Novosti online

- klikni na foto za povećanje -

 

Online novosti (577)  

- poredaj po redoslijedu unosa u bazu podataka<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 > >>

23-12-2009

Uhićen pljačkaš koji je šokiranoj djelatnici Fine stavio nož pod grlo


Pokušaj pljačke županjske poslovnice Fine okončan je brzim uhićenjem pljačkaša, ali i ozljeđivanjem djelatnice Fine i zaštitara. Mlađi pljačkaš u poslovnicu Fine na središnjem gradskom trgu ušao je jučer oko 12 sati. Kako neslužbeno doznajemo, s obzirom na to da je očevid bio u tijeku, iskoristio je trenutak dok u poslovnici nije bilo klijenata, a zaštitar je nekoliko trenutaka izašao iz poslovnice.
Mladić je otvorio vratašca uz šalter i ušao u prostor u kojem su sjedile djelatnice. Prišao je jednoj ženi s leđa. Jednom rukom ju je uhvatio za glavu, a drugom stavio nož pod vrat! Šokirana žena pokušala je strgnuti ruku sa svoga vrata i pri tome ju je pljačkaš nožem zarezao po ruci. U isto vrijeme pljačkašu je prišao i zaštitar poslovnice. Izvukao je službeni pištolj iz futrole i njime dva puta po glavi udario pljačkaša. Omamljen od udarca, razbojnik je pustio žrtvu, ali je uspio nogom udariti zaštitara u trbuh, izbivši mu zrak. Pljačkaš je to iskoristio i dao petama vjetra. Izletio je iz poslovnice i počeo bježati prema, kako se pokazalo, parkiranom automobilu. Nekoliko sekundi kasnije iz Fine je istrčao i zaštitar koji je povikao: “Stoj! Stoj, pucat ću!” Vidjevši da pljačkaš nema namjeru stati, iz službenog pištolja ispalio je jedan hitac u zrak.
Tu jurnjavu primijetio je i stanar obližnje zgrade, inače policajac koji jučer nije bio u službi. Potrčao je zajedno sa zaštitarom prema bjeguncu, a u potjeru su se ubrzo uključili i policajci, jer je Policijska postaja udaljena tek stotinjak metara. Bjegunac uskoro nije imao kamo, prvi ga je sustigao policajac u civilu pa je uhićen među garažama. Potom je s lisicama na rukama priveden u obližnju zgradu policije.
Šokiranoj i nožem ozlijeđenoj djelatnici Fine u pomoć je priskočio liječnik, koji se slučajno zatekao u blizini mjesta događaja. Ubrzo je stigla i ekipa Hitne pomoći koji su ženu prevezli u županjski Dom zdravlja. Prva pomoć je pružena i zaštitaru koji je pretrpio snažan udarac nogom u trbuh.
Brojni prolaznici bili su šokiranim onim što se događalo kao u filmu pred njihovim očima.
- Vidjela sam mladića koji je izašao iz Fine, a nakon njega iz poslovnice je istrčao i zaštitar. To je strašno, što se sve događa u pola bijelog dana - kazala nam je djelatnica koja radi u jednoj od obližnjih trgovina. Na mjestu događaja skupio se veliki broj prolaznika koji su odreda komentirali kako više nigdje građani ne mogu biti sigurni.

Kako doznajemo, pljačkaš je 27-godišnji mladić iz obližnje Babine Grede. Policiji je od prije poznat po kaznenim djelima, a navodno je i narkoman. I njemu je pružena prva pomoć jer je u bijegu zadobio ozljede. Protiv njega će se podnijeti više kaznenih prijava, a tijekom današnjeg dana bit će priveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru.
IZVOR

19-12-2009

Velika proslava sto godina KUD-a “Mijat Stojanović”


