Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

01-12-2011

Zbog poljskih putova i na prijevremene izbore


Nakon nedjeljnih parlamentarnih, Babogredci bi početkom sljedeće godine mogli i na prijevremene lokalne izbore. Nezadovoljni odnosom koalicijskih partnera iz SDP-a, vijećnici HSS-a najozbiljnije su zaprijetili neprihvaćanjem proračuna i raskidom koalicije, što bi, s obzirom na odnos snaga, za Babinu Gredu značilo raspuštanje Općinskog vijeća i raspisivanje prijevremenih izbora. Članovi babogredskog HSS-a, naime, traže da se u donošenju općinskog proračuna za 2012. godinu otvori nova stavka od milijun kuna za uređenje i nasipanje poljskih puteva.
Komisiji za proračun i financije prijedlog je iznio član Jakob Verić, koji obnaša dužnost predsjednika Općinskog vijeća Babine Grede, a odnedavno i predsjednika babogredskog HSS-a. Potvrdio nam je da nije zadovoljan predloženim planom uređenja samo dva kilometra poljskih puteva, što je kap u moru potreba. Zatražio je otvaranje posebne stavke u proračunu i osiguranje novca za uređenje i posipanje kamenom tucanikom poljskih puteva u dužini od 7,5 kilometara u sljedećoj godini. Iako je riječ o stavci od milijun kuna, Općinu će, pojašnjava Verić, ta investicija koštati 500 tisuća kuna jer se provodi u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvitka, koji ju sufinancira u 50-postotnom iznosu.
- Općina je u ovoj godini od zakupa i prodaje državne zemlje uprihodovala 529 tisuća kuna i ja samo tražim da se taj novac namjenski iskoristi i vrati tamo odakle je i došao, da se urede poljski putevi i ljudima omogući pristup njivama. To je jedan od kroničnih problema koji muči naše poljoprivrednike i čije rješavanje treba uvrstiti u prioritete - pojasnio je Verić.
Babogredski HSS-ovci i prijašnjih su godina tražili osiguravanje proračunskog novca za tu namjenu, no nisu dobili potporu koalicijskih partnera.
- Ako se naš prijedlog ne prihvati, bojim se da ćemo morati rušiti proračun za sljedeću godinu. Kao predstavnik HSS-a u Općinskom vijeću zastupam interese Općinskog odbora te stranke koji ima 15 članova i ako Odbor većinom glasova donese takvu odluku, moje je da ju provedem. Priznajem da ne bih volio da do toga dođe jer prijevremeni izbori velik su trošak, ali ako ne bude dogovora s SDP-om, nećemo imati drugi izbor - ustvrdio je Verić.

Verić kaže da on kao novoizabrani čelnik babogredskog HSS-a i nije bio potpisnik koalicijskog sporazuma s SDP-om i da prema njemu i nema nikakve obveze. Inače, od 13 članova Općinskog vijeća Babine Grede, po pet ih je iz SDP-a i HDZ-a, dva vijećnika su iz HSS-a, a jedan iz HDSSB-a, koji je također član Komisije za proračun i financije i koji je zahtjev HSS-a ocijenio opravdanim.
IZVOR

22-11-2011

Tražili ulagača s dobiti od 10 i imovinom od 30 milijuna eura?


