Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

27-09-2012

Strahuju da im zbog hajke oko Lalićke ne propadne posao od 50 mil. €


Žao mi je zbog negativne medijske kampanje pokrenute nakon što je objavljeno da bivša manekenka Sunčica Lalić može sklopiti ugovor s Hrvatskim šumama o isporuci drvne sječke u idućih 14 godina uz još dvadesetak kupaca. Tako je Poslovnom dnevniku rekao Josip Krnić, općinski načelnik Babine Grede.


Naime, tvrtka Uni Viridas u vlasništvu bračnog para Sunčice Lalić i Dragana Jurilja, kontroverznog poduzetnika i bivšeg partnera Vladimira Zagorca, doista u ovom nerazvijenom slavonskome mjestu namjerava graditi bioelektranu za proizvodnju električne i toplinske energije, vrijednu tridesetak milijuna eura. Uz popratne sadržaje, staklenike i hladnjaču ukupna investicija doseže i 50 milijuna eura. Glavni ulagač, koji stoji iza Uni Viridasa, zapravo je belgijsko-turski konzorcij Unit Investment, tvrdi načelnik.
Krnić dodaje da se gradnja elektrane priprema već tri godine. Prema prvobitnom planu trebali su se iskoristiti geotermalni potencijali, ali kako su izvori na privatnom zemljištu, projekt koji bi također vodio Uni Viridas s partnerima pomaknut je za kasnija vremena. Sunčica Lalić, direktorica Uni Viridasa, sklopila je s općinom prije godinu i pol ugovor o namjeri gradnje elektrane i kupnje 170.000 kvadrata zemljišta uz autocestu Zagreb - Lipovac. Mještanima Babine Grede je na prezentaciji investicije obećano da će se otvoriti najmanje 200 radnih mjesta, a ulagač će za zemlju bez infrastrukture platiti oko tri milijuna kuna.
Prvi zemljani radovi, obećano je tada, trebali bi početi već ovog listopada. Krnić vjeruje da se projekt polako bliži kraju iako zemljište još nije plaćeno. Lalić je uspjela ishodovati lokacijsku dozvolu i prema informaciji općine radi se na glavnom projektu. Zapravo, Lalić je ishodovala sve dokumente koje su Hrvatske šume tražile u natječaju za dodjelu sječke. S općinom je pak dogovoreno da će izlicitirani iznos za zemljište platiti čim elektrana dobije uporabnu dozvolu za rad.

Krnić bezrezervno vjeruje ulagačima i boji se da nešto ne krene po zlu. U Babinoj Gredi, kaže, ljudi nemaju gdje raditi. Postoje tek dva pogona s dvadesetak zaposlenih ? minimljekara Družba i proizvodnja parketa, koju u bivšem pogonu Đure Đakovića vodi Hrast Strizivojna.
IZVOR

15-09-2012

Novo dječje igralište


Zahvaljujući ideji mlade profesorice Đurđice Babić te zakladi Slagalica, djeca Babine Grede od jučer se mogu igrati na novome dječjem igralištu. - U travnju sam na natječaj Slagalice, u ime OŠ Mijat Stojanović aplicirala projekt uređenje igrališta Dudice. Bilo je stotinu projekata, a sredstva su odobrena za njih 15. Jedna jedina osnovna škola koja je imala projekt na tome natječaju i koja se javila bila je naša i dobili smo 12.857 kuna - pojasnila je Đurđica Babić.

Nastavnice škole obojile ogradu u parku, zaposleni na javnim radovima obnovili su stepenište oko crpke, popravili ogradu, vratili crpku koja godinama nije bila u funkciji i pripremili teren za postavljanje igrališta. - Dobiveni novac utrošili smo na nabavu opreme za igralište, dok je rad naša potpora za svu djecu Babine Grede - poručila je Đurđica Babić. “Donatori su nam pomogli i osigurali drvene stolove i klupe. Hvala svima” poručili su iz OŠ M.Stojanović.
IZVOR

31-08-2012

Da imam ikakav izbor, sigurno se ne bih više bavio poljoprivredom


Nedavni posjet premijera Zorana Milanovića, koji je za obilazak sušom sprženih slavonskih polja odabrao upravo Babinu Gredu, nije utješio tamošnje poljoprivrednike. Babogredci, kao i ostali poljoprivrednici u okruženju, žale se da nikada nije bilo teže, i sa strepnjom i velikom neizvjesnošću čekaju jesen. Svjesni su da rade u tvornici pod vedrim nebom i da ovise o višoj sili, ali nije im bilo ugodno čuti da na pomoć države ne računuju jer novca za odštetu nema.

