Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (448)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>

07-02-2009

Bosančić - povjerenik za Babinu Gredu


Babogredski vijećnici nisu dočekali 2009. u općinskoj vijećnici, ali su mještani Babine Grede opet dočekali povjerenika Vlade. Naime, nakon što je polovinom prosinca sjednica Općinskog vijeća prekinuta nakon treće točke dnevnog reda, a funkcioniranje općinske vlasti došlo u pitanje, na Staru godinu održana je nova sjednica, na kojoj se, unatoč očekivanjima, nije dogodilo ništa novo. Nije izglasan ni rebalans proračuna za 2008. ni novi proračun za 2009. godinu pa je u toj općini Vlada imenovala povjerenika, dipl. oec. Ivana Bosančića. Kako saznajemo u razgovoru s Bosančićem, koji je na dužnost povjerenika stupio ovih dana, njegova je zadaća da građani ni u kojem trenutku ne osjete da nema demokratski izabrane vlasti. "Moja je obveza pripremiti privremeni općinski proračun i omogućiti građanima da sve funkcionira", istaknuo je Bosančić. Dakle, samo četiri mjeseca prije lokalnih izbora Babina Greda je ponovno dobila povjerenika. Poznavatelje političkih situacija u tome mjestu ništa više ne začuđuje, jer upravo u toj općini mijenjali su se načelnici, sklapale i razvrgavale političke koalicije, a nisu, na žalost, izostajale ni situacije u kojima dojučerašnji koalicijski partneri ili suradnici jedni na druge bacaju drvlje i kamenje. Mještani su uglavnom nezainteresirani, njih više zanima hoće li doista, kako je najavljeno, sljedećega utorka (10. veljače) doista biti prerezana vrpca na ulazu u novosagrađenu zdravstvenu ambulantu, oko koje su se također lomila koplja i padale babogredske političke opcije.
IZVOR

05-01-2009

Mato Đurković odlučio stipendirati pet studenata


Petero mladih Babogredaca dobilo je najljepši poklon na početku nove, 2009. godine, mjesečne stipendije od po 1.200 kuna. Ništa neobično, reći će mnogi, pa stipendije studentima dodjeljuju se svake akademske godine.
No, ove stipendije nije omogućila ni općina ni kakav fond, već mještanin Mato Đurković, koji se, kako kaže, na privremenom radu u Njemačkoj nalazi tek 37 godina. - Ovo je jedinstven primjer u Babinoj Gredi, nitko do sada nije vlastitim financijskim sredstvima pomogao mladima. U dogovoru s HSS-om proveli smo natječaj i pet mladih studenata potpisalo je s gospodinom Matom ugovore o stipendiranju - kazao je Mirko Štivić, predsjednik OO HSS-a Babina Greda.
U toj općini nema mnogo studenata, a samozatajni Mato Đurković, koji i sam ima četvero djece, odlučio je pomoći jer smatra kako čovjek treba pridonijeti gdje god može.
- Dobra mogućnost za to jest pomoći mladom čovjeku. Njihova jedina obveza je učiti i pridonositi sebi i svojoj izobrazbi”, kazao je Đurković nakon potpisivanja ugovora, prema kojem će svakome od ovih petero mladih ljudi mjesečno darovati po 1.200 kuna. I tako kroz cijelu akademsku godinu. Njegova potpora dolazi iz poduzetništva i uvjeren je kako će svojim skromnim primjerom potaknuti i druge da pomažu mladim ljudima.
- Poručio bih i osnovcima i srednjoškolcima da dobro uče, bit će mogućnosti pomoći i njima - kazao je Mato Đurković. I on i svi u HSS-u, s kojim surađuje od Domovinskog rata, nadaju se kako će se ovi stipendisti ozbiljno prihvatiti svoje obveze i svome mjestu, svojoj Babinoj Gredi, u budućnosti pridonijeti kao veterinari, učitelji i fizioterapeuti, za što u ovome trenutku studiraju. “Potreba za visokoobrazovanim kadrom ima, osobito u našem mjestu, stoga je gospodin Mato ovim stipendijama doista puno pomogao”, zaključio je Štivić.
IZVOR

13-11-2008

Otac četvero malodobne djece poginuo na gradilištu


Slavko Grgić (34) iz Babine Grede, otac četvero malodobne djece, smrtno je stradao u teškoj nesreći na radu koja se jučer oko 7.20 sati zbila na gradilištu u Babinoj Gredi u okolici Županje.

Tijekom radova na krovnoj konstrukcije budućeg trgovačkog objekta, nesretni radnik pao je s visine od oko pet metara, a koban je bio udarac glavom o beton.