Babogredski načelnik Josip Krnić ponovno se našao na udaru lokalnih HDZ-ovaca i nezadovoljnih mještana koji ga optužuju za samovolju i pogodovanje privatnim interesima. Naime, krajem rujna Općinsko vijeće raspisalo je javni natječaj za osnivanje prava građenja i kasniju kupoprodaju zemljišta u radnoj zoni Tečine, koja se prostire na 17,5 hektara.
Riječ je o parceli koju je država darovala Općini Babina Greda, gdje je predviđena izgradnja objekata za proizvodne djelatnosti. Na natječaj je pristigla samo jedna ponuda, koju je proteklog petka Općinsko vijeće i prihvatilo.
- Jedan od uvjeta natječaja bio je dokaz da natjecatelj ili povezano društvo (osnivač ili tvrtka majka) ima prihode veće od 10 milijuna eura (posljednje dvije fiskalne godine), te da ima imovinu veću od 30 milijuna eura! I više je nego očito da je riječ o namještaljci i pogodovanju pojedincu koji je već bio u neuspješnoj igri za kupnju zemljišta u Babinoj Gredi, a s kojim naš načelnik očito ima neki deal - uvjeren je općinski vijećnik i predsjednik babogredskog HDZ-a, Marko Mrkonjić.
Javio nam se i Babogredac (podaci poznati redakciji) koji tvrdi da je predmetno zemljište u Tečinama prije dvadesetak dana Krnić samovoljno dao na korištenje svom stranačkom kolegi koji ga je preorao i zasijao.
- Investitor čija je ponuda prihvaćena otvoreno je priznao je da ga je načelnik osobno zamolio da njegov kolega obrađuje zemlju dok na njoj ne počne gradnja - tvrdi naš sugovornik.
Prozvani načelnik Josip Krnić odbacuje sve optužbe i tvrdi da je riječ o običnim insinuacijama kojima ga se želi kompromitirati. Poručuje da je ogorčen pojedincima koji tjeraju investitore iz sela.
- Natječaj je bio javan i na njega se svatko mogao javiti, pa i Mrkonjić. Umjesto da budemo sretni što nam se javila svjetski poznata tvrtka sa zavidnim referencama i rezultatima poslovanja, koja je spremna uložiti u izgradnju energane, staklenike i druge sadržaje i zaposliti ljude, pojedinci samo traže nešto negativno i ne žele dobro svome selu - ustvrdio je Krnić. Dodaje da je općina od tog zemljišta prijašnjih godina imala samo deset tisuća kuna godišnje od zakupnine, a sada će dobivati po 40, s tim da je nakon pet godina investitor dužan kupiti zemljište po utvrđenoj cijeni od 17 kuna za kvadrat. Pojašnjava da je parcela prije nekoliko dana pokošena i trava spaljena i da nema govora ni o kakvom oranju.
- A javio vam se zasigurno isti onaj koji je zvao investitora i tražio ga da obrađuje zemlju za koju je konkurirao. Nije uspio pa mu je sada netko drugi kriv - ističe Krnić.

Mrkonjića Zanima i gdje je završilo 500 tisuća kuna koje je Ministarstvo gospodarstva uplatilo općini za izgradnju infrastrukture u radnoj zoni Tečine. Odgovor je, kaže, zatražio i na sjednici Vijeća, ali ga nije dobio.
IZVOR

12-11-2011

Babogredce će grijati izvorska termalna voda


Babogredci će biti među prvima u Hrvatskoj koji će se grijati termalnom vodom. Načelnik Josip Krnić odlučio je iskoristiti izvorište termalne vode otkriveno u blizini sela i već se konzultirao se sa stručnjacima Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, kojima će i povjeriti izradu projekta grijanja termalnom vodom. Temperatura vode na izvorištu je 93 Celzijeva stupnja, što je i više nego potrebno za zagrijavanje radijatora, a na svakih 10 kilometara proteka vode gubi se samo jedan stupanj.
"Ovo je najracionalniji način korištenja energije, čime bismo stekli određenu energetsku neovisnost, a osim ekonomičnosti i vrlo povoljne cijene grijanja, riječ je i o zaštiti EKO sustava, o čemu smo također dužni voditi računa", ističe Krnić. Uvjeren je u to da će pretpristupni fondovi EU prepoznati kvalitetu projekta i pomoći u njegovom financiranju. A na europska sredstva Babogredci i te kako računaju i u gradnji ostalih infrastrukturnih objekata. Skupa s Općinom Šamac, Babina Greda osniva zajedničku razvojnu Agenciju koja će pratiti natječaje pretpristupnih fondova i kandidirati projekte. S prvim danima 2012. zaposlit će stručnu osobu čiji će rad u početku financirati općine, a potom će raditi na postotak, od dva do pet posto, ovisno o vrijednosti projekta. To će, smatra Krnić, biti dodatna motivacija za što kvalitetniji rad jer će zaposleniku Agencije biti u interesu da projekt prođe na natječaju i da bude nagrađen za svoj trud. Inače, čelnici Babine Grede i Šamca odlučili su zajednički rješavati i ostale goruće probleme, a pridružit će im se najvjerojatnije i Gundinci i Sikirevci . Inicirano je osnivanje jedinstvenog komunalnog poduzeća, o čemu se već duže vrijeme razmišlja jer postoji sve veća potreba za pružateljem koji bi sve komunalne usluge napokon objedinio. Organizirani odvoz smeća na babogredskom području trenutačno obavlja tvrtka iz Privlake, održavanje groblja i kanalske mreže druge dvije, ukop pokojnika treća i tako redom. Osnivanje komunalnog poduzeća je ozbiljan i zahtjevan projekt koji mora imati dobre temelje za realizaciju. Prije svega dovoljan broj korisnika pa se kao jedino rješenje nametnulo osnivanje zajedničke tvrtke za sve četiri općine, a suradnja bi trebala uslijediti i na izgradnji kanalizacije i prečistača otpadnih voda. Preporuka je i Hrvatskih voda da se jedinice lokalne samouprave udružuju i zajednički krenu u realizaciju projekata koji su vrlo skupi. A međusobnom suradnjom, zajedničkim nastupom i rješavanjem problema četiri bi općine doskočile i mogućem ukidanju općina o kojem se sve češće govori. Načelnik Krnić pozdravlja spremnost kolega iz susjednih općina za uspostavljanjem suradnje i uvjeren je da će se ona vrlo brzo pokazati rezultate i pozitivno se odraziti na kvalitetnije uvjete življenja u sve četiri općine.
IZVOR

