Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (484)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 [76] 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>

04-09-2008

“Šokadiji” ne želi pomoći čak ni vlastita općina?


Ovogodišnji "Stanarski susreti", kojima Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine "Šokadija" Babina Greda pokazuje idiličan život predaka na stanovima, završava u petak, 5. rujna, na farmi Pave Barića susretom osnovaca iz cijele Hrvatske.
"Šokadija" već tradicionalno organizira literarni natječaj "Duša moja hrvatski je kraj", kojim želi potaknuti pisanje osnovaca na dijalektu. Ove godine sudjelovala su čak 242 učenika iz 68 osnovnih škola, no najmanje je sudionika iz Slavonije. "U suradnji s 'Profilom' tiskali smo zbornik radova 'Duša moja hrvatski je kraj', no kao što na ovome literarnom natječaju najmanje sudjeluju osnovci iz Slavonije, tako ni u svojoj sredini nemamo podršku za rad Udruge. Upravo oni koji bi nam trebali pomoći, naša općina, ne žele", ispričao je Ilija Babić, predsjednik "Šokadije", podsjetivši da je predsjednik RH Stjepan Mesić ove godine pokrovitelj "Stanarskih susreta". Prema Babićevim riječima, predsjednik Mesić je čovjek koji zna što vrijedi u Slavoniji, pa je pokrovitelj manifestacije koju je, nakon održavanja, određenim financijskim sredstvima pomogla i Vukovarsko-srijemska županija. "Nemamo podršku u matičnoj općini, a i u ZAKUD-u Vukovarsko-srijemske županije kažu da našu udrugu ne mogu primiti po statutarnim odlukama. To nam nije jasno, jer bavimo se i folklorom, i šokačkom ričju, održavamo i slikarske kolonije, čuvamo etnobaštinu", kaže Ilija Babić, čudeći se što njihovu udrugu ne podržavaju upravo oni koji bi trebali. Usprkos tomu, usprkos svim financijskim teškoćama koje ih prate, održani su i ovogodišnji "Stanarski susreti", a u petak će na završetku literarnog natječaja "Duša moja hrvatski je kraj" ugostiti, u suradnji s “Profilom”, i dječje književnike, te omogućiti osnovcima iz svih hrvatskih krajeva da upoznaju život u Slavoniji, da razgledaju farmu Pave Barića i druže se u prekrasnom okruženju.


U telefonskom razgovoru načelnik Općine Babina Greda Marko Mrkonjić kaže da je Udruga "Šokadija" zahtjev za financijsku potporu manifestacije "Stanarski susreti" poslala Općini u vrijeme godišnjih odmora. "Na prvoj sjednici Općinskog poglavarstva nakon godišnjih odmora Udruzi 'Šokadija' odobrena su sredstva predviđena općinskim proračunoma za manifestaciju 'Stanarski susreti' i ovih će dana biti proslijeđena", odgovorio je načelnik Marko Mrkonjić na optužbe da Općina Babina Greda ne podupire Udrugu "Šokadija". Također, od Andrije Matića, predsjednika ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije, od kojega smo zatražili odgovor na pitanje kako ZAKUD ne može primiti Udrugu "Šokadija" po statutarnim odlukama, saznajemo da ZAKUD nije zajednica kulturno-umjetničkih društava. "Ta izjava ni meni nije jasna, no svima je jasno da članstvo u ZAKUD-u donosi i prava i obveze. ZAKUD je zajednica djelatnosti", kratko je kazao Andrija Matić.
IZVOR29-08-2008

Izložba skulptura Antuna Kneževića


U okviru VI Stanarskih susreta, održanih u nedjelju. 23. i 24. kolovoza, u organizaciji udruge za promicanjc i očuvanje šokačke baštine Šokadija, u Babinoj Gredi, u predvorju OŠ M. Stojanović, otvorena je izložba 34 skulpture Antuna Kneževića, rođenog Babogredca koji živi u Rijeci. Rođenje 1941. godine, likovnim stvaralaštvom bavi se od 1963. godine, a izlaže od 1971. godine. Izrađuje skulpture u kamenu, om ljudske figure i životinjske likove, a tematika mu je povijesna, religiozna i erotska.

Izrađuje i reljefe i bakru kao i minijature u materijalima kao što su životinjski rog, kost i drvo.
Kako u tekstu kataloga zagrebačke izložbe skulptura od mramora 2001. godine piše Višnja Slavica Gabout: Antun Knežević je kipar koji oblikuje po mjeri srca i po diktatu emocija, meko i čulno u suglasju s vibracijama svoje duše i u ritmu pulsiranja svoje intime...
Ilija Babić, autor predgovora izložbe u Babinoj Gredi piše: Može li netko biti sretniji od iskonskog Babogredca kad mu se u zavičaj vraća iskreni prijatelj, produhovljeni sumještanin koji je svoje emocije, senzualnost, asocijacije i maštovitost utkao u drvo, kost, jelenski rog i kamen i stvorio skulpture ljudskih figura, životinjskih likova, povijesnih i religioznih svetinja, te erotskih minijatura punih mekoće i jednostavnosti u izraženim pokretima... Ponosni smo što se na ovaj način vraća u rodno selo, među poznanike uz koje su otkucaji srca brži i zvonkiji, s ljubavlju koja je sve snažnija sa samicom koja ga uz more svojim cilkom odvodi pod Banov dol, na stanove uz Beravu i evo, u stvaran susret s nama u zgradi u kojoj je naučio čitati i pisati...
IZVOR

