekoliko tisuća kuna platiti popravak. Da nemam ovog biciklića s pomoćnim kotačem koji sam dobio na poklon, ne znam kako bih se uopće kretao. A kretati se moram. Pa ne mogu se živ zakopati - ističe.

Nekoliko puta dnevno obavezno ode do sela, po kruh i mlijeko. Navrati i na kavicu, a ako je dobro društvo, počasti se i pelinkovcem.

A u Željkovoj kući ni po čemu se ne osjeti da u njoj živi patuljak. Nema nikakvog minijaturnog namještaja, na krevet se uspinje pomoću drvene klupice i ona mu je, kaže, zapravo “odskočna daska” u svijet “velikih”.

Za njega se brine Marija Džoić, koja sa sinom već 15 godina živi u Željkovoj kući i pomaže mu u kućanskim poslovima. Razočarano se prisjetila kako im se prije godinu, godinu i pol obratio neki donator iz Zagreba koji je obećavao pomoć oko uređenja kupaonice i sanitarnog čvora, ali se više nikada nije javio.

- Žao mi je što su ga svi zaboravili. Pomaže se mnogima, a za one kojima stvarno treba nitko ne mari - dodaje Marija.

I mještani s kojima smo razgovarali poručuju da su Željka pojedinci koristili samo u promidžbene svrhe, radi vlastitog interesa i kada je u selu trebalo smijeniti vlast, a nakon toga svi su ga zaboravili.

A što se zapravo dogodilo sa Željkovim kolicima nismo saznali. Načelnik Josip Krnić se ograđuje i lopticu prebacuje na druge osobe, do kojih nismo uspjeli doći.

Željko osim svojih električnih kolica, sramežljivo nam otkriva, priželjkuje i kupaonicu.

- Dolazi zima, snijeg, poledica i teško mi je noću izlaziti van u poljski WC i kupati se u koritu. Ljeti još i nekako. Najveći problem su mi stepenice jer se moram dobrano namučiti dok siđem i ponovno se uspnem. Ali sa svojom malom mirovinom ne mogu ništa - ustvrdio je Željko.

Ne želim biti maskota, ja sam ipak čovjek i samo želim normalno živjeti - zavapio je Željko
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 > >>