Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (484)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>

31-12-2009

Bošnjaci u plusu, Babina Greda najambicioznija


Unatoč najavama da će sljedeća godina biti još teža, općine na području županjske Posavine prilično optimistično ulaze u 2010. Općinski proračuni planirani su uglavnom u okvirima ovogodišnjih, a izuzetak su jedino općine Gunja i Babina Greda.
Gradištanski proračun "težak" je šest milijuna kuna, a značajnija smanjenja, doznajemo od načelnika Srećka Papca, odnose se na potpore udrugama. Za 18 posto srezan je i iznos predviđen za plaće općinskih djelatnika. Oko 300 tisuća kuna bit će osigurano za socijalu. Općinsko vijeće Drenovaca usvojilo je proračun u visini od 13 milijuna kuna. Budući da je u pet naselja općine Drenovci čak oko 300 staračkih kućanstava, više od milijun kuna bit će osigurano za pomoć u kući, na čemu je angažirano 12 žena. Približno 300 tisuća kuna predviđeno je i za pomoć siromašnim obiteljima. Od značajnijih projekata u sljedećoj godini, zamjenik načelnika Marijan Belužić izdvaja izgradnju Doma kulture u Rajevu Selu, te nastavak asfaltiranja cesta i izgradnje kanalizacije.
Općinu Bošnjaci, tvrdi načelnik Andrija Juzbašić, negativni su trendovi zaobišli. “Ne osjetimo posljedice krize. U novu godinu ulazimo bez ijedne kune duga, sve obveze su plaćene, a na općinskom računu imamo 300 tisuća kuna, tako da sve funkcionira u najboljem redu”, ističe Juzbašić. Osim elektrifikacije sela i izgradnje mrtvačnice na Groblju sv. Marka, Bošnjačani, između ostaloga, planiraju izgradnju sportske dvorane, dječjeg vrtića i knjižnice te završetak uređenja vatrogasnog doma. Sve to, naravno, neće moći isfinancirati iz općinskog proračuna, koji je za 2010. godinu predviđen u visini od šest milijuna, pa se znatna financijska pomoć očekuje iz europskih fondova, koji su neke projekte već prihvatili.
Babina Greda će u sljedeću godinu ući najambicioznije od svih općina u županjskoj Posavini. Predviđen je proračun u iznosu od 10 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Zamjenik načelnika Željko Kopić kao najznačajniju investiciju ističe izgradnju trga u središtu Babine Grede, vrijednog tri milijuna kuna.
Općinsko vijeće Vrbanje planiralo je proračun u iznosu nešto većem od 11,6 milijuna kuna.
IZVOR

30-12-2009

Ravnatelj bez staža i stručnog ispita?!


Školski odbor Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi na večerašnjoj će sjednici potvrditi Damira Gugića za ravnatelja. Osim njega, koji već godinama obnaša tu dužnost, na raspisani natječaj javio se još jedan kandidat, Ivo Petričević, rođeni Babogredac, profesor glazbe zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata Školski je odbor krajem studenoga za ravnatelja predložio Gugića. Ta je sjednica, podsjećamo, bila vrlo burna, iskre su frcale na sve strane, a priča se kako su se pojedine članice Odbora umalo i fizički obračunale. Odluka je ogorčila Petričevića koji je prozvao Gugića optuživši ga da, između ostaloga, ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit za koji je potrebna jednogodišnja praksa, a Gugić je, kaže Petričević, nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. Za starog-novog ravnatelja Gugića, pak, nije ništa sporno i tvrdi da je poštovana sva procedura i da je sve obavljeno u skladu sa zakonom. Nisu izostale ni međusobne optužbe protukandidata o lobiranju pa čak i o podmićivanju članova Školskog odbora. Sukladno zakonu, o svojim zaključcima Školski je odbor izvijestio i resorno ministarstvo, a s obzirom na to, pojasnio nam je predsjednik Ivan Vuković, da se u roku od 15 dana nije oglasio, smatra se da je ministar suglasan s prijedlogom. "Obojica kandidata udovoljavala su uvjetima. Iako se ravnatelj bira na četiri godine, Gugić će ovaj put biti izabran na dvije godine, s obzirom na to da ne posjeduje licencu za rad, koja će za obnašanje te dužnosti biti obvezna od 2012. godine. Do tada ima vremena položiti potrebne ispite i dobiti licencu kako bi ponovno mogao obnašati dužnost ravnatelja, za što će biti raspisan novi natječaj", pojasnio je Vuković poručivši da drugi kandidat ima pravo žalbe. "Čim dobijem službenu obavijest o izboru ravnatelja, poduzet ću potrebne korake i svakako reagirati", rekao je Petričević.

