Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (544)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>

16-12-2008

Načelnik odlazi glavom bez obzira


Babina Greda nema proračun za 2009. godinu, nema ni načelnika Općine, ali, po svemu sudeći ni vlast!

‘Dosta mi je svega’
Općinsko vijeće Babine Grede odbacilo je preksinoć prijedlog proračuna teškog 11 milijuna kuna (tri milijuna više nego u ovoj godini, n. a.) nakon čega je predsjednik Mirko Babić bez objašnjenja prekinuo sjednicu. Općinski načelnik i predsjednik Općinskog ogranka HDZ-a Marko Mrkonjić poručio potom svim vijećnicima: ”Vidimo se na idućim izborima!” te danas, najavio izlazak iz politike. – Dosta mi je svega, ne želim više sudjelovati u vlasti u kojoj svatko gleda samo svoje osobne interese. Optužili su me za navodno napuhan proračun premda je on izbalansiran s potporama države, što je predviđeno za realizaciju kapitalnih ulaganja. Proračun je pao jer me nisu uspjeli smijeniti – ističe Mrkonjić.

Tako će babogredci pet mjeseci prije redovnih izbora drugi put izvanredno birati vlast, odnosno treći put u četiri godine.
Opet raspuštanje Vijeća U ime Kluba vijećnika SDP-a Antun Omazić tvrdi da je prijedlog proračuna bio neozbiljan i predizboran. – Sve je postavljeno naopačke pa su tako prihodi planirani temeljem rashoda. Nerealno je bilo u godini u kojoj se očekuje recesija planirati povećanje proračuna s osam na 11 milijuna kuna – kaže Omazić i dodaje kako vlasti u Babinoj Gredi više nema. – Budući da predsjednik Vijeća nije, sukladno Poslovniku, utvrdio datum nastavka sjednice, vlast je prestala funkcionirati. Uskoro opet možemo očekivati raspuštanje Vijeća i imenovanje povjerenika, što nikako nije dobro za demokraciju – dodaje Omazić.


IZVOR

13-11-2008

Otac četvero malodobne djece poginuo na gradilištu


Slavko Grgić (34) iz Babine Grede, otac četvero malodobne djece, smrtno je stradao u teškoj nesreći na radu koja se jučer oko 7.20 sati zbila na gradilištu u Babinoj Gredi u okolici Županje.

Tijekom radova na krovnoj konstrukcije budućeg trgovačkog objekta, nesretni radnik pao je s visine od oko pet metara, a koban je bio udarac glavom o beton.

Preminuo je na putu do Opće bolnice Vinkovci. Da tragedija bude veća, smrtno stradali Slavko Grgić na objektu u Babinoj Gredi bio je angažiran kao radnik tvrtke Grgić u vlasništvu njegova starijeg brata.

Pored policije, na očevid je izašao i istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru, Slavko Teofilović, te inspektori zaštite na radu koji će utvrditi eventualnu odgovornost za tešku nesreću na gradilištu.

- Najvjerojatniji uzrok pada je puknuće daske pričvršćene za krov po kojoj se radnik kretao - rekao je sudac Teofilović.
IZVOR

