Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

10-05-2022

Pjesnik Đuro Pavičić predstavio knjigu 'Iza tamnih naočala'


Pavičić je idejni pokretač i voditelje manifestacije 'Kod pjesnika pod orahom', 'Festival poezije u Babinoj Gredi' i 'Susret pjesnika Slavonije u Zagrebu'

U ponedjeljak je u dvorani Tribine grada Zagrebu predstavljena nova knjiga slavonskog književnika Đure Pavičića. Nakon šest zbirki poezije ovo je njegov prvi prozni rad, autobiografske pripovijesti: 'Iza tamnih naočala, kronika ljubavi i gnjeva'.

Prepuna dvorana uživala je u ulomcima koje je izvrsno interpretirao glumac Zvonko Novosel, a pečat događanju dali su mladi glazbenici Lav Novosel i Luka Lemo, koji su svojim muziciranjem Pavičićevu prozu učinili još intimnijom.

Slušajući autorove ljubavne avanture, mnogi su pomislili kako bi to mogao biti sjajan predložak za igrani film.


IZVOR

25-03-2022

Za Dom kulture dobili 7,5 milijuna


Općinski načelnik Babine Grede Josip Krnić u Zagrebu je potpisao ugovor o financiranju za tip operacije 7.4.1. u iznosu od 7.515.600 kuna, za projekt “Rekonstrukcija/dogradnja i opremanje Hrvatskog doma kulture ‘Franjo Delić’”. Projekt su lani u rujnu prijavili na natječaj Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. U Domu kulture već se dugi niz godina održavaju sva događanja i razne manifestacije u selu, a tamošnja dvorana može primiti 300 ljudi.

Objekt već duže vrijeme vapi za obnovom i općinski su ga čelnici odlučili obnoviti, opremiti i staviti u funkciju cijele lokalne zajednice. Projektom je predviđena kompletna adaptacija, uređenje pozornice u dvorani, postavljanje velikih LED ekrana, novo krovište, nove instalacije, uređenje svlačionice s tuševima, prostora za mlade, ugradnja dizala za invalide... U sklopu reprezentativnog objekta bit će uređeni i poslovni prostori koje će Općina moći dati u najam, a s obzirom na to da će dobiti i profesionalnu kuhinju, za razne će se prigode moći iznajmiti i dvorana. Ukupna vrijednost projekta, prema troškovniku u vrijeme kandidiranja projekta, bila je 8,3 milijuna kuna, ali s obzirom na osjetan porast cijene građevinskog materijala, procjenjuje se da će ona sada biti veća. Odobreno im je nepovratnih 7,5 milijuna kuna, a ostatak sredstava osigurat će Općina. Kreće priprema za raspisivanje javne nabave, a rok za provedbu projekta je 24 mjeseca.
IZVOR

09-03-2022

Općina se zadužuje za 10 milijuna kuna


Općinsko vijeće Babine Grede donijelo je odluku o dugoročnom zaduženju Općine za iznos glavnice od 10 milijuna kuna za financiranje kapitalnih projekata kod Zagrebačke banka na rok otplate od 15 godina (180 mjeseci), uz fiksnu kamatu od 0,68 posto godišnje.Vijeće je ovlastilo općinskog načelnika Josipa Krnića da nakon dobivanja suglasnosti Vlade RH pristupi sklapanju ugovora s odabranom bankom, koja je dala najpovoljniju ponudu, i izdavanju zadužnica i mjenica kao jamstva osiguranja povrata kredita.

Naime, Zakonom o proračunu propisani su uvjeti pod kojima se jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave može dugoročno zadužiti. Propisano je da to može učiniti samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna, a koju potvrdi predstavničko tijelo uz suglasnost Vlade RH, a na prijedlog ministra financija.

Proračunom Općine Babina Greda za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu planirana je realizacija triju kapitalnih projekata. Riječ je o izgradnji i opremanju sportske dvorane Osnovne škole "Mijat Stojanović", izgradnji i opremanju kulturno-turističkog parka s pripadajućom šetnicom te europskom projektu rekonstrukcije/dogradnje i opremanja Hrvatskog doma kulture "Franjo Delić". Načelnik Krnić napominje da će Općina Babina Greda, kao i prethodne godine, prijaviti navedene projekte (koji zadovoljavaju uvjete javnog natječaja) za sufinanciranje dijela vlastite komponente na javni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a kada bude otvoren.

- Općina nije u minusu. Kamata je dosta povoljna i u 15 godina banci ćemo platiti simboličan iznos, a dobivena će nam sredstva biti od velike koristi. Ne možemo sve projekte kandidirati na europske fondove, ali za one koje budemo mogli, nastojat ćemo povući europski novac. Kreditom ćemo osigurati vlastiti kapital da možemo lakše financirati projekte i na vrijeme ispunjavati sve obveze prema dobavljačima - kazao je Krnić. A to je, napominje, jako važno zbog premošćivanja jaza koji nastaje zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. Isplativije im je, dodaje, osigurati sredstva nego da se dobavljači zadužuju uz mnogo veće kamate. Time ujedno pomažu i gospodarstvu da sačuva likvidnost.