Nisu izostale ni optužbe o lobiranju i podmićivanju te umalo i fizičkom obračunu članica školskog odbora.
IZVOR

23-12-2009

Uhićen pljačkaš koji je šokiranoj djelatnici Fine stavio nož pod grlo


Pokušaj pljačke županjske poslovnice Fine okončan je brzim uhićenjem pljačkaša, ali i ozljeđivanjem djelatnice Fine i zaštitara. Mlađi pljačkaš u poslovnicu Fine na središnjem gradskom trgu ušao je jučer oko 12 sati. Kako neslužbeno doznajemo, s obzirom na to da je očevid bio u tijeku, iskoristio je trenutak dok u poslovnici nije bilo klijenata, a zaštitar je nekoliko trenutaka izašao iz poslovnice.
Mladić je otvorio vratašca uz šalter i ušao u prostor u kojem su sjedile djelatnice. Prišao je jednoj ženi s leđa. Jednom rukom ju je uhvatio za glavu, a drugom stavio nož pod vrat! Šokirana žena pokušala je strgnuti ruku sa svoga vrata i pri tome ju je pljačkaš nožem zarezao po ruci. U isto vrijeme pljačkašu je prišao i zaštitar poslovnice. Izvukao je službeni pištolj iz futrole i njime dva puta po glavi udario pljačkaša. Omamljen od udarca, razbojnik je pustio žrtvu, ali je uspio nogom udariti zaštitara u trbuh, izbivši mu zrak. Pljačkaš je to iskoristio i dao petama vjetra. Izletio je iz poslovnice i počeo bježati prema, kako se pokazalo, parkiranom automobilu. Nekoliko sekundi kasnije iz Fine je istrčao i zaštitar koji je povikao: “Stoj! Stoj, pucat ću!” Vidjevši da pljačkaš nema namjeru stati, iz službenog pištolja ispalio je jedan hitac u zrak.
Tu jurnjavu primijetio je i stanar obližnje zgrade, inače policajac koji jučer nije bio u službi. Potrčao je zajedno sa zaštitarom prema bjeguncu, a u potjeru su se ubrzo uključili i policajci, jer je Policijska postaja udaljena tek stotinjak metara. Bjegunac uskoro nije imao kamo, prvi ga je sustigao policajac u civilu pa je uhićen među garažama. Potom je s lisicama na rukama priveden u obližnju zgradu policije.
Šokiranoj i nožem ozlijeđenoj djelatnici Fine u pomoć je priskočio liječnik, koji se slučajno zatekao u blizini mjesta događaja. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći koji su ženu prevezli u županjski Dom zdravlja. Prva pomoć je pružena i zaštitaru koji je pretrpio snažan udarac nogom u trbuh.
Brojni prolaznici bili su šokiranim onim što se događalo kao u filmu pred njihovim očima.
- Vidjela sam mladića koji je izašao iz Fine, a nakon njega iz poslovnice je istrčao i zaštitar. To je strašno, što se sve događa u pola bijelog dana - kazala nam je djelatnica koja radi u jednoj od obližnjih trgovina. Na mjestu događaja skupio se veliki broj prolaznika koji su odreda komentirali kako više nigdje građani ne mogu biti sigurni.