I Ivo Vuković uzalud se ponadao da će premijer i resorni ministri u Babinu Gredu donijeti dobre vijesti i bar djelomično im ublažiti velike štete. Komentirajući najavljena ulaganja države u navodnjavanje, ustvrdio je da nije siguran da će to dočekati.

- Problemi su veliki - tržište je potpuno neuređeno, plasman robe vrlo težak, a naplata još teža. Prije dvije godine kroz njive smo se mogli voziti čamcem, koliko su plivale. Tek su tada počeli čistiti kanale, a kada su napokon to riješili, poharale su nas suše. Nikako da se krene naprijed - zabrinut je Vuković.

Na upit razmišlja li dići ruke od bavljenja poljoprivredom i uzgoja stoke, razočarano odmahuje glavom.

- Pa ja ne mogu dići ruke zato što imam 50 godina i nitko me više ne treba kao radnika, to je danas tako. Sve što smo postigli, postigli smo od zemlje i stoke, tako da ja drugog izbora nemam, a, vjerujte mi, da imam bilo kakvu alternativu, ni trenutka se ne bih premišljao - ustvrdio je Vuković.

- Premijer mi je u razgovoru, kao i svima što obećava, najavio neka buduća navodnjavanja. Rekao sam mu da ja to sigurno neću dočekati, pogotovo jer se nema odakle navodnjavati. Ta priča me nije ni najmanje utješila - iskren je Vuković.

Inače, kod Babine Grede, na trasi budućeg kanala Dunav - Sava, privode se kraju radovi na pilot-projektu koji će omogućiti navodnjavanje 510 hektara. Do sada je uloženo 270 milijuna kuna, a za spajanje kanala sa Savom, doznajemo je načelnika Josipa Krnića, nedostaje još 170 milijuna kuna. Seljaci su skeptični i pitaju se kada će se i odakle namaknuti taj novac kada je država, primjerice, u ovoj godini za navodnjavanje osigurala samo 30 milijuna kuna. U Vukovarsko-srijemskoj županiji od 115 tisuća hektara poljoprivrednih površina navodnjava se tek 2.500 PIK-a Vinkovci i VUPIK-a, a 5.500 je u fazi projektiranja.

Na području Babine Gede, koje je poznati stočarski kraj, štete na usjevima procijenjene su na devet milijuna kuna. Prijavilo ju je 290 proizvođača, a štete su 90 posto.

- Otkupljivači ovih dana nazivaju ratare i nude 1,60 kuna plus PDV za kukuruz, što će za nas stočare, koji ga zbog suše nećemo imati dovoljno za osobne potrebe, značiti propast - ogorčeni su seljaci.


IZVOR

28-08-2012

Sa stanova se nekada ženilo i udavalo, kupovali dukati i svila


Babina Greda je sigurno u Hrvatskoj prava seoska kulturna metropola, ustvrdio je babogredski načelnik Josip Krnić na otvorenju 10. stanarskih susreta u organizaciji Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija, i tvrdnju potkrijepio podacima: Svaki mjesec u Babinoj Gredi imamo jednu manifestaciju. I na ovim, 10. stanarskim susretima cilj nam je pokazati narodno ruho, tradiciju i običaje, poručio je Krnić. Njemu je, u znak zahvale, idejni začetnik manifestacije i predsjednik Udruge Šokadija Ilija Babić darovao plišanu kapu. Bez darova nije ostala ni potpredsjednica Vlade RH Milanka Opačić, kojoj je Babić darovao žensku torbicu ukrašenu zlatovezom.

Uzvraćajući na toploj dobrodošlici, potpredsjednica Milanka Opačić istaknula je kako nije mjesto velikih govora, no u Babinoj Gredi se uvijek lijepo osjeća. I lijepo je što se brinete za očuvanje tradicije. Nastavite samo tako! dodala je Opačić.

Oduševili su i organizacijom i brojem sudionika iz Udruge Šokadija i tijekom ovih jubilarnih Stanarskih susreta. Zapjevalo se uz gostovanje nekoliko muških i ženskih pjevačkih skupina (među kojima je Babić posebno zahvalio Šokačkoj grani iz Osijeka i gospođi Veri Erl), uživalo se u neobičnoj vještini kandžijanja mladih i nešto starijih momaka iz Kruševice, ali i u brojnim slavonskim jelima stanara i stanarica.

I naša jela koja se ovdje mogu kušati trebala bi se naći u kuharicama i na jelovnicima restorana, naglasio je načelnik Josip Krnić, dok je Ilija Babić sa sjetom podsjetio kako je nekada u Babinoj Gredi bilo više od 350 stanova. Sada ih je dvadesetak. I sam Kozarac je opisao što su stanovi značili Šokcima: sa stanova su se pravile zgrade, sa stanova su se udavale kćeri, ženili sinovi, sa stanova su se pravili štagljevi i kupovali dukati i svila. I danas stanovi koji postoje pomažu svojim stanarima, no mladi ne vole živjeti na stanu, ali vole sudjelovati u Stanarskim susretima, rekao Babić.