24-10-2008

"SIJELA, IGRE I DIVANI" U BABINOJ GREDI


Proteklog vikenda nastavljena je manifestacija “Sijela, igre i divani”.
U petak, 17. listopada, manifestacija je gostovala u Babinoj Gredi, a bogat kulturno-umjetnički program, obogaćen starim igrama i spravljanjem tradicijskih jela, ponovno je privukao veliki broj mještana. Okupljenima su se pjesmom i plesom predstavili djećja skupina, muška pjevačka skupina, odrasla skupina, ženska pjevačka skupina i mlađi tamburaški sastav KUDa “Mijat Stojanovi” iz Babine Grede, pučke pjesnikinje Ana Verić i Ruža Knežević, Blanka Došen, TS “Sinovi Ravnice”, TS “Patria” i Magdalena. Najmla?e je svojim nastupom posebno oduševio mađioničar Josip Ciganović-trik Baca.
Članovi KUDa “Mijat Stojanovi” pripremili su i reviju narodnih nošnji.U uvodu, predstavljeni su štandovi s tradicijskim proizvodima i zanatima koje su izložili čuvari baštine iz Babine Grede.
Kroz generacije stvoren je niz raznih vrsta obuće i uz nju odgovarajuće čorape što su izložili KUDa “Mijat Stojanović”.
Svoje kožuhe izložila je Janja Gregorović, dok su Marija Đaković i Ljubica Sastić izložile vrlo vrijedne rukom vezene zlatoveze.
U Babinoj Gredi sa svojim brojnim aktivnostima, kao što su organiziranje humanitarnih akcija, pomoć starijim i nemoćnima, ali i čuvanje starih običaja, ručnih radova i recepata, prepoznatljiva je Udruga žena koja na svom izložbenom prostoru izložila zlatovez, ručni rad i tradicionalne kolaže iz babogredskog kraja.Članovi Lovačkog društva “Jastreb” Babina Greda pripremili su kotliće izvrsnog čobanca, ali i pomno uređen štand gdje su ponosno izložili svoje trofeje.
Udruga “Likovni krug”, na čijem čelu je istaknuta naivna umjetnica, pjesnikinja i skuplja?ica narodnoga blaga Ana Verić, pripremila je i izložila zadivljujuće umjetničke radove.
Bile su tu i vesele štitarske snaše koje su pripremile pečeni krumpir, luk i čvarke, štitarske listari?e, babogredske lomačice i kolačiće.Svima njima pozdrave je uputio načelnik Općine Marko Mrkonjić.U starim igrama: nošenje jaja u žlici, karike na marike, potezanje konopa, skakanje u vreći i ispijanje piva, nastupile su četiri ekipe. Imena su ekipe dobile po vjernim sponzorima manifestacije.
Prvo mjesto osvojila je ekipa Sinalco, drugo ekipa Iločki podrumi, treće ekipa Osječko pivo, a četvrto Gastro grupa.U organizaciji Poglavarstva Općine Babina Greda i LD Jastreb na manifestaciji Sijela, igre i divani održano je i natjecanje u kuhanju tradicionalnog slavonskog jela-čobanca. Prvo mjesto osvojio je Mirko Domazet, drugo Andrija Glavačević, a treće Nikola Prgić. Čobanac se po završetku ocjenjivanja dijelio izvođačima i posjetiteljima.Općina Babina Greda prvi put je bila domaćin ove tradicijske kulturno-zabavne manifestacije u Vukovar-skosrijemskoj županiji. Manifestacija Sijela, igre i divani ove godine počela je sredinom srpnja, a završit ?e 14.studenoga. U tom vremenu ukupno će posjetiti 10 mjesta.Bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo, bilježi se i kamerama pa će se i od sezone 2008. godine pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim TV postajama. Manifestacija njeguje tradiciju te kulturnu baštinu općina i gradova u kojima se održava. Predstavlja bogate običaje svakoga mjesta i ističe posebnost te različitost običaja, nošnje, plesova i pjesama od mjesta do mjesta.
Sljedeće gostovanje je 7. studenoga u Lovasu.

IZVOR

20-10-2008

Od listarića do zlatoveza


Za razliku od ostalih mjesta u kojima je tijekom posljednja četiri mjeseca održana manifestacija "Sijela, igre i divani", u Babinoj su Gredi bili prvi put. Možda upravo stoga, program je tamo bio nešto opsežniji i obogaćen s nekoliko novina, kao da su Babogreci željeli pokazati svoju gostoljubivost i želju za očuvanjem tradicije i baštine koja krasi ovo mjesto na granici Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.
Glavni "krivac" za kulturno-umjetnički program bio je KUD "Mijat Stojanović" koji već gotovo 80 godina djeluje u ovom mjestu, danas u čak pet sekcija od kojih su se na manifestaciji "Sijela, igre i divani" predstavili odrasla i dječje skupina te muška i ženska pjevačka skupina, kao i mlađi tamburaški sastav ovog vrijednog KUD-a. U programu su svoje mjesto našle i pjesnikinje; legendarna Ana Verić, slikarica i etnografkinja, autorica dviju zbirki pjesama i proze originalno ilustriranih te poznata skupljačica narodnoga blaga koja održava i umjetničku udrugu u Babinoj Gredi pod nazivom “Likovni krug”, te pučka pjesnikinja Ruža Knežević, rođena Babogretka.
Posebnost zbivanja u Babinoj Gredi bila je revija nošnji KUD-a "Mijat Stojanović" tijekom koje se posjetiteljima, uz pratnju starijih tamburaša KUD-a, predstavilo osam postava s različitim muškim i ženskim narodnim nošnjama, potanko opisanim oduševljenoj publici.
- Ponosan sam na ovo što smo kao domaćini pokazali, a posebno ističem naš KUD. Moram reći da su sve udruge, društva i slično izrazili želju da se predstave i to mi je jako drago - prokomentirao je Marko Mrkonjić, načelnik Općine Babina Greda.

BOGATI ŠTANDOVI
Da je tomu uistinu tako potvrđuju i brojni štandovi postavljeni u šatoru. Tako su članovi KUD-a "Mijat Stojanović" izložili obuću i "čorape" koje su se nekada nosile, poput klompi, čizama, opanaka, sandala i slično. Svoje kožuhe izložila je Janja Gregorović, a Marija Đaković i Ljubica Sastrić izložile su jako vrijedne rukom vezene zlatoveze. Udruga žena je na svom lijepo uređenom izložbenom prostoru izložila brojne predmete koje su izradile, ali i tradicionalne kolače iz babogredskog kraja - cimet krofne, pekmezare, lagarijaše, listariće, šape, medenjake, paprenjake, zapečene palačinke, štrudle sa sirom i jabukama, slane kiflice i perece... Članovi Lovačkog društva "Jastreb" Babina Greda pripremili su kotliće izvrsnog čobanca, ali i uz pomno uređen štand ponosno su izložili i svoje trofeje. Bile su u Babinoj Gredi i vesele štitarske snaše u Etno kujni sa svojim ukusnim listarićima.