Kako doznajemo, pljačkaš je 27-godišnji mladić iz obližnje Babine Grede. Policiji je od prije poznat po kaznenim djelima, a navodno je i narkoman. I njemu je pružena prva pomoć jer je u bijegu zadobio ozljede. Protiv njega će se podnijeti više kaznenih prijava, a tijekom današnjeg dana bit će priveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru.
IZVOR

19-12-2009

Velika proslava sto godina KUD-a “Mijat Stojanović”


S velikim zanimanjem i nestrpljenjem mještani Babine Grede očekuju subotu, 19. prosinca, i proslavu stote obljetnice KUD-a “Mijat Stojanović”, u okviru koje će biti svečano predstavljena monografija o društvu na čak 144 stranice.
"Monografija obuhvaća mnogo toga, od samih početaka hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva 'Zvonimir', iz kojega je nastao današnji KUD, do narodnih običaja i nošnji, naših kulturnih društava i čitaonica, te do današnjih dana. Naravno da smo uvrstili i fotografije s prijama kod predsjednika Stjepana Mesića", naglasila je prof. Đurđica Babić, članica uredništva monografije "Nema sela nad Babine Grede". Na svečanom predstavljanju monografije očekuje se, kazao je predsjednik KUD-a Mato Knežević, više od 400 uzvanika, pred kojima će nastupiti sve skupine društva. Podsjećajući da imaju više od stotinu članova, te da su posebno ponosni na brojne tamburaše u društvu, tajnik Ivo Stojanović kaže kako će upravo proslava stote obljetnice biti poseban događaj za sve u Babinoj Gredi. "Neće nam biti teško nastupati pred domaćom publikom, jer svi smo ponosni što naše društvo slavi 100 godina", poručio je Stojanović. Budući da monografijom tiskanom u 1.500 primjeraka nisu uspjeli obuhvatiti sve sačuvane fotografije, neposredno prije promocije ovog posebnog djela priredit će Babogredci i izložbu fotografija i babogredskih narodnih nošnji. "Cijela općina, ali i okolica, raduje se ovom pisanom djelu, jer na jednome mjestu govorimo o svojoj povijesti, svojoj tradiciji, narodnim običajima", istaknuo je predsjednik KUD-a Mato Knežević.Z.Knežević
IZVOR

10-12-2009

“Napredak ”seljacima uzima 1,2 milijuna poticaja


"Iako uredno plaćamo zakupninu od tisuću kuna za hektar plus nekakvih 10 posto koje nam dodatno obračunavaju, Poljoprivredna zadruga Napredak iz Županje ne želi nam dati ugovore o zakupu zemlje koju obrađujemo. Zbog toga ne možemo ostvariti ni pravo na poticaje jer ih Napredak uzima sebi, niti bilo koja druga prava što nam pripadaju. Samo je prošle godine ta zadruga povukla 1,2 miliuna kuna poticaja jer nas više od 30 u Babinoj Gredi obrađuje oko 400 hektara zemlje. Apsurd je i to što poticaje dobiva i za stotinu hektara zapuštene zemlje koja je više nalik na džunglu nego na obradive površine. Ove su nam godine divlje svinje načinile veliku štetu na kukuruzu i soji uništivši dobar dio uroda, no nismo mogli tražiti nikakvu naknadu.

