Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (491)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>

03-03-2011

IVAN MATIĆ PREUZEO DUŽNOST NAČELNIKA PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE"Izuzetno sam zadovoljan radom i suradnjom koju sam ostvario sa svima u PU vukovarsko-srijemskoj. Napravili smo neke pomake, posebice kada je riječ o graničnim pitanjima u svjetlu skorašnje buduće Schengenske granice" rekao je sada već bivši načelnik PU vukovarsko-srijemske Stipica Kuna novinarima tijekom prijema u uredu načelnika PU vukovarsko-srijemske gdje od jučer sjedi novi načelnik Ivan Matić.On je, pak, ovdašnjem pučanstvu poznat, a nakon dugogodišnje uspješne karijere u MUP-u gdje se dragovoljno uključio u obranu Lijepe naše 1991.g., na novu dužnost čelnog čovjeka PU vukovarsko-srijemske došao je s mjesta zapovjednika Interventne jedinice policije PU vukovarsko-srijemske na kojem je bio 10 godina."Nisam očekivao postavljanje na ovo mjesto od strane vrha Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, ali rado prihvaćam novu dužnost koja će za mene biti novi izazov, pogotovo nakon mog uspješnog prethodnika" rekao je Matić nadajući se, kao što je i dosada bio slučaj sa svim načelnicima, daljnjoj dobroj suradnji s predstavnicima medija.Tu je uspješnu suradnju istaknuo i Kuna koji odlazi na dužnost pomoćnika načelnika Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije.


IZVOR

07-01-2011

U Babinoj Gredi najviše stradale njive SDP-ovaca?


Pravu lavinu nezadovoljstva i gorčine pokrenula je isplata naknade za štete od elementarnih nepogoda na području Općine Babina Greda. Revoltirani su svi, od oštećenih poljoprivrednika čiji su usjevi ponegdje potpuno uništeni do lokalnih čelnika koje većina Babogredaca smatra odgovornima za, kako tvrde, sramotnu odšetu koju im je država odobrila. No, kao glavne krivce ipak ističu članove Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. “Sramotno je ovo što se dogodilo u Babinoj Gredi, koja je najviše stradala u poplavama u lipnju prošle godine. Na temelju razmjera šteta u našemu selu proglašeno je stanje elementarne nepogode za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju. Članovi Općinskog povjerenstva uopće nisu izlazili na teren nego su procjenu štete obavljali iz lokalnog kafića, samovoljno i prema vlastitom nahođenju određujući postotak uništenja usjeva od osobe do osobe. I naravno, nastojali su što šire ruke biti prema svojim drugovima i članovima partije, kojima su isplaćene i najveće naknade. Mi ostali smo zakinuti, posebice proizvođači šećerne repe, za koju je, unatoč velikim razmjerima stradavanja, utvrđena samo minimalna šteta. I to samo zato što smatraju da u našem selu repu siju jedino HDZ-ovci”, oštar je Marko Mrkonjić, koji je pretpio velike štete na usjevima.
I njegov sumještanin Ilija Martić, koji se bavi povrtlarstvom, ostao je neugodno iznenađen shvativši da je oštećen i da mu je Povjerenstvo, između ostaloga, zaboravilo uvrstiti i stopostotnu štetu na konzumnom luku. Od općinskih je čelnika pismenim putem zatražio pojašnjenje o tome tko je bio na terenu i tko je obavljao procjenu štete, a cijeli bi slučaj, kako doznajemo, mogao dobiti i sudski epilog.
Načelnik Josip Krnić priznaje da je i sam nezadovoljan iznosom odobrenim za njegovo selo ustvrdivši da je Babina Greda, kao najveća katastarska općina u Hrvatskoj, zakinuta. Smeta mu što svi nezadovoljnici upravo njega spominju kao krivca. Dodaje da su na temelju Babine Grede mnogi digli novac, pa su tako financijski bolje prošle i one općine koje su smještene na brdu nego selo koje je danima plivalo. Svoje je tvrdnje potkrijepio i priznanjem jednog poljoprivrednika iz obližnjeg sela koji mu je rekao da mu je neugodno ići po novac za naknadu štete jer mu kukuruz, koji je navodno stradao u poplavama, nikada nije bio bolji.
Babogredci sada kažu da su sami krivi što nisu bili mudriji i znali uloviti u mutnome. “Velik broj mještana nije ni prijavio štete jer su, poučeni dosadašnjim iskustvom, sumnjali da će ih država uopće obeštetiti. I umjesto da smo napuhavali iznose kao većina drugih koji sada zadovoljno trljaju ruke, mi smo išli pošteno i na kraju izvisili”, poručuju revoltirani Babogredci.

“Sada sam se uvjerio da se ne isplati biti pošten. Šteta na babogredskom području procijenjena je na sedam milijuna kuna, a Državno povjerenstvo bez ikakvog razloga odbilo nam je priznati 800 tisuća kuna. Nisu nam priznate ni štete na okućnicama, a najsramotnije je to što je ljudima kojima su kuće plivale i koji su pretrpjeli velike štete isplaćeno samo 300-tinjak kuna naknade. Ljudi su s pravom ogorčeni”, revoltiran je Krnić.
IZVOR

19-12-2010

Emisija za selo 19. prosinca iz Babine Grede


Kako poljoprivrednici ocjenjuju godinu na izmaku?
Mljekari traže povećanje otkupne cijene mlijeka, hoće li prosvjedovati-odlučit će sljedeći tjedan.
Doznajemo kakvi su božićni običaji u Slavoniji, i Istri te drniškome kraju


Vodimo vas na jedinstvenu trogirsku manifestaciju 2. bakalarijadu te u jedno od najvećih sela u istočnoj Slavoniji Babinu Gredu. Stočarski je to kraj sa stoljetnom tradicijom sajmovanja, poznat  i po manifestaciji „Konji bijeci“ .
Babogredci iskorištavanjem otkrivenih izvora geotermalnih voda planiraju unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju te izgraditi  staklenike u kojima bi se proizvodila ekološka hrana. Potaknulo bi to razvoj seoskog turizma te osiguralo nova  radna mjesta i ostanak mladih u tom mjestu.


