Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (491)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>

22-01-2010

Pokradeni kuleni zamjenika načelnika Babine Grede


Drski gurman opustošio je slavonskim delicijama bogatu pušnicu zamjenika načelnika Babine Grede Željka Kopića, koji je preko noći ostao bez jednogodišnjeg truda! U noći između utorka i srijede lopov je ušao u nezaključanu pušnicu u dvorištu obiteljske kuće Kopićevih, u Ulici Vladimira Nazora 243 i ukrao 30 komada kulena, 30 kulenovih seka i isto toliko kobasica te pobjegao s vrijednim i slasnim plijenom. "A što da vam kažem? Netko je ušetao u dvorište, pretpostavljam poslije ponoći, kada smo otišli na počinak. Ja sam ujutro otišao na posao u Općinu, a nedugo potom od kuće su mi javili da je pušnica pokradena. Stvarno ne znam tko bi to mogao biti. U selu je posljednjih godina bilo takvih slučajeva, a evo ovaj put netko je napikirao baš našu, pretpostavljam netko tko nas dobro poznaje i tko je točno znao kamo i po što ide", kratko nam je rekao Kopić, pojasnivši da je pušnica zapravo u vlasništvu njegovog 76- godišnjeg oca s kojim živi u zajedničkom kućanstvu. Kaže da inače već godinama u vrijeme svinjokolja prave dosta kulena i kulenovih seka za vlastite potrebe jer ih u obitelji svi rado jedu. Za nepoznatim počiniteljem koji je Kopiće ostavio bez najdražih delicija policija još uvijek traga. Inače, pljačke pušnica u slavonskim selima nisu rijetkost pa ih Slavonci posljednjih godina dobro zaključavaju.
IZVOR

19-01-2010

“Bandićev” autobus zamijenit će Poletov?


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispunio je obećanje koje je ljetos, kada je nazočio Stanarskim susretima u Babinoj Gredi, dao čelnicima te općine. Zagrebački Holding, odnosno ZET koji posluje u njegovom sastavu, donirao je Babinoj Gredi jedan gradski autobus, čime će Babogredci riješiti neke od problema u svojoj općini. Ondje djeluju brojne udruge koje su vrlo aktivne i sudjeluju na raznim manifestacijama diljem Hrvatske, a i u inozemstvu. Vrijednoj donaciji raduju se i učenici iz Kladavca, naselja smještenog uz šumu, udaljenog sedam kilometara od Babine Grede. Njima je načelnik Josip Krnić na početku mandata obećao da će Općina nabaviti minibus i omogućiti im da napokon i oni pohađaju školu u Babinoj Gredi, kojoj pripadaju, a ne u Prkovcima i Retkovcima, jer drugi izbor nisu imali.
Nezadovoljan visokim cijenama učeničkih karata koje, unatoč zahtjevima za njihovo korigiranje, Polet i dalje drži, načelnik razmišlja o tome da vinkovačkom prijevozniku zahvali na suradnji. "Polet očito ne misli spuštati cijene iako za to ima prostora, a iznos od pola milijuna kuna, koliko Općina godišnje izdvaja za prijevoz više od 200 učenika, preveliko je opterećenje za naš proračun. Stoga razmišljamo o tome da prijevoz 70-ak srednjoškolaca do Vinkovaca sami organiziramo autobusom koji smo dobili. Raspolaže s 25 sjedaćih i 44 stajaća mjesta, i mogao bi bez problema biti u funkciji prijevoza učenika. Roditelji bi u tom slučaju morali izdvajati znatno manji iznos, a jedini trošak bio bi održavanje autobusa i plaćanje vozača", pojasnio je Krnić.
IZVOR

