Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (544)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>

10-05-2010

Očevom puškom 11-godišnjak u igri ubio najboljeg prijatelja


Očevom puškom pronađenom na tavanu 11-godišnji je M. K. u nedjelju oko 16,30 sati ubio svoga godinu dana mlađeg susjeda i najboljeg prijatelja M. P. Do tragedije je, kako je policija utvrdila, došlo dok su se dječaci igrali s karabinom koji je bio napunjen streljivom.

Očevom puškom pronađenom na tavanu 11-godišnji je M. K. u nedjelju oko 16,30 sati ubio svoga godinu dana mlađeg susjeda i najboljeg prijatelja M. P. Do tragedije je, kako je policija utvrdila, došlo dok su se dječaci igrali s karabinom koji je bio napunjen streljivom.

Obitelj M.K. je, doznaje se od susjeda, u Babinu Gredu doselila iz obližnjih Sikirevaca. Otac J. K. je kao pripadnik specijalne policije prošao sva hrvatska ratišta, a prije nekoliko godina je umirovljen. No, zbog niske mirovine radio je s vremena na vrijeme po gradilištima diljem Hrvatske. Trenutno je na Rabu dok supruga M. K. od prije radi u Italiji.


O 11-godišnjem dječaku M.K. i drugom godinu dana starijem bratu brine 19-godišnja sestra koja u trenutku tragedije nije bila kod kuće. Viđena je kako s tamburom odlazi prema središtu Babine Grede pa se pretpostavlja kako je s KUD-om otišla svirati na neku zabavu.

- Poput velikog broja građana iz ovoga dijela Hrvatske roditelji su, kako bi prehranili obitelj, posao morali potražiti daleko od kuće. Tragedija je ovo od koje se skoro neće oporaviti ne samo obitelji nesretnih dječaka nego i cijelo selo, kazao je još uvijek u šoku jedan od susjeda napominjući za M. da je drag i odgovoran te da se iako najmlađi od troje djece uvijek ponašao najzrelije.

Riječi hvale susjedi imaju također i za stradalog M. P., učenika trećeg razreda.


IZVOR

04-05-2010

Bez babogredskog vašara i nakupaca iz Dalmacije bili bismo na koljenima


Nakon što je inspekcija još u rujnu prošle godine Babogredce upozorila da su dužni registrirati stočni sajam ili će ga ukinuti, općinski čelnici prionuli su poslu kako bi ispunili tražene uvjete i spriječili njegovo gašenje.

Tradicija duga 120 godina
Riječ je o nadaleko poznatom sajmu, s tradicijom dugom čak 120 godina, koji se održava svakog 10. i 25. u mjesecu i koji je među najjačima u ovom dijelu Slavonije. Veterinarska inspektorica upozorila je na to da stočni sajam na dosadašnji način više ne može funkcionirati jer ne udovoljava propisima i ne zadovoljava standarde određene za takvu vrstu prodaje stoke. Jedini način, poručila je, kojim Babogredci mogu sačuvati svoj sajam i nastaviti tradiciju jest da ga registriraju, odnosno zadovolje zakonom propisane uvjete koji su prilično rigorozni i za čiju će prilagodbu trebati vremena.
- Nismo ni trenutka dvojili i spremni smo učiniti sve što se od nas traži kako bi se prodavači stoke i brojni kupci i posjetitelji i dalje, svakoga mjeseca, okupljali u našem selu i trgovali. Ipak je riječ o jedinom sajmu takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji i odlučili smo ga registrirati. Počeli smo s prilagodbom traženim uvjetima, ogradili prostor gdje se održava sajam, omogućili vođenje evidencije i kompletan nadzor ulazaka i izlazaka i prodaje stoke, a ovih će dana biti postavljene barijere - pojasnio je zamjenik načelnika Babine Grede Željko Kopić.

Registracija za dva mjeseca?
- Mnogo je toga odrađeno, no komisija koja je ovih dana obišla prostor upozorila je na još neke nedostatke koje smo dužni otkloniti, što će biti i učinjeno. Najvažnije je da je registracija sajma u postupku i najkasnije za dva mjeseca očekujemo rješenje - optimističan je Kopić.
Babogredci s kojima smo razgovarali kažu da ne mogu niti zamisliti ukidanje sajma, a šokirala ih je, priznaju, već i sama mogućnost da bi do toga moglo doći.
- Ma vašar je naš prepoznatljivi znak i nešto čime se mi Babogredci ponosimo. Svaki 10. i 25. u mjesecu naš je dan, neki ga nazivaju i praznikom! Odemo među ljude, a dođe ih, hvala dragom Bogu, sa svih strana, porazgovaramo se, požalimo jedni drugima i, ako je sreće, pazarimo! Pa što bi svi mi koji se bavimo svinjogojstvom ili govedarstvom? Kome bismo prodali stoku da nema ovog našeg sajma? Kao ozebli sunce čekamo nakupce iz Dalmacije koji redovito dolaze u Babinu Gredu. Iako oni redovito diktiraju cijene naših svinja i teladi, kojima smo vrlo često i nezadovoljni, da njih nema, bili bismo doslovno na koljenima
stvrdio je Martin iz Babine Grede.

