Groblje

 

Sa sjeverne strane današnje crkve postojalo je malo groblje, sve do 1820.g. kad je groblje konačno premješteno na današnju lokaciju, južno od sela na Dubočicu.

Po nalogu zagrebačkog biskupa Franje Thauszvja došao je početkom siječnja godine 1758. u Slavoniju zagrebački kanonik Ivan Krstitelj Paxy, da kao biskupov vikar obavi kanonsku vizitaciju. U svojem službenom izvještaju se spominje i groblje:

Mjesto oko kapele sv Lovre nalazi se groblje 1 sat udaljeno od sela nedaleko vode Dubočice, Tamo se pokapaju umrli žitelji iz Babinegrede, koja broji 150 kuća, te ima 290 bračnih parova i 771 žitelja sposobnog za sv ispovijed. Groblje nije imalo nikakove ograde. Zato je kanonik Paxy naložio, da se groblje ima valjano ograditi do naredne kanonske vizitacije, inače ne će dozvoliti da se u to groblje pokapaju mrtvaci.

Lokacija novog groblja je bila na niskom i podvodnom terenu pa su organizirane velike seoske rabote radi nasipavanja. U odnsou na okolni teren, očito je da je nasuto najmanje metar visine.


Kapela je izgrađena 1867., a željezna ograda 1912.g.