Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (491)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>

22-09-2008

starcu iz kuće ukradeno 30.000 kuna, 14 dukata i zlatni nakit


Starcu iz Babine Grede nepoznati je lopov u noći s nedjelje na ponedjeljak iz obiteljske kuće ukrao cijelu obiteljsku riznicu.

Policija je priopćila kako je Babogredcu M.K. (74) ukradeno 30.000 kuna, 10 malih i četiri velika dukata te zlatni nakit.
IZVOR

05-09-2008

Uplatnice mu stižu i šest godina nakon smrti supruge


Umirovljenik Mirko Kolovrat iz Babine Grede za doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti za suprugu Anu, koja je umrla prije šest godina, mora platiti dug u iznosu od 60.000 kuna.

Mirko je mirovinu zaradio u Njemačkoj,kamo je sa suprugom Anom otišao u Muenchen 1968. godine.
- Supruga se ubrzo vratila u Hrvatsku, ali nakon njezinog povratka kući nisam je odjavio, nego sam i dalje nastavio uplaćivati doprinose i za nju - kaže Mirko i dodaje kako mu već godinama stižu uplatnice, i to dva-tri puta godišnje. Naime, od 1981. godine, pojašnjava, nije želio plaćati dvostruko osiguranje za suprugu jer je te obveze već podmirivao u Njemačkoj, a tako su mu savjetovali i u katastru u Županji.


- Poslušao sam njihov savjet, međutim uplatnice su stalno stizale. Ja to jednostavno bacim i neću plaćati. Nevjerojatno je da mi stalno šalju dugove za suprugu, koje nema već šest godina. Rastu i kamate na ovaj dug. Kako je moguće plaćati dug i još tome kamate za umrlu osobu - žali se Mirko Kolovrat i pokazuje nam uplatnicu na kojoj je obračunan doista veliki iznos, koji on neće, dodaje, a nije ni u mogućnosti platiti. Kamate uračunane za ukupan dug iznose tri tisuće kuna.


- To je sramota, samo tako mi slati uplatnice i to stalno i uporno, ništa ne provjeravajući i ne poduzimajući - kaže Mirko i dodaje da nije pametan kako riješiti taj problem koji ga već godinama muči.

Mirko Kolovrat bio je vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Babinoj Gredi i bio je dužan za suprugu koja je bila član poljoprivrednog kućanstva plaćati doprinos od 1. siječnja 1980., od kada je na snazi bila ta obveza, pa do 2002., odnosno njezine smrti. Taj iznos nije bio velik, ali su ga vjerojatno kamate ustostručile. Primjerice, do 1994. godine trebao je na ime tog doprinosa platiti 400 kuna. Što je plaćao u Njemačkoj mi to ne možemo znati, no to nema veze s ovim jer je pokojna gospođa živjela ovdje i bili su dužni plaćati.

Inače, za naplatu duga Zavod za mirovinsko osiguranje bio je nadležan do 31. prosinca 2002. godine, kada ga je preuzela porezna uprava. Dakle, što se tiče rješavanja duga, treba se obratiti poreznoj upravi i vidjeti s njima kako dalje riješiti problem - kaže Filip Dujmović iz Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
IZVOR04-09-2008

“Šokadiji” ne želi pomoći čak ni vlastita općina?


Ovogodišnji "Stanarski susreti", kojima Udruga za očuvanje i promicanje šokačke baštine "Šokadija" Babina Greda pokazuje idiličan život predaka na stanovima, završava u petak, 5. rujna, na farmi Pave Barića susretom osnovaca iz cijele Hrvatske.
"Šokadija" već tradicionalno organizira literarni natječaj "Duša moja hrvatski je kraj", kojim želi potaknuti pisanje osnovaca na dijalektu. Ove godine sudjelovala su čak 242 učenika iz 68 osnovnih škola, no najmanje je sudionika iz Slavonije. "U suradnji s 'Profilom' tiskali smo zbornik radova 'Duša moja hrvatski je kraj', no kao što na ovome literarnom natječaju najmanje sudjeluju osnovci iz Slavonije, tako ni u svojoj sredini nemamo podršku za rad Udruge. Upravo oni koji bi nam trebali pomoći, naša općina, ne žele", ispričao je Ilija Babić, predsjednik "Šokadije", podsjetivši da je predsjednik RH Stjepan Mesić ove godine pokrovitelj "Stanarskih susreta". Prema Babićevim riječima, predsjednik Mesić je čovjek koji zna što vrijedi u Slavoniji, pa je pokrovitelj manifestacije koju je, nakon održavanja, određenim financijskim sredstvima pomogla i Vukovarsko-srijemska županija. "Nemamo podršku u matičnoj općini, a i u ZAKUD-u Vukovarsko-srijemske županije kažu da našu udrugu ne mogu primiti po statutarnim odlukama. To nam nije jasno, jer bavimo se i folklorom, i šokačkom ričju, održavamo i slikarske kolonije, čuvamo etnobaštinu", kaže Ilija Babić, čudeći se što njihovu udrugu ne podržavaju upravo oni koji bi trebali. Usprkos tomu, usprkos svim financijskim teškoćama koje ih prate, održani su i ovogodišnji "Stanarski susreti", a u petak će na završetku literarnog natječaja "Duša moja hrvatski je kraj" ugostiti, u suradnji s “Profilom”, i dječje književnike, te omogućiti osnovcima iz svih hrvatskih krajeva da upoznaju život u Slavoniji, da razgledaju farmu Pave Barića i druže se u prekrasnom okruženju.


