Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

24-01-2012

Čekaju državni proračun o kojem ovisi gradnja dvorane


Od novog državnog proračuna mnogo se očekuje u Babinoj Gredi, a najvažnije im je, ističe načelnik Josip Krnić, da se pokrenu aktivnosti oko gradnje sportske dvorane uz OŠ Mijata Stojanovića, projekta vrijednog približno 12 milijuna kuna. “Od Ministarstva obrazovanja odavno smo dobili pismenu potvrdu da prihvaćaju sportsku dvoranu prema našem idejnome rješenju. No više od dvije godine trajale su izmjene i dopune prostornog plana općine”, podsjeća Krnić. Priznaje još jednom da su za sve uvelike krivi i sami Babogredci, koji se dugo nisu mogli usuglasiti gdje će se dvorana graditi. Taj je problem riješen, za primjer uzimaju sportsku dvoranu Obrtničke škole u Osijeku, kako bi i babogredska izgledala i bila smještena uz samu školu.
“U školi ima oko 400 učenika, upisana su tri odjela prvih razreda, no generacije i generacije završile su osnovnu školu, a nisu se upoznale sa sportskim aktivnostima u pravome smislu riječi”, kaže načelnik Krnić. Žao mu je što godinama i stariji mještani Babine Grede odlaze na rekreaciju u Gundince ili Županju.
- Veliki sam optimist, mnogo očekujem od nove vlade RH, od proračuna koji se još uvijek slaže. Vjerujem kako će se naći mjesta i za našu sportsku dvoranu. Nadam se da i djeca iz susjednog Štitara neće biti zakinuta i da će se i ondje napokon nešto početi raditi vezano uz dvoranu - kaže načelnik Krnić.
IZVOR

17-01-2012

Država isplatila samo 3,5 posto odštete za sušu


Babogredskim poljoprivrednicima koji su zbog suše pretrpjeli velike štete na usjevima, procijenjene na više od pet milijuna kuna, od čega samo na kukuruz otpada gotovo četiri milijuna, stigla je odšteta. Država im je isplatila samo 3,5 posto iznosa odštete, a čak 280 oštećenih poljoprivrednika ogorčeno je i taj potez smatra sramotnim i bijednim. "Priznate su štete na usjevima kukuruza od 60 posto naviše, a krajem 2011. Općina je dobila doznaku o samo 199 tisuća kuna za naknadu štete. Razmišljali smo čak o tome da poljoprivrednicima predložimo da se odreknu tog novca u korist Općine, koja bi odmah pokrenula proceduru i javnu nabavu i raspisala natječaj za dodatni kamen za uređenje poljskih puteva", pojašnjava babogredski načelnik Josip Krnić. No, poučen lošim iskustvom svoga kolege iz obližnje općine, koji si je zbog takve odluke, iako u najboljoj namjeri, navukao brojne probleme, odlaske u policiju na informativne razgovore pa čak i istragu, od te je ideje odustao. "Raspitali smo se i saznali da je riječ o kompliciranoj i vrlo složenoj proceduri. Svima onima kojima su štete priznate novac će biti raspoređen. A situacija je, nažalost, tako teška da je ljudima svaka kuna dobrodošla i ne bi bilo ni u redu tražiti da se odreknu pa i najmanjeg iznosa. Nazivali su me neki poljoprivrednici koji priznaju da će im dobro doći i to što će imati bar čime napuniti spremnik goriva u svome traktoru", pojasnio je Krnić. Inače, zbog prijave šteta od suše Babinu Gredu jesenas je posjetila inspekcija Ministarstva poljoprivrede i "pročešljala" svu dokumentaciju. Bilo im je čudno otkud su u Babinoj Gredi tolike površine pod kukuruzom. Krnić im je objasnio da je čak trećina stočnog fonda Vukovarsko-srijemske županije na babogredskom području, i samim tim je logično i da ljudi siju kukuruz i proizvode hranu za hranidbu stoke. Nikakve nepravilnosti nisu utvrđene. A uređenju poljskih puteva u Babinoj Gredi pridaje se puno pozornosti. Prošle godine ceste su nasute s 1.500 kubika tucanika i uređeno je sedam otresnica za poljoprivrednike. Prihodi ostvareni od prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i u 2012. bit će usmjereni uređenju poljskih puteva. "Uređuju se ključne ceste i ne gleda se gdje je čija njiva, već da se poljoprivrednicima omogući što bolja komunikacija. Moram reći da bi svi voljeli da se uredi baš kod njega, ali moramo biti strpljivi, treba prvo namaknuti novac, a onda raditi", ističe Krnić. Najavljuje i nastavak uređenja kanalske mreže, a zahvaljujući Hrvatskim vodama i Vodoprivredi Vinkovci lani je uređeno 40 km kanala trećeg i četvrtog reda, a i ove je godine planirano isto.