Milanku Opačić su mještani Babine Grede zavoljeli i zbog stihova iz bećarca koji je sama osmislila i na lipanjskome Bećarfestu ih upravo njime pozdravila: U Babinoj Gredi danas pola Vlade, al je teško, jedu, piju i niš ne rade...


IZVOR

22-08-2012

Milanović u sušom poharanoj Slavoniji: Država prepuštena slučaju je slučajna država


– Obilazak triju hrvatskih županija pogođenih sušom predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina počeli su danas u općini Babina Greda, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su ih predstavnici lokalne vlasti izvijestili o razmjerima šteta.

Na oko 7.000 hektara poljoprivrednih površina u ovoj općini dosadašnje štete od suše penju se na oko 9 milijuna kuna, rekli su općinski načelnik Josip Krnić i predsjednik Komisije za procjenu šteta Jakov Galović.

Istaknuli su da je općina Babina Greda već treću godinu za redom pogođena elementarnom nepogodom, prije dvije godine to je bila poplava, a prošle i ove godine suša.

Obilažeći polja od suše stradalog kukuruza premijer Milanović rekao je kako su ratari koji su sijali pšenicu prošli dobro, međutim, oni koji su njive zasijali kukuruzom prošli su loše.

»Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država«, izjavio je Milanović te dodao kako reda mora biti, i da se zbog složenosti problemi u poljoprivredi neće u ovoj godini moći riješiti.

Premijer Milanović i ministar Jakovina obišli su i radilište projekta navodnjavanja u Babinoj Gredi po čijem će dovršetku biti moguće navodnjavati oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Do sada je u taj projekt uloženo 270 milijuna kuna, u ovoj godini za njega je predviđeno 30 milijuna kuna, a za završetak projekta potrebno je osigurati ukupno 170 milijuna kuna.

U izjavi za medije ministar Jakovina je podsjetio da od prošle subote obilazi hrvatske krajeve pogođene sušom te da je situacija na žalost svuda jednaka.

»Štete od suše kreću se od 30 do 80 posto, a ponegdje i 100 posto«, rekao je Jakovina dodavši da je poljoprivreda proizvodnja pod vedrim nebom, dakle i s velikim rizicima.

Naglasio je kako će Vlada RH kroz mjere za ublažavanje šteta od suše u iduća tri tjedna isplatiti poljoprivrednicima oko 400 milijuna kuna zaostalih poticaja, da će pripremiti sustav za isplatu potpora kako bi one za 2012. bile isplaćene već u siječnju 2013. godine, te da će zakupci poljoprivrednog zemljišta biti oslobođeni plaćanja zakupnine za ovu godinu.


Jakovina je pozvao jedinice lokalne samouprave da se odreknu svog prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta, što bi poljoprivrednicima osiguralo daljnjih 150 milijuna kuna.

Najavio je da će i s HBOR-om razgovarati o reprogramu duga poljoprivrednicima, a u idućih petnaestak dana razgovarat će se i s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi se iznašao model osiguranja poljoprivrednika po uzoru na europske zemlje.

»U Austriji je 70 posto poljoprivrednih površina osigurano, a kod nas samo četiri posto«, kazao je Jakovina te dodao da je u proračunu u ovoj godini za sufinanciranje dijela polica osiguranja poljoprivrednika osigurano 27 milijuna kuna što je nedostatno.

Ministar poljoprivrede je najavio mogućnost osnivanja osiguravajućeg fonda za nepogode kojim bi se disperzirao rizik poljoprivrednih proizvođača, Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća.

Govoreći o navodnjavanju Jakovina je također istaknuo da se od 1,5 milijuna hektara poljoprivrednih površina u Hrvatskoj navodnjava samo 18.000 hektara te da je prioritetno navodnjavati tamo gdje ima korisnika sustava navodnjavanja i radno-intenzivnih kultura.

Podsjetio je da bi do 2020. godine u Hrvatskoj trebalo biti navodnjavano oko 100.000 hektara, a da Hrvatska raspolaže s oko 500.000 hektara zemlje pogodne za navodnjavanje.

Ministar poljoprivrede rekao je da je u 2012. godini Vlada RH iz redovitih i drugih sredstava osigurala oko 100 milijuna kuna za projekte navodnjavanja, a da je u razdoblju od 2003. do 2011. za projekte navodnjavanja utrošeno 587 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović i ministar Jakovina u Babinoj Gredi obišli su i farmu i obiteljsko gospodarstvo Salić, a potom su se uputili u općinu Garčin u Brodsko-posavskoj županiji iz koje idu za Garešnicu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>