U telefonskom razgovoru načelnik Općine Babina Greda Marko Mrkonjić kaže da je Udruga "Šokadija" zahtjev za financijsku potporu manifestacije "Stanarski susreti" poslala Općini u vrijeme godišnjih odmora. "Na prvoj sjednici Općinskog poglavarstva nakon godišnjih odmora Udruzi 'Šokadija' odobrena su sredstva predviđena općinskim proračunoma za manifestaciju 'Stanarski susreti' i ovih će dana biti proslijeđena", odgovorio je načelnik Marko Mrkonjić na optužbe da Općina Babina Greda ne podupire Udrugu "Šokadija". Također, od Andrije Matića, predsjednika ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije, od kojega smo zatražili odgovor na pitanje kako ZAKUD ne može primiti Udrugu "Šokadija" po statutarnim odlukama, saznajemo da ZAKUD nije zajednica kulturno-umjetničkih društava. "Ta izjava ni meni nije jasna, no svima je jasno da članstvo u ZAKUD-u donosi i prava i obveze. ZAKUD je zajednica djelatnosti", kratko je kazao Andrija Matić.
IZVOR29-08-2008

Izložba skulptura Antuna Kneževića


U okviru VI Stanarskih susreta, održanih u nedjelju. 23. i 24. kolovoza, u organizaciji udruge za promicanjc i očuvanje šokačke baštine Šokadija, u Babinoj Gredi, u predvorju OŠ M. Stojanović, otvorena je izložba 34 skulpture Antuna Kneževića, rođenog Babogredca koji živi u Rijeci. Rođenje 1941. godine, likovnim stvaralaštvom bavi se od 1963. godine, a izlaže od 1971. godine. Izrađuje skulpture u kamenu, om ljudske figure i životinjske likove, a tematika mu je povijesna, religiozna i erotska.

Izrađuje i reljefe i bakru kao i minijature u materijalima kao što su životinjski rog, kost i drvo.
Kako u tekstu kataloga zagrebačke izložbe skulptura od mramora 2001. godine piše Višnja Slavica Gabout: Antun Knežević je kipar koji oblikuje po mjeri srca i po diktatu emocija, meko i čulno u suglasju s vibracijama svoje duše i u ritmu pulsiranja svoje intime...
Ilija Babić, autor predgovora izložbe u Babinoj Gredi piše: Može li netko biti sretniji od iskonskog Babogredca kad mu se u zavičaj vraća iskreni prijatelj, produhovljeni sumještanin koji je svoje emocije, senzualnost, asocijacije i maštovitost utkao u drvo, kost, jelenski rog i kamen i stvorio skulpture ljudskih figura, životinjskih likova, povijesnih i religioznih svetinja, te erotskih minijatura punih mekoće i jednostavnosti u izraženim pokretima... Ponosni smo što se na ovaj način vraća u rodno selo, među poznanike uz koje su otkucaji srca brži i zvonkiji, s ljubavlju koja je sve snažnija sa samicom koja ga uz more svojim cilkom odvodi pod Banov dol, na stanove uz Beravu i evo, u stvaran susret s nama u zgradi u kojoj je naučio čitati i pisati...
IZVOR

13-05-2008

Politika ukiselila mlijeko


»Kod nas se mlijeko kiseli zbog politike«, riječi su kojima nas je u Babinoj Gredi, na svome imanju, dočekao mladi poljoprivrednik Ivo Stojanović Korin. Njemu je na početku svibnja propalo čak 1500 litara mlijeka nakon što mu je vlasnik tamošnje mini mljekare Družba d.o.o., Pavo Barić, inače predsjednik Općinskog vijeća, iznenada otkazao suradnju i prestao otkupljivati mlijeko.