IZVOR

04-01-2012

Otvorit će pučku kuhinju i graditi kadrovske stanove


Općina Babina Greda ambiciozno je ušla u 2012. godinu. Među planiranim investicijama, mještanima je najvažnija izgradnja školske sportske dvorane. Nestrpljivo je iščekuju učenici Osnovne škole Mijata Stojanovića, koji sate tjelesne kulture imaju u učionici i holu. A babogredski načelnik Josip Krnić, prepun planova i vizija razvoja sela, najavljuje i preseljenje općinske uprave iz postojećeg neuglednog i skučenog u primjereniji prostor. Obnovit će se i urediti stara zgrada bivše mljekare u središtu sela, gdje će općinari napokon imati dovoljno prostora za rad. Uz načelnika, urede bi trebali dobiti i predsjednik Vijeća, budući općinski pročelnik i zaposlenici Agencije za razvoj i korištenje europskih fondova. Ondje bi trebalo biti sjedište i budućeg komunalnog poduzeća. Na katu je predviđeno uređenje općinske vijećnice i čajne kuhinje. Krovište nove zgrade Općine činit će solarni paneli.
- Zgrada će biti energetski neovisna jer ćemo sami proizvoditi struju i ostvariti određene uštede. S HEP-om ćemo potpisati ugovor o prodaji viška električne energije i Općini osigurati dodatan izvor prihoda - pojašnjava načelnik.
Sadašnja općinska zgrada bit će preuređena u muzej, sa spomen-sobom zaslužnih Babogredaca i stalnim postavom lokalnih slikara naivaca.
A solarnim kolektorima Babogredci planiraju pokriti i zgradu nekadašnje zadruge Škopinjak, čiju bi polovicu država trebala darivati Općini za izgradnju stanova za deficitarni kadar, kojima će se stimulirati dolazak u Babinu Gredu. U prizemlju će biti vatrogasni dom, a u planu je i manja pučka kuhinja.
- Pripremali bi se kuhani obroci za stare i nemoćne osobe koje žive same. Troškove će snositi Općina, a postoji mogućnost da u njima participiraju i djeca korisnika, koja žive izvan Babine Grede. O staračkoj populaciji moramo voditi računa jer je u selu sve više staračkih kućanstva - ustvrdio je Krnić.
Ipak, ono što općinske čelnike posebno veseli jest činjenica da sve više mladih u selu prepoznaje značenje seoskog turizma, proizvodnje domaćih ekoproizvoda i potrebu organiziranja aktivnog godišnjeg odmora posjetiteljima koji se žele okušati u seoskim poslovima.