11-11-2011

Obavijest o priključenju naselja Babina Greda na Regionalni vodovod Istočne Slavonije


U sklopu dugoročnog rješavanja javne vodoopskrbe na području naše županije krajem listopada 2008. godine pušten je u probni rad izgrađeni dio Regionalnog vodovoda istočne Slavonije. Praktično to znači da se od tada grad Vinkovci vodom opskrbljuje iz regionalnog vodocrpilišta Sikirevci. Nakon toga postupno su na regionalni vodovod priključeni i drugi lokalni vodovodi u nadležnosti komunalnog poduzeća Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. To su lokalni vodovodi: Andrijaševci (Andrijaševci, Rokovci), Cerna (Cerna, Šiškovci), Ivankovo, Retkovci (Retkovci, Prkovci) i Stari Mikanovci (Stari i Novi Mikanovci, Vođinci). Sada, kada su se stekli potrebni preduvjeti, na regionalni vodovod, 24. 10. 2011. godine na regionalni vodovod je priključeni i javni vodoopskrbni sustav Babina Greda. To znači da od navedenoga dana korisnici javne vodoopskrbe u Babinoj Gredi dobivaju vodu iz regionalnog vodocrpilišta Sikirevci, a ne iz lokalnog vodocrpilišta Berava.
IZVOR

22-10-2011

Babinoj Gredi konačno pitka voda iz vodovoda


Priključenjem Babine Grede na regionalni vodovod Istočna Slavonija zadovoljni su u tome mjestu, posebice načelnik Josip Krnić koji ističe kako je velika općina napokon dočekala da u 21. stoljeću ima kvalitetnu pitku vodu. "Svi znamo kako je u vrijeme lanjskih poplava bila upitna kvaliteta vode iz zdenca u centru mjesta. Moram zahvaliti Hrvatskim vodama, državnom tajniku Zdravku Krmeku, zatim vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću, kao i direktoru Vinkovačkog vodovoda Draženu Milinkoviću. Oni su pomogli da Babina Greda dobije vodu iz regionalnog vodovoda", istaknuo je Krnić. Dodaje da je uloženo 1,2 milijuna kuna, dok je Općini ostalo plaćanje PDV-a i udjela od 40.000 kuna, odnosno, Babina Greda je uložila ukupno 300.000 kuna. "Odlukom Općinskog vijeća naknada za priključenje na vodovodnu mrežu smanjena je s 4.000 kuna na 1.500, uz mogućnost plaćanja na 5 do 6 obroka. Nadamo se kako će mještani početi priključenje na vodovod", naglasio je Krnić. U Babinoj Gredi očekuju i radove na gradnji kanalizacijske mreže, što će, kazao je načelnik, ipak potrajati. "U tijeku je natječaj za javnu nabavu za izgradu projektne dokumentacije. S općinama Slavonski Šamac i Sikirevci kupili smo zemljište kako bismo sagradili jedan pročistač za sve tri općine. Hrvatske vode sufinancirat će projekt s 80 posto, dok će Babina Greda uložiti 20 posto sredstava za projektiranje", pojasnio je dodajući kako je riječ o projektu koji bi za godinu i pol dana mogao startati. "Ako znamo da se Babina Greda prostire na čak 607 hektara, što znači polaganje kanalizacijski cijevi na oko 30 do 35 kilometara, sve je jasno - o koliko je značajnom projektu riječ", zaključio je Krnić.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>