31-12-2009

Bošnjaci u plusu, Babina Greda najambicioznija


Unatoč najavama da će sljedeća godina biti još teža, općine na području županjske Posavine prilično optimistično ulaze u 2010. Općinski proračuni planirani su uglavnom u okvirima ovogodišnjih, a izuzetak su jedino općine Gunja i Babina Greda.
Gradištanski proračun "težak" je šest milijuna kuna, a značajnija smanjenja, doznajemo od načelnika Srećka Papca, odnose se na potpore udrugama. Za 18 posto srezan je i iznos predviđen za plaće općinskih djelatnika. Oko 300 tisuća kuna bit će osigurano za socijalu. Općinsko vijeće Drenovaca usvojilo je proračun u visini od 13 milijuna kuna. Budući da je u pet naselja općine Drenovci čak oko 300 staračkih kućanstava, više od milijun kuna bit će osigurano za pomoć u kući, na čemu je angažirano 12 žena. Približno 300 tisuća kuna predviđeno je i za pomoć siromašnim obiteljima. Od značajnijih projekata u sljedećoj godini, zamjenik načelnika Marijan Belužić izdvaja izgradnju Doma kulture u Rajevu Selu, te nastavak asfaltiranja cesta i izgradnje kanalizacije.
Općinu Bošnjaci, tvrdi načelnik Andrija Juzbašić, negativni su trendovi zaobišli. “Ne osjetimo posljedice krize. U novu godinu ulazimo bez ijedne kune duga, sve obveze su plaćene, a na općinskom računu imamo 300 tisuća kuna, tako da sve funkcionira u najboljem redu”, ističe Juzbašić. Osim elektrifikacije sela i izgradnje mrtvačnice na Groblju sv. Marka, Bošnjačani, između ostaloga, planiraju izgradnju sportske dvorane, dječjeg vrtića i knjižnice te završetak uređenja vatrogasnog doma. Sve to, naravno, neće moći isfinancirati iz općinskog proračuna, koji je za 2010. godinu predviđen u visini od šest milijuna, pa se znatna financijska pomoć očekuje iz europskih fondova, koji su neke projekte već prihvatili.
Babina Greda će u sljedeću godinu ući najambicioznije od svih općina u županjskoj Posavini. Predviđen je proračun u iznosu od 10 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Zamjenik načelnika Željko Kopić kao najznačajniju investiciju ističe izgradnju trga u središtu Babine Grede, vrijednog tri milijuna kuna.
Općinsko vijeće Vrbanje planiralo je proračun u iznosu nešto većem od 11,6 milijuna kuna.
IZVOR

30-12-2009

Ravnatelj bez staža i stručnog ispita?!


Školski odbor Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi na večerašnjoj će sjednici potvrditi Damira Gugića za ravnatelja. Osim njega, koji već godinama obnaša tu dužnost, na raspisani natječaj javio se još jedan kandidat, Ivo Petričević, rođeni Babogredac, profesor glazbe zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata Školski je odbor krajem studenoga za ravnatelja predložio Gugića. Ta je sjednica, podsjećamo, bila vrlo burna, iskre su frcale na sve strane, a priča se kako su se pojedine članice Odbora umalo i fizički obračunale. Odluka je ogorčila Petričevića koji je prozvao Gugića optuživši ga da, između ostaloga, ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit za koji je potrebna jednogodišnja praksa, a Gugić je, kaže Petričević, nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. Za starog-novog ravnatelja Gugića, pak, nije ništa sporno i tvrdi da je poštovana sva procedura i da je sve obavljeno u skladu sa zakonom. Nisu izostale ni međusobne optužbe protukandidata o lobiranju pa čak i o podmićivanju članova Školskog odbora. Sukladno zakonu, o svojim zaključcima Školski je odbor izvijestio i resorno ministarstvo, a s obzirom na to, pojasnio nam je predsjednik Ivan Vuković, da se u roku od 15 dana nije oglasio, smatra se da je ministar suglasan s prijedlogom. "Obojica kandidata udovoljavala su uvjetima. Iako se ravnatelj bira na četiri godine, Gugić će ovaj put biti izabran na dvije godine, s obzirom na to da ne posjeduje licencu za rad, koja će za obnašanje te dužnosti biti obvezna od 2012. godine. Do tada ima vremena položiti potrebne ispite i dobiti licencu kako bi ponovno mogao obnašati dužnost ravnatelja, za što će biti raspisan novi natječaj", pojasnio je Vuković poručivši da drugi kandidat ima pravo žalbe. "Čim dobijem službenu obavijest o izboru ravnatelja, poduzet ću potrebne korake i svakako reagirati", rekao je Petričević.

