Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (544)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>

19-03-2010

Kladavčani napokon izlaze iz kaljuže?


Čelni ljudi Županijske uprave za ceste, Hrvatskih šuma - Uprave šuma Vinkovci, ispostave Hrvatskih voda i općine Babina Greda dogovorili su aktivnosti na zajedničkom održavanju županijske ceste Babina Greda - Prkovci. Riječ je o 14 kilometara dugoj makadamskoj cesti uz koju se proteže naselje Kladavac gdje živi 30-ak obitelji. Sastanak je sazvao ravnatelj Županijske uprave za ceste Senko Bošnjak i na njega pozvao sve one koji imaju veze sa spomenutom cestom, koja se ujedno koristi i kao šumski put. Upozorio je na to da ŽUC redovito intervenira na toj cesti, no čim njome prođu teški strojevi Hrvatskih šuma razvale ju, a traktori dodatno pogoršaju situaciju. Iako su se za stolom našle sve strane radi iznalaženja najboljeg rješenja koje će zadovoljiti ponajprije Kladavčane, o tome što je zapravo dogovoreno i na koji će se način riješiti njihov problem, nismo uspjeli doznati. Sudionicima sastanka Bošnjak je, kako doznajemo, navodno poručio da ne izlaze u javnost s nikakvim informacijama i da će se on pobrinuti za to da se mediji o zaključcima sastanka izvijeste priopćenjem za javnost. Navodno je revoltiran napisom u kojem su Kladavčani ustvrdili da su zapostavljeni od strane ŽUC-a i da za njihove probleme nitko ne mari. Posebno je zamjerio načelniku Josipu Krniću koji ih je podržao. Jučer smo cijelo prijepodne pokušavali doći do Senka Bošnjaka koji nam se opravdao da je na sastanku i da ga zovemo kasnije, a nakon što je čuo zbog čega ga trebamo, više se nije niti javljao na telefon.
IZVOR

10-03-2010

Usred krize mljekar Ivo gradi novu farmu


Jedan od najuspješnijih proizvođača mlijeka u Babinoj Gredi, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ive Stojanovića, uspješno se odupire krizi i u ovim, za hrvatsku poljoprivredu zasigurno najtežim danima. U suvremeno uređenoj farmi trenutačno imaju stotinu krava muzara koje dnevno daju 1.900 litara mlijeka. Svu proizvedenu količinu otkupljuje Dukat i Ivo je vrlo zadovoljan suradnjom tog prerađivača mlijeka prema kooperantima. "Cijena mlijeka je takva kakva je, bilo bi dobro da je viša, ali što je tu je, moramo se prilagoditi tržišnim uvjetima. Najvažnije mi je da Dukat redovito isplaćuje otkupljeno mlijeko i da mi svakog 10. u mjesecu na račun sjeda novac. Do sada sam imao i loših iskustava s raznim otkupljivačima, pa mi je redovita isplata od presudne važnosti. Na vrijeme podmirujem sve obveze prema državi, otplaćujem kredit koji sam digao za uređenje farme i nabavu strojeva i nikome nisam dužan ni kunu", ustvrdio je Ivo Stojanović, otac troje djece, kojemu u obavljanju poslova na farmi pomažu supruga i brat i kojemu radni dan počinje u cik zore. Stojanovići se pripremaju i za proširenje proizvodnje. Pri kraju je izrada projekta za izgradnju još jedne suvremene farme muznih krava koja će primiti 70-ak novih grla i koja će gotovo udvostručiti proizvodnju mlijeka. No za realizaciju vrlo ambicioznih planova potrebne su i obradive površine gdje će proizvoditi hranu za stoku i zatvoriti ciklus proizvodnje. Stojanovićevi trenutačno obrađuju 150 jutara vlastite i zemlje u zakupu, no potrebe su znatno veće pa dio hrane za stoku još uvijek moraju kupovati. Za optimalnu proizvodnju nedostaje im još 30 hektara. Stoga nestrpljivo iščekuju raspisivanje natječaja za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine, iako baš i nisu pretjerano optimistični da će svoj problem uspjeti riješiti na taj način. Kada je, naime, prije pet godina dio zemlje išao u prodaju, uspjeli su kupiti samo 18 hektara, iako su licitirali i veću parcelu odmah iza njihove farme, no unatoč dobroj ponudi, nisu uspjeli proći. "S nestrpljenjem iščekujem raspisivanje natječaja i namjeravam ponuditi dobru cijenu i napokon trajno riješiti problem nedostatka obradivih površina. Ovako je vrlo teško, prisiljen si obrađivati tuđu zemlju, uzeti je u zakup na crno, bez ikakvog ugovora i dokaza da je obrađuješ. Na taj način ne mogu ostvariti pravo ni na poticaje ni na plavi dizel. A kada dođu poreznici u kontrolu utrošenog repromaterijala i gnojiva, kako im dokazati da obrađuješ određenu parcelu kada o tome ne postoji nikakav pisani trag. Zato bih napokon želio kupiti zemlju koja će jamčiti proizvodnju dostatnih količine hrane za ishranu stoke", ustvrdio je Stojanović.
IZVOR

