OPG

- klikni na foto za uvećanje -
slike ustupio Josip Lešić (adnađev)

na livadi: baliranje sijena

OPGPetričević je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kojem je glavna djelatnost govedarstvo, tj. proizvodnja mlijeka. Po nekim mjerilima u okruženju, spadamo u srednje velika OPG.
Naš "temelj" su 27 ha obradivih površina zemlje i 15 krava simentalske pasmine. Svu proizvodnju mlijeka svakodnevno isporučujemo u mljekaru Meggle.kombajniranje pšenice

Zbog izuzetne kompleksnosti proizvodnje mlijeka, prisiljeni smo se još intezivno baviti ratarstvom i dobro poznavati zootehniku. Tako na svojim poljima uzgajamo kukuruz, pšenicu, zob, tritikale i razne djetelinsko-travne smjese.
U skoroj budućnosti planiramo većinu površina zasijati raznim travnim smjesama te tako pokušati slijediti stručne preporuke u modernoj ishrani krava.tritikale

Većinu žitarica iskoristimo za ishranu vlastite stoke, ali u rodnim godinama se zadesi višak koji prodajemo. Od prošle godine u poljima imamo tritikale (pšenoraž) koji bi po pokazanim svojstvima trebao istiskati zob (možda i pšenicu) sa naših polja.
Ovdje treba napomenuti da zbog nestabilnosti našeg tržišta (iz raznih razloga) se ne smijemo osloniti na veliku ovisnost o kupovini žitarica.nakon berbe kukuruza

u svinjcu:rasplodne krmače


Iako su na slavonskim razglednicama uglavnom motivi pšenice, zapravo svakom stočaru je kukuruz osnovna žitarica, a zašto i ne bi iskoristili pogodno klimatsko podneblje za uzgoj te kulture.
Kukuruz je iskoristiv za sve vrste i kategorije stoke, a meni je naročiti važan u ishrani krava gdje ga iskorištavam siliranjem cijele stabljike.

 


U "dobrom slavonskom duhu" ni moje imanje nije bez svinja. Od toga se ponešto nađe i za prodaju, ali većina završi u kulinu, kobasicama, masti, čvarcima...Svinje su križanih pasmina zbog što boljeg omjera meso-mast (u širokom luku izbjegavamo danas popularne super mesne pasmine svinja).

O strojevima kojim radimo i drugim aspektima poljoprivrede više možete pronaći u mojim ostalim web uradcima (linkovi), a ponajviše ovdje.