NAVIJANJE I GOŠĆENJE
Natjecanje u starim sportovima bilo je posebno zanimljivo jer su sve četiri ekipe imale gorljive navijače, ali sa samo jednim bodom više od drugoplasirane ekipe “Iločkih podruma” prvo je mjesto pripalo ekipi “Sinalca” čiji su članovi, između ostalog, dobili start pakete i mobitele, dar generalnog medijskog pokrovitelja “Glasa Slavonije”. Treće mjesto osvojila je ekipa Osječke pivovare.
U zabavno-glazbenom dijelu programa nastupila je Blanka Došen uz Tamburaški sastav “Sinovi ravnice” s kojima je zapjevala i Magdalena te tamburaši iz Županje koji su osnovani u vrijeme najžešćih granatiranja grada na Savi te su dobili ime koje na latinskom znači domovina, a riječ je o Tamburaškom sastavu “Patria”. Atraktivan je i ovaj put bio nastup mađioničara Josip Ciganovića - trik Baće, a posjetitelji su s ovog druženja otišli zadovoljni i jer su se mogli poslužiti svim nabrojenim delicijama; od čobanca do kolača.
I ovdje se bogat kulturni, ali i zabavni program koji se održava uživo bilježi i kamerama pa će se i od sezone 2008. pripremiti istoimeni serijal koji će se emitirati na lokalnim TV postajama. Sljedeća manifestacija "Sijela, igre i divani" održat će se 7. studenoga u Lovasu.
IZVOR

09-10-2008

Ljubavnici dogovorili zajednički suicid?


Rastrojeni Branislav Štoos (48) nekoliko je puta udario čekićem u glavu svoju ljubavnicu Vesnu Veger (46), a zatim ju je dokrajčio ubodima nožem u tijelo u srijedu oko 18 sati u njezinoj obiteljskoj kući u osječkom naselju Retfala. Sve se odvijalo na krevetu u spavaćoj sobi. Nakon što je dokrajčio ženu, Branislav Štoos se okomio na sebe. Sam sebe udarao je istim čekićem po glavi, a nož si je zabijao po vratu, trbuhu i prsima. Koban je bio ubod u prsa, isto kao i dva uboda u prsa za Vesnu Veger. Policajci su tijela našli na krevetvu, a kod njih su bili nož i čekić kojim se tragedija i dogodila pokazala je obdukcija. Najšokantnije je to što su policajci pokraj kreveta užasa pronašli oproštajno pismo Branislava Štoosa u kojemu je naveo da je stravičan zločin počinio u dogovoru s Vesnom. Na nožu pronađenom u Vesninoj ruci nije bilo krvi, drugi je nož bio zaboden u Branislava, a pokraj njihovih tijela, koja su ležala na boku okrenuta jedno drugome leđima, bio je i čekić. Tragediju je Štoos najavljivao rodbini i navodno bivšoj supruzi, od koje se razveo početkom ljeta.
- Često su se svađali i čulo se kako Vesna tjera Branka iz kuće. Jedno ga vrijeme nismo viđali u susjedstvu, ali je nedavno ponovno počeo dolaziti - pričaju susjedi. U šoku je i cijela Babina Greda u kojoj je Branislav punih 25 godina radio kao učitelj razredne nastave u Osnovnoj školi “Mijat Stojanović”. Cijeli dan mještani zovu policiju, pokušavajući doznati što se točno dogodilo. - Bio je oličenje poštenja, mrava nikad nije zgazio! Nikada glas nije povisio na učenike - rekao je šokirani ravnatelj Damir Gugić.  Dodao je da su kolege posljednjih mjeseci, otkako je počeo vezu s Vesnom, primijetili da Branislav jednostavno kopni i propada, a od 9. rujna bio je na bolovanju zbog nemogućnosti koncentracije i problema prouzročenih stresom. - Znao je sjediti u zbornici i gledati u jednu točku. Pokušali smo mu pomoći, ali se potpuno zatvorio - dodao je ravnatelj. Branislav Štoos s bivšom suprugom ima dvije kćeri studentice, a njih su dvoje i dalje stanovali u istoj kući, iako je on bio u vezi s Vesnom. Kontroverzna Vesna Veger bila je ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe i vlasnica ustanove za kućnu njegu, a u kuću u Vlašićkoj 40 u Osijeku doselila se iz Slatine prije nekoliko godina. Bila je poznata po brojnim sporovima sa stanovnicima Đakovačke Breznice, i to zbog zemljišta oko njezina Doma. Zaposlenici su je nerijetko javno prozivali zbog odnosa prema njima i neredovite isplate plaća. Branislav je često obavljao i poslove njezina vozača, a vozeći štićenike Doma, nedavno je kombijem sletio s ceste.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 > >>