09-03-2010

Praktična radionica o pravilnom upravljanju gnojivom


Na obiteljskom gospodarstvu Marka Mrkonjića iz Babine Grede održana je 4. ožujka praktična radionica o dobroj poljoprivrednoj praksi u upravljanju gnojivom. Marko i njegova supruga Ljubica već se dugi niz godina uspješno bave proizvodnjom mlijeka i uzgojem tovne junadi, te ratarskom proizvodnjom industrijskog i krmnog bilja.

Radionicu su vodili konzultanti Projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi, dr. Darko Znaor i dr. Sonja Karoglan, te koordinator i voditelj Projekta, Hrvoje Horvat, a svoje znanje su prenosili djelatnicima HZPSS, stručnim savjetnicima PO Vukovarsko-srijemske županije, predstavnicima Agencije za plaćanja koji rade na  Projektu, te tehničkim suradnicima za nitrate triju projektnih županija. Svojim prisustvom radionicu je obogatio i terenski veterinar, Zoran Dominković.


Nakon dolaska svih sudionika uslijedilo upoznavanje s gospodarstvom obitelji Mrkonjić: stočarskom i ratarskom proizvodnjom, načinom držanja krava i junadi, hranidbe, plasmana, kao i gospodarenja stajskim gnojem. Ratarska proizvodnja na 100 ha zemlje velikim je dijelom usmjerena na proizvodnju hrane za životinje, pa stoga uz obvezno poštivanje plodoreda prevladavaju žitarice i lucerna, a šećerna repa i soja su namijenjene prodaji. Svjesni činjenice da je analiza tla polazna točka dobrog upravljanja organskim i mineralnim gnojivom, Marko i supruga Ljubica vode računa i o tome. No, ponekad nije jednostavno u zadanu financijsku konstrukciju uklopiti baš sve što bi trebalo.


Stoga je voditelj Projekta, Hrvoje Horvat detaljnije upoznao domaćine s mogućnostima ostvarenja bespovratnih sredstva ne samo za izgradnju ili rekonstrukciju odlagališta za stajnjak i odgovarajuću opremu, nego i za korisnike pokaznih, odnosno demo-ploha. Naime, na tim plohama provodit će se neke od mjera dobre poljoprivredne prakse, uz osiguranu besplatnu analizu tla i plan gnojidbe načinjen od strane vrhunskih stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Također je osiguran i povrat od 70% troškova sjetve i goriva, što se pokazalo vrlo zanimljivim za poljoprivredne proizvođače. 


Obitelj Mrkonjić također je zainteresirana za uključivanje u demo-plohe, pa je uslijedio i dio radionice određen za okvirne kalkulacije bilance hranjivih tvari iz različitih gnojiva i potreba ratarskih kultura ovisno o sastavu tla i prosječnom prinosu. Sudionici radionice utvrđivali su broj uvjetnih grla po ha, ukupnu količinu i cijenu potrebnih hraniva za određenu kulturu iz stajskog i mineralnog gnojiva, koeficijent iskorištenja hraniva prema tipu tla, te potreban kapacitet odlagališta za stajnjak prema Pravilniku dobre poljoprivredne prakse u upravljanju gnojivom.  


Iz svih izračuna još jednom se pokazalo koliko je bitno sve konkretno staviti na papir, postići optimalan omjer ulaznih izdvajanja i prinosa, kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, koji negativno utječu na ekonomičnost, ma kako se činili zanemarivi. Umjesto zaključka, voditelj radionice, dr. Znaor najavio je da će na temelju detaljnjih podataka o analizi tla, prinosa pojedinih kultura u proteklom razdoblju, količini raspoloživog organskog gnojiva, kao i ostalih parametara načiniti plan gnojidbe koji će za čak 20% smanjiti sadašnje troškove. To će obiteljkom gospodarstvu Mrkonjić donijeti znatnu uštedu financijskih sredstava, što osobito u ovim vremenima ima značajnu težinu.