Preminuo je na putu do Opće bolnice Vinkovci. Da tragedija bude veća, smrtno stradali Slavko Grgić na objektu u Babinoj Gredi bio je angažiran kao radnik tvrtke Grgić u vlasništvu njegova starijeg brata.

Pored policije, na očevid je izašao i istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru, Slavko Teofilović, te inspektori zaštite na radu koji će utvrditi eventualnu odgovornost za tešku nesreću na gradilištu.

- Najvjerojatniji uzrok pada je puknuće daske pričvršćene za krov po kojoj se radnik kretao - rekao je sudac Teofilović.
IZVOR

24-10-2008

"SIJELA, IGRE I DIVANI" U BABINOJ GREDI


Proteklog vikenda nastavljena je manifestacija “Sijela, igre i divani”.
U petak, 17. listopada, manifestacija je gostovala u Babinoj Gredi, a bogat kulturno-umjetnički program, obogaćen starim igrama i spravljanjem tradicijskih jela, ponovno je privukao veliki broj mještana. Okupljenima su se pjesmom i plesom predstavili djećja skupina, muška pjevačka skupina, odrasla skupina, ženska pjevačka skupina i mlađi tamburaški sastav KUDa “Mijat Stojanovi” iz Babine Grede, pučke pjesnikinje Ana Verić i Ruža Knežević, Blanka Došen, TS “Sinovi Ravnice”, TS “Patria” i Magdalena. Najmla?e je svojim nastupom posebno oduševio mađioničar Josip Ciganović-trik Baca.
Članovi KUDa “Mijat Stojanovi” pripremili su i reviju narodnih nošnji.U uvodu, predstavljeni su štandovi s tradicijskim proizvodima i zanatima koje su izložili čuvari baštine iz Babine Grede.
Kroz generacije stvoren je niz raznih vrsta obuće i uz nju odgovarajuće čorape što su izložili KUDa “Mijat Stojanović”.
Svoje kožuhe izložila je Janja Gregorović, dok su Marija Đaković i Ljubica Sastić izložile vrlo vrijedne rukom vezene zlatoveze.
U Babinoj Gredi sa svojim brojnim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih akcija, pomoć starijim i nemoćnima, ali i čuvanje starih običaja, ručnih radova i recepata, prepoznatljiva je Udruga žena koja na svom izložbenom prostoru izložila zlatovez, ručni rad i tradicionalne kolaže iz babogredskog kraja.Članovi Lovačkog društva “Jastreb” Babina Greda pripremili su kotliće izvrsnog čobanca, ali i pomno uređen štand gdje su ponosno izložili svoje trofeje.
Udruga “Likovni krug”, na čijem čelu je istaknuta naivna umjetnica, pjesnikinja i skuplja?ica narodnoga blaga Ana Verić, pripremila je i izložila zadivljujuće umjetničke radove.
Bile su tu i vesele štitarske snaše koje su pripremile pečeni krumpir, luk i čvarke, štitarske listari?e, babogredske lomačice i kolačiće.Svima njima pozdrave je uputio načelnik Općine Marko Mrkonjić.U starim igrama: nošenje jaja u žlici, karike na marike, potezanje konopa, skakanje u vreći i ispijanje piva, nastupile su četiri ekipe. Imena su ekipe dobile po vjernim sponzorima manifestacije.
Prvo mjesto osvojila je ekipa Sinalco, drugo ekipa Iločki podrumi, treće ekipa Osječko pivo, a četvrto Gastro grupa.U organizaciji Poglavarstva Općine Babina Greda i LD Jastreb na manifestaciji Sijela, igre i divani održano je i natjecanje u kuhanju tradicionalnog slavonskog jela-čobanca. Prvo mjesto osvojio je Mirko Domazet, drugo Andrija Glavačević, a treće Nikola Prgić. Čobanac se po završetku ocjenjivanja dijelio izvođačima i posjetiteljima.Općina Babina Greda prvi put je bila domaćin ove tradicijske kulturno-zabavne manifestacije u Vukovar-skosrijemskoj županiji. Manifestacija Sijela, igre i divani ove godine počela je sredinom srpnja, a završit ?e 14.studenoga. U tom vremenu ukupno će posjetiti 10 mjesta.Bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo, bilježi se i kamerama pa će se i od sezone 2008. godine pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim TV postajama. Manifestacija njeguje tradiciju te kulturnu baštinu općina i gradova u kojima se održava. Predstavlja bogate običaje svakoga mjesta i ističe posebnost te različitost običaja, nošnje, plesova i pjesama od mjesta do mjesta.
Sljedeće gostovanje je 7. studenoga u Lovasu.