Urednica je Mirta Milas.


IZVOR

04-12-2010

Općinari se potukli zbog čišćenja snijega?


Koalicijski partneri u Babinoj Gredi su nesuglasice počeli rješavati i šakama! Babogredski kuloari ovih dana bruje o tome kako se zamjenik načelnika Željko Kopić potukao sa svojim sumještaninom, HSS-ovcem Martinom Babićem.
Kopić je, navodno, tvrdi naš izvor, došao pred Babićevu kuću u Ulici V. Nazora gdje su se najprije verbalno sukobili, potom se počeli naguravati, a međusobni obračun nastavili su na tlu.
Očevici tvrde da je bila i policija, no sudionici su navodno uspjeli izgladiti stvar, tako da nije napravljen zapisnik o incidentu. Vijest se poput munje proširila selom, a Babogredci se, očito dobro zabavljajući prepričavanjem najnovijeg skandala, naveliko pitaju i špekuliraju o razlozima tučnjave.
- Nije nam samo jasno jesu li se koalicijski partneri posvađali i potukli zbog zemlje, jer je Općinsko vijeće večer prije donijelo odluku o raspisivanju natječaja za prodaju i zakup zemlje, a njih obojica “pikaju” na državnu zemlju, ili je u pitanju pak koncesija za čišćenje snijega. Navodno je, kako doznajemo, Babić općinsku ralicu dovezao pred svoju kuću, a Kopić je došao po nju pa su se malo “pofajtali” - ispričao nam je vijećnik koji je želio ostati anoniman.
Naš izvor pojašnjava da je čišćenje snijega u Babinoj Gredi vrlo primamljiv i tražen posao jer je dobro plaćen. Samo za sat rada zaradi se 200 kuna, a od osoba kojima je taj posao povjeren traži se da imaju traktor i da su u sustavu PDV-a.


Martin Babić opovrgnuo je navode o tučnjavi i ustvrdio kako nije imao nikakvih nesuglasica s Kopićem.
Umjesto toga ponudio je tek da nam nešto kaže o problemima koji su stigli babogredske svinjogojce i prijekoj potrebi organiziranja hitnog interventnog otkupa svinja. Do zamjenika načelnika Željka Kopića nismo uspjeli doći jer nije odgovarao na pozive.
IZVOR

16-11-2010

HAC je nelegalno sagradio parking na našoj parceli!


Četrnaest Babogredaca putem odvjetnika Dražena Ivančića iz Slavonskog Broda podnijelo je tužbu protiv Hrvatskih autocesta koje su, kako tvrde, na južnom traku autoceste A3 Zagreb - Lipovac kod Babine Grede nelegano sagradile parkiralište. Tvrdnje potkrepljuju vlasničkim listom čestice na kojoj se prostire odmorište, gdje su jasno navedena imena vlasnika, njih 28 iz Babine Grede, koji u vlasništvu participiraju s istim udjelima. Riječ je o parceli površine 52.182 četvorna metra, što znači da svakom vlasniku pripada nešto više od 1.800 četvornih metara. Među njima je i Jozo Martić, čiji je sin Ilija sasvim slučajno otkrio da je HAC bez ikakve naknade uzurpirao privatno zemljište i inicirao podnošenje tužbe.
- Otac me poslao u gruntovnicu, u Županju, da mu povadim vlasničke listove svih nekretnina koje posjeduje, a kada mi je službenica uručila i vlasnički list spomenute čestice, čiji je suvlasnik i moj otac, ostao sam iznenađen, tim više kada sam ugledao da je namjena zemljišta neplodno parkiralište. Odmah je postalo jasno o čemu se radi. Na listu su bile naznačene zabilježbe kojima je tijekom 2006. godine, u dva navrata, odbijen HAC sa zahtjevom da se uknjiži kao vlasnik na spomenutoj čestici, pojašnjava Ilija Martić.
Obišao je i ostale suvlasnike parcele koji su također bili iznenađeni saznanjem da im je HAC uzurpirao imovinu. Smatraju da su oštećeni i da im je država trebala pošteno isplatiti naknadu, jer zemljište nije izvlašteno, niti je s vlasnicima itko pokušao postići bilo kakav dogovor. Babogredci ne spore da je riječ o javnom dobru i jasno im je da povrat zamljišta ne mogu tražiti, no prisjećaju se da je država zemljište za gradnju autoceste privatnim vlasnicima plaćala po 18 kuna za četvorni metar.
Do zaključenja lista nismo dobili službeni odgovor HAC-a.

Kontaktirali su, ističe Martić, i pravnu službu HAC-a koja odbacuje bilo kakvu odgovornost uz pojašnjenje da je sve učinjeno prema pravilima i da su oni sve svoje obveze uredno izmirili. Smatrajući se prevarenima, Babogredci su odlučili pravdu potražiti na sudu i izboriti se za obeštećenje koje im pripada uvećano za zateznu kamatu. Pojavile su se čak i špekulacije o tome da je možda netko i “digao” novac za zemljište, predstavljajući se kao vlasnik parcele, što bi, pak, otvorilo pravu Pandorinu kutiju.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>