Naplaćuju i štete od nepogode
Ista je stvar i prilikom utvrđivanja šteta od elementarnih nepogoda, Napredak sve uzima sebi, a mi koji smo izravno oštećeni ne dobivamo ništa", požalili su nam se otac i sin iz Babine Grede koji su željeli ostati anonimni (podaci poznati redakciji). Riječ je o nositeljima OPG-a, poljoprivrednim proizvođačima u sustavu PDV-a koji obrađuju 40-ak hektara zemlje i bave se stočarstvom. Imaju 20-ak krava, junica i bikova i nekoliko desetaka svinja.
- Ovu zemlju obrađujemo već 25 godina, još u vrijeme dok je bila u vlasništvu nekadašnjeg Jasinja, no onda se na čudan način kao vlasnik zemlje uknjižio Napredak. U početku smo sklapali ugovore o zakupu i na temelju njih dobivali sve ono što nam pripada, no u posljednjih pet godina u zadruzi nam odbijaju dati ugovore, a umjesto novca poticaje nam prebijaju kroz repromaterijal. I to tako da smo redovito oštećeni i da nikada ne dobijemo onoliko koliko nam pripada.

Blagoslov nadređenih iz Županje
Žalili smo se i tražili pojašnjenje od direktora Marka Bačića koji s nama uopće ne želi razgovarati, samo nam poručuje ako nam se ne sviđa neka napustimo zemlju. No, najveći krivac za sve ovo što nam se događa je upravitelj poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi Pero Malbašić koji se prema nama godinama odnosi bahato i kroji nam sudbinu, samovoljno određuje tko će koliko i čega dobiti, utvrđuje nam dugovanja i potraživanja. Izvarao je seljake u selu, a financijski osigurao sebe i svoju obitelj. No, ne vjerujemo da za sve to ipak nije imao blagoslov nadređenih iz Županje. Očajni smo i tražimo da nam se od sljedeće godine daju ugovori o zakupu zemlje, uredno ovjereni kod javnog bilježnika, ili ćemo odustati od toga posla. Iako nam o tome ovisi i egzistencija naših obitelji, ne možemo dopustiti da nas se ovako šikanira, iskorištava i pravi budalama", ističu ogorčeni Babogredci koji pozivaju državne institucije da se pozabave tim slučajem.

Malbašić: Ja sam u mirovini, ako žele neka me tužeProzvanog Peru Malbašića zatekli smo u uredu poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi. Odmah nam se opravdao kako je on zapravo u mirovini i da ondje još samo odrađuje neke stvari jer je došao novi upravitelj. Pozvan da prokomentira optužbe seljaka rekao je: "Sve izjave mogu davati samo šefovi u Županji. Sve što sam radio, radio sam po njihovom naputku. A ako netko iz sela ima nešto protiv mene osobno, neka me tuži", rekao je Malbašić.
DIREKTOR PZ NAPREDAK M. BAČIĆ:Bilo je malverzacija i manjka Direktor PZ Napredak Marko Bačić ustvrdio je kako svi Babogredci koji obrađuju zemlju u vlasništvu zadruge imaju ugovore o udruženoj proizvodnji prema kojima Napredak daje zemljište i repromaterijal, a kooperanti rad i mehanizaciju. "Takva vrsta proizvodnje za nas je efikasnija i racionalnija jer na ukupno 376 hektara imamo čak 962 čestice. Upravo zbog te rascjepkanosti omogućili smo proizvođačima čija se zemlja nalazi uz njih da obrađuju i našu zemlju. Mi usuglašavamo i plodored i kulturu i naravno da i poticaju idu preko nas", rekao je Bačić i dodaje da se oni kooperantima daju preko repromaterijala, zaštite, rezervnih dijelova, plavog dizela, a ono što ne mogu kompenzirati isplaćuje im se u novcu. "Klasičan zakup o kojem seljaci govore je iluzoran jer mi u njemu nemamo baš nikakav poslovni interes", zaključio je Bačić. Priznao je da je u poslovnoj jedinici u Babinoj Gredi bilo malverzacija i da je utvrđen manjak zbog čega su neki ostali bez posla, poručivši da će, ako se utvrdi da su seljaci bili oštećeni, Napredak nadoknaditi štetu jer želi zadržati korektan odnos s kooperantima.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 [70] 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>