S velikim zanimanjem i nestrpljenjem mještani Babine Grede očekuju subotu, 19. prosinca, i proslavu stote obljetnice KUD-a “Mijat Stojanović”, u okviru koje će biti svečano predstavljena monografija o društvu na čak 144 stranice.
"Monografija obuhvaća mnogo toga, od samih početaka hrvatskog pjevačkog i tamburaškog društva 'Zvonimir', iz kojega je nastao današnji KUD, do narodnih običaja i nošnji, naših kulturnih društava i čitaonica, te do današnjih dana. Naravno da smo uvrstili i fotografije s prijama kod predsjednika Stjepana Mesića", naglasila je prof. Đurđica Babić, članica uredništva monografije "Nema sela nad Babine Grede". Na svečanom predstavljanju monografije očekuje se, kazao je predsjednik KUD-a Mato Knežević, više od 400 uzvanika, pred kojima će nastupiti sve skupine društva. Podsjećajući da imaju više od stotinu članova, te da su posebno ponosni na brojne tamburaše u društvu, tajnik Ivo Stojanović kaže kako će upravo proslava stote obljetnice biti poseban događaj za sve u Babinoj Gredi. "Neće nam biti teško nastupati pred domaćom publikom, jer svi smo ponosni što naše društvo slavi 100 godina", poručio je Stojanović. Budući da monografijom tiskanom u 1.500 primjeraka nisu uspjeli obuhvatiti sve sačuvane fotografije, neposredno prije promocije ovog posebnog djela priredit će Babogredci i izložbu fotografija i babogredskih narodnih nošnji. "Cijela općina, ali i okolica, raduje se ovom pisanom djelu, jer na jednome mjestu govorimo o svojoj povijesti, svojoj tradiciji, narodnim običajima", istaknuo je predsjednik KUD-a Mato Knežević.Z.Knežević
IZVOR

10-12-2009

“Napredak ”seljacima uzima 1,2 milijuna poticaja


"Iako uredno plaćamo zakupninu od tisuću kuna za hektar plus nekakvih 10 posto koje nam dodatno obračunavaju, Poljoprivredna zadruga Napredak iz Županje ne želi nam dati ugovore o zakupu zemlje koju obrađujemo. Zbog toga ne možemo ostvariti ni pravo na poticaje jer ih Napredak uzima sebi, niti bilo koja druga prava što nam pripadaju. Samo je prošle godine ta zadruga povukla 1,2 miliuna kuna poticaja jer nas više od 30 u Babinoj Gredi obrađuje oko 400 hektara zemlje. Apsurd je i to što poticaje dobiva i za stotinu hektara zapuštene zemlje koja je više nalik na džunglu nego na obradive površine. Ove su nam godine divlje svinje načinile veliku štetu na kukuruzu i soji uništivši dobar dio uroda, no nismo mogli tražiti nikakvu naknadu.

Naplaćuju i štete od nepogode
Ista je stvar i prilikom utvrđivanja šteta od elementarnih nepogoda, Napredak sve uzima sebi, a mi koji smo izravno oštećeni ne dobivamo ništa", požalili su nam se otac i sin iz Babine Grede koji su željeli ostati anonimni (podaci poznati redakciji). Riječ je o nositeljima OPG-a, poljoprivrednim proizvođačima u sustavu PDV-a koji obrađuju 40-ak hektara zemlje i bave se stočarstvom. Imaju 20-ak krava, junica i bikova i nekoliko desetaka svinja.
- Ovu zemlju obrađujemo već 25 godina, još u vrijeme dok je bila u vlasništvu nekadašnjeg Jasinja, no onda se na čudan način kao vlasnik zemlje uknjižio Napredak. U početku smo sklapali ugovore o zakupu i na temelju njih dobivali sve ono što nam pripada, no u posljednjih pet godina u zadruzi nam odbijaju dati ugovore, a umjesto novca poticaje nam prebijaju kroz repromaterijal. I to tako da smo redovito oštećeni i da nikada ne dobijemo onoliko koliko nam pripada.

Blagoslov nadređenih iz Županje
Žalili smo se i tražili pojašnjenje od direktora Marka Bačića koji s nama uopće ne želi razgovarati, samo nam poručuje ako nam se ne sviđa neka napustimo zemlju. No, najveći krivac za sve ovo što nam se događa je upravitelj poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi Pero Malbašić koji se prema nama godinama odnosi bahato i kroji nam sudbinu, samovoljno određuje tko će koliko i čega dobiti, utvrđuje nam dugovanja i potraživanja. Izvarao je seljake u selu, a financijski osigurao sebe i svoju obitelj. No, ne vjerujemo da za sve to ipak nije imao blagoslov nadređenih iz Županje. Očajni smo i tražimo da nam se od sljedeće godine daju ugovori o zakupu zemlje, uredno ovjereni kod javnog bilježnika, ili ćemo odustati od toga posla. Iako nam o tome ovisi i egzistencija naših obitelji, ne možemo dopustiti da nas se ovako šikanira, iskorištava i pravi budalama", ističu ogorčeni Babogredci koji pozivaju državne institucije da se pozabave tim slučajem.