A jedan od zanimljivih projekata je i izgradnja trga u centru sela, koji bi svojim idejnim rješenjem trebao povezati kulen i graševinu. Načelnik najavljuje potpisivanje Povelje prijateljstva između Babine Greda i Kutjeva, čiji će predstavnici na budućem trgu zasaditi nekoliko trsova vinove loze koji će se, smatra Krnić, odlično uklopiti s bogatom ponudom najkvalitetnijeg babogredskog kulena.
IZVOR

29-12-2011

Mrkonjić: Verić reketari seljake


Općinski proračun Babine Grede za 2012. iznosi nikada većih osam milijuna kuna. Najveća je investicija dugoočekivana gradnja školske sportske dvorane, za koju je i Vukovarsko-srijemska županija osigurala 200.000 kuna. Proračun je izglasan, podržali su ga i vijećnici HSS-a, koji su nedavno postavili ultimatum i zaprijetili raskidom koalicije i prijevremenim lokalnim izborima. SDP-ovci su udovoljili njihovom zahtjevu te je osiguran novac za uređenje i nasipanje poljskih puteva.
Prije prora?una za 2012. na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća našao se rebalans ovogodišnjeg proračuna, a vijećnik i čelnik babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić napustio je sjednicu. To je, čini se, bio okidač za rasplamsavanje sukoba između njega i predsjednika Vijeća Jakoba Verića (HSS), što bi moglo dobiti sudski epilog.
- Verić nam je najprije poziv s nepotpunim materijalima dostavio dva dana prije sjednice. Tijekom rasprave o rebalansu proračuna javio sam se za riječ i htio upozoriti na netransparentnost izvršenja proračuna na primjeru nogometnog kluba, ali Verić mi je uskratio to pravo. Ako na sjednicima nikada nema aktualnog sata ni točke “razno” i ako se vijećnicima ne dopušta sudjelovanje u raspravi o tako važnoj temi, onda ondje više nemam što tražiti - kazao nam je Mrkonjić. Oštro se obrušio na Verića optuživši ga za konstantno kršenje statuta, bahatost i nastojanje da privatizira Općinsko vijeće.
- Ponaša se samovoljno, kao i u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji u Vinkovcima, gdje je zaposlen po političkoj liniji i koju je očito privatizirao. Samovoljno dijeli poticaje i kvote. Odgovorno tvrdim da Verić reketari poljoprivredne proizvođače, za što imamo čvrste argumente i dokaze. Ovih ćemo ih dana predati državnim tijelima i institucijama da odrade svoj posao i očekujemo reakciju pravne države - ustvrdio je Mrkonjić.
Prozvani predsjednik Općinskog vijeća, Jakob Verić, odbacio je Mrkonjićeve optužbe ustvrdivši da nije istina da mu je uskratio riječ te da je Mrkonjić nekoliko puta sudjelovao u raspravi prije nego što je zbog samo njemu poznatih razloga napustio sjednicu. Složio se s primjedbom da su pozivi za sjednicu dostavljeni kasno, ali razlog je tehnički, općinski je pisa? bio u kvaru i nisu se mogli tiskati materijali s prijedlogom proračuna.

- Mrkonjić očito ima nekih problema kada po selu napada ljude. Ako ima dokaze za svoje optužbe, koje su vrlo ozbiljne, neka ih predoči, ja tu nemam što reći. Ali nije prvi put da Mrkonjić priča nešto za što se vrlo brzo pokaže da nema veze s istinom - rekao je Jakob Verić. Poručio je da će si sljedećih nekoliko dana dati truda, uzeti godišnji odmor i detaljno pročešljati svu arhivu u Općini iz vremena dok je Mrkonjić obnašao dužnost načelnika i pronaći mu nešto zbog čega će završiti na optuženičkoj klupi i odgovarati pred sudom.
IZVOR

26-12-2011

Preminula vlasnica kuće u kojoj je izbio požar


Nakon što je prevezena u vinkovačku Opću bolnicu zbog teških ozljeda koje je zadobila u požaru u svojoj kući, 85-godišnjakinja je tijekom jučerašnjeg dana umrla, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.


Požar je izbio u subotu oko 9 sati u njenoj kući u Nazorovoj bb u Babinoj Gredi zbog neopreznog i nestrućnog rukovanja s peći na kruto gorivo pa je otvoreni plemen iz peći zahvatio odjeću i noge, tijelo i ruke 85-godišnje žene.O nesreći je izviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru koje će odrediti daljnje radnje.


IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>