Babogredac Ivan nada se kako će sljeci i ove godine imati bar neke koristi od predstojeće turističke sezone. Ako ih Dalmatinci, na što ne žele ni pomišljati, iznevjere i svoje mesnice i restorane ne opskrbe slavonskim mesom nego onim iz uvoza, crno im se piše!
IZVOR

18-04-2010

Vlasnik kafića pucao u pijane goste pa ranio mladića


Vlasnik caffe bara „Pandora“ u Babinoj Gredi Roman Lukić(59) iz pištolja je u trbuh ranio Darka Dominkovića(25) za kojega se tek treba utvrditi da li je bio gost ili je u taj lokal došao po brata. On je vozilom Hitne medicinske pomoći županjskog Doma zdravlja prevezen u Opću bolnicu Vinkovci gdje je operiran a liječnici se još ne usuđuju bilo što reći o njegovom zdravstvenom stanju.


Incident se, kako izvještava policija, dogodio u nedjelju navečer oko 22,30 sati nakon što je vlasnik lokala skupinu od šest mladića od kojih su trojica bila pod utjecajem alkohola istjerao van. Oni su prije toga vikom, pjevanjem i razbijanjem boca narušavali javni red i mir u ugostiteljskom objektu. Lukić je također izašao s mladićima iz caffe bara a sukobu koji je zatim uslijedilo na ljetnoj terasi ranjen je Darko Dominković.


- Darko je oženjen, obiteljski čovjek i rijetko izlazi u selo a kada i ode onda izbjegava „Pandoru“. U nedjelju je poslije utakmice s prijateljima otišao na piće a u tu je birtiju samo naišao po mlađeg brata Josipa pa da skupa pođu kući. I eto stradao na pravdi Boga. Ništa ne znam kako mu je, nitko neće ništa da mi kaže, nadam se da će mi dati da ga vidim jer se muž i ja upravo spremamo posjetiti ga u bolnici, kaže majka Anka Dominković.


Kao se neslužbeno doznaje od svjedoka ovoga događaja, sve je počelo tučnjavom dviju skupina mladića koji su se pri tome koristili i lancima. Nakon što su s Lukićem izašli van i njega su napali pa je on najprije u znak upozorenja dva metka ispalio u zrak a budući da to napadače među kojima su navodno bila i braća Dominković nije zaustavilo, pucao je u njih.


Ranjeni je Babogredac do nedavno radio u Osijeku, no dobio je otkaz i od tada sa suprugom i 3-godišnjem kćerkom živi u roditeljskoj kući. Nedaleko od nje izgradio je vlastitu kuću koja još nije useljiva. Istraga o ovome događaju je u tijeku a sve sudionike incidenta policija je privela na ispitivanje.


IZVOR

24-03-2010

Imovinu općine osigurala tvrtka u kojoj radi načelnikova supruga


Ne prestaju prepucavanja na relaciji HDZ-SDP u Babinoj Gredi, a međusobne optužbe pljušte na sve strane. Općinski vijećnik i predsjednik OO HDZ-a Babine Grede Marko Mrkonjić optužio je načelnika Josipa Krnića za nepotizam i namještanje poslova osiguravajućem društvu u kojem je zaposlena njegova supruga. Prema informacijama kojima raspolaže, Krnić je općinski automobil Škodu Fabiju, autobus koji je krajem prošle godine Babinoj Gredi donirao Grad Zagreb te ostalu imovinu Općine osigurao u Eurohercu. Mrkonjić tvrdi da je to učinjeno bez potrebne procedure i da je načelnik navodno tek mjesec dana nakon što je već sklopio posao s Eurohercom zatražio još dvije ponude osiguravajućih kuća kako bi imao pokriće za svoj postupak. "Svima je vrlo dobro poznato da je Krnić godinama radio za Euroherc i da je ondje zaposlena njegova supruga. U vrijeme dok sam ja bio načelnik, općinsku imovinu osiguravali smo na način da smo prikupljali nekoliko ponuda i potom izabirali onu najpovoljniju. Međutim, takva praksa ne odgovara našem načelniku koji je odlučio posao sklopiti s Eurohercom iz osobnih razloga. Ako to nije pogodovanje i sukob interesa, onda ne znam kako bih to nazvao", ustvrdio je Mrkonjić. Prozvani načelnik Josip Krnić bio je revoltiran našim upitom poručivši da objede Marka Mrkonjića i članova njegove “partije” ne zaslužuju bilo kakav komentar. Poručio je da je HDZ pokazao svoju sposobnost i doveo državu u ovakvo stanje, u kakvom jest. Tijekom razgovora priznao je da je općinski autobus osiguran u Eurohercu, no opovrgnuo je navode da je to učinjeno i s ostalom općinskom imovinom. "Naravno da ćemo poštovati proceduru i taj posao prepustiti brokerima. Oni će zatražiti ponude osiguravajućih društava i tek ćemo nakon njihovog razmatranja donijeti odluku", rekao je Krnić poručivši da bi pojedincima iz HDZ-a bilo pametnije da budu konstruktivni i predlože konkretne ideje i projekte na dobrobit Babine Grede i njezinih stanovnika. Novac za Udrugu žena na privatnom računu "Imaju oni svoju Udrugu žena i neka se njome pozabave. Treba samo podsjetiti Marka Mrkonjića na to da je on, u vrijeme dok je bio načelnik, novac za rad te udruge uplaćivao na privatni račun", poručio je načelnik Josip Krnić.
IZVOR