»Bili smo dobri prijatelji i poslovni partneri. Dvije godine od mene je svakodnevno uzimao mlijeko i nije nikada bilo nikakvih problema. Sve do ovih izbora. Naime, 24. travnja Barić je poslao k meni svoga vozača koji je zatražio od mene da dam svoj potpis za Barićevu nezavisnu listu.


Nisam se htio potpisati i samo dva dana poslije stigao mi je dopis u kojemu stoji kako ne može više uzimati moje mlijeko jer će se povezati s grupom manjih proizvođača te da si od 1. svibnja pronađem novog otkupljivača«, pripovijeda nam Stojanović. Objašnjava da 500 litara mlijeka na dan, koje je od njega uzimao i to u ekstraklasi, Barić sada otkupljuje od 15 manjih proizvođača koji rade treću klasu mlijeka.


»Zapravo je izmanipulirao te ljude, ponudio im se da im otkupljuje mlijeko samo zato što time želi kupiti njihove i glasove njihovih obitelji na izborima«, smatra Stojanović te dodaje da će i to sve biti kratkoga vijeka jer je načuo da će Barić nakon izbora zatvoriti mljekaru i posvetiti se seoskom turizmu.


Dok se pokušavao snaći – povezao se s Dukatom, koji mu od 4. svibnja otkupljuje mlijeko – prošla su tri dana tijekom kojih na njegovo imanje nije stigao kamion za odvoz mlijeka. Budući da proizvodi 500 litara mlijeka ekstraklase na dan, a puna tri dana nije imao kome plasirati, mladi se poljoprivrednik našao u nezavidnoj situaciji. Mlijeko se ukiselilo, a s obzirom na to da za litru mlijeka ekstraklase dobije oko 2,69 kuna po litri, lako je izračunati da mu je počinjena i šteta od najmanje 4000 kuna.


»U kući je nastala panika jer od proizvodnje mlijeka živi šest članova moje obitelji«, govori Stojanović, koji trenutačno ima tridesetak krava. Ima u planu i gradnju novih objekata za 50 krava, ali je sad »u dilemi zbog svega što se događa«.


Tvrdi kako je žalosno sve to, jer je za razliku od mnogih mladih Babogredaca koji su napustili svoje selo i otišli živjeti u gradove ili izvan hrvatskih granica, ostao na zemlji, posvetio se stočarstvu i proizvodnji mlijeka, vidjevši u svemu tome egzistenciju za svoju obitelj: majku, mlađeg brata Franju te za suprugu Katarinu i dvije kćeri, Ivonu i Nives.


Zbog štete koja mu je načinjena, Stojanović je najavio da će protiv Barića podnijeti i privatnu tužbu jer je prekršio njihov ugovor, u kojemu jasno piše da je njegov raskid moguć samo na temelju obostrane suglasnosti.Barić: U svoje su mlijeko sipali vodu


»Ma, kakva politika?! Prestao sam uzimati njihovo mlijeko jer nisam dužan preuzimati mlijeko baš svakog mještanina Babine Grede. Osim toga, reći ću vam da su oni u svoje mlijeko sipali vodu«, pravdao se u izjavi za Vjesnik vlasnik babogredske mini mljekare Pavo Barić.


»Politika je u tome što Hrvatska i dalje uvozi mlijeko i sir. Pitajte ministra Petra Čobankovića zašto je dopustio da se iz Argentine uvoze jeftini, nekvalitetni mliječni proizvodi. E, to je politika«, ističe Barić. Dodaje da sve teže može plasirati svoje proizvode jer su domaći trgovački lanci prepuni tih jeftinih uvoznih proizvoda te je zbog toga najavio i mogućnost zatvaranja svoje mini mljekare, u kojoj su zaposlena 22 radnika.Na svom izbornom plakatu, istaknutom pred njegovom mini mljekarom, Barić je napisao: »Žele vas zaplašiti da ću zatvoriti mljekaru. Ja tvrdim da onaj tko stvara i radi, taj ne zatvara. Zbog toga je potrebno da izađete na izbore i glasate za mene«.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 [77] 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 > >>