13-05-2008

Politika ukiselila mlijeko


»Kod nas se mlijeko kiseli zbog politike«, riječi su kojima nas je u Babinoj Gredi, na svome imanju, dočekao mladi poljoprivrednik Ivo Stojanović Korin. Njemu je na početku svibnja propalo čak 1500 litara mlijeka nakon što mu je vlasnik tamošnje mini mljekare Družba d.o.o., Pavo Barić, inače predsjednik Općinskog vijeća, iznenada otkazao suradnju i prestao otkupljivati mlijeko.


»Bili smo dobri prijatelji i poslovni partneri. Dvije godine od mene je svakodnevno uzimao mlijeko i nije nikada bilo nikakvih problema. Sve do ovih izbora. Naime, 24. travnja Barić je poslao k meni svoga vozača koji je zatražio od mene da dam svoj potpis za Barićevu nezavisnu listu.


Nisam se htio potpisati i samo dva dana poslije stigao mi je dopis u kojemu stoji kako ne može više uzimati moje mlijeko jer će se povezati s grupom manjih proizvođača te da si od 1. svibnja pronađem novog otkupljivača«, pripovijeda nam Stojanović. Objašnjava da 500 litara mlijeka na dan, koje je od njega uzimao i to u ekstraklasi, Barić sada otkupljuje od 15 manjih proizvođača koji rade treću klasu mlijeka.


»Zapravo je izmanipulirao te ljude, ponudio im se da im otkupljuje mlijeko samo zato što time želi kupiti njihove i glasove njihovih obitelji na izborima«, smatra Stojanović te dodaje da će i to sve biti kratkoga vijeka jer je načuo da će Barić nakon izbora zatvoriti mljekaru i posvetiti se seoskom turizmu.


Dok se pokušavao snaći – povezao se s Dukatom, koji mu od 4. svibnja otkupljuje mlijeko – prošla su tri dana tijekom kojih na njegovo imanje nije stigao kamion za odvoz mlijeka. Budući da proizvodi 500 litara mlijeka ekstraklase na dan, a puna tri dana nije imao kome plasirati, mladi se poljoprivrednik našao u nezavidnoj situaciji. Mlijeko se ukiselilo, a s obzirom na to da za litru mlijeka ekstraklase dobije oko 2,69 kuna po litri, lako je izračunati da mu je počinjena i šteta od najmanje 4000 kuna.


»U kući je nastala panika jer od proizvodnje mlijeka živi šest članova moje obitelji«, govori Stojanović, koji trenutačno ima tridesetak krava. Ima u planu i gradnju novih objekata za 50 krava, ali je sad »u dilemi zbog svega što se događa«.


Tvrdi kako je žalosno sve to, jer je za razliku od mnogih mladih Babogredaca koji su napustili svoje selo i otišli živjeti u gradove ili izvan hrvatskih granica, ostao na zemlji, posvetio se stočarstvu i proizvodnji mlijeka, vidjevši u svemu tome egzistenciju za svoju obitelj: majku, mlađeg brata Franju te za suprugu Katarinu i dvije kćeri, Ivonu i Nives.


Zbog štete koja mu je načinjena, Stojanović je najavio da će protiv Barića podnijeti i privatnu tužbu jer je prekršio njihov ugovor, u kojemu jasno piše da je njegov raskid moguć samo na temelju obostrane suglasnosti.Barić: U svoje su mlijeko sipali vodu


»Ma, kakva politika?! Prestao sam uzimati njihovo mlijeko jer nisam dužan preuzimati mlijeko baš svakog mještanina Babine Grede. Osim toga, reći ću vam da su oni u svoje mlijeko sipali vodu«, pravdao se u izjavi za Vjesnik vlasnik babogredske mini mljekare Pavo Barić.


