Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (582)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>

25-01-2010

Pijan nožem u trbuh ranio sumještanina


Dvadesetsedmogodišnji Borko T. iz Babine Grede teško je ozlijeđen. Njega je njegov sumještanin, tridesetdvogodišnji Darko P., tijekom fizičkog obračuna ubo nožem u trbuh. Pokušaj ubojstva dogodio se u noći između subote i nedjelje, četiri sata poslije ponoći, u cafe-baru "Pandora" u središtu Babine Grede.
Veselo se društvo, neslužbeno doznajemo, i protekle subote zabavljalo u svom omiljenom kafiću podgrijavaći atmosferu alkoholom i cajkama, no u sitnim je satima situacija izmaknula kontroli. Darko i Borko prvo su se počeli prepirati, a žestoka svađa ubrzo je eskalirala i u fizički obračun. Darko je u jednom trenu izvukao nož i zabio ga Borku u trbuh. Mladić je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezen u Opću bolnicu Vinkovci gdje je operiran i izvan je životne opasnosti. Očevid su na mjestu događaja obavili službenici PP Županja, a unatoč prvobitnoj informaciji o šest ubodnih rana koja se u nedjelju ujutro proširila selom, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela potvrdio nam je kako je 27-godišnjak zadobio jednu ubodnu ranu nožem u predjelu trbuha.
Darku P. policajci su izmjerili 2,26 promila alkohola u krvi, a sumnja se da su pod utjecajem alkohola bila obojica. No, s obzirom na to da ozlijeđenom Borku policija nije mogla utvrditi prisutnost alkohola, uzorci krvi i urina, doznajemo od Žgele, poslani su na analizu u Zagreb, a rezultati će pokazati je li i on i s koliko promila bio pod utjecajem alkohola.
Napadač Darko P. je uhićen i jučer poslijepodne priveden na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru. Protiv njega slijedi podnošenje kaznene prijave za ubojstvo u pokušaju.
Mještani Babine Grede s kojima smo jučer razgovarali, kažu da ih uopće ne čudi što se ovaj nemili događaj odigrao baš u "Pandori" u kojoj incidenti nisu rijetkost. Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je, unatoč tome što je dozvoljeno radno vrijeme subotom do dva sata sata, redovito otvoren do ranih jutarnjih sati. Ondje se navodno vikendom nakon ponoći može naći i velik broj maloljetnika, ne samo iz Babine Grede nego i iz okolnih sela i to također pod utjecajem alkohola, što je potvrđeno i u policijskim racijama.

Obračun koji je okončan ubodom nožem u trbuh ogorčio je stanovnike Babine Grede. Mještani poručuju da je žalosno što se u posljednje vrijeme upravo Babina Greda često spominje u rubrici crne kronike po nemilim događajima, seksualnom zlostavljanju djece u obitelji, pogibiji mladih u prometu i pokušaju ubojstva. Vrijeme je da to prestane i pozivaju policiju i ostale mjerodavne službe da učine nešto.
IZVOR

22-01-2010

Pokradeni kuleni zamjenika načelnika Babine Grede


Drski gurman opustošio je slavonskim delicijama bogatu pušnicu zamjenika načelnika Babine Grede Željka Kopića, koji je preko noći ostao bez jednogodišnjeg truda! U noći između utorka i srijede lopov je ušao u nezaključanu pušnicu u dvorištu obiteljske kuće Kopićevih, u Ulici Vladimira Nazora 243 i ukrao 30 komada kulena, 30 kulenovih seka i isto toliko kobasica te pobjegao s vrijednim i slasnim plijenom. "A što da vam kažem? Netko je ušetao u dvorište, pretpostavljam poslije ponoći, kada smo otišli na počinak. Ja sam ujutro otišao na posao u Općinu, a nedugo potom od kuće su mi javili da je pušnica pokradena. Stvarno ne znam tko bi to mogao biti. U selu je posljednjih godina bilo takvih slučajeva, a evo ovaj put netko je napikirao baš našu, pretpostavljam netko tko nas dobro poznaje i tko je točno znao kamo i po što ide", kratko nam je rekao Kopić, pojasnivši da je pušnica zapravo u vlasništvu njegovog 76- godišnjeg oca s kojim živi u zajedničkom kućanstvu. Kaže da inače već godinama u vrijeme svinjokolja prave dosta kulena i kulenovih seka za vlastite potrebe jer ih u obitelji svi rado jedu. Za nepoznatim počiniteljem koji je Kopiće ostavio bez najdražih delicija policija još uvijek traga. Inače, pljačke pušnica u slavonskim selima nisu rijetkost pa ih Slavonci posljednjih godina dobro zaključavaju.
IZVOR

19-01-2010

“Bandićev” autobus zamijenit će Poletov?


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispunio je obećanje koje je ljetos, kada je nazočio Stanarskim susretima u Babinoj Gredi, dao čelnicima te općine. Zagrebački Holding, odnosno ZET koji posluje u njegovom sastavu, donirao je Babinoj Gredi jedan gradski autobus, čime će Babogredci riješiti neke od problema u svojoj općini. Ondje djeluju brojne udruge koje su vrlo aktivne i sudjeluju na raznim manifestacijama diljem Hrvatske, a i u inozemstvu. Vrijednoj donaciji raduju se i učenici iz Kladavca, naselja smještenog uz šumu, udaljenog sedam kilometara od Babine Grede. Njima je načelnik Josip Krnić na početku mandata obećao da će Općina nabaviti minibus i omogućiti im da napokon i oni pohađaju školu u Babinoj Gredi, kojoj pripadaju, a ne u Prkovcima i Retkovcima, jer drugi izbor nisu imali.
Nezadovoljan visokim cijenama učeničkih karata koje, unatoč zahtjevima za njihovo korigiranje, Polet i dalje drži, načelnik razmišlja o tome da vinkovačkom prijevozniku zahvali na suradnji. "Polet očito ne misli spuštati cijene iako za to ima prostora, a iznos od pola milijuna kuna, koliko Općina godišnje izdvaja za prijevoz više od 200 učenika, preveliko je opterećenje za naš proračun. Stoga razmišljamo o tome da prijevoz 70-ak srednjoškolaca do Vinkovaca sami organiziramo autobusom koji smo dobili. Raspolaže s 25 sjedaćih i 44 stajaća mjesta, i mogao bi bez problema biti u funkciji prijevoza učenika. Roditelji bi u tom slučaju morali izdvajati znatno manji iznos, a jedini trošak bio bi održavanje autobusa i plaćanje vozača", pojasnio je Krnić.
IZVOR