Malbašić: Ja sam u mirovini, ako žele neka me tužeProzvanog Peru Malbašića zatekli smo u uredu poslovne jedinice Napretka u Babinoj Gredi. Odmah nam se opravdao kako je on zapravo u mirovini i da ondje još samo odrađuje neke stvari jer je došao novi upravitelj. Pozvan da prokomentira optužbe seljaka rekao je: "Sve izjave mogu davati samo šefovi u Županji. Sve što sam radio, radio sam po njihovom naputku. A ako netko iz sela ima nešto protiv mene osobno, neka me tuži", rekao je Malbašić.
DIREKTOR PZ NAPREDAK M. BAČIĆ:Bilo je malverzacija i manjka Direktor PZ Napredak Marko Bačić ustvrdio je kako svi Babogredci koji obrađuju zemlju u vlasništvu zadruge imaju ugovore o udruženoj proizvodnji prema kojima Napredak daje zemljište i repromaterijal, a kooperanti rad i mehanizaciju. "Takva vrsta proizvodnje za nas je efikasnija i racionalnija jer na ukupno 376 hektara imamo čak 962 čestice. Upravo zbog te rascjepkanosti omogućili smo proizvođačima čija se zemlja nalazi uz njih da obrađuju i našu zemlju. Mi usuglašavamo i plodored i kulturu i naravno da i poticaju idu preko nas", rekao je Bačić i dodaje da se oni kooperantima daju preko repromaterijala, zaštite, rezervnih dijelova, plavog dizela, a ono što ne mogu kompenzirati isplaćuje im se u novcu. "Klasičan zakup o kojem seljaci govore je iluzoran jer mi u njemu nemamo baš nikakav poslovni interes", zaključio je Bačić. Priznao je da je u poslovnoj jedinici u Babinoj Gredi bilo malverzacija i da je utvrđen manjak zbog čega su neki ostali bez posla, poručivši da će, ako se utvrdi da su seljaci bili oštećeni, Napredak nadoknaditi štetu jer želi zadržati korektan odnos s kooperantima.
IZVOR

08-12-2009

Babina Greda do Božića dobiva svoju polikliniku


Do kraja mjeseca Babina Greda dobit će Polikliniku za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju, prvu takve vrste u županjskoj Posavini. Na otvaranje tog objekta, vrijednog dva milijuna kuna, koji će znatno poboljšati zdravstvenu skrb i zaštitu ne samo mještana Babine Grede nego i okolnih mjesta, odlučio se poznati traumatolog, dr. Damir Medarić, specijalist kirurg zaposlen u Kliničkoj bolnici Osijek.
- Moja supruga je iz tih krajeva i u Babinoj Gredi već nekoliko godina ima privatnu ljekarnu. Prateći ljude i situaciju na terenu, uočili smo veliku potrebu za specijalističkim ambulantama, to više što se na specijalističke preglede i pretrage u bolnicama mora dugo čekati. Ideja o otvaranju poliklinike stara je više od deset godina, no ove je godine napokon sazrela i odlučio sam prijeći u privatnike - rekao nam je dr. Medarić, koji napušta KBO i svoj liječnički posao nastavlja u Babinoj Gredi.
Poliklinika se nalazi u središtu sela, uz ljekarnu, a prostire se na 130 četvornih metara. U njoj će korisnici moći obavljati razne specijalističke preglede, rengensko snimanje, preventivne preglede mamografom, color dopplerom. O korisnicima će brinuti ugledni liječnici specijalisti kirurzi, ginekolozi, internisti, radiolozi iz Osijeka, Vinkovaca i Županje. Sa svima njima dr. Medarić sklopit će ugovore o djelu, a na raspolaganju će biti i umirovljeni profesori koji su još uvijek aktivni.
Poliklinika će, najavljuje dr. Medarić, biti otvorena prije Božića, kada bi trebala primiti i prve pacijente. Prema procjenama, gravitirat će joj 80-ak tisuća ljudi, uključujući i stanovnike susjedne bosanske Posavine.
Babogredci ne kriju zadovoljstvo skorašnjim otvaranjem poliklinike. “Presretni smo jer više nećemo za svaku sitnicu morati odlaziti u bolnicu u Vinkovce i Slavonski Brod. Sada ćemo sve to moći obaviti u svome selu. Još samo ako dr. Medarić sklopi ugovore s HZZO-om, bit će odlično. Ni jedno selo ne može se pohvaliti ovako nečim i stvarno cijenimo to što je liječnik odabrao baš Babinu Gredu", rekao nam je jedan Babogredac, dodavši da će njegova supruga, koja bi početkom ljeta trebala roditi drugo dijete, vođenje trudnoće povjeriti poliklinici u svome selu i doskočiti čestom odlasku ginekologu u Županju.