IZVOR

20-10-2008

Od listarića do zlatoveza


Za razliku od ostalih mjesta u kojima je tijekom posljednja četiri mjeseca održana manifestacija "Sijela, igre i divani", u Babinoj su Gredi bili prvi put. Možda upravo stoga, program je tamo bio nešto opsežniji i obogaćen s nekoliko novina, kao da su Babogreci željeli pokazati svoju gostoljubivost i želju za očuvanjem tradicije i baštine koja krasi ovo mjesto na granici Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.
Glavni "krivac" za kulturno-umjetnički program bio je KUD "Mijat Stojanović" koji već gotovo 80 godina djeluje u ovom mjestu, danas u čak pet sekcija od kojih su se na manifestaciji "Sijela, igre i divani" predstavili odrasla i dječje skupina te muška i ženska pjevačka skupina, kao i mlađi tamburaški sastav ovog vrijednog KUD-a. U programu su svoje mjesto našle i pjesnikinje; legendarna Ana Verić, slikarica i etnografkinja, autorica dviju zbirki pjesama i proze originalno ilustriranih te poznata skupljačica narodnoga blaga koja održava i umjetničku udrugu u Babinoj Gredi pod nazivom “Likovni krug”, te pučka pjesnikinja Ruža Knežević, rođena Babogretka.
Posebnost zbivanja u Babinoj Gredi bila je revija nošnji KUD-a "Mijat Stojanović" tijekom koje se posjetiteljima, uz pratnju starijih tamburaša KUD-a, predstavilo osam postava s različitim muškim i ženskim narodnim nošnjama, potanko opisanim oduševljenoj publici.
- Ponosan sam na ovo što smo kao domaćini pokazali, a posebno ističem naš KUD. Moram reći da su sve udruge, društva i slično izrazili želju da se predstave i to mi je jako drago - prokomentirao je Marko Mrkonjić, načelnik Općine Babina Greda.

BOGATI ŠTANDOVI
Da je tomu uistinu tako potvrđuju i brojni štandovi postavljeni u šatoru. Tako su članovi KUD-a "Mijat Stojanović" izložili obuću i "čorape" koje su se nekada nosile, poput klompi, čizama, opanaka, sandala i slično. Svoje kožuhe izložila je Janja Gregorović, a Marija Đaković i Ljubica Sastrić izložile su jako vrijedne rukom vezene zlatoveze. Udruga žena je na svom lijepo uređenom izložbenom prostoru izložila brojne predmete koje su izradile, ali i tradicionalne kolače iz babogredskog kraja - cimet krofne, pekmezare, lagarijaše, listariće, šape, medenjake, paprenjake, zapečene palačinke, štrudle sa sirom i jabukama, slane kiflice i perece... Članovi Lovačkog društva "Jastreb" Babina Greda pripremili su kotliće izvrsnog čobanca, ali i uz pomno uređen štand ponosno su izložili i svoje trofeje. Bile su u Babinoj Gredi i vesele štitarske snaše u Etno kujni sa svojim ukusnim listarićima.

NAVIJANJE I GOŠĆENJE
Natjecanje u starim sportovima bilo je posebno zanimljivo jer su sve četiri ekipe imale gorljive navijače, ali sa samo jednim bodom više od drugoplasirane ekipe “Iločkih podruma” prvo je mjesto pripalo ekipi “Sinalca” čiji su članovi, između ostalog, dobili start pakete i mobitele, dar generalnog medijskog pokrovitelja “Glasa Slavonije”. Treće mjesto osvojila je ekipa Osječke pivovare.
U zabavno-glazbenom dijelu programa nastupila je Blanka Došen uz Tamburaški sastav “Sinovi ravnice” s kojima je zapjevala i Magdalena te tamburaši iz Županje koji su osnovani u vrijeme najžešćih granatiranja grada na Savi te su dobili ime koje na latinskom znači domovina, a riječ je o Tamburaškom sastavu “Patria”. Atraktivan je i ovaj put bio nastup mađioničara Josip Ciganovića - trik Baće, a posjetitelji su s ovog druženja otišli zadovoljni i jer su se mogli poslužiti svim nabrojenim delicijama; od čobanca do kolača.
I ovdje se bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo bilježi i kamerama pa će se i od sezone 2008. pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim TV postajama. Sljedeća manifestacija "Sijela, igre i divani" održat će se 7. studenoga u Lovasu.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 [67] 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 > >>