31-12-2009

Bošnjaci u plusu, Babina Greda najambicioznija


Unatoč najavama da će sljedeća godina biti još teža, općine na području županjske Posavine prilično optimistično ulaze u 2010. Općinski proračuni planirani su uglavnom u okvirima ovogodišnjih, a izuzetak su jedino općine Gunja i Babina Greda.
Gradištanski proračun "težak" je šest milijuna kuna, a značajnija smanjenja, doznajemo od načelnika Srećka Papca, odnose se na potpore udrugama. Za 18 posto srezan je i iznos predviđen za plaće općinskih djelatnika. Oko 300 tisuća kuna bit će osigurano za socijalu. Općinsko vijeće Drenovaca usvojilo je proračun u visini od 13 milijuna kuna. Budući da je u pet naselja općine Drenovci čak oko 300 staračkih kućanstava, više od milijun kuna bit će osigurano za pomoć u kući, na čemu je angažirano 12 žena. Približno 300 tisuća kuna predviđeno je i za pomoć siromašnim obiteljima. Od značajnijih projekata u sljedećoj godini, zamjenik načelnika Marijan Belužić izdvaja izgradnju Doma kulture u Rajevu Selu, te nastavak asfaltiranja cesta i izgradnje kanalizacije.
Općinu Bošnjaci, tvrdi načelnik Andrija Juzbašić, negativni su trendovi zaobišli. “Ne osjetimo posljedice krize. U novu godinu ulazimo bez ijedne kune duga, sve obveze su plaćene, a na općinskom računu imamo 300 tisuća kuna, tako da sve funkcionira u najboljem redu”, ističe Juzbašić. Osim elektrifikacije sela i izgradnje mrtvačnice na Groblju sv. Marka, Bošnjačani, između ostaloga, planiraju izgradnju sportske dvorane, dječjeg vrtića i knjižnice te završetak uređenja vatrogasnog doma. Sve to, naravno, neće moći isfinancirati iz općinskog proračuna, koji je za 2010. godinu predviđen u visini od šest milijuna, pa se znatna financijska pomoć očekuje iz europskih fondova, koji su neke projekte već prihvatili.
Babina Greda će u sljedeću godinu ući najambicioznije od svih općina u županjskoj Posavini. Predviđen je proračun u iznosu od 10 milijuna kuna, što je za 3,3 milijuna kuna više od ovogodišnjeg. Zamjenik načelnika Željko Kopić kao najznačajniju investiciju ističe izgradnju trga u središtu Babine Grede, vrijednog tri milijuna kuna.
Općinsko vijeće Vrbanje planiralo je proračun u iznosu nešto većem od 11,6 milijuna kuna.
IZVOR

30-12-2009

Ravnatelj bez staža i stručnog ispita?!


Školski odbor Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi na večerašnjoj će sjednici potvrditi Damira Gugića za ravnatelja. Osim njega, koji već godinama obnaša tu dužnost, na raspisani natječaj javio se još jedan kandidat, Ivo Petričević, rođeni Babogredac, profesor glazbe zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata Školski je odbor krajem studenoga za ravnatelja predložio Gugića. Ta je sjednica, podsjećamo, bila vrlo burna, iskre su frcale na sve strane, a priča se kako su se pojedine članice Odbora umalo i fizički obračunale. Odluka je ogorčila Petričevića koji je prozvao Gugića optuživši ga da, između ostaloga, ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit za koji je potrebna jednogodišnja praksa, a Gugić je, kaže Petričević, nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. Za starog-novog ravnatelja Gugića, pak, nije ništa sporno i tvrdi da je poštovana sva procedura i da je sve obavljeno u skladu sa zakonom. Nisu izostale ni međusobne optužbe protukandidata o lobiranju pa čak i o podmićivanju članova Školskog odbora. Sukladno zakonu, o svojim zaključcima Školski je odbor izvijestio i resorno ministarstvo, a s obzirom na to, pojasnio nam je predsjednik Ivan Vuković, da se u roku od 15 dana nije oglasio, smatra se da je ministar suglasan s prijedlogom. "Obojica kandidata udovoljavala su uvjetima. Iako se ravnatelj bira na četiri godine, Gugić će ovaj put biti izabran na dvije godine, s obzirom na to da ne posjeduje licencu za rad, koja će za obnašanje te dužnosti biti obvezna od 2012. godine. Do tada ima vremena položiti potrebne ispite i dobiti licencu kako bi ponovno mogao obnašati dužnost ravnatelja, za što će biti raspisan novi natječaj", pojasnio je Vuković poručivši da drugi kandidat ima pravo žalbe. "Čim dobijem službenu obavijest o izboru ravnatelja, poduzet ću potrebne korake i svakako reagirati", rekao je Petričević.

Nisu izostale ni optužbe o lobiranju i podmićivanju te umalo i fizičkom obračunu članica školskog odbora.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 > >>