Zadovoljni domaćini srdačno su ispratili sudionike radionice uz želju za skorim ponovnim viđenjem i novim korisnim informacijama.
IZVOR05-03-2010

Babina Greda zapošljava službenike partije


Imenovanje pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Babina Greda - vježbenika koji bi ovih dana trebao biti izabran na temelju provedenog javnog natječaja, ponovno je uznemirilo duhove u Babinoj Gredi. Na natječaj objavljen početkom veljače pristiglo je 20 zamolbi, a navodno je devet kandidata koji udovoljavaju svim traženim uvjetima i koji ulaze u daljnju proceduru. Budući da je među njima navodno i kćerka jednog lokalnog SDP-ovca, stranke koja je na vlasti i osobe vrlo bliske načelniku, već su krenule špekulacije o tome kako će upravno ona biti izabrana. Čelni čovjek babogredskog HDZ-a Marko Mrkonjić, upozorio je na nepotizam pri zapošljavanju u Općini, jer su u posljednje vrijeme, prema njegovim riječima, zaposlene samo podobne osobe.
- Načelnik je u vrijeme predizborne kampanje poručivao kako će biti sluga svim mještanima sela, no pokazalo se da služi samo partiji. Sve se glasnije priča o tome, čega se i bojimo, da će i pročelnik vježbenik biti izabran po istom ključu i da će stranačka pripadnost biti presudna. Mislim da nije u redu protežirati djecu čija su oba roditelja zaposlena na dobrim mjestima, i to na štetu naše mlade sugrađanke, kćerke samohrane majke koja jedva spaja kraj s krajem, a koja također udovoljava svim traženim uvjetima. Bojimo se da će ponovno nepotizam i ovdje odigrati glavnu ulogu jer takvi, koji nisu stranački obojeni, nisu ni podobni - upozorava Mrkonjić.

Krnić: Nismo socijalna ustanova
Načelnik Babine Grede Josip Krnić kategorički odbacuje optužbe iznesene na njegov račun i najoštrije osuđuje bilo kakve špekulacije s imenima budućeg pročelnika.
- To su najobičnije gluposti i nedopustivo je unaprijed komentirati nešto što se još nije dogodilo, niti se zna konačan ishod. A posebno je ružno poigravati se imenima djece i unaprijed diskvalificirati i javno osuđivati nekoga zbog stranačke pripadnosti oca ili majke. Prije svega moram napomenuti da izbor pročelnika vježbenika nije rješavanje socijalnog pitanja, nego izbor najkvalitetnije osobe koja će svojim znanjem, poznavanjem engleskog i njemačkog jezika, te rada na računalu, obavljati vrlo ozbiljan i odgovoran posao, pratiti natječaje pretpristupnih fondova EU-a, pripremati projekte i kandidirati Babinu Gredu za povlačenje sredstava. Jedini nam je cilj prosperitet našeg sela i pronaći osobu koja će raditi na dobrobit Babine Grede, bez obzira na stranačku ili bilo kakvu drugu pripadnost - ustvrdio je Krnić.
Inače, zapošljavanjem pripravnika vježbenika Općina neće izići iz zadanog okvira prema kojemu se za plaće djelatnike ne smije trošiti više od 20 posto izvornog općinskog proračuna.
- Mi nismo neozbiljni kao prijašnja HDZ-ovska vlast koja je u općinskoj knjižnici, koja uopće nije registrirana niti prijavljena da radi, zaposlila nestručnu osobu, a zbog svih tih propusta resorno nam je ministarstvo uskratilo dotaciju za rad knjižnice - rekao je Krnić.