20-03-2010

Seljaci traže odštetu zbog poplavljenih njiva


Zbog izgradnje melioracijskog kanala na području Babine Grede, u blizini Kladavca, brojnim su seljacima nanesene štete. Naime, riječ je o realizaciji pilot-projekta Nacionalnog plana navodnjavanja. Melioracijski kanal, koji će biti dugačak 15 kilometara, a širok 250 metara, vodu će akumulirati iz rijeke Save i, prema planu, u prvo će vrijeme navodnjavati 33 tisuće hektara obradivih površina smještenih na području Biđ-bosutskog atara.
Početak izgradnje zadao je glavobolje Babogredcima čije se njive nalaze u okruženju. Začepljeni su odvodni kanali koji su dosadašnjih godina bili u funkciji i nakon topljenja snijega sva je voda ostala na njivama. Među oštećenima je i Tomislav Stojanović, kojemu je poplavljeno pet hektara zasijanih pšenicom i djetelinom.

Uzalud čekali procjenitelja
- Otkako znam za sebe bavim se poljoprivredom i obrađujem ovu zemlju i još se nikada nije dogodila slična situacija. Odvodni kanali bili su u funkciji i voda se nikada nije zadržavala na njivi. A ovo što nam se sada događa prava je katastrofa! Njiva mi je doslovno plivala u vodi, koja nije imala kamo. Odmah smo o svemu izvijestili općinske čelnike i alarmirali Hrvatske vode, koje su i odgovorne za ovu situaciju. Poručeno nam je da dođemo u njihovu ispostavu u Vinkovce i donesemo vlasničke listove naših parcela, što smo i učinili. Gospođa je ondje napravila zapisnik i rečeno nam je da će na teren izići procjenitelji koji će utvrditi nanesenu štetu, no oni se nikada nisu pojavili. Umjesto njih, stigli su bageri, koji su prokopali i pročepili kanale, tako da se voda djelomice povukla, no na nekim mjestima se ne miče. Kod moga susjeda situacija je još gora jer mu je cijela njiva još uvijek pod vodom. Ako Hrvatske vode nešto ne poduzmu i ne obeštete nas, svoja ću prava potražiti na sudu, a postoje i fotografije koje sam snimio i koje će potvrditi moju priču - rekao nam je Stojanović, inače vlasnik OPG-a koji obrađuje 40 hektara zemlje i koji živi isključivo od poljoprivrede.

Nema odštete?
Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatske vode o tome za sada ne razmišljaju. Pravdaju se time da je ono što će Babina Greda dobiti izgradnjom i stavljanjem u funkciju melioracijskog kanala neusporedivo veće u odnosu na trenutačn nanesenu štetu na njivama. Riječ je o dvije tisuće hektara površina koje će biti u sustavu navodnjavanja i čija će cijena višestruko porasti. Osim toga, Hrvatske vode platile su Općini i pozamašan iznos za komunalni doprinos, a veliki novac dobili su i Babogredci koji su prodali zemlju što se nalazila na trasi kanala. No, sve to ipak ne umiruje Tomislava Stojanovića, koji ističe da on osobno od toga nema ništa.
- Ma, mene uopće ne zanima koliko će porasti cijena zemljišta jer ja svoje njive na namjeravam prodati. Živim od zemlje, namjeravam je i dalje obrađivati i za mene ne postoji drugo. Želim samo da mi se nadoknadi šteta koja mi je nanesena tuđom krivnjom - poručuje naš sugovornik.

Voditelj Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Josip Kuterovac pojašnjava da je problem nastao zbog nemogućnosti spoja melioracijskog s odvodnim kanalima na dijelu koji istražuju arheolozi. Tek će se nakon završetka arheoloških iskapanja moći kvalitetno riješiti problem odvodnje. Ističe da su bageri intervenirali na terenu, ali o mogućnosti obeštećenja seljaka nije želio govoriti.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>