Nakon dugogodišnjih problema, gradnja dvorane u tome selu konačno je počela, a ukupni trošak radova i opremanja iznosi ‪24.014.447,44 s PDV-om. Ministarstva znanosti i obrazovanja projekt će financirati sa 66 posto, Vukovarsko–srijemska županija s 24 posto, a Općina Babina Greda osigurat će preostalih 10 posto sredstava. Predviđena je izgradnja i opremanje dvodijelne sportske dvorane s proširenim borilištem. Projekt rekonstrukcije Hrvatskog doma kulture "Franjo Delić" prošao je na Mjeri 7.4.1., vrijedan je približno osam milijuna kuna, a Općini je, napominje Krnić, važno imati sredstava na računu da bi financirala dobavljače.

Općina će graditi i cestu do gospodarske zone.

TRG I PARK OŽIVIT ĆE CENTAR SELA
Općina je konačno odlučila krenuti u izgradnju trga, odnosno izgradnju i opremanje kulturno-turističkog parka s pripadajućom šetnicom koji će se nalaziti prekoputa crkve, uz Beravu. Svojim će izgledom i sadržajima središtu sela dati novu vizuru. Projekt je vrijedan oko 6 milijuna kuna. Uz veliki trg s amfiteatrom i LED ekranom, bit će uređena i šetnica, postavljena urbana oprema, pametne klupe, drvene kućice, uređeno interaktivno igralište za djecu... Bit će u funkciji svih mještana i imat će višestruku ulogu u svakodnevnom životu Babine Grede.

kamata
FIKSNA JE I IZNOSI 0,68 % GODIŠNJE
IZVOR

08-03-2022

U BABINOJ GREDI KONJ UDARIO U ULAZNA VRATA OPĆINE


U Babinoj Gredi se protekle nedjelje, oko 12 sati, konj otrgnuo iz saonica u kojima su se nalazila dvojica mladića, koji su se nakon što je pao snijeg namjeravali provozati kroz ovo mjesto, nadaleko poznato po lipicancima. No, umjesto lijepog snježnog ugođaja, vožnja se pretvorila u nesvakidašnji događaj.

Dvadesetjednogodišnji vlasnik konja je uzde prepustio svom osamnaestogodišnjem prijatelju, no saonice su se prevrnule nakon čega se konj uznemirio i otrgnuo. Potom je, kao u nekom filmu, stao trčati kroz selo te nakon nekoliko kilometara kasa udario u ulazna vrata zgrade Općine, proletio kroz njih i pri tome se ozlijedio.Po mještane je, srećom, sve prošlo bez posljedica. Naime, u galopu konja koji se preplašio i uznemirio nitko nije stradao. No, zasigurno je šok bilo vidjeti uplašenog konja na ulici, u jakom trku bez kontrole i vlasnika, koji je pritom prošao i kolonu traktora i automobila u redu za gorivo na benzinskoj crpki. U svemu je bilo puno sreće jer se u to vrijeme u Babinoj Gredi, u Društvenom domu preko puta Općine, odigravao šahovski turnir na kojem je sudjelovalo 150 djece koja su često izlazila van zgrade.

Zbog siline udara nesretni konj je ozlijeđen, odmah je intervenirao i veterinar koji mu je zašio rane na glavi i sanirao povrede. Iako je u prvom trenutku, na licu mjesta, sve ukazivalo na to kako će posljedice po njega biti puno teže, konj se nakon ove nesreće oporavlja i dobro je.

Protiv osamnaestogodišnjeg mladića policija će podnijeti prekršajnu prijava zbog prekršaja iz članka 30. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira te dostaviti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu o tom događaju.
IZVOR

22-02-2022

Predsjednik Milanović odlikovao Iliju Babića Redom hrvatskog pletera za doprinos promicanju prosvjete, kulturnog amaterizma i šokačke tradicije


Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas u Uredu predsjednika Republike izaslanstvo općine Babina Greda te tom prilikom uručio odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću, umirovljenom nastavniku povijesti i hrvatskog jezika iz Babine Grede.

Načelnik općine Josip Krnić upoznao je predsjednika Milanovića s planom razvoja komunalne infrastrukture na području općine, kao i s planom korištenja geotermalnih izvora, i to sve uz korištenje novca iz fondova Europske unije. Jednako tako, informirao ga je o ulaganjima na području općine, posebno istaknuvši tri inozemne greenfield investicije koje bi trebale značajno pomoći razvoju općine i povećati zaposlenost. Krnić je pri tome upozorio na birokratske zapreke s kojima se ulagači i dalje susreću prilikom ishođenja potrebnih građevinskih dozvola.

Uoči sastanka, predsjednik Milanović uručio je odlikovanje Red hrvatskog pletera Iliji Babiću i to za izniman doprinos u promicanju prosvjete te kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ilija Babić, naime, godinama je poticao kulturno-umjetnički amaterizam u Slavoniji te pridonosio promicanju šokačke tradicije. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja inicirao je brojne manifestacije, između ostalih „Večeri dr. Matije Bačića“, koje se održavanju već 44 godine te „Konji bijelci“, tradicionalnu manifestaciju koja se održava preko 40 godina. Jedan je od pokretača „Stanarskih susreta“, suosnivač je Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“, a voditelj je i muške pjevačke skupine „Babogreci“. Piše radove i pjesme na babogredskom dijalektu, a 2004. godine objavio je knjigu „Šokačka burgijanja“.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz načelnika Babine Grede Josipa Krnića, i predsjednik Općinskog vijeća Babine Grede Tomo Đaković, referentica u općini Babina Greda Kata Lešić, urednik radijske emisije za selo i poljoprivredu Martin Vuković te obitelj Ilije Babića – supruga Marija, kći Đurđica i snaha Mira.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>