Poliklinika će, između ostaloga, obavljati i pretrage krvi i urina, manje kirurške zahvate, operacije vena i hemoroida, namještanje lomova i gipsanje, preglede štitnjače, a kroničnim bolesnicima na raspolaganju će biti i ambulanta za šećernu bolest i povišene masnoće.
Poliklinika za kirurgiju, ginekologiju, internu i radiologiju vrijedna je dva milijuna kuna.

IZVOR

30-11-2009

Članice Školskog odbora umalo se fizički obračunale?


Izbor ravnatelja Osnovne škole Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi, kako doznajemo, bio je vrlo buran, a među članovima Školskog odbora “frcalo” je na sve strane.
Na raspisani natječaj javila su se dva kandidata, i to aktualni ravnatelj Damir Gugić i prof. Ivo Petričević, inače rođeni Babogredac, zaposlen u školama u Gundincima i Velikoj Kopanici. S pet glasova "za", odnosno jednim više od svoga protukandidata, za ravnatelja je ponovno izabran Damir Gugić, čije imenovanje mora potvrditi resorni ministar. Pojedine članice odbora, kako doznajemo, bile su toliko revoltirane i verbalno su napale kolegicu koja je "presudila" u Gugićevu korist, što očito nisu očekivale. Optužbe su navodno pljuštale na sve strane i nisu se birale riječi kojima su joj dale do znanja što misle o njoj, a jedna se navodno čak i fizički htjela obračunati s “izdajicom”. Svoje ogorčenje nije skrivao ni nesuđeni ravnatelj Ivo Petričević, koji nam je rekao da čeka službeno očitovanje o Gugićevu izboru i da će potom poduzeti potrebne radnje u zaštiti svojih prava.
- Ravnatelj Gugić ne udovoljava zakonom propisanim uvjetima za obnašanje te dužnosti. Jedan od njih je pet godina radnog iskustva u nastavi i položen stručni ispit, za koji je potrebna jednogodišnja praksa. Gugić je nakon samo četiri mjeseca radnog staža postao ravnatelj. I ako posjeduje potvrdu o položenom stručnom ispitu, svakako je potrebno provjeriti vjerodostojnost te isprave. Osim toga, i njegov se otac hvalio po selu kako mu je kupovao ispite i pomogao da nakon deset, jedanaest godina napokon diplomira. Takva osoba, sklona nekim porocima kojih se ne libi ni tijekom radnog vremena, moralno ne zadovoljava profil prosvjetnog djelatnika, a kamoli ravnatelja takve ustanove - ustvrdio je Petričević poručivši da se članica odbora koja je presudila u izboru ravnatelja “prodala” Gugiću.
- Petričević očito ne može podnijeti poraz koji ne doživljava prvi put jer se i prije nekoliko godina također javljao na natječaj za ravnatelja škole. A nisu mu ovaj put pomogla ni lobiranja kod članova Školskog odbora koje je obilazio i nosio im darove - rekao je stari/novi ravnatelj Damir Gugić.

Damir Gugić ističe da je poštovana sva procedura za izbor ravnatelja te da su obojica kandidatata koja su se javila na natječaj zadovoljavala tražene uvjete. “Bio sam nazočan sjednici, jer kao ravnatelj imam na to pravo, no kada je na red došlo glasovanje, napustio sam prostoriju. Uopće se ne želim spuštati na tu razinu i komentirati navode moga protukandidata o tome kako ja ne ispunjavam zakonom propisane uvjete jer takve su stvari u nadležnosti prosvjetne inspekcije. Dužnost ravnatelja obnašam već dugi niz godina i valjda bi do sada netko reagirao. Iako moram priznati da sam već na rubu živaca zbog neutemeljenih optužbi i kleveta koje Petričević širi o meni, pa ću, ako tako nastavi, morati potražiti sudsku zaštitu", rekao je Guguć poručivši da je sve obavljeno u skladu sa zakonom i da se nema čega bojati.
IZVOR

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 [79] 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 > >>