O pročelniku odlučuje tročlano povjerenstvoNačelnik Babine Grede poručio je da je upravo zbog otklanjanja bilo kakvih sumnji i zlih jezika donio odluku o tome da će o izboru pročelnika vježbenika odlučiti tročlano povjerenstvo u kojem su stručne i potpuno neovisne osobe iz slavonskih gradova. “Članovi povjerenstva testirat će kandidate, razgovarati s njima i potom odlučiti o najboljem, a mi ćemo potvrditi njihov izbor, jer riječ je o diplomiranom pravniku, profesoru engleskog i njemačkog jezika, te vrsnom informatičaru”, rekao je načelnik Josip Krnić, dodavši da mu je drago što među kandidatima ima i Babogredaca. Kaže kako bi najviše volio kada bi ih mogao sve zaposliti, jer riječ je o visokoobrazovanim mladim ljudima koji bi Babinoj Gredi mogli mnogo dati.
IZVOR

02-03-2010

Zbog loše ceste Kladavčani danima ne mogu u školu, po kruh ni liječniku


Tridesetak obitelji koji žive u Kladavcu, naselju smještenom uz šumu, na pola puta između Babine Grede i Prkovaca, nezadovoljno je odnosom Županijske uprave za ceste koja ih, tvrde, već godinama zapostavlja, te prijete blokadom ceste. Ogorčeni Kladavčani poručuju kako nakon svake kiše proživljavaju pravu kalvariju jer se drndava, osam kilometara duga makadamska cesta koja ih spaja s općinskim središtem Babinom Gredom pretvara u kaljužu i njome se samo traktorom može proći.

Bez škole i po dva tjedna
Sve to, na žalost, ide preko leđa 25 školaraca koji pohađaju školu u susjednim Prkovcima i Retkovcima, a po njih svakoga dana dolazi Poletov autobus. No, čim padne kiša, od odlaska u školu nema ništa! Autobus jednostavno ne može doći do Kladavaca i pokupiti učenike, a događalo se da djeca i po dva tjedna izbivaju s nastave. Sve dok se blato ne osuši i cesta ne postane prohodna.
- Ovo je sramota! Pa i naša djeca zaslužuju osnovne uvjete za život, grehota je ovako pustiti djecu da se muče i da zbog nečije nebrige ne mogu odlaziti u školu. Ako smo sirotinja, nismo glupi i ne možemo dopustiti da nas se ovako tretira. I mi, kao i ostali roditelji, želimo da naša djeca završe školu i pokušaju u životu nešto postići i treba im dati šansu - ogorčen je Josip Grgić.
Njegova susjeda dodaje da nikoga nije briga ni za to što je Kladavac, kada voda nakon kiše prekrije cestu, danima odsječen i ljudi ne mogu do sela po kruh, ali ni kod liječnika. Kladavčani ni sami ne znaju koliko su se već puta za pomoć obraćali općinskim vlastima, pisali peticije i ukazivali na neodrživu situaciju i nužnost uređenja ceste, no pomaka nema.

“Neka ŽUC vrati dio novca”
Načelnik Josip Krnić pojašnjava da je sporna cesta u nadležnosti ŽUC-a koji, poručio je, već pet godina nije nasipao cestu koja je propala i puna je udarnih rupa.
- Pa mi ovdje u Babinoj Gredi imamo više od tisuću registriranih vozila i svaki vozač prilikom registracije uredno plaća naknadu ŽUC-u, a gospoda se ponašaju kao da prema nama nemaju nikakvih obveza. I dok se u nekim mjestima, primjerice Županji, rekonstruiraju i obnavljaju gradske ceste koje su bile u voznom stanju, naše se ceste ne mogu ni kamenom nasuti! Stoga ćemo tražiti da se određeni dio novca koji Babogredci plaćaju vrati u naše selo i iskoristi za uređenje cesta. Intervenirali smo prema Županiji, tražili da se cesta do Prkovaca dovede u pristojno stanje i njome omogući prometovanje, neovisno o vremenskim prilikama, ali nitko ne reagira. Revoltirani smo i podupiremo Kladavčane u njihovim zahtjevima - poručuje Krnić.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Senko Bošnjak kao neutemeljene odbacuje Krnićeve optužbe, poručivši da ŽUC vodi računa o cesti uz koju se prostire Kladavac i da na njoj svako malo intervenira. Problem je u tome što je riječ o 14 kilometara dugoj makadamskoj cesti koja se koristi i kao šumski put. Čim njome prođu teški strojevi Hrvatskih šuma, razvale ju, a traktori dodatno pogoršaju situaciju. "Trudimo se i ulažemo maksimalno koliko možemo, jer svaka nam je cesta važna i želimo svakom čovjeku omogućiti dobru povezanost. Ovih ću se dana naći s predstavnicima Hrvatskih šuma - Uprave šuma Vinkovci i pokušati dogovoriti neko rješenje koje će zadovoljiti sve strane, a ponajprije stanovnike Kladavca", rekao je Bošnjak.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 [72] 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>