Nisu izostale ni optužbe o lobiranju i podmićivanju te umalo i fizičkom obračunu članica školskog odbora.
IZVOR

23-12-2009

Uhićen pljačkaš koji je šokiranoj djelatnici Fine stavio nož pod grlo


Pokušaj pljačke županjske poslovnice Fine okončan je brzim uhićenjem pljačkaša, ali i ozljeđivanjem djelatnice Fine i zaštitara. Mlađi pljačkaš u poslovnicu Fine na središnjem gradskom trgu ušao je jučer oko 12 sati. Kako neslužbeno doznajemo, s obzirom na to da je očevid bio u tijeku, iskoristio je trenutak dok u poslovnici nije bilo klijenata, a zaštitar je nekoliko trenutaka izašao iz poslovnice.
Mladić je otvorio vratašca uz šalter i ušao u prostor u kojem su sjedile djelatnice. Prišao je jednoj ženi s leđa. Jednom rukom ju je uhvatio za glavu, a drugom stavio nož pod vrat! Šokirana žena pokušala je strgnuti ruku sa svoga vrata i pri tome ju je pljačkaš nožem zarezao po ruci. U isto vrijeme pljačkašu je prišao i zaštitar poslovnice. Izvukao je službeni pištolj iz futrole i njime dva puta po glavi udario pljačkaša. Omamljen od udarca, razbojnik je pustio žrtvu, ali je uspio nogom udariti zaštitara u trbuh, izbivši mu zrak. Pljačkaš je to iskoristio i dao petama vjetra. Izletio je iz poslovnice i počeo bježati prema, kako se pokazalo, parkiranom automobilu. Nekoliko sekundi kasnije iz Fine je istrčao i zaštitar koji je povikao: “Stoj! Stoj, pucat ću!” Vidjevši da pljačkaš nema namjeru stati, iz službenog pištolja ispalio je jedan hitac u zrak.
Tu jurnjavu primijetio je i stanar obližnje zgrade, inače policajac koji jučer nije bio u službi. Potrčao je zajedno sa zaštitarom prema bjeguncu, a u potjeru su se ubrzo uključili i policajci, jer je Policijska postaja udaljena tek stotinjak metara. Bjegunac uskoro nije imao kamo, prvi ga je sustigao policajac u civilu pa je uhićen među garažama. Potom je s lisicama na rukama priveden u obližnju zgradu policije.
Šokiranoj i nožem ozlijeđenoj djelatnici Fine u pomoć je priskočio liječnik, koji se slučajno zatekao u blizini mjesta događaja. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći koji su ženu prevezli u županjski Dom zdravlja. Prva pomoć je pružena i zaštitaru koji je pretrpio snažan udarac nogom u trbuh.
Brojni prolaznici bili su šokiranim onim što se događalo kao u filmu pred njihovim očima.
- Vidjela sam mladića koji je izašao iz Fine, a nakon njega iz poslovnice je istrčao i zaštitar. To je strašno, što se sve događa u pola bijelog dana - kazala nam je djelatnica koja radi u jednoj od obližnjih trgovina. Na mjestu događaja skupio se veliki broj prolaznika koji su odreda komentirali kako više nigdje građani ne mogu biti sigurni.

Kako doznajemo, pljačkaš je 27-godišnji mladić iz obližnje Babine Grede. Policiji je od prije poznat po kaznenim djelima, a navodno je i narkoman. I njemu je pružena prva pomoć jer je u bijegu zadobio ozljede. Protiv njega će se podnijeti više kaznenih prijava, a tijekom današnjeg dana bit će priveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>