»Politika je u tome što Hrvatska i dalje uvozi mlijeko i sir. Pitajte ministra Petra Čobankovića zašto je dopustio da se iz Argentine uvoze jeftini, nekvalitetni mliječni proizvodi. E, to je politika«, ističe Barić. Dodaje da sve teže može plasirati svoje proizvode jer su domaći trgovački lanci prepuni tih jeftinih uvoznih proizvoda te je zbog toga najavio i mogućnost zatvaranja svoje mini mljekare, u kojoj su zaposlena 22 radnika.Na svom izbornom plakatu, istaknutom pred njegovom mini mljekarom, Barić je napisao: »Žele vas zaplašiti da ću zatvoriti mljekaru. Ja tvrdim da onaj tko stvara i radi, taj ne zatvara. Zbog toga je potrebno da izađete na izbore i glasate za mene«.
IZVOR

27-04-2008

Postao milijunaš prije tri godine i ostao seljak


I dok Hrvatsku trese prava lotomanija jer se dobitak vrti iznad 11 milijuna kuna, u Babinoj Gredi, najvećem hrvatskom selu, na prvi pogled vlada idilični mir seoskog življenja. Dan je sv. Marka, kada se svete polja, a u crkvi Sv. Lovre služe se mise - čovjek stječe dojam da nikoga živog ne zanimaju loto listići ni silni milijuni. "To je privid, posla ima kao u priči", kaže Jasna Delić (20), djelatnica Hrvatske lutrije. Gužve su od samoga jutra. A kako i ne bi bile kada je još svježe sjećanje na Zvonka Petričevića (23) koji je prije 18 mjeseci “pokupio” ovdje sedam milijuna kuna. Bilo je krasno "Ja sam bila kada je dobio milijune. Bilo je krasno. On je bio sretan, bila sam sretna i ja jer se sve odigralo na našem prodajnom mjestu. Zvonko je divan mladić i dobitak ga nije nimalo promijenio. Nabavio je drljače i poljoprivredne strojeve jer se on i njegova obitelj bave zemljoradnjom", priča simpatična Jasna koja kaže kako svoju Babinu Gredu ne bi mijenjala ni za jedan grad. "Igram od 1964. godine, a 1982. godine dobio sam 20 milijuna nečega, ondašnjih novaca. Uzeli su mi tri milijuna poreza, a ostalo mi je 17 milijuna", kaže Ivo Marić (69). "Jel’ ti pitaš za onog ‘milijunaševa’? Ma to su pravi dečki". - Dečki? "On i dva njegova brata. I otac Grga. Ništa se kod njih nije prominilo. Ostali su isti i novce ne bacaju uludo. Kako će ih trošiti to je njihova stvar, al’ da ‘oće pomoć - hoće. Eto, posudili su tu jednom mještaninu milijun kuna kako bi za svog teško bolesnog sina osigurao presađivanje koštane srži u Austriji. I kako čujemo, dječak je sada dobro. Ima toga još", u razgovor se ubacuje jedan mještanin. Nije ih promijenio novac "Je, je. Nije ih izmijenio taj novac. Ni njih, ni obitelj. Normalno se ponašaju. Dečki su super. Neki dan sam dobio deset tisuća kuna i išao u Osijek podići novac. Kad su vidjele da sam iz Strossmayerove ulice, iz koje je i Zlatko, one gospođe kažu: 'Vi u toj ulici imate sreće. Kako je onaj dečko što je dobio milijune? To su pametni dečki'", kima glavom Ivo. Unatoč velikom dobitku, obitelj Petričević živi kao da nisu dobili ništa Red je posjetiti i babogredskog milijunaša, prisjetiti se zgoditka koji je prije 18 mjeseci bio temom mnogih razgovora, a vijest o tome prohujala ovim krajevima brže od vjetra. Pred velikom kućom Petričevića sve odiše marljivošću i rukom dobra gospodara.  Na ćupriji traktor s drljačom. I 4-5 mladića koji uz traktor razgovaraju. "Tražiš Zvonka. Jel’ tu", smijulje se gledajući jedan u drugoga. - A ti njega trebaš zbog onih milijuna? Ne znamo dal’ je tu. I opet prasnu u smijeh. Pravim se nevješt jer se samo jedan od njih nije smijao. "To je on", pomislih. Kao da mi je pročitao misli, izdvoji se i reče: "Ja sam Zvonko. Idemo u kuću." "Ne volim pričati o tome. Ja sam poljoprivrednik, moji su poljoprivrednici i nije li najpametnije da radimo ono šo najbolje znamo. Što ćemo mi otvarati kafiće i novac ulagati u poslove koji nam nisu bliski. Ovako, nabavio
IZVOR

06-02-2008

Saniraju se kanal i rijeka Berava zagađeni naftom


Zbog onečišćenja naftnim i uljnim derivatima proglašen je 1. stupanj onečišćenja kanala Beravica i rijeke Berave, u općini Babina Greda, a u tijeku je sanacija tih vodotokova, izvijestio je Državni centar 112. Informaciju o onečišćenju Županijski centar 112 u Vukovaru primio je prekjučer od županijskoga vodopravnog inspektora. Onečišćenje tih vodotoka bilo je zamijećeno i prije, ali je bilo procijenjeno da je ono manjeg opsega. Riječ je o onečišćenju naftnim i uljnim derivatima, koje mještani sela Gundinci nekontrolirano bacaju u blizini samog vodotoka kanala Beravica. Zbog onečišćenja ugroženi su također regionalno vodocrpilište i podzemne vode. Proglašen je prvi stupanj onečišćenja kanala Beravica i rijeke Berave u dužini od 9,5 kilometara te su postavljene brane.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 [76] 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 > >>